Κάθε χρόνο την εποχή που βάζω στα μελίσσια μου γυρεοπαγίδες για να μαζέψω γύρη ,μου έβγαιναν τα μάτια για να την καθαρίσω και εκτός αυτού χρησιμοποιούσα όλα τα ταψιά της γυναίκας μου με ότι αυτό συννεπάγεται.Ο μεγάλος γιός μου είχε στο γραφείο του ένα κουλεράκι(ανεμιστηράκι) από τον παλιό η/υ του.Γιά να μήν πάει λοιπόν χαμένο προσπαθούσα να σκευτώ τί να το κάνω.Μου ήρθε λοιπόν η ιδέα να το χρησιμοποιήσω για τον καθαρισμό της γύρης από τα φτερά και τα ποδαράκια των μελισσών που πέφτουν μέσα στην γυρεοπαγίδα.Πήρα ένα πλαστικό σωλήνα που είχε περισέψει από τον απορροφητήρα της κουζίνας μου έκοψα ένα στογγυλό κομμάτι νοβοπάν έκανα και μιά τρύπα στην μέση όση διάμετρο είχε το κουλεράκι μιά τρύπα στην σωλήνα την πλαστική στρογγυλή που θα έριχνα σιγά-σιγά την γύρη και μιά τρύπα ακριβώς απέναντι για να έπεφτε η γύρη κάτω παραλληλόγραμμη 4χ7cm.Ηρθε η μεγάλη στιγμή της δοκιμής.Πήγα στο μελισσοκομείο που είναι κοντά στο σπίτι μου και μάζεψα καμιά 10αριά μέλισσες ψόφιες,πήρα και 1 νεροπότηρο γύρη και αφού έβγαλα τα φτερά και τα πόδια από τις ψόφιες μέλισσες τα έκανα αχταρμά για να δώ τί θα γίνει.Βάζω στο ανεμηστιράκι 12 VDC κόβω και ένα πλαστικό μπουκάλι του νερού για να το κάνω χωνί (στό τέλος του πλαστικού σωλήνα έβαλα ένα μεγάλο χαρτί για να δώ αν βγούνε τα φτερά και τα ποδαράκια των μελισσών) και αρχίζω να ρίχνω την γύρη μέσα.Η ιδέα έπιασε αλλά στο χαρτί είχε μόνο φτερά που ήταν πιό ελαφρά και με μεγαλύτερη επιφάνεια.Τώρα τί κάνουμε;.Πάει τζάμπα τόσος χρόνος γ......... την ατυχία μου.Τελικά η ιδέα ήρθε από τον γιό μου -δέν παίρνεις το πιστολάκι που στεγνώνει η μαμά τα μαλλιά της και να το προσαρμόσεις;- και πιός ακούει την κυρά-Τζένη αν της πάρουμε το πιστολάκι της; -άσε και θα καθαρίσω εγώ-.Ετσι πήρε την τελική μορφή το "εργαλείο" που βλέπετε.Σας το συνηστώ ανεπιφύλακτα αρκεί να ρυθμίσετε την ταχύτητα του αέρα.
Tuesday, February 27, 2007
Sunday, February 25, 2007
Κυψέλη με πατούρα
Με αφορμή ένα φίλο που με πήρε τηλέφωνο να με ρωτήσει πώς φτιάχνω τις κυψέλες με πατούρα σκεύτηκα ότι ίσως ενδιαφέρει και άλους συναδέλφους που έχουν χρόνο και "πιάνουν" τα χέρια τους.Παραθέτω φωτο (δεν είναι ακόμη καλής ποιότητας) και τά μέτρα ακριβώς .Οι δικές μου είναι 8άρες αλλά εκτός από το πλάτος όλα τα άλλα είναι ίδια.Το πλάτος είναι41,5cm το ύψος 24cm και το μήκος είναι 50,5cm .Αυτές είναι οι εξωτερικές διαστάσεις μιάς 10άρας κυψέλης.Κόβουμε την πατούρα στα κομμάτια της πρόσθιας και οπόσθιας όψης με τον ακόλουθο τρόπο.Τό ύψος και από τις 2 πλευρές 2cm φάρδος και 1cm βάθος και την πατούρα που πατάνε οι κηρηθροφορείς 2,5m φάρδος και πάλι 1cm βάθος.Εννοείται ότι αυτό κάνουμε και στό πρόσθιο και στό οπίσθιο κομμάτι.Τα 2cm και στις 2 πλευρές είναι για να πατήσει το πλευρικό ξύλο το οποίο τώρα θα έχει μήκος 48,5cm(επειδή υπάρχει η πατούρα (αυτό που γράφω 1cm βάθος στό μπροστινό και στο πίσω κομμάτι).Κόλλα χρησιμοποιώ πολυουρεθάνης και 7 νοβοπανόβιδες σε κάθε πατούρα 5χ40.
Saturday, February 24, 2007
Προτάσεις
Στα 52 μου προστέθηκε και άλλη μιά τρέλλα(δεν με φτάναν όσες είχα τρομάρα μου) .Να γίνω φωτογράφος!!!!!!!!!!!!!Προσπαθώ να βγάλω με την κάμερα μια φωτο με βομβίνους (για να την προσθέσω στο blog) που βόσκουν κοντά στο σπίτι και αυτοί δεν κάθονται σε ένα μέρος.Μόλις πάει η κάμερα να νεττάρει πετάνε αυτοί και ξανά πάλι κηνυγητό,κοιτάζοντας ταυτόχρονα και γύρω-γύρω μη τυχόν και με βλέπει κανένας και πεί τί κανει στα λουλούδια ο τρελλός με την κάμερα, και ξανα πάλι ο Μάρκος να κατεβάζει kajdijliaxxx.Σκέφτηκα λοιπόν ότι φταίει η κάμερα που δεν νεττάρει γρήγορα και πρέπει να πάρω μιά φωτογραφική μηχανή digital μιά και επιτέλους ύστερα από 9 μήνες που έχω να πληρωθώ (ευτυχώς που βοήθησαν την κατάσταση κάποιοι πραγματικά φίλοι)ήρθε το ερμο χαρτάκι για να πάρω την σύνταξη και όλα τα αναδρομικά.Θα ήθελα λοιπόν όσοι ασχολούνται με το άθλημα να προτείνουν τί "ράτσα" να πάρω διαθέτω γύρω στα 1000€ σαν δώρο στον Μάρκο ύστερα από το μεγάλο λούκι που πέρασα.
Thursday, February 22, 2007
ΚΗΡΟΣΚΩΡΟΣ
Φέτος μαζί με όλα τα άλλα τρελά που συμβαίνουν δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί και ο κηρόσκωρος. Δεν ψόφησαν οι προνύμφες (λόγω υψηλής θερμοκρασίας) του Χειμώνα με αποτέλεσμα να συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο στις κηρήθρες.Τον Δεκέμβριο είχα βγάλει κάτι κηρήθρες (καμιά 50αριά)από τα μελίσσια για να τα σφίξω και δεν τις έβαλα στον καταψύκτη υπολογίζοντας στο κρύο του Χειμώνα.Χτες έκανα επιθεώρηση στα μελίσσια και χρειάστηκα τελάρα.Πάω λοιπόν να πιάσω από αυτά που ήταν πρόχειρα και τί να δώ μαύρα χάλια οι κηρήθρες.Γεμάτες όλα τα στάδια του κηρόσκωρου μόνο για λιώσημο κάνουν.Προσοχή μην αφήνετε κηρήθρες αφύλακτες και την πατήσει και άλλος.
Monday, February 19, 2007
ΤΡΕΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ
Friday, February 16, 2007
ΑΡΡΩΣΤΕΙΑ ΣΤΟ ΘΥΜΑΡΙ;
Βέβαια δεν είναι επίκαιρο αλλά βλέπετε δεν είχα φτιάξει το blog τότε.Σε μιά από τις επιθεωρήσεις μου στο μελισσοκομείο των μετταλείων των Θαψανών και κάνοντας διάλημα για τσιγάρο(δυστυχώς έχω το ελάττωμα να καπνίζω) πρόσεξα ότι σε πολλά θυμάρια στην περιοχή υπηρχαν μέσα στην μέση του θυμαριού ξερά βλαστάρια σαν να είχε πέσει κάτι καυτό και τα είχε κάψει.Ρώτησα αλλά δεν μου απάντησαν οι ειδικοί.Προφανώς θα πρόκειται για κάποιον μύκητα αλλά αν συνεχειστεί και εφέτος θα έχουμε εκεί πάνω πρόβλημμα.
ΣΦΗΓΓΕΣ
Αραγε θα έχουμε και εφέτος τόσες σφήγγες εδώ στα κυκλαδονήσια; Πέρυσι ο μέσος όρος φαγωμένων από σφήγγες μελισσιών στην Πάρο ήταν 10-12 ανά μελισσοκόμο.Τί παγίδες τί κόλλες τί ρακέττες, αυτές ατελείωτες συνέχιζαν το καταστοφικό τους έργο.Πώς να βγούν οι μέλισσες στο θυμάρι να μαζέψουν όταν αυτές πέταγαν πάνω και μπροστά από τις κυψέλες σαν αεροπλάνα και με το που έβγαιναν τις άρπαγαν.Να σημειωθεί ότι την Ανοιξη είχα σκοτώσει στο κάθε ένα από τα μελισσοκομεία μου γύρω στίς 150-200 μάνες.Σκεφτείτε τί θα γινότανε αν δεν είχα εξολοθρέψει τόσες μάνες.Δέν θυμάμε όλα τα χρόνια που ασχολούμαι με την μελισσοκομία να έχει ξαναγίνει τέτοιο κακό.
Wednesday, February 14, 2007
ΣΥΣΚΕΥΗ ΖΕΝΤΕΡ
1. Αλείφουμε με ένα πινέλο στο πλαστικό με τα εξάγωνα λιωμένο κερί.
2. Βγάζουμε το διάφραγμα βασίλισσας της συσκευής και τοποθετούμε τη zenter μεσ’ το πλαίσιο στο κέντρο της γονοφωλιας σε ένα δυνατό μελίσσι με καλή βασίλισσα.
3. την επόμενη μέρα κάνουμε έλεγχο για να δούνε αν έχουν χτίσει λίγο τα κελιά οι μέλισσες, αν ναι τότε βάζουμε το πλαστικό διάφραγμα βασίλισσας στην συσκευή. Βρίσκουμε την βασίλισσα και την βάζουμε μέσα και κλείνουμε το καπάκι.
4. Την επόμενη μέρα κάνουμε έλεγχο για να δούμε αν έχει γεννήσει στα κελιά , εάν ναι τότε βγάζουμε πάλι την βασίλισσα αφαιρώντας το βασιλικό διάφραγμα.
5. σημειώνουμε την ημερομηνία γέννησης των αβγών π.χ 15/3 μετά από 3 ημέρες από την ημερομηνία γέννησης ορφανεύω ένα δυνατό μελίσσι δηλ. στις 17 αφήνω τον σφραγισμένο γόνο και ένα μόνο πλαίσιο με ανοικτό γόνο στο κέντρο της γονοφωλιας. Αφαιρώ το πάτωμα της κυψέλης και το αντικαθιστώ με σήτα αερισμού (κλεισμένες οι μέλισσες μέσα)και τροφοδοτώ με σιρόπι.Αυτό γίνετε για να καταλάβουν γρηγορα οι μέλισσες την απουσία της βασίλησσας.
6. Μετά από 18 ώρες αφού έχουν σπάσει τα αβγά πάμε πρώτα στο μελίσσι που έχουμε ορφανέψει αφαιρούμε τον ανοικτό γόνο κάνουμε έλεγχο για βασιλικά κελιά και τα καταστρέφουμε βάζουμε το πάτωμα κανονικά και αφήνουμε καινό το χώρο που αφαιρέσαμε το πλαίσιο του γόνου.
7. Πάμε στο μελίσσι που έχει τη zenter. Έχουμε πάρει ένα κομματάκι ύφασμα από το σπίτι και το έχουμε βρέξει λίγο (για υγρασία). Αφαιρούμε τις μέλισσες από πάνω και μπαίνουμε σε κάποιο χώρο που να μην αναστατώνουμε τα μελίσσια.(αυτοκίνητο, σπίτι…κ.τ.λ)
8.Βγάζουμε προσεκτικά το πίσω πλαστικό από την zenter και αφαιρούμε ένα κελί με το σκουληκάκι του σκεπάζοντας τα υπόλοιπα. Το τοποθετούμε στο καφέ κελί προσεκτικά και αυτό στο κίτρινο και τώρα όλο μαζί στην θέση του στο πλαίσιο που έχουμε φτιάξει Κάνουμε την ίδια δουλειά μέχρι να γεμίσουμε όλα τα πλαίσια που έχουμε φτιάξει.
9.Παμε στο ορφανό μελίσσι και τοποθετούμε το πλαίσιο στο χώρο που αφαιρέσαμε το άλλο(οι μέλισσες έχουν κάνει αλυσίδα στο διάστημα που αφαιρέσαμε το τελάρο με τον γόνο).
10.Την άλλη μέρα κάνουμε έλεγχο στο μελίσσι για να δούμε αν έχουν ξεκινήσει να τα αποδέχονται (πρέπει να έχουν αρχίσει να βάζουν κερί στα καφέ κουπάκια).Μετά από 8-9 ημέρες κάνουμε έλεγχο και αρχίζουμε να μοιράζουμε τα βασιλικά κελιά στα κυψελίδα συζευξης. Δηλ. παίρνουμε το μεσαίο τελάρο από το κυψελίδιο σύσευξης,παίρνουμε και ένα κίτρινο κουπάκι το αφαιρούμε από το τελάρο απαλλάσσοντας το από τις μέλισσες (χωρίς τίναγμα)το τοποθετούμε στην μέση και κάτω ακριβώς από τον κηρηθροφορεα το ζουλάμε στην κηρήθρα μέχρι να μπει το μισό περίπου μέσα. Αν θέλουμε το δένουμε το κουπάκι με ένα σύρμα γύρω από τον κηρηθροφορεα και το βάζουμε στην μέση στο κυψελιδιο σύζευξης. Προσοχή δεν ανοίγουμε το κυψελίδιο σύζευξης αν δεν περάσουν 15-20 μέρες(μέχρι να αρχίσει να γεννά η νέα βασίλισσα) γιατί υπάρχει κίνδυνος να την κόψουν.
Friday, February 9, 2007
Η μεγαλη "πατάτα"
Τις προάλες (πρίν 3-4 μέρες) πήγα στά μελίσσια που είναι κοντά στο σπίτι και τα βρήκα (ορισμένα) τόσο φουσκωμένα που έπρεπε να τους βάλω όροφο.Θεώρησα καλό αντί για όροφο και επειδή είναι νωρίς ακόμη και φοβάμαι ότι θα αρχίσει πάλι ξαφνικά κανένα κρύο με ότι αυτό συνεπάγετε να ενισχύσω με κόσμο και γόνο τα πιό αδύνατα.Παίρνω λοιπόν γόνο και αρχίζω να τον μοιράζω.Μάλιστα είχα σημαδέψει και ορισμένα μελίσσια από τα δυνατά να βγάλω μάνες.Χτές πήγα σε ένα από αυτά και βουαλά η μεγάλη πατάτα.Τό πιο καλό μελίσσι βούιζε.Αρχίζω να βγάζω τελάρα και νάάά!!! κάτι βασιλοκελιά.Την κατάλαβα αμέσως την δουλιά.Αφαιρώντας τον γόνο και πηγαίνοντας τον στο αδύνατο μελίσσι πήρα και την βασίλησσα μαζί."Λάλησα" που λένε και οι μικρότεροι.Το ευτύχημα είναι ότι στο μελίσσι που την έβαλα είχε παλιά και την σκότωσε η καινούρια και έτσι δεν έχασα αυτό το σόϊ.Προσοχή μεγάλη λοιπόν σ΄αυτές τις παρμβάσεις
Subscribe to:
Posts (Atom)