Thursday, April 12, 2007

ΜΥΡΙΣΜΑ

Όταν πρωτοασχολήθηκα με την μελισσοκομία εδώ στην Πάρο άκουγα τους παλιούς μελισσοκόμους αυτή την εποχή που έλεγαν πάω να φτιάξω λίγο μύρισμα να μυρίσω στο τάδε μέρος γιατί ξεκίνησαν τα σμάρια.Δεν καταλάβαινα τότε για τί πραγμα μιλούσαν.Τα σμάρια τα ήξερα το μύρισμα τί είναι;.Ρώταγα τον ένα τίποτα ρώταγα τον άλλο τίποτα επτασφράγιστο μυστικό.Κάποια φορά που μαζευτήκαμε και πίναμε σούμα (είδος τσίπουρου και τοπική ονομασία)με ωραίο μεζέ γούνα, μέσα στην παρέα ήταν και ένας παλιός μελισσοκόμος.Βρήκα την ευκαιρία και τον Ρώτησα τί είναι το μύρισμα.Ας είναι καλά μου είπε όλη την διαδικασία(βοήθησε και η σούμα).Μιά και είναι η εποχή τώρα του μυρίσματος σας λέω την συνταγή που μου είπε.Βέβαια πρόσθεσα και τα δικά μου ματζούνια αλλά και ο καθένας μπορεί να προσθέσει τα δικά του μέσα.Βασικό υλικό είναι μιά παλιά χωρίς ασθένειες πάνω της μαύρη κερίθρα.Την κάνουμε μικρά κοματάκια (κυβάκια)για να λιώνει εύκολα και προθέτουμε μέσα ένα ποτήρι του κρασιού πετιμέζι μια φούχτα ανθούς πορτοκαλιάς ή νερατζιάς.Τα βάζουμε σε ένα παλιό άχρηστο κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για να μήν καεί.Αφού λιώσει το μείγμα αν έχουμε ρίχνουμε και 3-4 σταγόνες εσάνς μελισσόχορτο.Έχουμε ετοιμες παλιές κυψέλες με ένα τελάρο μαυρη κερίθρα μέσα και όπως είναι ζεστό το μύρισμα αλοίφουμε με ένα πινέλο ή ένα κομάτι θυμάρι πάνω από την είσοδο της κυψέλης και μέσα στην κυψέλη.Προσοχή θέλει γιατι αν υπάρχουν μέλισσες κοντά στο δευτερόλεπτο θα μαζευτούν μέσα στην κασταρόλα.Αυτό είναι το λεγόμενο μύρισμα.

8 comments:

zepos said...

Καλημέρα Μάρκο και ευχαριστώ για το "μύρισμα"..
Όμως το ένα φέρνει τάλλο! Που βρίσκω ..εσάνς μελισσόχορτου;

o kairos said...

Τι θαυμαστος καινουργιος κοσμος ειναι αυτος!

Anonymous said...

Μυκονιάτη εσάνς μελισσόχορτο και ένα σωρό άλλα είδη θα βρείς στον Ρουμπουλάκη στην οδό Σωκράτους αλλά δεν θυμάμαι τον αριθμό.Πάντως τον ξέρουν όλοι στην περιοχή.

Anonymous said...

Φίλε μου Kairos Θαυμαστός είναι ο κόσμος ή μάλλον καλύτερα η κοινωνία των μελισσών αλλά όχι καινούργιος.Το μελίσσι ζεί εδώ και κάτι εκατομύρια χρόνια στη γή και ο πρώτος που ασχολήθηκε με την μελισσοκομία ήταν ο Αριστέος.

zepos said...

Ευχαριστώ για την πληροφορία Μάρκο.
Θα στείλω ένα ξάδερφο που έχω στον Πειραία..Είσαι πρώτος!

o kairos said...

Καινουργιος για μενα φιλε μου.

Anonymous said...

Kairos έλα στην παρέα και θα μάθεις αρκετά για να τα πείς στους επισκέπτες σου.Ωραίο το blog

Anonymous said...

Απο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ καλημερα σε ολουs.