Friday, March 28, 2008

Απλή κατασκευή



Μέχρι τώρα δεν είχα καταφέρει να φτιάξω ένα μηχανάκι για να παίρνω εύκολα τον Βασ.πολτό απ΄τα κελιά.Ένας από τους λόγους που δεν το έκανα ήταν μήπως και καταστρέφονται οι βιταμίνες του από την βίαιη επαφή του με τον αέρα.Αφού ψάχτικα λίγο και είδα ότι οι επιπτώσεις δεν είναι αξιόλογες έφτιαξα μιά απλή κατασκευή που από τις δοκιμές που έκανα δουλεύει μιά χαρά.Από παλαιότερα που είχα το μαγαζί με τις επισκευές για να κάνω καινό στα ψυγεία που επισκεύαζα (τα οικιακά) και για να μήν κουβλάω ολόκληρη αντλία καινού είχα στη καβάτζα ένα μοτέρ μικρό.Μάλιστα πρίν καιρό έλεγα να το πετάξω μια και δεν το δουλεύω πιά.Έλα όμως που ήρθε η ώρα να ξαναπάρει μπρός και να βγάζει πάλι δουλιά;.Έχουμε και λέμε: αντλία καινού υπάρχει(μοτέρ ψυγείου) μου λείπει ένα μέρος για να πέφτει ο βασ.πολτός (να μήν περνά μέσα απ΄το μοτέρ)και οι ανάλογες συνδέσεις.Αγόρασα ένα βάζο που κλείνει με λαστιχάκι στά χείλια έβγαλα το καπάκι και το πήγα σε έναν φίλο τζαμά να μου ανοίξει 2 τρύπες.Στην μιά να μπαίνει το λάστιχο απ΄το μοτέρ και στην άλλη να μπεί το λαστιχάκι που θα κάνει αναρρόφησει στον βασ.πολτό.Πήρα ένα λάστχο από σταλάκτη και το σύνδεσα στο μοτέρ για το καινό καί μιά συσκευή ορού (το λάστιχο με τον ρυθμηστή)που εχει μικρότερη διάμετρο για μεγαλύτερη απορροφητικότητα και τα στεγανοποίησα στις τρύπες του γυάλινου καπακιού.Τό λαστιχάκι του ορού τό άφησα μεγαλύτερο (μέσα στο βάζο)ώστε όταν μπαίνει το γυάλινο μπουκαλάκι του βασ.πολτού μέσα στο βάζο να πηγαίνει κατ ευθείαν μέσα στο στόμιο και μέχρι το ύψος που θέλω να γεμίζει.Το σύνολο των εξόδων;2,10€ που κάνει το βάζο το γυάλινο.

11 comments:

beelovers said...

αρε ελληνα , φαντάσου να είχαμε και αυτά που έχουν άλλες χώρες ( δηλ κράτος) θα΄χαμε πάει με τα πόδια στον άρη . Μαρκο τα έχω χάσει με την πατέντα . κάνε ένα βιντεάκι όταν το βάλεις στη παραγωγη για να δούμε την λειτουργεία

Γιώργος από Χανιά said...

Μάρκο ωραία η πατέντα. Εγώ μαζεύω τον πολτό με το χέρι και προσέχω να μην μπει κανένα κεράκι μέσα. Εσύ έχεις ενσωματώσει κανένα φίλτρο; Αξίζει η αντλία αν βγάζει κανείς λίγο (2-3 μπουκαλάκια) ή μένει πολτός στο σωληνάκι και έχεις απώλειες;
Φέτος ακόμα δεν άρχισα. Καλή δύναμη

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Γειά σου Μάρκο ανήσυχε … κολόόό ..πολύ καλόόό.
Και το άλλο όπως τόπες …από νωρίς στο κλαρί. Τώρα που έβρεξε και θα ζωντανέψουν τα χορταράκια θα γίνει χαμός όλα θα μας φύγουν ,θέλουν συχνούς ελέγχους. Καλό βράδυ.

Κώστας Ελευθεριου said...

Καμμιά σχέση με τον Κύρο Γρανάζι ?
Πολύ καλό σκεπτικό και αρχή λειτουργίας απλή, πολύ καλό.

chaniabee said...

Για σου κύριε οικολόγε !!!!!! Άρχισαν τα χρόνια και φαίνονται ε??? Ζοριζόμαστε τώρα με το κουταλάκι ??? Εσύ άλλα μου έλεγες όταν σου έλεγα για μηχανοκίνητη αναρρόφηση του πολτού!!!! Όμορφη πατέντα όμως !!! Υγεία στα χέρια σου!!! Ο νους κουράζει το κορμί και ο νους το ξεκουράζει!!!

manos said...

καταπληκτικο εχω μεινει αφωνος

Anonymous said...

Βασίλη χτές έβγαλα βασ.πολτό με το σύστημα και όντως είναι καλό και γρήγορο αλλά δεν είχα βοηθό να τραβήξει βίντεο άλλη φορά.
@Γιώργο από Χανιά το σωληνάκι αναρρώφησης καταλήγει σε ακροφήσιο 1 χιλ.και το κερί δεν περνά αλλά και να περάσει λίγο δεν τρέχει τίποτα.

Γιώργος από Χανιά said...

Συμφωνώ ας περνά και λίγο κερί για να ξεχωρίζει ότι είναι γνήσιος βασιλικός πολτός και όχι κινέζικος αλλά σε μερικούς μπορεί να μην αρέσει. Μέχρι τώρα πάντως δεν μου παραπονέθηκε κανείς. Φέτος δεν έχω ακόμα δυνατές διώροφες για να ξεκινήσω. Πέρυσι έβγαλα πολτό σε δυνατές διώροφες με διάφραγμα. Εσύ σε διώροφες ή σε ορφανή;

Anonymous said...

Γιώργο δουλεύω πάντα με ορφανεμένα μελίσσια που βάζω κάθε τόσο εκκολαπτόμενο γόνο.

sp-kor said...

an mporis mia olokliromeni foto tis patentas

Sotirisgti said...

Πολυ εξυπνη κατασκευη...πιστευω οτι μεσα απο τετοια blogs θα μπορεσουμε να βελτιωθουμε παρα πολυ ολοι μας (ιδιος εμεις οι καινουργιοι!).