Saturday, April 28, 2007

Πρόπολη



Το θέμα ήταν να ανέβει στο blog πρίν από καιρό αλλά την μιά η παραγωγή βασιλισσών την άλλη τα μελίσσια και κάτι θέματα υγείας της γυναίκας μου έμεινε πίσω.Οπως έχω ξαναγράψει τον περασμένο Φλεβάρη πήγα στα Χανιά και είδα κάτι ωραίους κατά την γνώμη μου τροφοδότες.Αγόρασα λοιπόν από εκεί τάπες πλαστικές για τα καπάκια και ρωτώντας τον μαγαζάτορα (πουλάει έτοιμα καπάκια με τάπα)πως τα στεγανοποιεί μου λέει ότι βάζει από κάτω από την τάπα λαστιχόκολλα σαν αυτήν που βάζουν οι μπαρπριζάδες.Ερχομαι στην Πάρο και φτιάχνω το όλο σύστημα στα καπάκια.Φτιάχνοντας ένα-ένα καπάκι το έβγαζα έξω από το εργαστήριο για να μήν μου πιάνει χώρο.Στήν αρχή είδα κάτι μελισσούλες να τριγυρνοβολάνε και δεν έδωσα σημασία πιστεύοντας ότι τις τράβηξε η μυρωδιά της καμμένης πρόπολης και του κεριού γιατί τα απολύμανα με το φλόγιστρο πρώτα.Μετά όμως παρατήρησα ότι πήγαιναν και έπαιρναν όση λαστιχόκολλα είχε χυθεί γύρω-γύρω από την τάπα.Την έκαναν πρόπολη και αργότερα όταν πήγα για έλεγχο στα μελίσσια είχε μαυρίσει ο τόπος.Εχω δεί να παίρνουν άσφαλτο φρέσκια αλλά λαστιχόκολλα!!!;

5 comments:

zepos said...

Εδώ επιβεβαιώσανε στον "μελισσοκόμο" οτι μαζεύουν ..μπογιά και την κάνουν πρόπολη..Είδανε μπλέ πρόπολη και είναι λέει από μπογιά..
Για φαντάσου να το εκμεταλευτεί αυτό κάποιος και να "φιάχνει" πρόπολη διαφόρων χρωμάτων..Κόκκινη, πράσινη..ροζ!!

BeeHappy said...

Λοιπόν πριν 2 χρόνια και γω έβλεπα πρασινογάλαζη πρόπολη και έλεγα τι δέντρο είναι αυτό που τη βγάζει. Μάλλον λοιπόν κάποιος έβαφε τα κάγκελα. Η καλύτερη πάντως είναι η κόκκινη πρόπολη που φτιάχνει ένα βάμμα απίθανο δια πάσαν νόσον και ......

Anonymous said...

Φίλος που κάνει παραγωγή χρωμάτων, έχει "πρόβλημα" με τις μέλισσες στον χώρο παραγωγής, μια και μαζεύονται για να πάρουν ριτίνες. Μακρυά λοιπόν από τέτοιες πηγές!

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Γειά χαρά παιδιά. Είμαι φαρμακοποιός και διατηρώ το εξειδικευμένο μπλογκ
www.farmakopoios.blogspot.com
Θέλω να γράψω κάτι για την πράσινη πρόπολη της Βραζιλίας της οποίας το βάμμα έχω φέρει στο φαρμακειό πρόσφατα. (ξέρετε κάτι γι'αυτήν?)
Το ότι φτιάχνουν πρόπολη οι μέλισσες από ότι ρητινώδες βρούν το έχω ακούσει και εγώ. Δεν είναι κάτι παρα φύσει αυτό και ούτε νομίζω ότι επηρρεάζει τόσο την ποιότητα του τελικού προιο΄νβτος αφού το εργοστάσιο σώμα τους δημιουργεί πρόπολη εν κατακλείδι.
www.stavraetos.blogspot.com
www.4yourdream.blogspot.com

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

:-)