Wednesday, June 6, 2007

Δυστυχώς την πατήσαμε


Επειδή μ'αρέσει πάντα η δουλιά να γίνετε σωστή και κατά πως λέν οι επιστήμονες που ασχολούνται με την μελισσοκομία τον περασμένο χειμώνα σφίγγοντας τα μελίσσια τα τελάρα που έμειναν μαζί με αυτά που είχα δώσει να "γλύψουν"οι μέλισσες από τα μέλια τα έβαλα εκ περιτροπής στον καταψύκτη.Τα τελάρα έμεναν τουλάχιστον 20 ώρες στούς -22 βαθμούς και όταν τα έβγαζα τα τοποθετούσα σε απολυμασμένες κυψέλες που κάνοντάς τις ντάνες των 9 πατωμάτων που στο πάνω και κάτω μέρος της κάθε ντάνας είχε σίτα την πιό ψιλή συρμάτινη που υπάρχει έβαλα και ταινία ανάμεσα στους ορόφους για να τις σφραγίσω τοποθετούνταν στην γκαρσονιέρα.Να σημειωθεί ότι και η γκαρσονιέρα έχει σίτες στα παράθυρα πολύ ψιλές και η χρήση της πόρτας εισόδου γίνονταν με πολύ προσοχή.Και όμως παρ'όλα τα μέτρα αυτά μου κατέστρεψε ο κηρόσκωρος καμιά 30αριά πατώματα.Πάω και εγώ ωραίος να πιάσω πατώματα να βάλω στα μελισσάκια μου και τί να δώ 4-5 ντάνες κατεστραμένες εντελώς.Άσε που η γκαρσονιέρα γέμισε με πεταλούδες και σκουλίκια κόντεβα να τρελαθώ.Προσπαθώ να καταλάβω τί έγινε και η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι μπήκε η πεταλούδα μέσα και γέννησε μή μπορώντας αλλιώς πάνω στις σίτες.Βγήκε το σκουλικάκι και έπεσε πάνω στα κεριά και πάει λέγοντας.Μεγάλη ζημιά και όχι τίποτε άλλο δεν νοίκισα την γκαρσονιέρα για να φυλάω τις κηρήθρες-λέει- από τον κηρόσκωρο.Μάλλον πρέπει να καταλήξω στον ψυκτηκό Θάλαμο.

11 comments:

chaniabee said...

ρε φίλε τελικά όλα ήταν χάλια? όχι ρε γαμώτο εγώ τουλάχιστον πέταξα καμία δεκαριά μόνο! μάλλον με έσωσε το θειάφι! όπως λες μόνο ψυκτικός θάλαμος θα μας σώσει!(θα μας ξεπαραδιάσει)

BeeHappy said...

Φιλαράκο κάποια άλλη πατατιά έκανες. Χρησιμοποιώ ακριβώς τον ίδιο τρόπο, και τοποθετώ πάνω και κάτω τούλι με πολύ ψιλό μάτι (από μπομπονιέρες). Στοιβάζω τα πατώματα έξω και όχι σε κλειστό χώρο και ποτέ δεν είχα πρόβλημα. Μάλλον κάποια που δεν πέρασε από τον καταψύκτη σου ξέφυγε και μπήκε με τις άλλες μαζί. Να τοποθετείς φύλλα εφημερίδας ανά 2-3 πατώματα ώστε σε τέτοια περίπτωση να περιορίζεται η ζημιά.

μελονικος said...

Και θάλαμος αεροστεγώς κλεισμένος έχω την εντύπωση πως κάνει.
Καταστρέφεις το οξυγόνο και όλα καλά.πως;;;;
Ρώτα βιολόγο.

Beekeeper said...

σε καμια περιπτωση δεν εχω τοσα πλαισια αποθηκευμενα. Μιλαμε για 30 40 πλαισια. Οποτε δεν νομιζω να αποτελω μετρο συγκρισης. Παντως σοβαρα προβλήματα δεν εχω και δεν χρησιμοποιώ καν καταψυκτη. Σε κανονικο ψυγειο τα βαζω στη συντηριση για κανα μηνα (εχω ενα παλιο ψυγειο καβατζα) και το συτημα δουλευει μια χαρα. Μαλλον κατι καπως ξεφυγε.

john said...

ΦΙΛΕ ΜΑΡΚΟ ΓΕΙΑ ΣΟΥ
ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΓΩ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΤΑΨΥΚΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ(ΑΓΟΡΑΣΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΝ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΑ?400Ε).
ΚΑΘΕ 2 ΠΑΤΩΜΑΤΑ ΕΒΑΖΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΡΑΦΕΣ ΤΙΣ ΚΑΛΥΨΑ ΜΕ ΧΑΡΤΟΤΑΙΝΙΑ ΦΑΡΔΙΑ.ΒΕΒΑΙΑ ΕΚΑΝΑ 4 ΦΟΡΕΣ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΜΟΥ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΠΟΛΛΑ (ΠΛΑΙΣΙΑ 20 ΠΑΤΩΜΑΤΑ) ΜΗ ΤΑ ΧΑΣΩ ΚΑΙ ΑΥΤΑ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟ ΑΡΓΟΣ.

Anonymous said...

Καλησπερα και κατ'αρχην να εισαι καλα και εσυ και τα αλλα παιδια με τα ωραια σας blog και τις χρησιμοτατες πληροφοριες που δινετε σε μας τους καινουριους.
Για το θεμα του κηροσκωρου υπαρχει και μια αλλη περιπτωση.
Το εμαθα πριν 1-2 μηνες απο ενα σεμιναριο στο ΙΓΕ απο τον κυριο Πασχαλη Χαριζανη.Το αυγο του κηροσκωρου με πειραματα εχει αποδειχτει οτι μπορει να αντεξει εως 72 ωρες (σε ψυξη)!!!Ισως αυτο να ηταν ο λογος.

Anonymous said...

Περίπτωση λάθους δεν υπάρχει παιδιά το αποκλείω 100% γιατί σ'αυτά είμαι πολύ προσεκτικός.Ελεγχος έγινε ξανά μέσα Φλεβάρη και δεν υπήρχε τίποτα.Να παραδεχτώ σαν άνθρωπος ότι έβαλα ένα τελάρο απέραστο από τον καταψύκτη και θα ήταν σε κάποια ντάνα που θα καταστρεφόταν αλλά όχι σε όλες αφού οι υπόλοιπες ήταν στεγανές από τον κηρόσκωρο.Κάτι άλλο συνέβη και που θα μου πάει θα το βρώ.Πολύ πιθανόν να είναι όπως λέει ο φίλος Γιώργος να ζεί το αυγό μέχρι και 72 ώρες οπότε εκεί την πάτησα.Σπύρο η σίτα που χρησιμοποιώ είναι πολύ ψιλότερη από το τούλι γιατί σχεδόν δεν περνά ούτε το μυρμήγκι.Να φανταστείς ότι έβγαλα όλους τους γάντζους από τους συνδετήρες για να πιάνει καλύτερα η φαρδιά χαρτοταινία(5 πόντοι).

Yorgos said...

Ισως Μάρκο να εισήλθε το έντομο όταν τοποθετούσες σταδιακά(φαντάζομαι)τα τελάρα που έβγαζες από την κατάψυξη. Ειναι μια χαρά ο τρόπος που εφαρμόζεις. Μια άλλη εξίσου καλή λύση είναι αν έχεις κάποιον γνωστό(για το θέμα του κόστους) με μεγάλο ψυγείο(Συνεταιρισμός πχ) όπου μπορείς να βάλεις τις κυψέλες ντανιασμένες μέσα για όλο τον χειμώνα.

Beekeeper said...

Παντως η χρονια ηταν πολυ ζεστη και ο κυκλος του σκωρου ηταν ανωμαλος. Εν τω μεταξυ ακουω νουμερα του στυλ 20 πατωματα.. και λεω να μη συμμετεχω αλλο στη συζητηση γιατι εγω ειμαι σε εντελως αλλα κυβικα και ντρεπομαι.. αυτα

john said...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ BEEKEEPER ΔΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΙ ΕΝΟΕΙΣ ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ?

Anonymous said...

Κώστα νομίζω ότι έτσι ξεκινήσαμε όλοι και δεν πρεπει να ντρεπεσαι γι αυτό(Εγώ ντρέπομαι μόνο από ηθικής πλευράς αν έχω κάνει κάτι που δεν είναι σωστό).Βέβαια άλλοι που δεν έχουν τον φόρτο εργασίας τον δικό σου και ήθελαν αυξησαν τα μελίσσια τους αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την αγάπη σου για τις μέλισσες.