Sunday, June 10, 2007

Αθεμιτος ανταγωνισμός

Εδώ και 2 χρόνια περίπου στον Σύλλογο μελισσοκόμων Πάρου έχουμε συμφωνήσει να υπάρχει μια κατώτατη τιμή πώλησης του Παριανού μελιού. Αυτό βγήκε ύστερα από απόφαση της γενικής συνέλευσης. Όμως υπάρχουν και οι ξύπνοι που κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό πουλώντας σε χαμηλότερες τιμές μέλι. Βέβαια χωρίς ετικέτα με όνομα παραγωγού. Δεν το κατήγγειλα στην Αστυνομία επειδή θα την πλήρωναν και οι καταστηματάρχες (λες και δεν ήξεραν ότι προϊόν χωρίς ετικέτα και ημερομηνία λήξης απαγορεύεται να μπει στο ράφι). Το θέμα μόλις το έμαθα το έθεσα στο Δ.Σ του συλλόγου που και αυτό με την σειρά του αρκέστηκε στις παρατηρήσεις γιατί μέσα στο καταστατικό δεν υπάρχουν κυρώσεις στα μέλη που γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις αποφάσεις των Γεν. συνελεύσεων. Στο διά ταύτα τώρα και αυτή την στιγμή που γράφω πωλείται μέλι σε χαμηλότερες τιμές

5 comments:

Beekeeper said...

τυχαινουν κι αυτα...

Και ποσο το πουλατε Μαρκο για να εχουμε το καλο ερώτημα?

zepos said...

Μάρκο είναι λεπτό το ζήτημα της τιμής. Το μόνο που μπορώ να πω είναι οτι στις Γ.Συνελεύσεις πρέπει να ακούγονται και να καταγράφονται όλες οι απόψεις. Αλλά είναι δύσκολο να εφαρμοστούν τέτοιες αποφάσεις.
Μην ξεχνάς μάλιστα οτι επισήμως απαγορεύεται η κοινή γραμμή τιμολόγησης από παραγωγούς μεταποιητές κλπ.. Και μάλιστα διώκεται αυτεπάγγελτα..
Συγνώμη καταλαβαίνω τι ακριβώς γίνεται εκεί και μάλιστα στο θέμα της νοθείας, ποιότητας κλπ όπως το περιγράφεις. Αλλο αυτό όμως και αλλο η προαποφασισμένη κοινή τιμή..

chaniabee said...

ρε παιδιά !!! αν οι Παριοτες δεν πουλήσουν το μέλι τους στην πιο ψηλή τιμή ποιος θα πουλήσει? και λέω αυτό , γιατί στην Πάρο αν δεν το νοθέψεις πρέπει να βγαίνει τουλάχιστον 95 τις εκατό θυμαρίσιο. οι μέλισσες οι ταλαίπωρες δεν έχουν και τίποτα άλλο να μαζέψουν!!!!

Anonymous said...

Κώστα το θυμαρίσιο το δικό μου πάντα ήταν και είναι πιό ακριβό από όλους τους παραγωγούς της Πάρου.Ο λόγος είναι ότι έχω πολύ μεγάλα ποσοστά γυρεόκοκους θυμαριού δεν βάζω άλλα μέλια μέσα(ανοιξιάτικο,φθινοπωρινό,κ.λ.π)και κυρίως δεν χρησιμοποιώ φάρμακα για κανένα λογο(δεν είμαι καν στο πρόγραμμα επιδότησης φαρμάκων).Η τιμή εφέτος θα είναι 18€ το κιλό.Οι πελάτες μου το ξέρουν αυτό και γι΄αυτό τον λόγο δεν μένει ούτε για το σπίτι.Ζέπο από ότι έχω καταλάβει μέχρι τώρα καρτέλ κάνουν μόνο οι μεγάλες μεταποιητικές εταιρίες που αγοράζουν από παραγωγούς.Βέβαια το θέμα δεν το έχω ψάξει νομικά αλλά θα το κάνω.Πάντως σε βουλκανιζατέρ έχω δεί εννιαίες τιμές από τον σύλλογό τους όπως επίσης και στους μηχανικούς αυτοκινήτων.

zepos said...

Ίσως έχεις δίκιο, δεν ξέρω. Ίσως επειδή ανέφερες οτι αποφασίσατε ΚΑΤΩΤΑΤΗ τιμή μόνο και οχι ΜΙΑ τιμή. Αρα θα υπάρχει η δυνατότητα να πουλά ακριβότερα από την τιμή που καθορίσατε κάποιος που έχει εμπιστοσύνη στην καλή ποιότητα του μελιού του και είναι γνωστός γι'αυτό στην πελατεία.
Αυτό είναι θεμιτό..