Wednesday, August 29, 2007

Bαση με σίτα





Με αφορμή χτεσινό τηλεφώνημα από φίλο που με ρώτησε πώς φτιάχνω τις σίτες και επειδή είχα υποσχεθεί και σε άλλους έβγαλα μερικές φωτο για να τις δούν.Συμπληρωματικά λέω ότι σε όλα μου τα μελίσσια εκτός αυτών που έχω για βασιλισσοτροφία έχουν τέτοιους πάτους.Ανετα μια κυψέλη με σταθερό πάτο μπορούμε να την κάνουμε με κινητό αρκεί να την κόψουμε περιμετρικά μέχρι το πάνω μέρος της πόρτας.Αφήνουμε 7-8 cm από την σανίδα ΄πτήσης και το υπόλοιπο το κόβουμε αφήνοντας καθαρό 15-20 mm γύρω-γύρω για να στηρίξουμε την σίτα.

7 comments:

halastanis said...

Μάρκο ευχαριστώ.
Θα ήθελα να βγάλεις άλλη μία φωτογραφία τον πάτο ανάποδα (από κάτω). Προσαρμόζεται κάτι ΄΄συρταρωτό΄΄ ή να βάλουμε χαρτί με κάτι κολλώδες για να κρατάμε όλο το άκαρι. Διαπιστώνεται ότι σε μερικά μελίσσια το άκαρι πέφτει π.χ. (θεραπεία με ΤΑΚ - ΤΙΚ) και μετά από 3-4 ώρες αυτό ακόμα κουνιέται. Μήπως ανεβαίνει πάλι επάνω με τις μέλισσες που τρυγυρνάνε στον πάτο.
Επειδή εσύ ασχολείσαι με την τεχνολογία ή αν κάποιος μέσα απο το blog ξέρει, θέλω να βρω διαθλασίμετρο.
Αυτό το καινούργιο μηχάνημα που διαφημίζεται στα περιοδικά και βάζεις φάρμακο που μετατρέπεται σε ατμό το χρησιμοποιεί κανένας ;
Θα περάσω για ΙΚΑΡΙΑ στις 02-09-2007 (Κυριακή 20.00΄ από Πειραιά) αλλά Πάρο θα πιάσει πολύ αργά το βράδυ.

Anonymous said...

Γιωργο απο την στιγμή που θα πέσει κάτω το βαρρόα έχει βρεθεί στο χώμα μια και η σίτα είναι αρκετά χοντρή.Ισα-ίσα να μήν μποτούν να βγούν οι μέλισσες.Το διαθλασίμετρο το χρησιμοποιούν για να δούν τα ποσοστα υγρασίας που έχει το μέλι.Πρέπει να έχει ο Διονήσης και στοιχίζει από 70-100€.Α ρε τυχερέ διακοπούλες στην Ικαριά για ψάρεμα έ;Αν είναι νωρίς το βαπόρι στην Πάρο πάρε με τηλ. να κατέβω στό λιμάνι.

chaniabee said...

περισσότερη υγρασία από το κανονικό τι θα κάνεις ?θα το επιστρέψεις πίσω? ή δεν τι να το κάνεις το εργαλείο ???αφού το μέλι θα το έχεις τρυγήσει. και αν σου βγάλει θα το πουλήσεις?

chaniabee said...

και αν σου βγάλει??? σορυ το ξέχασα να το γράψω και το συμπληρώνω τώρα σορυ !!!!

Anonymous said...

Επειδή τώρα ξεκινάω με το αντικείμενο, αντικαθιστώ στην κυψέλη το κάτω κινητο πάτο με σιτά-κινητή και μονίμος η κυψέλη παίρνει αέρα από κάτω όλο το χρόνο ή μπαίνει η σίτα ανάμεσα στον κινητό πάτο και το πλαίσιο;

markos aliprantis said...

Φίλε ανώνυμε η σίτα μπαίνει στην θέση του κινητού πάτου.Αν δεν θέλεις να φτιάξεις καινούριο μπορείς να κόψεις τον υπάρχοντα πάτο γύρω-γύρω αφήνοντας πατούρα 1-1,5cm και στην σανίδα πτήσης 7-8cm.

Anonymous said...

Είναι εύκολο να μου πείς τι είναι αυτό το υλικό του Πετζετάκη που χρησιμοποιείς σαν βάση, που το βρίσκεις και πόσο κοστίζει