Sunday, August 26, 2007

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Πάλι τα καταφέραμε να πάρουμε πρωτιά σε ...Θανάτους από φωτιά.Ντρέπομαι όταν βλέπω τέτοιες καταστροφές.Δεν μπορεί να είναι ούτε από σκουπίδια ούτε από οικοπεδοφάγους τόσες φωτιές ταυτόχρονα.Έχουν και το θράσος οι πολιτικοί να βγαίνουν στα κανάλια (δεν τους παίρνει να πάνε εκεί που καίγοντε άνθρωποι γιατί θα τους λυντσάρουν)και να τσακώνοντε για το ποιός έκανε περισσότερα ή λιγότερα για να προστατέψουν τα δάση.Ρε ούστ.Προσωπικά πιστεύω ότι από τότε που την κατάσβεση των πυρκαγιών την ανέλαβε η πυροσβεστική (την πήραν από την δασική υπηρεσία)πάμε από το κακό στο χειρότερο.Κατάργησαν την Αγροφυλακή που πάντα κατα την γνώμη μου έκαναν καλή δουλιά στην ύπαιθρο.Τουλάχιστον από ότι θυμάμαι εδώ στην Πάρο ήταν 6-7 αγροφύλακες που γύριζαν όλη μέρα στα χωράφια και στα τσαλέπια και έκαναν παρεμβάσεις σε διάφορες παρανομίες όπως καταπατήσεις,παράνομη θήρα,οικοδομές,διάνοιξη πηγαδιών,γεωτρήσεων,κόψιμο δέντρων κλπ.Φαντάζομαι σε πόσους συνάδελφους έχουν καεί τα μελίσσια τους.Καταστράφηκαν τα ωραιότερα δάση μας.Πόσες και πόσες φορές δεν κυνήγησα παλιά στον Καιάφα και στό Κοτύχι πριν απαγορευτεί το κυνήγι.Πόσες και πόσες φορές δεν κυνήγησα μπεκάτσες μέσα στα πυκνά δάση.Κρίμα κρίμα

11 comments:

zepos said...

Μια ψύχραιμη ματιά για το φαινόμενο των πυρκαγιών και την "σύνδεσή" τους με την ξηρασία διάβασα στο πολύ καλό φόρουμ για τον καιρό. Όχι όλες οι φωτιές, αλλά αυτές της Πελοποννήσου δεν εξηγούνται αλοιώς. Υπάρχουν πάντα και οι φωτιές από τους κτηνοτρόφους, εμείς στα νησιά το γνωρίζουμε καλά! Διαβάστε όμως να δείτε μια διαφορετική άποψη:
Φωτιές και καιρός

Anonymous said...

Ζέπο αργά χτές το βράδυ άκουσα στην τηλεόραση ότι η αστυνομία και ο στρατός περιπολούν σε όλα τα βουνά της Αττικής.Αυτό δείχνει ότι έχουν πληροφορίες για εμπρηστές.Επειδή μέχρι να πάρω μετάθεση στην Πάρο όλα μου τα χρόνια Χειμώνα-Καλοκαίρι γύριζα τα βουνά της Ελλάδας επίτρεψέ μου να έχω άποψη.Πώς εξηγείς φωτιά στις 23:30 λόγω θερμοκρασιών;Θυμάμαι μια χρονιά 15Αύγουστο με μια καλή παρέα διανυκτερεύσαμε σε ένα χωριό στο Καρπενήσι στήν Υπαιθρο.Το βράδυ έκανε τόσο κρύο που τουρτουρίζαμε όλοι,και όταν πήγα και πλύθηκα στο διπλανό ρυάκι έμεινα χαμογελαστός από την παγωνιά.Φωτιά λοιπόν με αυτανάφλεξη στο δάσος δεν γίνεται κατά την γνώμη μου.Αν υπάρχουν χωματερές, σπασμένα μπουκάλια,τσιγάρα αναμένα κλπ τότε μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά.Αν συγκρίνεις τις φωτιές που έπαιρναν τα δάση την εποχή που υπήρχε η ΜΟΜΑ και άνοιγε αντιπυρικές ζώνες κάθε Άνοιξη με τις σημερινές βγάζεις αμέσως συμπέρασμα.Πρίν από 5 χρόνια αν θυμάμε καλά πήρε φωτιά το Μαράθι και καίγονταν οι φίδες ήρθαν λοιπόν οι πυροσβεστες και κοιταγαν από κάτω την φωτιά μή μπορώντας να κάνουν τίποτα γιατί δεν υπήρχε τρόπος να ανέβουν ψηλά.Αφού λοιπόν η φωτιά έσβησε τότε άνοιξαν αντιπυρικές ζώνες και από τότε είναι ακαθάριστες και με τέτοια νεροφαγώματα που αμφιβάλω αν μπορέσει όταν χρειαστεί να περάσει αυτοκίνητο.Αυτοί είμαστε

zepos said...

Καλημέρα
Δεν είπα ότι ΟΛΕΣ οι φωτιές είναι αυτανάφλεξη. Ειδικά αυτές της Αττικής όχι βέβαια.
Αλλά εγώ τουλάχιστον συμφωνώ με την άποψη ότι τα φυτά εφέτος έχουν αφυδατωθεί (ειδικά στην Πελοπόννησο) σε μεγάλο βαθμό και έτσι γίνονται κυριολεκτικά εύφλεκτα! Σε συνθήκες καθημερινές υψηλών θερμοκρασιών φτάνουν εύκολα σε ορισμένα σημεία του δάσους σε κατάσταση αυτανάφλεξης..
Οι φωτιές "πηδάνε" και 100-200 και πολύ παραπάνω μέτρα με κουκουνάρια ή πιο συχνά απλώς με "αποκαΐδια" που πετάνε στην κυριολεξία μακριά. Κοίτα τις εικόνες να τα δείς αυτά τα φωτεινά στίγματα πως τα μεταφέρει ο άνεμος μακριά..
Η φράση "δεχόμεθα επίθεση" είναι άκρως "επικίνδυνη" για τις μελλοντικές προσωπικές ελευθερίες.
Ενα τέτοιο μεγάλο "δίκτυο" πρακτόρων είναι απίθανο να υπάρχει και να δουλεύει τόσο μυστικά που δεν το πήραν χαμπάρι..

Yorgos said...

Ενα καλοκαίρι με καύσωνα είμουν κοντά στις γραμμές του τρένου στην Αθήνα. Κατα τις 3 η ώρα το μεσημέρι άρχισαν να ξεπετάγονται φωτίτσες στο πλάι των γραμμών, η μία μετά την άλλη. Τρέχαμε σαν τρελοί να σβήσουμε, αποσβολωμένοι. Έρχεται και η πυροσβεστική και μας λέει "ε! καλά συνηθισμένο με τόση ζέστη, ξερόχορτα και σκουπίδια". Τέτοια συνθήκη για να υπάρξει στο βουνό, μακρυά από αστικό κέντρο ....εξαιρετικά δύσκολο. Θέλει και την βοήθεια του μοναδικού ζώου στον πλανήτη που ξέρει να χειρίζεται την φωτιά.

zepos said...

@yorgos
Πράγματι χρειάζεται να δράσουν όλες μαζί ιδιαίτερες συνθήκες οι οποίες ευτυχώς συμβαίνουν σε πολύ λίγες χρονιές. Διάβασε το λινκ που έστειλα να δείς πως η νέα "Μετεωρολογία πυρκαγιών" που έχει αναπτυχθεί στην Αμερική, μαζεύει τα στατιστικά πολλών ετών. Ετήσιες Θερμοκρασίες, καλοκαιρινές θερμοκρασίες, βροχόπτωση και ξηρασία και το πως συνδυάζονται αυτά με την συχνότητα των πυρκαγιών, πόσο εύκολα σβήνονται ή οχι κλπ...
Έβλεπα εχθές στην ΤΒ κάποιους να ρίχνουν νερό στην φωτά και να μην σβήνει. Δεν ήταν πεύκο, δεν ήταν λάστιχα ή χρώματα.. ήταν απλώς ξερόχορτα και θάμνοι.. Η θερμοκρασίες και τα αφυδατωμένα κλαδιά δημιουργούν συνθήκες αυτανάφλεξης, ευτυχώς σπάνια!

μελονικος said...

Για να σβήσει η φωτιά χρειάζεται πρώτα επιτελικό σχέδιο. Χαράζεται μια γραμμή στο δάσος από ειδικούς
«γιαυτό χρειάζονται ασκήσεις» πολύ μακριά από τη φωτιά και ανοίγεται ζώνη σε τρία επίπεδα. 1) 6-10 μ. καλά καθαρισμένο, σκέτο χώμα. 2) 10-20μ καθαρό από δέντρα θάμνους. 3) 20-40 μ κόβουμε τα δέντρα. Ένα δέντρο όρθιο κάνει λαμπή 20 μ
Ιδιαίτερα αν είναι Πεύκη. Ένα πεσμένο το πολύ 3 μ γιατί δεν τροφοδοτείται καλά από οξυγόνο. Μετά με μεγάλη προσοχή και από εξειδικευμένους ανθρώπους βάζεις ΦΩΤΙΑ με πολύ προσοχή κόντρα στον άνεμο , ώστε να σου πλατύνει τη ζώνη.
Όταν συναντηθεί φωτιά με φωτιά και δεν έχει να κάψει τίποτα θα σβήσει.
Από το προσωπικό ζητάς πειθαρχία στρατιωτική, εργατικότητα, και σύνεση.
Ποτέ αυτοθυσία. Είναι άχρηστη και επικίνδυνη.. Τους ήρωες διώξτους. Θα σου κάψουν τον κόσμο. Γιαυτό σου είπα εκπαίδευση. Μαζί με τους εθελοντές, στρατιώτες και γενικά ανεκπαίδευτους να έχεις και εκπαιδευμένο κόσμο. Να μη θρηνείς ΘΥΜΑΤΑ
Βασικά πρέπει να ξέρεις πως η κατάσβεση της φωτιάς είναι μια πολεμική επιχείρηση. Δηλαδή χρειάζεσαι επιτελικούς σπουδασμένους σ’αυτό το θέμα, αξιωματικούς εκπαιδευμένους, υπαξιωματικούς που να φροντίζουν την τήρηση των εντολών και εθελοντές που θα πειθαρχούν στους ανωτέρω Τα μηχανήματα θα κάνουν τη δουλειά σου πιο καλά και πιο αποτελεσματική.

zepos said...

Το είδα Νίκο το σύστημα αυτό που λες σε βιντεο αμερικάνικο, όπου μάλιστα πετούσαν από αεροπλάνο σε χαμηλή πτήση κάτι μπαλάκια άσπρα που έπεφταν σε επιλεγμένα μέρη στο δάσος και αμέσως αναφλέγονταν καίγοντας μια μικρή έκταση πριν πάει η μεγάλη φωτιά εκεί..
Το είδα όμως και χθες στην δική μας τηλεόραση να το εφαρμόζουν οι Κύπριοι δασοπυροσβέστες, οι οποίοι δεν ήσαν "τσόβενα" αλλά τα'χαν τα χρονάκια τους. Κάπως το έλεγαν αλλά δεν το θυμάμαι: "Πυροδόλομα;;;" Δεν θυμάμαι!!
Εδώ όπως φαίνεται όλα είναι τυχαία!
Μας καθοδηγεί ο "στρατηγός άνεμος" όπως είπε και αυτός ο ανεκδιήγητος υπουργός, ο Βύρων!!

Anonymous said...

Μαρκο sorry για το ασχετο σχόλιο, αλλα μπορείς να μου πεις πως στηριζεις τις κίτρινες βάσεις των βασιλοκελιών jenter στην βεργα;

kostis_a1@yahoo.gr

Anonymous said...

Kωστή αυτά τα κίτρινα κουπάκια που έχω στην φωτό τα στήριξα με θερμή σιλικόνη.Πήρα ένα κουπάκι του έβαλα λίγο σαπουνάδα και το γέμισα με θερμή σιλικόνη.Αφού έφτιαξα αρκετά τά κόλησα με την ίδια στο πηχάκι.Όταν είναι να τα χρησιμοποιήσεις άλοιψέτα με λιωμένο κερί για να στέκονται σωστά.

Anonymous said...

Ευχαριστω πολύ!

Anonymous said...

Αυτα τα προσωπικα δεδομενα θα μαs φανε.