Friday, September 28, 2007

Aποστάσεις

Πρίν από δύο χρόνια περίπου νοίκιασα 2 βοσκοτόπια.Το ένα στον Κριό και το άλλο στο Δήλιο.Στο ένα που είναι στον Κριό άνοιξα δρόμο για να πάω τα μελίσσια σε σημείο που να μήν τα πιάνει ο βορριάς ενώ στο Δήλιο υπήρχε και το μόνο που έκανα ήταν να τον καθαρίσω από τα κλαδιά.Τα νοίκιασα σε αυτά τα σημεία γιατί έχει θυμάρι πολύ και ανοίγει πρώιμα και στο Δήλιο έχει και ρίκι φθινοπωρινό.Μεταφέρω λοιπόν τότε(πρίν από 2 χρόνια)καμιά 20αριά μελίσσια στο Δήλιο την Άνοιξη για το θυμάρι.Στην πρώτη επίσκεψη στο μελισσοκομείο νάσου ένας ηλικιωμένος γείτονας που έχει ένα κτήμα από κάτω στα 80 μέτρα περίπου.Φίλε μου λέει σε παρακαλώ αν θέλεις επειδή είμαι αλλεργικός στο κεντρί της μέλισσας πάρε τα μελίσσια σου από εδώ.Πού να τα πάω του απαντώ εδώ νοίκιασα το μέρος γι΄αυτό τον σκοπό.Μου λέει έχω δικά μου κτήματα ακριβώς πίσω από εδώ και μετάφερέ τα εκεί.Θα σου δώσω και το κλειδί του λουκέτου που έχει ο δρόμος για να κατεβαίνεις με το αυτοκίνητο.Σεβόμενος το πρόβλημμά του τα μεταφέρω στο μέρος που μου είπε.Πιό μακριά βέβαια γιατί για να πάω στο μελισσοκομείο έπρεπε να κάνω μεγάλο κύκλο.Τα μελίσσια βέβαια μετά το πρώιμο θυμάρι τα πηγαίνω στο όψιμο και έτσι το καλοκαίρι εκεί δεν έχει τίποτα.Προχτές λοιπόν πάω να δώ σε τί κατάσταση είναι το ρίκι και βλέπω μπουλτόζες και φορτηγά και το λουκέτο αλλαγμένο.Κατεβαίνω κάτω προς το μέρος που είχα τα μελίσσια και τον βρίσκω στο δρόμο.Τί γίνεται -Μπαρμπακώστα;- γιατί άλλαξες το λουκέτο;τον ρωτάω.Γιατί μου λέει δεν θέλω να ξαναβάλεις τις μέλισσες εδώ.Γιατί; Επειδή άνοιξα δρόμο για να κτίσουν τα παιδιά μου απαντά και μου δείχνει καμιά 200αριά μέτρα πιό πάνω (τουλάχιστον) μια αλάνα που έκαναν οι μπουλτόζες.Είναι πολύ μακριά του απαντώ δεν θα ενοχλούν οι μέλισσες.Όχι μου λέει δεν θα τις μεταφέρεις ξανά στο κτήμα μου δεν κάναμε και κανένα συμβόλαιο που να λέει ότι θα τα φέρνεις πάντα εδώ.Καλά του λέω θα τα πάω στο άλλο μέρος εκεί που είχα νοικιάσει.Ούτε εκεί θα τα πάς γιατί είμαι αλλεργικός όπως ξέρεις.Η απάντησή μου ήταν ότι θα τα πάω εκεί και κάνε ότι θέλεις.Φεύγοντας πέρασα και από το βοσκοτόπι που είχα νοικιάσει και είδα ότι είχε φράξει τον δρόμο με πέτρες για να μήν μπορώ να μπώ μέσα.Έβγαλα τις πέτρες και καθάρισα τον δρόμο.Σε λίγο νάσου και ο Μπαρπακώστας.Για να μήν σας κουράζω στο τέλος μου είπε ότι θα μου κάνει μήνυση γιατί είναι κοντά στο σπίτι του και στον χωματόδρομο.Βλέπετε μερικοί θέλουν και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη.Επειδή εδώ στην Πάρο γίνετε ένας χαμός από σπίτια σκόρπια σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει μέρος να βάλουμε τα μελίσσια μας.

13 comments:

Anonymous said...

Και δυστυχώς σκόρπια σπίτια που χρησιμοποιούνται 10 μέρες το χρόνο. Έτσι για να χαλάνε το φυσικό τοπίο....
Το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά του Μπαρμπα Κώστα την πολεοδομική τους παράβαση θα την κάνουν, και τότε θα τον έχεις στο χέρι (δεν υποστηρίζω την ρουφιανιά, απείλησε τον απλώς (αλλά αυτά που βλέπω στα νησιά μας με βγάζουν έξω απ΄τα ρούχα μου)).

Χάρης

BeeHappy said...

Ναι σίγουρα είναι σε μειονεκτική θέση όταν κτίζει κανείς καθώς όλοι οι νόμοι υπάρχουν για να σε οδηγήσουν στην παρανομία, στη συνδιαλλαγή και τελικά στην εξάρτηση (ρουσφέτι).
Μην ξεχνάς όμως φίλε Μάρκο ότι σε εξίσου μειονεκτική θέση βρίσκονται και τα ζωντανά, τα οποία με λίγο εντομοκτόνο αφανίστηκαν.
Προσπάθησε να συμβιβάσεις τα πράγματα, μάλλον με τα παιδιά του στραβόξυλου, ενώ ήδη θα έχεις προχωρήσει σε μια έγγραφη αναφορά στην αστυνομία "διά παν ενδεχόμενον".

parosbees said...

Φίλε Χάρη ήδη χάλασε μιά πηγή με τρεχούμενο νερό για να την κάνει παράνομα πηγάδι και στέρησε το νερό από άγρια ζώα και πουλιά.

Νίκος said...

Θίγεις ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.. Βίλες ενοικιαζόμενες με πισίνες, γεωτρήσεις παράνομες με αποτέλεσμα να στερεύουν μια σειρά πηγές, και εσύ να φύγεις από τον τόπο σου γιατί τους ενοχλείς. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε και εμείς στη Σκόπελο. Λες και είμαστε πρόβλημα εμείς που ασχολούμαστε με τον πρωτογενή τομέα. Τσοπανοί και μελισσάδες να πεθάνουν. Να ζήσουν αυτοί που κονομάνε από το τουρισμό. Λες και είναι ο τόπος δικός τους. Αϊ σιχτίρ ταραμάδες.
Εμένα με κάλεσαν στο δήμο να τα πάρω. Δεν τα πήρα. Τα πήρα στο κρανίο.

parosbees said...

Κάποτε θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα σε άλλο επίπεδο.Οι νόμοι ίσως είναι για τους χαζούς.Υπήρχε δεν ξέρω αν είναι ακόμη σε ισχύ βασιλικό διάταγμα του 1938 που έλεγε ότι απαγορεύεται ακόμη να κόψεις και να χαλάσεις το θυμάρι.Εδώ με την δόμηση όχι μόνο θυμάρια ισοπεδόνουν στο βωμό της κονόμας αλλά και φίδες που απαγορεύεται αυστηρώς και διά ροπάλου ακόμη και να τις κλαδέψεις.Αλλος φίλος που είχε μελίσσια σε δημόσιο χώρο ο Δήμος του έστειλε εξώδικο να τα πάρει γιατί ενοχλούσαν την κυρία τάδε που το σπίτι της είναι στα 100 και πλέον μέτρα.Επί 1 χρόνο ο φίλος και μέλος του Δ.Σ ταλαιπωρείται με το θέμα.Έχει ενημερωθεί και ο ανπλ.καθ. Κος Χαριζάνης για το θέμα και το δικό μου αλλά και του φίλου.Ο Σπύρος έχει δίκιο στην έγγραφη αναφορά και μάλλον θα πάω την Δευτέρα να την κάνω.

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Μάρκο μην πτωήσε!!! Κάθε μέρα όλο και κάποιος θα μας ανεβάσει την πίεση. Την μια εδώ είναι πέρασμα ζώων την άλλη εκεί είναι πέρασμα λαγού την άλλη εδώ είναι δρόμος εδώ είναι σπίτια εγώ είμαι αλλεργικός και ούτω καθεξής…..
Πόσες φορές μου είπαν θα φέρω την αστυνομία και ‘γω τους είπα γελώντας φέρτε την …..
Μόνο εσείς έχεε δικαίωμα αναπνοής σ αυτή τη γή; Οι μέλισσες δεν έχουν;

chaniabee !!!! said...

την επόμενη φορά που θα σου πει τίποτα, τούμπαρε με τρόπο μια καλή μέλισσα και κλείσε και τον δρόμο. αλλεργικός δεν είπες ότι είναι ? και άσε την φύση να δούλεψη για σένα !!!!!

halastanis said...

Μάρκο πρέπει να κάνεις γερό στομάχι. Όλους τους ενοχλούμε, με το σκεπτικό το δικό τους.
Φέτος στη Βυτίνα πήγε ένας φίλος σημάδια για να πιάσει χωράφι, 400-500 μέτρα μακριά από ένα ξενοδοχείο. Όταν πήγε μιά μέρα να δει τα σημάδια για να φορτώσει, του την πέφτουν οι ξενοδόχοι αλλά και η αστυνομία, λέγοντάς του να τα πάρει γιατί :΄΄πηγαίνουν οι μέλισσες στην πισίνα και ενοχλούν τους λουόμενος (μα καλά αυτοί πήγαν στο βουνό και μέσα στα έλατα για βουτιές ;)΄΄.
Ο φίλος μη ξέροντας καλά τους νόμους - αποστάσεις αλλά και από φόβο, πήρε τα σημάδια αλλά έχασε και μέλι από την καθυστέρηση να βρει άλλο χωράφι.

Anonymous said...

Με τη λεξη -οχι στη ρουφιανια-την γλυτωνουν ολοι.Παρανομεs χωματερεs,παρανομα κτιρια,παρανομα,παρανομα και θρασυτατοι την βολευουν.Φωτια και τσεκουρι στουs mlks.

o kairos said...

Οποτε εχεις προβλημα με τους μαλακες θα μου το γραφεις και θα μου το στελνεις να το δημοσιευω.Μα,γαμω την @#&&^%#@@ μου,η μαλακια εχει και τα ορια της.

skyrianbee said...

Αυτό το βασιλικό διάταγμα του 38 ισχύει; θα πρέπει να το ψάξουμε αυτό γιατί αλλιώς χαθήκαμε! Τα ίδια προβλήματα έχουμε και στη Σκύρο.

parosbees said...

Φίλε skyrianbee αυτοί οι νόμοι δεν ξέρω αν ισχύουν(όπως έγραψε κάποιος οι νόμοι είναι για να καταπατούνται).Αν σε ενδιαφέρει θα τους βρείς στην ιστοσελίδα ΟΜSE.GR στο υπομενού νομοθεσία.Είναι οι δύο τελευταίοι.

Anonymous said...

• Νόμος 3208/2003 (ΦΕΚ 303/2003 Τεύχος Α΄)
Στα πλαίσια του εν λόγω νόμου, στο άρθρο 19 παρ.13 προβλέπεται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Περιβάλλοντος-Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Γεωργίας, με την οποία θα ρυθμιστεί η τοποθέτηση των μελισσοσμηνών.
Μέχρι να εκδοθεί η παραπάνω απόφαση ισχύουν οι Ν.4856/1930 και Ν.6238/1934 και το ΠΔ 190/ 1981.
• Β.Δ. 657/1963 (ΦΕΚ 191/Α΄/02-11-1963) «Περί απαγορεύσεως κοπής και εκριζώσεως μελισσοτροφικών φυτών»

ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΤΕ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ.

ΔΕΣ ΛΙΓΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 7 ΤΟΥ Ν.6238/34.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΟΜΣΕ.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑ