Saturday, October 13, 2007

Μυστήριο


Όπως έχω ξαναγράψει κάνω παραγωγή βασιλισσών και Β.Π.Προσπαθώ το ορφανεμένο μελίσι που θα δεχτεί τα Β.Κ να είναι όσο γίνεται πιό κοντά στην Γκαρσονιέρα που έχω γι΄αυτή την δουλιά.Τελευταίος εμβολιασμός έγινε γύρω στις 10 Αυγούστου αν θυμάμαι καλά.Πήρα τα Β.Κ από μέσα και άφησα ένα για να βγεί μάνα στο ορφανεμένο.Η μάνα βγήκε αλλά απ΄ότι φαίνεται χάθηκε.Από αμέλεια δεν του έβαλα γόνο ανοικτό να φτιάξει καινούργια αλλά έγινε αρρενοτόκο με 4-5 τελάρα κηφηνοκελιά.Κάποια μέρα το τίναξα μακρυά με την προυπόθεση ότι θα σκορπιστεί στο μελισσοκομείο που είναι γύρω στα 70-100 μέτρα.Αυτό το μελίσσι το είχα δίπλα στο παροπλισμένο OPEL για να απαμεμίζει στο βορριά.Αφού το τίναξα λοιπόν πήρα και την κυψέλη από εκεί.Το μελίσσι μαζεύτηκε στην πόρτα του OPEL για καμιά βδομάδα.Ρε τί το κάπνιζα για να φύγει αυτό τίποτα.Το λυπήθηκα και του έβαλα μιά κυψέλη με ένα τελάρο μόνο για να μπεί μέσα.Πράγματι το είδα και λίγο-λίγο έμπαινε στην κυψέλη.Χτές αποφάσισα να το πάρω και να το σκορπίσω πιό κοντά στο μελισσοκομείο.Πήγα κοντά και είδα πάνω στην πόρτα του αυτοκινήτου πάλι μια φούχτα μέλισσες.Τί διάολο γίνεται;Ανοίγω το καπάκι και τί να δώ; Δεξιά και αριστερά απ΄το τελάρο γλώσσες να κρέμονται.Το σηκώνω και τί να δώ εργατικός γόνος απ΄την μιά μεριά μέχρι την άλλη.Τρελάθηκα απ΄την χαρά μου αφ΄ενός αλλά αναρωτήθηκα τί συνέβη αφ΄ετέρου.Το πιό πιθανό σενάριο είναι να μπήκε κανένα έψιμο σμάρι και να δέχτηκαν την μάνα(περίεργο συνήθως 99% δεν την δέχονται και την σκοτώνουν)και η άλλη εξήγηση είναι να πέρναγε από κεί γονιμοποιημένη μάνα και από λάθος της να μπήκε μέσα.

13 comments:

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Καλησπέρα Μάρκο,
Το πιο πιθανό είναι κατά τη διάρκεια της εκκόλαψης κάποια εργάτρια άρχισε να ρίχνει άγριο (να ωοτοκεί). Η νέα βασίλισσα φοβούμενη αν βγεί για γονιμοποίηση μήπως και δεν την καλοδεχτούν γιατί κάποιος άλλος τέλος πάντων γεννάει σ αυτό το βασίλειο παρέμεινε ανενεργή ως απλό μέλος του βασιλείου. Μετά το τίναγμα που έκανες την ανάγκασες να πετάξει και κατά συνέπεια να ζευγαρώσει και ακολουθώντας τις άλλες στη συγκέντρωση μπήκε στο παιχνίδι και άρχισε αυτή μα κατοικεί αφού εξαλείφθηκε και ο γόνος καθώς άφησες ένα τελάρο.
Είχα παρόμοια περίπτωση. Παραφυάδα με νέα μάνα επί βδομάδες παρθένα και συγχρόνως με κηφηνογόνο.
Εκεί που την περιεργαζόμουνα πέταξε. Την έριξα κανά 2 φορές κάτω να την πιάσω και να την βάλω στην κυψέλη αλλά αυτή έγινε καπνός. Μετά από μερικές μέρες το βρήκα κανονικά γεννημένο και με μάνα το μελισσάκι. Όπως πάντως και να έχει καλορίζικο και 100 κιλά μέλι το χρόνο να σου δίνει!!!

chaniabee said...

όταν είχαμε πάει στην Βουλγαρία για την έκθεση , είχαμε επισκεφθεί ένα μελισσοκομείο στο σπίτι κάποιου βούλγαρου. είχε κατασκευάσει λοιπόν ένα παλιό μεγάλο ξύλινο βαρέλι σε κυψέλη τεραστίων διαστάσεων, μεγάλη φάση σου λέω. η ειρωνεία ήταν ότι μου τελείωσε η μπαταρία της φωτό και έτσι δεν μπόρεσα να το αποθανατίσω. προτείνω λοιπών μια και έχεις δεθεί και εσύ (όπως και εγώ με το παλιό subaru) με το παλιό opel να το μετατρέψεις σε ένα είδος πρωτότυπης κυψέλης !!!!!Παντελής!!!

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Στη φράση

"και άρχισε αυτή μα κατοικεί αφού εξαλείφθηκε και ο γόνος καθώς άφησες ένα τελάρο."

υπάρχει τυπογραφικό λάθος. Να μετατραπεί:

"και άρχισε αυτή να ωοτοκεί αφού εξαλείφθηκε και ο κηφηνογόνος καθώς άφησες ένα τελάρο."

Anonymous said...

Γι αυτο ειναι μαγεια η μελισσα.
Παντα απροβλεπτη και απιθανη.
Απο Θεσσαλονικη καλημερα.

Anonymous said...

βλεπω οτι εχεις 8αρες κυψελες εχεις δει καποιο βασικο πλεονεκτημα σε αυτες απο τις 10αρες???
νικος

Anonymous said...

Νίκο και αυτές (8άρες)δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα που λέει ότι όλα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.Στην αρχή είχα 10άρες μετά από συζήτηση με τον φιλο Γιώργο από το ξυλόκαστρο τις αντικατέστησα όλες.Δύο βασικά μειονεκτήματα έχουν.Το πρώτο είναι ότι την ανοιξη "φουσκώνουν"τόσο γρήγορα που πρέπει να βάλεις τα πόδια στην πλάτη για να τα προλαβαίνεις για να μην σου φύγουν.Απ΄την άλλη όμως θέλω να αναπτύσονται πιό γρήγορα λόγω της βασιλισσοτροφίας.Το δεύτερο μειονέκτημα είναι οι άνεμοι τις ρίχνουν πιό εύκολα κάτω και εείς εδώ έχουμε πολλές φορές 9,10,ακόμη και 11 μποφόρ.Άλλος ενας λόγος που με έκανε να καταλήξω σε 8άρες ήταν το κόστος κατασκευής είναι λιγότερο μια και τις φτιάχνω μόνος μου.Τα πλεονεκτήματα σε σχέσει με τις 10άρες τώρα.Είναι πιό μαϊτζέβελες γιατί έχουν λιγότερο όγκο και στην μεταφορά δεν σου βγάζουν την ψυχή.Χτίζουν γρηγορότερα λόγω έλειψης χώρου,ξεχειμωνιάζουν δυνατά μελίσσια για τον ίδιο λόγο.Πιάνουν λιγότερο χώρο στην αποθήκη και στο τρέυλερ.Γρήγορα γίνονται 3όροφα και 4όροφα με πολύ κόσμο και αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη παραγωγή μελιού που είναι και το ζητούμενο από εναν μελισσοκόμο.

Anonymous said...

ευχαριστω για την απαντηση μαρκο ειμαι σε διλημα απο την μια σκεφτομαι να τις αλλαξω απο την αλλη τοσο υλικο με δεκαρες να το παροπλισω..............βλεπεις οντως ορατη διαφορα στο ξεκινημα την ανοιξη?? για τετραοροφα οταν μιλας ενοεις με δυο μανες??
νικος

halastanis said...

155414501Γειά σου Μάρκο.
Όπως έχω πεί και θα το λέω ΄΄ότι ξέρω το έχω μάθει από τον δάσκαλό μου στη μελισσοκομία ΚΟΣΚΟ Αργύριο΄΄
Το ζητούμενο σε όλα αυτά που γράφεις για τον φίλο, είναι ότι θα πάρεις πιό μέλι με την 8άρα, αν δώσει βέβαια. Λίγοι ασχολούνται με τα υπόλοιπα (π.χ. βασιλοτροφία - βασ. πολτό - παραφυάδες).
Στην 10άρα κυψέλη θα πάρεις λιγότερο και αν δεν δώσει καθόλου. Δηλ. έχεις ένα μελίσσι 15 - 16 τελάρα στρατό. Πόσο μέλι θα πάρεις 5-6 πλαίσια ; Αν ήταν μέσα σε 8άρα κυψέλη όμως θα έπαιρνες σίγουρα και τα 8 αλλά και με πιό πολύ μέλι γιατί έιναι στριμωγμένο. Σκέψου να είναι 3όροφο - 4όροφο ή 5όροφο (πρόπερσι μου είχαν γίνει και 6όροφα που είχε καλή άνοιξη στο βουνό και συνέχισαν μετά στα έλατα).
Παιδιά είναι αλήθεια ότι αυτό είναι το πιό έυκολο να γίνει. Το δύσκολο είναι να πάρεις μέλι, ας έχεις και θερία μελίσσια.
Έχω ξαναγράψει ότι τα μεγάλα μελίσσια την άνοιξη τα χωρίζω για παραφυάδες (έτσι γλιτώνω για λίγο τα κελιά σμηνουργίας) και μετά αφού γεννήσουν οι νέες μάνες τους βάζω γόννο από τα υπόλοιπα μεγάλα και αργότερα (μέσα-τέλη Μαΐου ή και αρχές Ιουνίου, ανάλογα την βοσκή που διαλέγουμε) ενώνω παλιά μάννα με νέα (με διαφραγμα και ξύλινη θυρίδα).
Φέτος Μάρκο κατάλαβα τι τραβάται στα νησιά με τη ξέρα. Σε λίγο λένε θα γίνουμε Αφρική.
Ο φίλος που ρωτάει για την χρήση της 8άρας άποψή μου είναι να πάρει 4-5 3όροφες να τις δοκιμάσει και μετά αποφασίζει. Στην πορτοκαλιά γίνονται τα πιό πολλά 4όροφα αλλά και 5όροφα με μία μάννα.
Πρόσεξε όμως μην βάλεις μικρό μελίσσι (2-3 τελάρα)την άνοιξη και περιμένεις να γίνει θερίο αλλά και πως θα αισθανθεί το μελίσσι μέσα σε μιά νέα κυψέλη με σχετικά μικρές θερμοκρασίες ;
Πράγματι αν φυσάει και γέρνει η 8άρα που έχει αρκετά πατώματα μπορεί να πέσει.
Μάρκο θέλω να σε πάρω τηλέφωνο ή να γράψεις νέο σχόλιο με εκείνο τον χυμό αλόης τι γίνεται ; Επώνυμοι λένε ότι είναι καλό.

Anonymous said...

Όπως λέει και ο φίλος μου ο Χαλαστάνης καλό είναι να δοκιμάσεις βάζοντας από τώρα ένα μελίσσι σε μιά 8άρα και θα το συγκρίνεις σε ένα χρόνο πάντα με μελίσσια της ίδια δυναμικότητας (τώρα).Δηλ.θα πάρεις ένα μελίσσι υγειές 8 τελάρα και θα το βάλεις στην 8άρα με καλή και νέα μάνα.Θα βρείς άλλο ένα και θα το έχεις σε μιά 10άρα πάλι με τον ίδιο πληθυσμό και καλή μάνα.Από την ώρα που θα τα φτιάξεις έτσι, πρέπει να κρατάς σημειώσεις τουλάχιστον σ΄αυτά για να δείς και να συγκρίνεις τα αποτελέσματα του χρόνου τέτοια εποχή.Είπαμε μέτρο σύγκρισης πάντα είναι η παραγωγή μελιού όλα τ΄άλλα είναι δευτερεύοντα.Γιώργο το θέμα της αλλόης είναι λίγο μπέρδεμα.Πιθανό στους ανθρώπους να κάνει καλό αλλά στις μέλισσες δεν ξέρω και δεν πείθομαι εύκολα.Από τον καιρό που ανοιξαμε το μαγαζί τα προϊόντα αλλόης είναι σε πρώτη γραμμή.Είναι τόσες πολλές οι παραγγελίες που κάνουν οι ντήλερ στην εταιρία που δεν προλαβαίνουμε να τους τα πηγαίνουμε.Όλα έρχονται με αντικαταβολή και ο τζίρος τους τον υπολογίζω στους 2,5 μήνες που έχουμε τις Ταχυμεταφορές σε 6-7 χιλάρικα ίσως και παραπάνω.Θα ξαναρωτήσω πάντως και θα σου πώ.

Anonymous said...

Μαρκο, το ιδιο ειχα παθει και εγω με ένα μελίσσι. Το τίναξα, αλλά μερικές μέλλισες έμειναν στο ίδιο μέρος κουβαριασμένες. Οταν πήγα σε δύο μέρες και έιδα την ίδια εικόνα τις έβαλα σε μια κυψέλη.Ένα πλαισιο έπιαναν μόνο. ¨Οπως κατάλαβες είχαν βασίλισσα για αυτο δεν διαλύθηκαν. Το ίδιο έγινε και με εσένα η βασίλισσα υπήρχε γι αυτό έμεναν στο Οπελ.Ηταν αρχή άνοιξης με περιποίηση και ενίσχυση έγινε μια χαρά μελισσάκι.

Anonymous said...

ευχαριστω πολυ παιδια !!!
το σκεφτομαι σοβαρα να τις αλλαξω , το μονο που με προβληματiζει ειναι η εντονη ταση σμηνουργιας που λετε , διαφραγματα στις 8αρες βαζετε???halastanis stis 5ροφες που λες εχεις και δευτερη εισοδο??
ο λογος που με εκανε να το σκεφτω ειναι οτι εχω εδω και χρονια 3 παλιες 8αρες και βαζω μεσα κανενα γονιδι την ανοιξη περυσι παρατησα μεσα ενα ψοφιο και δεν ασχοληθηκα μαζι του καθολου ουτε ταισμα ουτε τιποτα στην ανοιξιατικη μεταφορα το παρατησα και απλα μεσα στον ιουνιο περασα και του πεταξα και ενα πατωμα πανω και γυρνωντας τωρα στα χειμαδια βρηκα ενα πατωμα γεματο μελι, διαβασα και τα γραφομενα του μπικου για την κατανομη της θερμοκρασιας μεσα στην 8αρα και με εχει βαλει σε εντονες σκεψεις
νικος

halastanis said...

Για τον anonymo.
Ενώνουμε δύο μελίσσια :
1. Χωρίς διάφραγμα. Να βρούμε την μία (1) από τις δύο μάννες (την σκοτώνουμε ή την παίρνουμε).
2. Με διάφραγμα. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για μάννα γιατί το διάφραγμα δεν τις αφήνει να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και να κοπούν τα μελίσσια. Εδώ με το διάφραγμα βάζουμε και ξύλινη θυρίδα ώστε να δουλεύει το επάνω μελίσσι. Άν τώρα η βοσκή δεν είναι καλή μπορούμε ή να ξανακατεβάσουμε το επάνω μελίσσι και να έχουμε πάλι δύο (2) μελίσσια ή τραβάμε το διάφραγμα και μένει η πιό καλή μάννα, σηνήθως η πιό νέα.
Για αυτό χρησιμοποιώ σχεδόν όλες τις κυψέλες με κινητό πάτο που με διευκολύνουν σε αυτές τις δουλειές.
Τα λόγια απο τα έργα έχουν μεγάλη διαφορά. Έάν μπορέσεις να κάνεις όλα τα μελίσσια μιλάμε για 8άρες καλά τριόροφα με δύο μάννες και βρεις καλή βοσκή θα πάρεις σίγουρα 3 πατώματα μέλι. Όλα έχουν σχέση με τον γόννο των 2 βασιλισσών αλλά και πότε γίνονται συλλέκτριες οι νέες μέλισσες.
Εάν τώρα έχεις φτιάξει καλές παραφυάδες δηλ. σε 8άρα κυψέλη είναι 6 τελάρα στρατός και πάνω και το βάλεις επάνω σε 3όροφο καλό μελίσσι, έχουμε αμέσως 4όροφο. Το επάνω μικρό μελίσσι, αφού έχει έρθει από μεγαλύτερη απόσταση των 4-5 χιλιομέτρων, εκμεταλλευόμενο την θερμοκρασία του κάτω μελισσιού που ανεβαίνει προς τα επάνω αναπτύσεται και αυτό. Άν βρουν αυτά καλή βοσκή θα χρειαστούν και άλλο πάτωμα. Δηλ. εγώ τα πάω ενωμένα στα έλατα ή τα ενώνω εκεί. Αν βρίσκουν καλή ανθοφορία και έχει ξεκινήσει ο έλατος αυτά τα μελίσσια θα χρειαστούν όλα από ένα πάτωμα. Αρκετές φορές αυτά τα πατώματα τα γέμισαν μέλι μέσα σε 5-7 ημέρες. Σκέψου να βγάλεις το διάφραγμα και να μείνει η μία μάννα τι θα γίνει αφού μετά από 3 ημέρες θα ταΐζουν γόννο μόνο μίας μάννας και όλα τα υπόλοιπα τελάρα θα γεμίσουν μέλι.
Το είπα και το ξαναλέω. Πρώτος μάστορας είναι η φύση και μετά οι καλές μάννες που εγώ προσωπικά τις αλλάζω σχεδόν κάθε χρόνο.
Υ.Σ. Μάρκο θέλω νωρίς την άνοιξη 10 νέες μάννες (μέχρι τέλη Μαρτίου)

Anonymous said...

Σίγουρα είναι πολλοί που το παίζουν επιστήμονες επώνυμοι ή ανώνυμοι.Πάντα προσπαθώ να διαβάζω διάφορα βιβλία μελισσοκομικά,περιοδικά και γενικά ότι έχει σχέση με την μελισσοκομία.Παίρνω λοιπόν κάποια στιγμή ένα βιβλίο (δεν γράφω τίτλο ούτε συγγραφέα)και τρελάθηκα από τα γραφόμενά του και αναρωτιώμουνα ρε τον μπαγάσα φοβερός είναι.Παίρνω αργότερα το βιβλίο του αείμνηστου Νικολαΐδη και ξεφυλίζοντας και διαβάζοντας το λέω ρε κάπου τα έχω ξαναδιαβάσει αυτά και θυμήθηκα αααααα τώρα κατάλαβα.Βέβαια η διαφορά ήταν ότι τα είχε γράψει με δικά του λόγια.Μέσα λοιπόν στο πρώτο βιβλίο είχα διαβάσει ένα τρόπο για περισσότερη απόδωση.Τελικά απόδωση είχα αλλά δεν προλάβαινα να βάζω μάνες γιατί τις κόβανε.Σε συζήτηση με φίλο παλιό μελισσοκόμο που τον ρώτησα γιατί κόβουνε τις μάνες και σε ερώτηση του πιό τροπο χρησιμοποιώ αφού του είπα πέθανε στα γέλια.Ρε Νίκο γιατί γελάς και η απαντησή του ήταν ότι η μέθοδος δεν ήταν δοκιμασμένη αλλά με βάση την λογική κάποιου συναδέλφου από την Νότια Ελλάδα.Ετσι λοιπόν ο κάθε ένας θέλει να πουλήσει το προϊόν του και δεν τον ενδιαφέρει αν πάθει ο άλλος ζημιά.Γιώργο να είμαστε καλά και θα σου στείλω βασσίλισες