Thursday, October 25, 2007

Το.....σμαρακι



Χτες το πρωΐ με παίρνει τηλέφωνο ένας φίλος μαραγκός και μου λέει"σε μιά οικοδομή στην Αντίπαρο μέσα σε ένα παράθυρο είναι ένα σμαράκι πάμε να μου το πιάσεις να το έχω κοντά στο σπίτι να το περιποιούμαι;".Του απάντησα καταφατικά μια και είναι φίλος και μου έχει σχίσει πολλά μαδέρια για να φτιάξω τις κυψέλες μου.Παίρνω λοιπόν τα σύνεργα μιά παλιά 10άρα κάσα και 4:30 είμαι στην Πούντα περιμένοντας να έρθει για να πάμε απέναντι με ένα αυτοκίνητο.Για να περάσεις απέναντι με την παντόφλα κάνεις περίπου 10 λεπτά.Η οικοδομή ήταν στο νοτιότερο άκρο του νησιού που το λέμε Αη-Γιώργη.Φτάνουμε στο σπίτι και μου δείχνει ένα μπατζούρι παραθύρου που μπαινόβγαιναν μέλισσες.Πάω κοντά και τί να δώ;.Ολος ο ρόμβος γεμάτος μέλισσες.Ρε σύ τί σμαράκι μου λές;Αυτό εδώ είναι πολύ καιρό και πρέπει να είναι μεγάλο κρίνοντας το πόσες μέλισσες μπαινόβγαιναν από μέσα.Θα φωνάξουμε-μου λέει- τον ιδιοκτήτη να μας ανοίξει για να το δείς από μέσα και να ανοίξεις το τζαμιλίκι να το βάλεις στην κυψέλη.Βγήκε από το διπλανό σπίτι ο ιδιοκτήτης τα είπαμε αλλά όπως βγήκε έκλεισε η πόρτα πίσω του και κλείστηκε έξω!!.Τώρα τί γίνεται;.Φαίνετε ότι δεν είμαστε καλοί διαρήκτες γιατί τελικά αναγκαστήκαμε να σπάσουμε το τζάμι από ένα παράθυρο για πάρει τα κλειδιά και να μας ανοίξει.Μπαίνοντας μέσα τί να δώ;.Ένα τεράστιο μελίσσι με 16 πίτες και διαστάσεις 70Χ120.Ρέ Μανώλη τί σμαράκι μου λές; Αυτό είναι μελίσσι και μάλιστα θηρίο πράμα.Από ότι το υπολογίζω πρέπει να είναι14-15 τελάρα τουλάχιστον.Λόγω της μεγάλης καθυστέρησης μέχρι να μπούμε μέσα η ώρα πέρασε και δεν το διακινδύνευσα να το μαζέψω γιατί ήδη ειχε αρχίσει να σκοτινιάζει.Το έβγαλα φωτο για να το ανεβάσω στο blog.Αν τα καταφέρω όταν ξαναπάω για να το μαζέψω λέω να τραβήξω βιντεάκι όλη την διαδικασία.Από ότι είπε ο ιδιοκτήτης είναι μέσα 1,5 χρόνο.Από ότι είδα είναι υγειέστατο χωρίς ψόφιες μέλισσες κάτω και πολύ ήρεμο.Θα επανέλθω με περισσότερες φωτο.

15 comments:

BeeHappy said...

Ωραίο το ...μελισσάκι!
Κοίτα να βγάλεις καμιά καλή φωτογραφία εκτός από το βίντεο.

zepos said...

Περίεργη θέση και κρίμα που θα το μαζέψεις.. Βέβαια είναι στο παράθυρο που το βγάζει άχρηστο, αλλά για σκέψου ρε Μάρκο να μένεις σε αυτό το σπίτι και να έχεις ένα ολόκληρο μελίσσι σε απόλυτη θέα!! Σαν να ήταν σε γυάλα; Να βλέπει όλη την δραστηριότητά τους κάθε στιγμή και από πολύ κοντά χωρίς φόβο.. Θα μπορούσε ο φίλος σου να βγάλει λεφτά! Να βάλει εισιτήριο!!!!

Beekeeper said...

Μιλαμε ζήλεψα!. Τετοιο παραθυρο αληθεια δεν το ανοιγεις.. ας παει χαμενο... δηλαδη μιλαμε θα ημουνα ικανος αμα καιγομουνα ντε και καλα να ανοιξω νεο παραθυρο διπλα!

Περιμενουμε με ανυπομοισια το επομενο

Anonymous said...

Αν δεν κάνω λάθος σε κάποιο μέρος της Ελλάδας(ίσως Λάρισα)έχουν ακριβώς γι΄αυτό τον λόγο φτιάξει ένα περίπου τέτοιο μελίσσι για να το βλέπουν οι επισκέπτες.

μελονικος said...

Με έκανες και ζήλεψα. Μου είπανε και εμένα για ένα μελίσσι σε μια κουφάλα σε ένα παλιό πλάτανο. Μεγάλο μελίσσι μου είπαν. Μας κυνήγησε 100 μέτρα. Πήγα όλο χαρά με τη φωτογραφική μηχανή, να πάρω και φωτό να ζηλέψετε όλοι και βρήκα σφηκοφωλιά. Κατανεβρίασα. Του φτωχού το εύρημα, για καρφί για πέταλο.
Να το φωτογραφίσεις να ζηλέψουμε όλοι.

zepos said...


Μουσείο μελισσοκομικής Ρόδου


Κοιτάξτε την πρώτη φωτο αριστερά. Μελίσσι σε γιάλινη κυψέλη με γιάλινο διάδρομο για έξοδο!!

Beekeeper said...

Oποιος βρεθει στην Αθηνα να παει στη γεωπονικη σχολη και να ζητησει να του τη δειξουν. Εκει εχει μια τετοια γυαλινη κυψελη. Μαλιστα την ειχα καταφωτογραφισει τοτε με σκοπο να παρω το σχεδιο μήπως εφτιαχνα καμια. (αλλα μετα καταλαβα οτι ειναι δυσκολα αυτα).

Anonymous said...

Παιδιά δεν εννοώ κυψέλη με fiberglass κάπου έχω δεί μελίσσι που να έχει μπεί ή το έχουν βάλει με χωρίσματα τζαμιού και χωρίς τελάρα.

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Βρέ παιδιά τι πράμα είναι αυτό!!!
Μπράβο εργατικότητα !!! Φτού κακό μάτι μην το δει Μάρκο. Απ’ αυτό θέλουμε να μας κρατήσεις σπόρο (Μάνες).
Βάλε και άλλες photo…

Υ.Γ. Στο Μ.Σ. Νικήτης έχουνε μελίσσι στη βιτρίνα για τους επισκέπτες αλλά όχι σαν κι αυτό!!! Μόνο με μια κερήθρα.
Η photo είναι την ημέρα της εγκατάστασης του σμήνους στη βιτρίνα! Ίσως τώρα να έγινε καλύτερο….
Συγχαρητήρια στη Ρόδο!

skyrianbee said...

Φοβερή εικόνα! πάντως δε σου κάνει η καρδιά να το χαλάσεις, περιμένουμε βιντεο και φωτογραφίες!

Anonymous said...

Παιδιά υπομονή μέχρι την Δευτέρα.Ηταν να πάω χτές αλλά αποφάσισα να μαζέψω τις ελιές μου πριν αρχίσουν να πέφτουν κάτω και εκτός αυτού λένε οτι θα χαλάσει ο καιρός με βροχές και κρύο.

Anonymous said...

Το παραθυρο αυτο πρεπει ο ΕΟΤ να το προβαλει στα εντυπα του σε ολο τον κοσμο σαν δειγμα υψηλης αξιας.
Εχω κανει διαφανη κυψελη και συντομα θα το δουμε στην Μελισσοκομικη Επιθεωρηση.Ειναι κατι που βοηθαει τον κοσμο να συμπαθησει την μελισσα και να μην τη φοβαται.
Ανεστης Κ

Yorgos said...

Καλά! αν το ειχα στο παράθυρό μου θα του έραβα μια κυψέλη στα μέτρα του, να ξυπνάω το πρωί και να ανοίγει η καρδιά μου..

chaniabee said...

τελικά βρε συνάδελφοι έχουμε γίνει πολύ οικολόγοι !!!!ενώ κάνομε χαρές όταν μας λένε να πάμε να πάρομε ενα σμαρακι, οταν πάμε και το βλέπομε σε παρόμοια κατάσταση οπως την φώτο του Μαρκου μας πιάνει το οικολογικό μας και θα θελαμε να το αφήσομε να Ζήσει οπος αυτο επέλεξε!!!είμαστε τελικά ευαίσθητα άτομα ΄!!! :)

chaniabee said...

τελικά βρε συνάδελφοι έχουμε γίνει πολύ οικολόγοι !!!!ενώ κάνομε χαρές όταν μας λένε να πάμε να πάρομε ενα σμαρακι, οταν πάμε και το βλέπομε σε παρόμοια κατάσταση οπως την φώτο του Μαρκου μας πιάνει το οικολογικό μας και θα θελαμε να το αφήσομε να Ζήσει οπος αυτο επέλεξε!!!είμαστε τελικά ευαίσθητα άτομα ΄!!! :)