Tuesday, October 28, 2008

Πρόπολη

Είχα υποσχεθεί σε μερικούς φίλους να γράψω για την πρόπολη σαν προϊόν της κυψέλης και μερικές εφαρμογές που θα μας βοηθήσουν ιατρικά πλέον Η πρόπολη είναι ενα φυσικό αντιβιοτικό.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το "Ανοσοποιητικό σύστημα κυψέλης".
Είναι ικανή να καταστρέφει βακτήρια που έγιναν ανθεκτικά σε μοντέρνα αντιβιοτικά όπως μας λέει το Εθνικό καρδιολογικό & πνευμονολογικό Ινστιτούτο του Λονδίνου.
Ήταν γνωστή στους αρχαίους Αιγύπτιους(Φαραώ:πρόπολη+βότανα)στούς αρχαίους Έλληνες(Ιπποκράτης)και στους Ρωμαίους(Πλίνιος).
Σύνθεση:50-55%Ρητινώδεις ουσίες,30-35%Κερί,10%Αιθέρια έλαια,5%γύρη.Περιέχει Ενζυμα,Οργανικά οξέα,πρωτεΐνες,Αμινοξέα,Βιταμίνες,Μέταλλα........και βιοφλαβονοειδή(συνολικά πάνω από 30)
Η χρήση της πρόπολης δεν παρουσιάζει παρενέργειες.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα μή τοξικό διατροφικό πρόσθετο.Βοηθά στην προστασία κατά εσωτερικών και εξωτερικών παθήσεων.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ:Κρυολογήματα,βήχας,γρίπη,ιώσεις,άσθμα,βροχίτιδες, άφτρες,στομαχικά,εντερικά ,έλκη,γαστρίτιδες,κολπίτιδες,ουλίτιδες, πονόδοντοι ,Υπέρταση,Αρτηριοσκήρυνση,στεφανιαία,παραγωγή αντισωμάτων και ενδυνάμωση λευμφοκυττάρων.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ:έκζεμα,μυκώσεις,κρυοπαγήματα,καψίματα,έρπης,πληγές,έλκη
ρυτίδες,ρευματικοί πόνοι,πρησμένες φλέβες,αιμορροΐδες.
Επεξεργασία της πρόπολης
Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε χωρίς επεξεργασία όπως είναι σε μικρά κομμάτια μέχρι να νιώσουμε κάψιμο στο στόμα ή να διαλυθεί και στην συνέχεια την καταπίνουμε.Η ένωσή της με το σάλιο την κάνει ιδιαίτερα δραστική(ουλίτιδες πονόδοντοι)
Πρόπολη σε σκόνη:Μιά εύκολη επεξεργασία της πρόπολης είναι το άλασμά της σε ηλ.μίξερ(σαν και αυτό για άλεσμα του καφέ).ΠΡΟΣΟΧΗ για να αλεστεί σωστά πρέπει να την βάλουμε πρώτα στην κατάψυξη γιατί αλλιώς θα κολήσει(το έχω δεί το έργο).Σε θερμοκρασία δωματίου είναι μαλακή κάτι σαν σκληρή τσίχλα ενώ αν ψυχθεί γίνεται σαν τζάμι εύθραυστη.Αφού αλεστεί περνιέται από κόσκινο (ψιλό)και φυλάγεται σε κλειστό βάζο σε δροσερό μέρος.Τρώγεται σκέτη(μιά κουταλιά του γλυκούΧ3 φορές την ημέρα)Για να την φάμε ευκολότερα μπορούμε να την βάλουμε μαζί με μέλι(Κρυολογήματα) .
ΔΙΑΛΥΜΑ :Πολύ χρήσιμο εσωτερικά και εξωτερικά είναι το διάλυμα πρόπολης σε αλκοόλη.Στην αλκοόλη διαλύεται τελείως ενώ το κερί και άλλες ουσίες σχεδόν καθόλου.Η συνταγή είναι:σε ένα βάζο με 120 κυβ.εκατ. αλκοόλης τοποθετούνται 100 γρ ακατέργαστης πρόπολης όσο το δυνατόν πιό λεπτοκομένη(διαλύεται γρηγορότερα)και αφήνονται για 8 μέρες κουνόντας το βάζο τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.Το αφήνουμε το διάλυμα 2 βδομάδες περίπου για να κατακαθήσουν τα αδιάλυτα μέρη στον πάτο του βάζου.Τέλος αφαιρούμε το διάλυμα με προσοχή ωστε να μήν παρασυρθούν και τα κατακάθια(βοηθά πολύ το χάρτινο φίλτρο του γαλλικού καφέ).Αυτό το διάλυμα έχει 36% πρόπολη.Ένα ενήλικο άτομο μπορεί να πάρει 15-25 σταγόνες διαλύματος σκέτο ή με λίγη ζάχαρη.Το διάλυμα πρόπολης βοηθάει γρηγορότερα σε επερχόμενοκρύωμα αλλά και αλλού. Πρέπει να αναφέρω ότι αν λερωθεί κάτι (σκεύος,ρούχα,τραπέζι,πάτωμα)δεν βγαίνει με τίποτα και για αυτό τον λόγο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Σε επόμενη ανάρτηση θα γράψω για την παρασευή πούδρας,αλοιφή(after shave, βάση για αλοιφή φωτό κ.α

11 comments:

İlhami Uyar said...

Dear my friend,I know that propolis useful and need all peoples,but I dont know so much important to our healty,and against protect to disaes our body.When reseorcher make new investigation they discover new useful things.Thank you share your important subject with us.With best wishes.

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Γεια σου Μάρκο σ ευχαριστούμαι και περιμένουμε κ άλλα.

sp-kor said...

marko kalispera
se efxaristoyme gia tis politimes kai iperoxes sintages sou perimenoume kai ales .
pliroforiaka tha prostheso oti 3 xronia kano mikra mpalakia propolis kai ta katapino me nero apotelesma : terma to elkos mou kai o gitonas mou geros melisokomos me ton idio tropo perni propoli kai stamatisan na ton enoxloun ta athritika tou 10 xronia tora.

markos aliprantis said...

Mέσα στη βδομάδα θα συνεχιστεί το θέμα.Χτές το βράδυ τελείωσα με το μάζεμα του ελαιόκαρπου ύστερα από 4 μέρες σκηρής δουλιάς από το πρωΐ μέχρι το βράδυ.Βγήκε το λαδάκι της χρονιάς 103 κιλά έξτρα παρθένο χωρίς κανένα φάρμακο.

Anestis Ketsetzidis said...

Καλοφάγωτο.
Και του χρόνου περισσότερο.

sp-kor said...

kalispera marko
kalofagoto den mas ipes tin oksitita?
esis telionete poli noris me tis elies emis akomi den pigame kan na doume ta ktimata , opos ipologizo tha ksekinisoume se kana mina peripou.

markos aliprantis said...

Σήμερα θα το πάω για μέτρηση της οξύτητας.Κάθε χρόνο τέλος του Οκτώβρη τις μαζεύω γιατί πέφτουν από τον πυρηνοτρήτη και τον δάκο επειδή δεν ραντίζω.

zepos said...

Καλημέρα Μάρκο..
Εχετε λιοτρίβι στην Πάρο;
Γιατί νομίζω οτι εκεί σου δίνουν και την οξύτητα ή όχι;
Πόσες ελιές έχεις;

markos aliprantis said...

Ζέπο στην Πάρο έχουμε 3 λιοτρίβια.Μόνο σε ένα έχει σύστημα που σου δίνει την οξύτητα αλλά δεν πάω σε αυτό.Έχω 35 ρίζες ελιές και από αυτές είναι οι 5 είναι βρώσιμες.Μάζεψα 449 κιλά καρπό και έβγαλα 103 κιλά λάδι.Το κακό είναι ότι κάθε χρόνο δένουν οι μισές από αυτές και την επόμενη χρονιά οι άλλες μισές.Από την περσινή χρονιά ένας φίλος εξπέρ στο είδος έρχεται και μου τις κλαδεύει.Από ότι μου είπε τις είχα κλαδέψει άτσαλα και θα στρώσουν σε 2 χρόνια

sp-kor said...

kalispera marko
to ergalio gia tin metrisi oksititas kostizi peripou 15 euro mazi me 500mg soda kai 1oomg stagones. Ine panefkolo sti xrisi.
Rantise ton abgoysto me xalko 1 fora kai tha dis to apotelesma .Ego den rantizo giati den exo igrasia sta ktimata mou kai perimeno na orimasi o karpos (exi kaliteri aksia ) kai ine pio nostimo.
Telos apo 150 dentra perno eos to telos aprili peripou 1800-2000 kila

Beekeeper said...

εισαι πρώτος