Friday, October 31, 2008

Πρόπολης...συνέχεια

Συνεχίζουμε λοιπόν τις χρήσεις και την παρασκευής της πρόπολης.
Με την παραπάνω διαδικασία παρασκευής διαλύματος πρόπολης διαλύεται μόνο ένα μέρος της καθαρής πρόπολης.Αξίζει να την διαλύσουμε δεύτερη και τρίτη φορά.Σίγουρα όταν την διαλύσουμε για δεύτερη και τρίτη φορά τα διαλύματα αυτά δεν είναι τόσο πλούσια όσο το πρώτο.Μπορούμε να τα συμπυκνώσουμε αφήνοντας το βάζο μερικές μέρες ώστε να εξατμισθεί η αλκοόλη ή για πιό γρήγορα θερμαίνουμε το διάλυμα όχι πάνω από 40 βαθμούς για να μην πάθει ζημιά(ΠΡΟΣΟΧΗ είναι εύλεκτο και θα πρέπει να μην υπάρχει φλόγα κοντά)
Πρόπολη αλοιφή-After shave-Λοσιόν.
Το αδιάλυτο υπόλοιπο που μένει μετά τις τελευταίες επαναλήψεις το δουλεύουμε όπως τις παλιές κηρήθρες δλδ το βάζουμε σε μιά υφασμάτινη σακκούλα τοποθετούμε ένα βάρος από πάνω και το βάζουμε σε μιά κατσαρόλα με νερό και το βράζουμε.Το κερί που μαζεύεται στην επιφάνεια του νερού δεν είναι πολύ αλλά είναι πολύτιμο γιατί περιέχει ακόμη πρόπολη και το χρησιμοποιούμε για την παρασκευή μιας αλοιφήςμε πρόπολη όπως παρακάτω.Ότι μείνει μέσα στην υφασμάτινη σακκούλα το ρίχνουμε στον κήπο ,στις γλάστρες,στα παρτέρα κλπ για εμπλουτισμό του χώματος.Το νερό που βράσαμε το μείγμα περιέχει υδατοδιαλυτά μέρη πρόπολης(έστω λίγα)κι΄έχει ως εκ τούτου αντισηπτικές ιδιότητες.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλύσεις προσώπου,για μετά το ξύρισμα(After shave) με την προσθήκη αλκοόλης ως εξής:Γιά πλύσεις προσώπου σε 22 κυβ.εκατ. του νερού αυτού προσθέτουμε 78 κυβ.εκατ. αλκοόλης.Γιά after-shave σε 33 κυβ.εκατ.του νερού προσθέτουμε 67κυβ.εκατ.αλκοόλη.Τέλος αν θέλουμε προσθέτουμε λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντα, μέντα ή ότι μας αρέσει και έχουμε την πρόπολη - λοσιόν για περιποίηση του προσώπου.
Όταν την χρησιμοποιούμε στην αρχή λόγο της αλκοόλης θα νιώσουμε ένα κάψιμο που όμως γρήγορα θα εξατμιστεί η αλκοόλη μένει ένα φίλμ προστατευτικό πρόπολης που είναι ένα είδος βιολογικού επιδέσμου.
Στην προηγούμενη ανάρτηση είχα γράψει πώς κάνουμε την πρόπολη σκόνη .Με την σκόνη λοιπόν αυτή αν την περάσουμε από μιά ψιλή σίτα(400/τετρ.εκατ) τότε έχουμε 2 μορφές σκόνης μιά για πούδρα και μιά για φάγωμα.Την πούδρα τώρα την ανακατεύουμε σε αναλογία 1:4 δλδ ένα μέρος πούδρας πρόπολης με 4 μέρη απλή βάση πούδρας έχουμε μια πούδρα για πληγές.Βάση πούδρας μπορούμε να βρούμε στα καταστήματα με καλλυντικά.
Συνεχίζεται σε επόμενη ανάρτηση λόγο χρόνου

6 comments:

chaniabee said...

αν το χρησιμοποιήσουμε σαν after save δεν θα παρει χρώμα και το πρόσωπο μας?!! παντος έχουμε το καλύτερο φαρμακο και δεν γυρίζουμε να το κοιτάξουμε!!!

sp-kor said...

marko kalispera .
Ofilo na omologiso oti ise ena xrisafi kai mia foveri pigi gnosis kai pliroforia gia olous emas tous erasitexnes .
Se efxaristoume

markos aliprantis said...

Φίλε δεν θα πάρουμε χρώμα γιατί βγαίνει μετά την τρίτη φορά και στο τέλος βγαίνει μαζί με την αραίωση που κάνουμε με αλκοόλη χρώμα περίπου σαν σομόν (είδες χρωματολόγιο εεε)
@sp-kor σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια

sp-kor said...

marko kalispera
sixora mou tin afelia ala otan les -alkooli- ti enois kai pou tha tin broume
efxaristo.

markos aliprantis said...

Αλκοόλη λέγεται οτιδήποτε περιέχει σε μεγάλο ποσοστό οινόπνευμα.Καθαρή ή αιθυλική αλκοόλη είναι το γνωστό μας οινόπνευμα(διαφανές ή άσπρο που λέμε) με ποσοστό πάνω από 96%.

sp-kor said...

den exo logia na se efxaristiso gia ola nase kala na mas didaskis.