Monday, November 3, 2008

Πρόπολης...τελευταίο

Πώς να φτιάξετε Μόνοι σας διάλυμα πρόπολης σε ικανοποιητική ποσότητα:
Ξεκινάμε με όσο το δυνατόν καλό καθάρισμα της μάζας της πρόπολης από τα διάφορα ξένα σώματα(ξύλα,πετρίτσες κλπ)
Για την παρασκευή χρειάζεται υψηλής πυκνότητας άσπρο οινόπνευμα(αιθυλική αλκοόλη)96%.
Τα στάδια είναι τα ακόλουθα.
Χρειαζόμαστε μιά φιάλη 4 λίτρων για μια ικανοποιητική ποσότητα και την γεμίζουμε μέχρι την μέση με κομμάτια πρόπολης.
Ρίχνουμε μέσα 2 λίτρα αλκοόλη και σφραγίζουμε την φιάλη καλά και ανακατεύουμε το περιεχόμενο δυνατά.Στην συνέχεια τοποθετούμε σε σκοτεινό μέρος.Για τις επόμενες 4 βδομάδες ανακατεύεται το περιεχόμενο καθημερινά τουλάχιστον για μιά φορά(καλό είναι περισσότερο ανακάτεμα).
Αφού περάσουν οι 4 βδομάδες το μεγαλύτερο μέρος της πρόπολης έχει πλέον διαλυθεί στην αλκοόλη και ότι έχει μείνει είναι κερί και διάφορα ξένα σώματα που δεν διαλύονται στην αλκοόλη.Για την απομάκρυνση αυτών πρέπει να περαστεί το διάλυμα από φίλτρο καφέ(πρέπει το φίλτρο να το αλλάζουμε τακτικά γιατί φράζει γρήγορα με το κερί)
Μετά την τοποθετούμε σε σκουρόχρωμα φιαλίδια για φύλαγμα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
ΑΛΟΙΦΗ
Χρησιμοποιούμε ως βασικό υλικό το διάλυμα πρόπολης αφού το συμπυκνώσουμε στα 2/5 του αρχικού του όγκου.Ίσως χρειαστεί λίγες βδομάδες μέχρι να εξατμιστεί η αλκοόλη.Σε 100 γρ μιάς βάσης για αλειφή προσθέτουμε 10 γρ. του συμπηκνωμένου διαλύματος και έχουμε την πρόπολη αλοιφή.
Αν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας βάση για αλοιφή ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή.
Σε μπέν-μαρί λιώνουμε 240 γρ λανολίνη και 150 γρ κερί(αν έχουμε κρατήσει από παλαιότερο βράσιμο της πρόπολης είναι καλύτερο)από απολεπίσματα.Προσθέτουμε 520 γρ φυτικό έλαιο(σπορέλαιο ή ελαιόλαδο) που προηγουμένως το έχουμε θερμάνει ελαφρά .Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ανακατεύοντας συνέχεια και προσθέτουμε 90 γρμ από το συμπηκνωμένο διάλυμα πρόπολης.
Αν θέλουμε την αλοιφή λιγότερο λιπαρή μπορούμε να αναμείξουμε 100-250 γρμ νερό πηγής ή αν έχουμε φυλάξει το νερό από τυχόν προηγούμενο βράσιμο της πρόπολης όσο είναι ακόμα το μείγμα ζεστό.
Μιά παραλαγή της παραπάνω αλοιφής που απλώνεται πιό εύκολα είναι και η παρακάτω.
200 γρμ λανολίνη
100 γρμ κερί
80 γρμ αλκοόλη της λανολίνης
530 γρμ λάδι(αν θέλουμε προσθέτουμε 40 γρμ νερό αλλά θα μειώσουμε το λάδι στα 490 γρμ.
Η αλοιφή αυτή μπορεί να κρατήσει χρόνια(ιδίως αν δεν έχει νερό) σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Η αλοιφή έχει την τάση να οξυδώνεται στην επιφάνειά της χωρίς αυτό να σημαίνει οτι έχει μειωθεί η ποιότητά της.Πάντως για να μην έρχεται σ΄επαφή με τον αέρα καλό είναι τα βαζάκια να γεμίζονμαι μέχρι επάνω .Σε βαζάκι που έχουμε αρχίσει και χρησιμοποιούμε μπορούμε να ρίξουμε από πάνω λίγο σπορέλαιο για αποφυγή οξύδωσης.
Φαντάζομαι οτι έδωσα μια καλή ευκαιρία στους μελισσοκόμους να ασχοληθούν και με ένα άλλο προϊον που παράγη η ευλογημένη μας Μέλισσα

3 comments:

Κώστας Ελευθεριου said...

Φίλε Μάρκο καλησπέρα , να σαι καλά και να μας παρέχεις πληροφορίες.
Κρατώ την συνταγή όπως και τις άλλες, όπως και εκείνη με το ψωμί που λόγο διαρκούς τρεχάλας δεν έχω φτιάξει ακόμα.
Σε τέτοια είμαι του δόγματος "μάζευε κι ας είν' και ρόγες" μιλώ αμπελουργικά.

Anestis Ketsetzidis said...

Μάρκο σ ευχαριστώ για τις συνταγές.

sp-kor said...

μαρκο σε ευχαριστούμε για τις συνταγές και για όσα άλλα μας δυδάσκεις .
Είσε πολύτιμος.