Saturday, February 7, 2009

Πού είναι ο ΕΦΕΤ;

Ούτε λίγο ούτε πολύ "έφαγα"στην Αθήνα 3,5 βδομάδες.Όπως καταλαβαίνετε κόντευα να σαλτάρω από την απραξία.Βόλτα στα μελισσομάγαζα στα διάφορα μαγαζιά με εργαλεία και στις λαϊκές!!! μπάς και δώ τίποτα μελια.Πήγα σε 3-4 λαϊκές και με αυτά που είδα φρικάρισα.Μέλια με ότι νοθεία μπορείς να φανταστείς.Από τιμές; 15-16€ το θυμαρίσιο(Ο θεός να το κάνει)ανθόμελα,έλατο(κόκκινο) και πευκόμελο από 10-13€.Για τα μέλια από πεύκο και έλατο δεν ξέρω αλλά από τα άλλα;το θυμάρι δεν είχε ούτε 3% μέσα και τα ανθόμελα ήταν όλα ρευστά(χωρίς να έχουν ζεσταθεί)Πού είναι ο έλεγχος; ότι θέλει κάνει ο κάθε ένας και ο μόνος που την πληρώνει είναι ο κοσμάκης που δεν ξέρει τί αγοράζει.Φτάνει πιά.Όταν η εττικέτα γράφει από πού προέρχεται το μέλι πρέπει όλοι να το σέβόμαστε και να έχει τα χαρακτηριστικά που προβλέπει η νομοθεσία.Πρέπει κάθε κατεργάρης να πάει στον "πάγκο"του.

14 comments:

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Γεια σου Μάρκο. Ναταν μόνο οι Λαϊκές. Έπρεπε να μπεις και σε κανένα μεγάλο μάρκετ να δεις ετικέτες χωρίς χώρα προέλευσης . Άσε και το άλλο …εντός και εκτός Ε.Ε. μίγμα… και τα ποσοστά μίγματος πουθενά. Ο ΕΦΕΤ θα κάνει εμφάνιση μόλις τον απολύσουν πάλι για καμιά καλή.

chaniabee said...

άστα να πανε !!! τι ταΐζουν ρε τους ανθρώπους??? αν δεν κινηθούμε εμείς να διασφαλίσουμε το προϊόν μας όλο και κάποιος ηλίθιος δημοσιογράφος θα μας στίσει όλους πάλι στον τοίχο !! μαζί με ένα ξερό θα καούμε και εμείς τα χλωρά!!

markos aliprantis said...

Πιθανόν να θέλει προσωπική καταγγελία για να ξεκινήσει ο έλεγχος.

trikalinos-Trikala Greece said...

Ρε παιδιά τι ψάχνετε;Στη χώρα των θαυμάτων δεν ζούμε;

Μάντης Τειρεσίας said...

Να μου συγχωρέσεις ίσως την "ανόητη" ερώτηση, αλλά εφόσων προέρχεται απο έναν μελισσοκόμο άπειρο που μόλις ένα χρόνο έχει που ασχολείται με το χόμπυ του, πιστεύω πως δεν παρεξηγείται.

Πως ακριβώς ανακάλυψες οτι τα μέλια ήταν νοθευμένα?
Πως διαπίστωσες πως τα θυμαρίσια δεν είχαν ούτε 3% θυμαρίσιο μέλι?
Υποθέτω πως θα χρησιμοποίησες κάποιο εξειδικευμένο χημείο για τις αναλύσεις με αναλυτές εργαστηριακούς για το συγκεκριμένο, ή όλη η διεργασία έγινε απλώς με την εμπειρία σου?
Πως μπορεί κάποιος να διπιστώσει χωρίς κοστοβόρα μέσα οτι ένα μέλι είναι πραγματικό και ΄΄οχι νοθευμένο και πως γίνεται η νοθεία?

Σε ευχαριστώ αλλά μαθαίνουμε και εμείς οι νεότεροι στον χώρο απο εσάς τους εμπειρότερους.

Φιλικά και συντροφικά....

markos aliprantis said...

Μάντη έγραψα για 2 μέλια το θυμαρίσιο και το ανθόμελο.Μου έδωσαν και δοκίμασα και γι΄αυτό έγραψα για την νοθεία.Από τον νόμο πρέπει το θυμαρίσιο να έχει 18%γυρεόκοκκο θυμαριού που έίναι περίπου 50% νέκταρ θυμαριού.Αυτό σημαίνει οτι νιώθεις την μυρωδιά πολύ έντονα.Αυτά που δοκίμασα ίσα -ίσα που αισθανόμουνα το θυμάρι(χωρίς κάψιμο).Όσο για το ποσοστό το είπα επειδή η μυρωδιά ήταν ελάχιστη.Αργότερα όταν αποκτήσεις και εσύ εμπειρία (στο θυμαρίσιο)τότε θα καταλάβεις την διαφορά.

Beekeeper said...

Εγω πιστευω οτι ειναι πιο σοβαρο το γεγονος οτι στο επώνυμο, υποτιθεται οτι ειναι ελληνικο κι εχουμε χιλιαδες τονους θυμαρισιο στα ραφια.

...Επωνυμα...

και εχω την απορία, γνωρίζοντας μελισσοκομους σε ξερονήσια στις κυκλαδες, που πουλάνε κυρίως θυμαρι μια φορα το χρόνο και βγαζουν απειρα χρήματα απο τους τουρίστες. Ποιος πουλαει θυμαρίσιο σε μεγαλοβιομηχανίες σε εξευτελιστικες τιμές και οχι στους τουρίστες και στους γνωστους του?

markos aliprantis said...

Κώστα έχω ξαναγράψει για το θέμα των (όπως το έγραψες)ξερονησιών.Το περισσότερο μέλι μου (αυτό που πουλάω εγώ)φεύγει στην τοπική κατανάλωση.Βλέπεις πιστεύω πολύ στην σταθερά καλή ποιότητα και αυτό εκτιμάται δεόντως από τους συντοπίτες μου.Μην ξεχνάς όμως θυμάρι δεν βγαίνει μόνο στα νησιά αλλά και στην στεριαή Ελλάδα.Τώρα το επώνυμο θυμαρίσιο φαντάζομαι οτι πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου αλλά και ακόμη αυτό ο καταναλωτής το αγοράζει ακριβά δλδ από 16-18€ το κιλό.Αα και κάτι άλλο που έμαθα πρόσφατα είναι οτι και η Τουρκία βγάζει εκλεκτής ποιότητας θυμαρίσιο (στα παράλια του Αιγαίου)όπως και ένα είδος ελατόμελου κάτασπρο σαν οδοντόπαστα.

Beekeeper said...

Που να δεις πόσο το πουλάνε στα Κύθηρα. Η τιμη ειναι κατι σχετικό. Μπορει εγώ να θέλω να το δινω 100 το κιλό. Δεν εχει σημασια. Το θέμα είναι να ξέρεις τι πάιρνεις.
Προφανως και πουλάς το μέλι σου στους δικους σου πελάτες και προφανώς και δεν έχεις κανενα λόγο να βάλεις νταβα στο κεφάλι σου. Αρα? Στις βιομηχανίες τυποποιησεως ποιος πουλάει? Που βρισκουν αυτοι τόοοσο θυμαρισιο? Αυτή είναι η απορία μου εμένα.

Μάντης Τειρεσίας said...

Επειδή Κώστα όλα έχουν την εξήγησή τους, πιστεύω πως αυτό που έχουν τα ράφια απλώς δεν είναι θυμαρίσιο (όπως έγραψε και ο Μάρκος). Δεν μπορεί σε μια εξαιρετικά αμφίβολη βοσκή της ηπειρωτικής Ελλάδας να παρασκευάζεται και να συναντάται στα ράφια των super markets τόσο μεγάλη ποσότητα!!!
Δοθέντος μάλιστα πως και οι νησιώτες μας ήδη έχουν βρεί δρόμους απ'ευθείας προς τον τελικό καταναλωτή.

Φυσικά η εξακρίβωση αν είναι ή όχι θυμαρίσιο μπορεί να γίνει με αναλυτική χημεία (το αντικείμενό μου, για να μην θεωρηθεί πως κάνω τον έξυπνο) και μάλλον με φασματοσκοπεία, που μιλάμε για μεθόδους και μοντέλα που χρησιμοποιούν πανάκριβο εξοπλισμό και που μόνο απο διπιστευμένα εργαστήρια αναλυτικής χημείας μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Επειδή όμως μένουμε και "υπομένουμε" στο Γιουνανιστάν όπου επικρατεί η βλακεία της μετριότητας, δεν νομίζω πως έχει καθίσει κανείς να δώσει βάρος σε ότι έχει να κάνει με ονομασίες και ταυτοποιήσεις.
Εδώ διακινούσαν γάλα με μελαμίνες και το αν το μέλι περιέχει το προκαθορισμένο ποσοστό θυμαρίου μας πείραξε;
Γιουνανιστάν ολέ...
Κατά την ταπεινή μου γνώμη....

Φιλικά και συντροφικά.....

Γιώργος από Χανιά said...

Μάρκο κακά τα ψέματα το θυμαρίσιο μέλι αναγνωρίζεται από το άρωμα του και το χαρακτηριστικό κάψιμο στη γλώσσα (που μπορεί να είναι πολύ δυνατό αν το ποσοστό γυρεόκοκκων θυμαριού είναι πολύ υψηλό). Ποσοστό δεν μπορούμε σίγουρα να βγάλουμε αλλά μια χονδρική εκτίμηση μπορεί να γίνει.
Κώστα όσον αφορά το ερώτημα σου "Ποιος πουλαει θυμαρίσιο σε μεγαλοβιομηχανίες σε εξευτελιστικες τιμές και οχι στους τουρίστες και στους γνωστους του" θα σου πω ότι πουλάνε αυτοί που έχουν πολύ μεγάλη παραγωγή μελιού την οποία διαθέτουν στους εμπόρους σε πολύ χαμηλή τιμή γιατί το μέλι τους σίγουρα δεν έχει την ποιότητα του μελιού του Μάρκου και ο νοών νοείτο!
Οι έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ είναι απαραίτητοι για να μην πουλάει ο καθένας ότι θέλει και για να μην την πληρώνουν και οι τίμιοι παραγωγοί και οι καταναλωτές. Γιατί αυτό γίνεται τελικά!
Μάντη να μου επιτρέψεις να πω ότι η αναγνώριση των γυρεόκοκκων δεν γίνεται με φασματοσκοπία αλλά με οπτικό ή στην καλύτερη περίπτωση ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.
Η ανάλυση της γύρης πρέπει να συνδυάζεται και με την οργανοληπτική ανάλυση.

beelovers said...

Να δώσεις θυμάρι στον έμπορα είναι λίγο μαλακία. Όσον αφορά για το που βρίσκουν τόσο (θυμαρίσιο) μέλι ???? ΕΣΑΝΣ σας λέει τίποτα? και φυσικά άφθονο ζαχαρόνερο την εποχή του θυμαριού

Beekeeper said...

Α γεια στο στομα σου! Εσανς. Αλλα και Ελληνοποιημένο εγω πιστεύω

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.