Sunday, July 26, 2009

Νέδα







Όταν κάναμε διακοπές στην Κορώνη ένας φίλος του Παντελή πρότεινε να επισκευτούμε την Νέδα.Η Νέδα είναι ένα ποτάμι της αρκαδίας που έχει τις πηγές του κοντά σε ένα χωριό που το λένε Πλατανιά.Κατα την μυθολογία η Νέδα μαζί με την Θεισόα και την Αγνώ (νύμφες)μεγάλωσαν τον Δία όταν τον παρέλαβαν από την Ρέα.Πράγματι άξιζε την ταλαιπωρία γιατί από λάθος(;)ένας ντόπιος με έστειλε να πάω από ένα δασικό δρόμο σαν και αυτόν που μεταφέρω τα μελίσσια.Η γυναίκα μου από τον φόβο της κόντευε να λυποθυμήσει μια και δεν βλέπαμε για περίπου 15 χλμ ψυχή και καμιά ανθρώπινη δραστηριότητα.Τελικά φτάσαμε στο χωριό και μας είπαν πού θα βρίσκαμε τους περίφημους καταρράκτες της Νέδα(Η Νέδα μαζί με το άλλο ποτάμι την Αραπίτσα της Έδεσσας είναι τα μοναδικά ποτάμια στον Ελληνικό χώρο με θυληκό όνομα.)Μετά πάλι από ένα χωματόδρομο με κλίση πάνω από 12% κατεβήκαμε στον πάτο του φαραγγιού και βλέπω να κατεβαίνει η μιά από τις πηγές του.Για να φτάσεις στους καταράκτες που ήταν και ο τελικός προορισμός έπρεπε να περπατήσουμε 1-2 χλμ ποδαρόδρομο σε μονοπάτι αρκετά προσεγμένο με κουπαστές όπου ήταν επικύδινο να πέση κανείς στον γκρεμό.Στην διαδρομή συνταντάμε έναν κύριο με μαγιό και πετσέτα στην πλάτη και τον ρώτησα που έκανε μπάνιο.Μου απάντησε στον μεγάλο καταράκτη σχηματίζεται μια πολύ ωραία λιμνούλα και μπορείς άφοβα να κολυμπήσεις.Επιτέλους μετά από λίγη ώρα φτάσαμε στον πρώτο καταράκτη και λέω -άάά ρε Ελλαδάρα από όλα έχεις-Πράγματι το τοπίο μαγευτικό δροσιά πλατάνια νερά τρεχούμενα δικαιολογημένα(όπως έμαθα αργότερα) να έκανε μπάνιο η θεά Αρτεμις εκεί.Το συνιστώ όποιος πάει κατά κεί να επισκευθεί τους καταράκτες της Νέδα γιατί αξίζει τον κόπο και την ταλαιπωρία.

10 comments:

Exagono said...

Ωραιο θεαμα δροσιστικο,νασαι καλα ρε Μαρκο.

İlhami Uyar said...

Dear Markos Aliprantis beatiful scenary,have a nice holidays,best regards

Anestis Ketsetzidis said...

Οπου Νύμφες και Θεές ο Μάρκος είναι εκεί.
Ωραία τα μέρη που περπατήσατε.
Καλή εβδομάδα να έχετε.

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Και αφού ο Δίας μεγάλωσε στα χέρια απο τέτοιες νύφες μας βγήκε μπερμπάτης μετά.
Ωραία μέρη Μάρκο!

chaniabee said...

ομορφο μερος φιλαρακι..... αλλα δεν προκειτε να ξαναπαω!!! τοση ταλεπορια.... να το βρασω!!! η γυνεκα μου το ξεκοψε!!!! του χρονου σε νησακι!!!
και του χρονου να εχετε την υγεια σας να ξανακανετε διακοπες!!!

markos aliprantis said...

Παντελή σίγουρα ήταν ταλαιπωρία επειδή μέναμε στην Κορώνη.Αν μένεις κάπου κοντά αξίζει να πας και να το δείς.

zepos said...

Ε ρε Μάρκο νάχαμε ένα μισαδάκι από αυτό το νερό εδώ ε;

Beekeeper said...

παλευότανε? πριν κανα μηνα πήγα να μπω στον Λουσιο (λιγο πιο άτω δηλαδη) και πηγα να παθω έμφραγμα απο το κρυο

markos aliprantis said...

Ζέπο που τέτοια εδώ κάτω μακάρι να είχαμε το 1% από τα νερά που έχει πάνω εκεί. Κώστα στην αρχή μυρμιγκιάσανε τα πόδια μου αλλά μετά καλυτέρεψε η κατάσταση.Η γυναίκα μου έκανε μπάνιο.
Πάντως τα πιό κρύα νερά που έχω μπεί είναι του Βοϊδομάτη στα Ζαγοροχώρια.Εκεί έβαλα ενα καρπούζι για να κρυώσει μετά από λίγο έκανε κρακ και έσπασε από την μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας.

Τάκης Κοντούλης said...

Ολες οι περιοχες της πατριδας μας κρυβουν ομορφιες και η Παρος ειναι πανεμορφη . Ειχα ερθει το Νοεμβριο του 2004 για επαγγελματικο σκοπο.
Απο Καλαματα ευχομαι καλο χειμωνα ,καλα κυνηγια ,καλο μελισσοκομικο ξεχειμονιασμα.