Friday, August 14, 2009
Eγκατάληψη κυψέλης
Σήμερα κατά τις 10:30 το πρωΐ κατέβαινα στο γραφείο των παιδιών μου και ήμουν μάρτυρας σμηνουργίας(;;). Ηθελα να το κάνω να καθήσει κάπου κοντά και έτσι περνώντας πάνω από μια ελιά στο κτήμα του έριξα λίγο χώμα για να πιάσει .Λέω άσε και θα το μαζέψω αργότερα μια και βιαζόμουνα.Γυρίζω το μεσημέρι και τί να δώ άκριβώς δίπλα στην ελιά πάνω σε μια άλλη κυψέλη να γίνεται χαμός από μέλισσες.Μάλλον σκεύτηκα η μάνα να έπιασε πάνω στο καπάκι και αναγκαστικά μαζεύτηκε το σμάρι εκεί.Δεν πειράζει -λέω- θα το μαζέψω,θα του βάλω και ένα τελάρο γόνο απ΄το δικό του για να μην την κοπανήσει.Πάω στη κυψέλη που έφυγε την ανοίγω για να πάρω γόνο και να δώ αν πόσα βασιλοκέλια έχει και την βλέπω άδεια.Μόνο αρκετές λεηλάτριες είχε μέσα.Βγάζω ένα-ένα τα τελάρα και βλέπω γόνο ανοιχτό, κλειστό,και αυγό μέρας.Σκεύτηκα οτι όλα τα τρελά φέτος γίνονται.Τελικά με όλα αυτά που έχουν συμβεί φέτος μάλλον πρόκειται για τρελή χρονιά.Δεν είναι πολλές οι αιτίες που εγκαταλείπει ένα μελίσσι την κυψέλη.Η κύρια αιτία είναι η όχληση που δέχεται από διάφορους εχθρούς όπως :μυρμήγκια,σφήγγες,σαύρες,λεηλασία.Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν υπήρχε κανένας από τους παραπάνω λόγους τί άραγε συνέβη;;;.Για άλλη μιά φορά οι μπαταρίες της μηχανής με πρόδωσαν και δεν έχει φωτό.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
8 comments:
Γεια σου Μαρκο
Σε λιγο αν συνεχιστει η κριση θα εγκαταλειπουν και οι ανθρωποι......
φαντασου την ζωη που περνουν μαζι σου!!! δεν σε αντεχουν ουτε οι μελισσες πια!!! χαχαχαχαχ!! αχχ!!Τζενουλα τι τραβας!!
Μια ζωή φαρμακόγλωσσος ο Παντελής.
Μάρκο η εγκατάλειψη της κυψέλης αυτή την εποχή και όσο προχωράμε προς τον χειμώνα οφείλεται συνήθως σε ασθένειες, αν εξαιρέσομε βέβαια τους εξωτερικούς παράγοντες. εννοώ επιθέσεις από διάφορα ζώα ή έντομα.
Όταν έχουμε υπερπληθυσμούς βαρρόα μέσα στην κυψέλη βλέπομε σταφύλια από μέλισσες να κρέμονται από τα καπάκια μέσα στις κυψέλες. Αυτά γίνονται για να αποφύγουν τα βαρρόα που εκκολάπτονται. Όσο εκκολάπτονται γόνοι αυξάνεται ο πληθυσμός των βαρρόα και το πρόβλημα γίνεται ποιο έντονο. Κάποια στιγμή λοιπόν μην αντέχοντας άλλο την πίεση των βαρρόα αποφασίζει το μελίσσι να εγκαταλείψει την κυψέλη για να σωθεί.
Κάνε εφαρμογή καταπολέμησης των βαρροα σε μερικές κυψέλες, κατα προτίμηση με κινητούς πάτους. Μία ώρα μετά την εφαρμογή αντικατέστησε τους πάτους με καθαρούς και μέτρησε τα βαρρόα που θα πέσουν. Επανέλαβε το ίδιο μετά από 24 ώρες και μέτρησε ξανά τα βαρρόα.
Αν βρείς πάνω από 20 και στις δυο περιπτώσεις τότε το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, και πρέπει να προχωρήσεις σε θεραπεία.
Πάρε με τηλέφωνο για τυχόν διευκρινίσεις.
Χρόνια Πολλά.
Μάλλον την κάναν για παραλία για μπάνιο γιαυτό εγω τις έταξα μετά τα βαμβάκια να τις πάω διακοπές σε παραθαλάσιο μέρος.
Θεοδώση.................
Μου φαίνεται πως προτιμούν το δάσος με τσι πεύκους,
παρά να είναι χαμηλά μες στη βρωμιά του νέφους.
Γιάννη δεν έχουν βαρρόα τα μελίσσια για να δικαιολογίσω την εγκατάληψη.Αυτό που πρόσεξα αφού ξανακοίταξα το μελίσσι ήταν οτι υπήρχε και νέα μάνα αγονιμοποίητη και την είχαν κουβαριάσει.Ούτε ασθένειες του γόνου έχω.
Μάρκο
θα συμφωνήσω με τον Παντελή.
Τζένη κουράγιο,θα στρώσει...
Φίλε μου νέος μελισσοκόμος ειμαι και δεν μπορώ να σε βοηθήσω.
Τα λέμε...
Ανέστη
Ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα που λέει και η παροιμία.Μην νομίζεις οτι και οι παλαιοί μελισσοκόμοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα περίεργα απλά δεν τα λένε.
Post a Comment