Tuesday, October 20, 2009

Βαρρόα και θυμόλη

Μετά από τις "μπουμπουνιέρες" που γεγονός είναι οτι δεν είχαν τα αποτελέσματα που περίμενα,ήρθε η ώρα για πιό δραστικά μέτρα.
Ο φόβος μου ήταν (και για τον λόγο αυτόν δεν την είχα βάλει μέχρι τώρα)μήπως λόγω έντονης μυρωδιάς και σε συνδιασμό με τις πολλές σφήγγες που υπάρχουν έχω το φαινόμενο "εγκατάληψης της κυψέλης".Τώρα που οι θερμοκρασίες έπεσαν στην αρχή έκανα δοκιμή σε καμιά 20αριά μελίσσια που έχω στο κτήμα για να τα προσέχω(όποιος καεί με τον χυλό φυσσά και το γιαούρτι).
Το καλοκαίρι που μας πέρασε ήρθε για σεμινάριο ο καθηγητής του ΑΠΘ κ.Ανδρέας Θρασυβούλου και στις σημειώσεις που έδωσε γράφει μέσα και για την θεραπεία του βαρρόα με θυμόλη.
Αυτό έκανα και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί του για κάποιες διευκρινήσεις μια και όταν έγινε το σεμινάριο ήμουν εκτός Πάρου.
Έφτιαξα λοιπόν για πρώτη δόση θυμόλη 100γρ.και την ανακάτεψα με 100γρ. οινόπνευμα.
Αγόρασα από το σούπερ-μάρκετ wetex σε ρολό (οικονομικότερη συσκευασία) και το έκοψα σε κομμάτια 6Χ6 εκ.Η συνταγή λέει οτι για 10άρι μελίσσι θέλει 2 κομμάτια wetex και ποτίζουμε το κάθε ένα από αυτά με 3ml από το διάλυμα που φτιάξαμε.Εννοείται οτι μπαίνει αντίστοιχη ποσότητα σε μεγαλύτερα ή μικρότερα μελίσσια.Έβαλα και σε μερικά χαρτί Α4 για να δώ τί θα παίξει.
Έτσι έκανα λοιπόν και τα αποτελέσματα που είδα το πρώτο 10λεπτο ήταν θεαματικά.
Βέβαια η ενόχληση του μελισσιού για τα πρώτα λεπτά είναι αρκετή πάντως δεν είχα καμιά λιποταξία.
Την συνιστώ ανεπιφύλακτα την συνταγή.

11 comments:

İlhami Uyar said...

Dear Markos Aliprantis where we find these chriystal thymol?Sincerelly

ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ said...

Ετσι μπράβο Μάρκο,τσάκισέ τα τα άτιμα!

markos aliprantis said...

My Friend Ihami the crystal thymol i'm supplied by deposit of chymical product. If you cannot find say to me and i sent to you. Best wishes

markos aliprantis said...

Γιώργο έπαθα πλάκα σου λέω.Δεν το περίμενα οτι θα υπάρχει τόσο βαρρόα.
Πώς πήγε ο πεύκος;

Anestis Ketsetzidis said...

Μάρκο
θέλω να ακούσω στις ειδήσεις πως τα βαρρόα είναι είδος προς εξαφάνιση και θέλει την προστασία μας.
Συμφωνω με το Γιώργο,τσακισέ τα.
Την καλημέρα μου στην Πάρο.

İlhami Uyar said...

Dear my friend Markos,you are very kind,efharisto polee kali doulia .

IxNiLaTiS said...

Μάρκο, δηλαδή σε διώροφο μελίσσι θα βάλω 4 βίτεξ x 3 γρ. διαλύματος θυμόλης στο καθένα;

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Σήμερα είχαμε 24 βαθμούς .
Τα ετοίμασα και έβαλα σε 16 μελίσσια όπως μου είπες αλλά στις 18.30 δηλ στο σούρουπο για να μην λιποτακτήσουν [πονηρός ο βλάχος ] πιστεύω πως μέχρι αύριο το πρωί να συνηθίσουν την μυρωδιά. Έβαλα από κάτω σε 4 αλουμινόχαρτο θα δω αύριο και θα σου πω τι ψάρια πιάσαμε.
Καλό βράδυ.

galifabee said...

Αγαπητέ Μάρκο η θυμόλη μπαίνει και στο σιρόπι έχει την ιδιότητα να στειρώνει τα βαρρόα αλλά δεν έχω καταλάβει πως γίνεται ακριβώς αυτό βοηθάει ακόμα πολύ στην νοζεμίαση και δεν ξινίζει και το σιρόπι Tο δοκίμασα είδα ότι μερικές μέλισσες το έπαιρναν άνετα και μερικές δεν το άγγιζαν δεν έχω καταλάβει ακόμα το λόγο την συνταγή με το ventex μας το είπε ο Θρασυβούλου δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα γιατί φοβάμαι τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά επειδή οι αναθυμιάσεις από την θυμόλη είναι βαρύτερες από τον αέρα και πάνε προς τα κάτω άρα για να είναι πιο αποτελεσματική η θεραπεία πρέπει να κλείσω τις σίτες.Τη θυμόλη την πήρα 35 ευρώ το κιλό.

markos aliprantis said...

Πάνο αν έχεις δυόροφο μελίσσι (γεμάτο)τότε θέλεις 4 wetex δλδ ένα ανά 5 τελάρα.

markos aliprantis said...

Πάνο αν έχεις δυόροφο μελίσσι (γεμάτο)τότε θέλεις 4 wetex δλδ ένα ανά 5 τελάρα.