Friday, January 1, 2010

Τα ..."μικρά" του Θεοδόση







Πρίν από κάμποσα χρόνια είχα αγοράσει κάτι μικρά κυψελάκια από πολυστερίνη(σκληρό φελιζόλ) και τα είχα αχρησιμοποίητα.



Σε ένα Τούρκικο blog βασιλισσοτροφίας τα είδα και σκέφτηκα τί βλακεία έκανα και δεν τα δούλευα.



Μια και δεν είχα δουλιά πολλή να κάνω (Έξυνα τα νύχια μου)σκέφτηκα να αντιγράψω τα "μικρά" του Θοδόση. Αφού μιλήσαμε άρχισα να τα φτιάχνω σε βελτιωμένη έκδοση βάζοντας μελτεσέ του μέτρου στο καπάκι και συρταρωτό πάτο-σανίδα πτήσης για πιό εύκολο γέμισμα με μέλισσες.



Η αγορά των κυψελιδίων σύζευξης από πολυστερίνη δεν συμφέρει γιατί η συγγεκριμένη μάρκα έχει πάνω από 18€όπουλα που σημαίνει 18Χ40=760€.Τα έφτιαξα με κάτι λάθος σανίδια που είχα κόψει και ότι κόντρα-πλακέ θαλάσσης βρήκα από παλιούς κινητούς πάτους που είχα.Κόστος υλικών -0- εκτός από τον μελτεσέ του μέτρου που κάνει εδώ 5€ τα 3,5 μέτρα.

21 comments:

zepos said...

"Κακό" σκοπό έχεις για φέτος την άνοιξη Μάρκο.. Θα τα γεμίσεις ούλα;

Καλοχρονιά!!!

trikalinos-Trikala Greece said...

Μάρκο
Ευτυχία και υγεία το νέο έτος.

Exagono said...

Μαρκο βλεπω η καινουργια χρονια αρχισε καλα,με ορεξη και δημιουργια,παντα τετοια.
Υγεια και χαρα για το νεο χρονο.

Dimitris Ninis said...

Καλή Χρονιά Μάρκο .Υγεία και πολλά μέλια σου εύχομαι φέτος.

Corfu bee said...

Μάρκο καλή χρονιά με υγεία σε εσένα και στην οικογένεια σου

Γιώργος από Χανιά said...

Μάρκο σου εύχομαι καλή χρονιά με υγεία, χαρά και πολλά μέλια!

meli elikon said...

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕΛΙΑ!
ΔΥΝΑΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ!

meliritos said...

Μαρκο καλη χρονια με υγεια σε εσενα και στην οικογενεια σου.
Για την βασιλοτροφια τα κυψελιδια ειναι απαραιτητα εγω χρισημοποιω δυπλοκυψελιδια κανονικου μεγεθους και ειμαι πολυ ευχαριστημενος.

galifabee said...

Μάρκο ξεκίνησες δυναμικά την νέα χρονιά με πνεύμα δημιουργικό και ανήσυχο εύχομαι καλή επιτυχία και καλή δύναμη.
Θέλω να σου πω λίγο τον προβληματισμό μου πάνω σε αυτό το θέμα τα κυψελίδια σύζευξης από φαιζόλ μου φάνηκαν ότι έχουν ενδιαφέρον και έτσι αγόρασα για να τα δοκιμάσω είναι όντος ακριβά αλλά πέρα από αυτό με προβληματίζει το γεγονός ότι μετά την σύζευξη με του κηφήνες η βασίλισσα θέλει μια σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 35 βαθμούς γιατί κάνει κάποιες κινήσεις στην κοιλία της ώστε το σπέρμα που έχει δεχτεί το προωθεί σε ένα ειδικό σάκο που έχει μέσα στο σώμα της γι αυτό ακριβώς τον σκοπό είναι πολύ σημαντικό η θερμοκρασία να είναι η σωστή για να γίνει με την μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία αυτή η διεργασία της βασίλισσας το λέω αυτό γιατί δεν είμαι σίγουρος αν ο αριθμός των μελισσών σε ένα κυψελίδιο μπορεί να κρατήσει αυτή την σταθερή θερμοκρασία ιδιαίτερα αν οι εξωτερικές συνθήκες δεν το ευνοούν από την άλλη έχω παρατηρήσει ότι πολυπληθείς από μέλισσες παραφυάδες έχουν μια μεγαλύτερη δυσκολία να δεχτούν τις νέες βασίλισσες και πολλές φορές τις αντικαθιστούν (ίσως και σωστά δεν μπορώ να το ξέρω αυτό) δηλαδή μέλισσες με λιγότερο πληθυσμό δέχονται πιο εύκολα και με περισσότερη ασφάλεια τη νέα βασίλισσα. Έχω καταλήξει λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ο ιδανικός πληθυσμός από μέλισσες που εξασφαλίζουν την ομαλή και ασφαλή γονιμοποίηση της βασίλισσας εκτός βέβαια των εξωγενών παραγόντων είναι όταν οι μέλισσες καλύπτουν με τον πληθυσμό τους 2-3 κανονικά πλαίσια και όταν ο περισσότερος πληθυσμός αποτελείται από μέλισσες παραμάνες.
Καλή χρονιά.

Κώστας Ελευθεριου said...

Χρόνια πολλά με όρεξη και για κατασκευές

Spyros said...

Στα περισσότερα βιβλία βασιλοτροφίας (ελληνικά και ξένα) προτείνεται μικρό κυψελίδιο σύζευξης, όσο πιο μικρό, τόσο πιο εύκολα αναγνωρίζουν και περιποιούνται την παρθένα βασίλισσα.
Απλά πρέπει να μην έχει μόνο παραμάνες, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά και συλλέκτριες, ώστε κάποιος να βγαίνει έξω για να φέρνει φαί! Δηλαδή καλό είναι να έχει ένα ποσοστό όλων των ηλικών.
Επίσης, καλό θα είναι να είναι καλά μονωμένο, για την θερμοκρασία που λέει και ο αlex. Στην
Πάρο τον Απρίλιο δεν νομίζω να υπάρχει κανένα τέτοιο πρόβλημα...
καλή χρονιά!!!

markos aliprantis said...

Ζέπο λέω να τα γεμίσω όλα αν λέω άν πάνε όλα καλά.
Καλή χρονιά με υγεία

markos aliprantis said...

Γιώργο επίσης.

markos aliprantis said...

Φόρη καλή χρονιά και πάλι.Τί να κάνω είμαι από αυτούς τους δυστυχισμένους που δεν μπορούν να καθήσουν σε μιά καρέκλα ή έναν καναπέ.

markos aliprantis said...

Δημήτρη και Αλέξανδρε.Για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσα κυψέλες 8άρες χωρισμένες στην μέση με κόντρα πλακέ θαλάσσης.Όπως έχω ξαναπεί σε κανένα πράγμα δεν υπάρχει το τέλειο έτσι και στα τεσσαράκια μου υπήρχαν προβλήματα δλδ μειονεκτήματα.
Ξεκινάω από τα πλεονεκτήματα που είναι η σταθερή θερμοκρασία ο μεγάλος πληθυσμός από διαφόρων ηλικιών μελισσών,με ότι αυτό συνεπάγεται δλδ μεταφορά γύρης νέκταρος αντίσταση κατά ασθενειών κλπ.
Μειονεκτήματα έχουν αρκετά.Χαλάς πάρα πολλά μελίσσια για να τα γεμίσεις χαλάς γόνο και μέλι για να τρώνε και το κυριώτερο την δεύτερη ή τρίτη φορά που θα βάλεις να βγάλεις μάνα είναι τόσος πολύς ο πληθυσμός που γίνεται χαμός και εκτός αυτού είναι αποδεδιγμένο ότι όσο πιό πολύ κόσμο έχει ένα κυψελίδιο τόσο περισσότερο αργεί να γονομοποιηθεί η νέα μάνα.
Όσο για το Φαΐ δεν νοείται βασιλισσοτροφία χωρίς τροφοδοσία.
Τα κυψελάκια αυτά με 2-3 κουτάλες μέλισσες θα έχουν την σωστή(έτσι πιστεύω)θερμοκρασία.Η πράξη θα δείξει τα αποτελέσματα.
Με μεγάλα κυψελίδια σύζευξης έχω δεί τα αποτελέσματα και πρέπει να δώ και με τα μικρά τί θα γίνει.

markos aliprantis said...

Σπύρο αν περιμένω να πουλήσω μάνες τον Απρίλιο το κάτσαμε το πλοίο τότε θα βγάζουν όλοι.Συνήθως βγάζω μάνες πιό μπροστά δεν ξέρω φέτος που τρελάθηκε ο καιρός τί θα γίνει.

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Πολύ ωραία μπράβο Μάρκο.
Οι βελτιώσεις ωραίες και σίγουρα σηκώνουν και άλλες .
Είμαι σίγουρος θα μήνης ευχαριστημένος.
Σου εύχομαι καλό γέμισμα.
Σκέψου και κανέναν τρόπο καλόν και εύκολο τα δυο πλαίσια να γίνονται ένα ώστε κι αυτόν το λίγο γόνο να τον εκμεταλλευόμαστε.
Στο τέλος του φθινοπώρου μου περίσσεψαν μερικά και ένωσα τα τελάρα και έβαλα και ολόκληρα τελάρα ανάμεσα να δω αν θα βγάλουν χειμώνα και επειδή χειμώνα δεν έκανε θα αναρτήσω Φώτο να δούμε πως έγιναν.
Τώρα για το πάνω σε πασσάλους θα το δοκιμάσουμε και βλέπουμε τα υπέρ και τα κατά αν και δεν νομίζω να παίζει ρόλο.

Anestis Ketsetzidis said...

Μάρκο
φέτος θα είναι η χρονιά σου.
Καλή επιτυχία να έχεις.

markos aliprantis said...

Θεοδόση αυτό που σκέπτομαι να κάνω είναι τροφοδότης οροφής ή μπορεί να βγάλω το τελευταίο τελάρο και να βάλω ένα κυπελάκι μικρό για σιροπάκι που σίγουρα θέλουν.Καλό και το ζαχαροζύμαρο μα καλύτερο το σιρόπι για χτίσιμο.Ψάχνω να βρώ αυτό το διάφανο πλαστικό που έχουν τα έτοιμα από πάνω και αν το βρώ θα τους το βάλο για σταθερότερη θερμοκρασία.Τώρα για τα πλαίσια κάτι έχω κατά νου θα το δοκιμάσω και θα σου πώ.Τα πασαλάκια πιθανόν να τα βάζουν για να μην ενοχλούνται από διάφορους έρποντες εχθρούς (μυρμήγκια σαμιαμίδια αράχνες κλπ)και οπωσδήποτε βοηθάνε και για την μέση μας χαχαχα.

markos aliprantis said...

Ανέστη δεν λέω τίποτα ακόμη γιατί είναι πολύ νωρίς.Μακάρι να μου δώσουν φέτος οι κοπέλες μου αλλά στην μελισσοκομία ισχύει το "Θεού θέλοντος και ΚΑΙΡΟΥ επιτρέποντος"

lingistis said...

Καλή Χρονιά Μάρκο!!! και καλά αποτελέσματα με τις νέες μάνες.