Monday, January 11, 2010

Κινητές Βάσεις με Σίτα






Αποφάσισα να φτιάξω καμιά 30αριά βάσεις για 10άρες κυψέλες επειδή στις 8άρες δεν μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν οι γυρεοπαγίδες.
Για τις 8άρες έχω φτιλάξει σε όλες σχεδόν .Οι δικές μου βάσεις αποτελούνται από δυό ανεξάρτητα τελάρα το ένα είναι τετράγωνο και το άλλο σε σχήμα Π για να μην πετσικάρουν με τον χρόνο τον ήλιο την βροχή κλπ. και ένας ακόμη λόγος είναι η εύκολη αντικατάσταση της σίτας όποτε χρειαστεί.

Βέβαια για να φτιάξει κανείς μόνος του τέτοιες βάσεις χρειάζεται και τα απαραίτητα εργαλεία που είναι:γωνιάστρα(ή φαλτσοκόφτης πάγκου) ρούτερ με βάση καρφωτικό και ..πολλή δουλιά.

Οι γωνιες στα τελάρα είναι με μόρσα κόλλα και αυτοδιάτρητες βίδες για να μην σχίζει το ξύλο.Στο τελάρο που είναι σε σχήμα Π και μπαίνει η συρταρωτή σανίδα πτήσεις χρειάζεται όπως φαίνεται και στην φωτό να γίνουν με κεντραδόρο οι τρύπες για να μπαίνει μεσα το κεφάλι της βίδας για να μην εξέχει και αφήνει κενό όταν θα πατάει ο εμβρυοθάλαμος






Μετά αφού βάλω την σίτα ενώνω τα δυό τελάρα με 8 βίδες και είναι σχεδόν έτοιμη η βάση.

Μια λουρίδα κόντρα-πλακέ θαλάσης 10μμ πάχοςΧ8cm φάρδοςΧ37cm μήκος και ένα κομματι ξύλο 10μμΧ3cmX34cm που το βιδώνω πάνω στην λουρίδα γίνεται η σανίδα πτήσης-πορτάκι.
Μετά έρχεται η σειρά για τα πόδια μπρός-πίσω που είναι από κανδρόνι 5Χ5 και που βιδώνεται στο μπροστινό μέρος και στο πίσω της βάσης και εκεί τοποθετούνται και τα V στήρηξης.

Στις 4 γωνιές της βάσης βάζω αλουμινένια γωνιά έτσι ωστε να εξέχει προς τα πάνω γύρω στον 1,5 πόντο για να φωλιάζει μέσα στην βάση ο εμβρυοθάλαμος

Το κόστος για τις 30 βάσεις κομπλέ εδώ στην Πάρο έφτασε περίπου 120€-130€.
Να σημειώσω ότι δεν βάζω κάτω από την σίτα κόντρα πλακέ γιατί εδώ δεν μου χρειάζεται.


Η όλη κατασκευή βαφτίζεται στην παραφίνη για να μην χαλάσει και η σίτα επειδή πιάνει πάνω ενα φιλμ από παραφίνη και όπως είναι ζεστή από το καζίνι βάφω την σανίδα πτήσης ότι χρώμα θέλω αραιωμένο με βενζίνη.

16 comments:

İlhami Uyar said...

Have a good job Markos.

galifabee said...

Μπράβο Μάρκο ωραία δουλειά το κόντρα πλακέ χρειάζεται για να ελέγχεις την βαρρόα που πέφτει.

evangelos naxios said...

Καλημερα αξεχαστε αγαπητε μας συν-Αδελφε εισαι λεβεντης μεγαλος!Οι κατασκευαστες αρχισαν να αποθρασυνονται πολυ,νομιζουν οτι οι ποιο πλουσιοι ανθρωποι ειναι οι μελισσοκομοι και εκτος της ποιοτητας.....συνεχως αυξανουν και τις τιμες,θα σε ακολουθησω γραφε ο,τι φτιαχνεις την καθε λεπτομερεια...την αγαπη μας στην καλοκαιρινη Ελλαδα.

Κώστας Ελευθεριου said...

Μπράβο φίλε Μάρκο , υγειά στα χέρια σου !

Ξέρεις τι λένε για τα ευλογιμένα χέρια ? . . . στόματα , και σε έχω δει να τρώς !!!

Ο Βαγγέλης ο Ναξιος έχει δίκιο γιαυτό ότι μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας , καλό θα είναι.

Μελισσομάντρι said...

Μάρκο έκενες καλή δουλειά.Μπράβο.

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Για λίγες προσεκτικές μετακινήσεις τις βλέπω πολύ καλές και με τέτοιο κόστος.
Αυτά τα γράμματα στην καταχώρηση τι τα θες? Τα χουν στραβά και κολλημένα για να μας παιδεύουν.

markos aliprantis said...

Ilhami thenk you.

markos aliprantis said...

Αλέξανδρε το κόντρα πλακέ χρειάζεται και για τις μετακινήσεις δλδ αν κάποια πέση να μην τρυπήσει η σίτα αλλά και για το πολύ κρύο.

markos aliprantis said...

Βαγγέλη ότι μπορώ να το φτιάξω μόνος μου το κάνω.Ειδικά στο σπίτι έχω φτιάξει αρκετά πράγματα αλλά και εκτός από τις πρώτες 7 κυψέλες όλες τις άλλες τις έφτιαξα μόνος μου.Ελπίζω το καλοκαίρι να βρεθούμε έέέ.

markos aliprantis said...

Κώστα δεν είμαι και πολύ του φαγητού αλλά στη δουλιά είμαι καλός εργάτης.
Το άλλο που λένε το ξέρεις;"Καλύτερα τυχερός παρά δουλευταράς"
Τί έγινε με την πίττα σας δεν είδα να γράφεις κάτι.

markos aliprantis said...

Θεοδόση για την αντοχή τους τις δοκίμασα αντέχουν καλά μάλλον πολύ καλά θα έλεγα αφού έκατσα διαγώνια με την βάση όρθια και δεν πήρε χαμπάρι παρά τα 80 μου κιλά.Για τις μεταφορές όσοι κάνουν πολλές μπορούν αντί να έχουν σε κάθε μιά κόντρα πλακέ μπορούν άνετα να βάζουν αφού τοποθετήσουν την πρώτη σειρά ένα μονοκόμματο κοντρα πλακέ και λύθηκε το πρόβλημμα.
Παλαιότερα δεν είχα γράμματα για την καταχώρηση με αποτέλεσμα να γράφουν ένα σωρό διαφημιστικά και γιαυτό τα έχω βάλει

elenhkal said...

ΜΠΡΑΒΟ !!! ΜΑΡΚΟ!! ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΧΟΥΝ ΣΤΟΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ.

Επόπτης said...

Μάρκο , και σε όλους τους άλλους καλημέρα
Θα ήθελα να δουλεύω με κινητούς πάτους αλλά από την αρχή εγκλωβίστικα με σταθερούς, γιατί μετακινώ τις κυψέλες σε μεγάλες αποστάσεις και φοβόμουν το αναπόφευκτο.
Υπήρξε μιά σκέψη πριν αγοράσω το καινούργιο υλικό να αρχίσω αλλά διαπίστωσα ότι δεν μπορώ να προσαρμόσω πατώματα και στα δύο είδη κυψελών και έτσι αναγκαστικά προς το παρόν δουλεύω με σταθερούς πάτους
Είδα μια παλιά ανάρτηση του Σπύρου ο οποίος είχε κόψει τους σταθερούς πάτους αλλά ο αριθμός των κυψελών και των πατωμάτων είναι μεγάλος για αλλαγές

markos aliprantis said...

Φώτη μια απόφαση είναι.Αυτοί οι πάτοι που φτιάχνω πατάω πάνω στην σίτα με τα δυό πόδια μου και δεν καταλαβαίνει τίποτα(για τα κιλά μου λέω).Τί δυό είδη λές δεν το κατάλαβα.Αν εννοείς πενταράκια ου τε και εγώ έχω βάλει σε αυτά γιατί εκεί βάζω μόνο προσωρινά κάποια μελισσάκια.Στείλε μου το κινητό σου στο mail μου γιατί με την αλλαγή που έκανα το έχασα.

π. Σπυρίδων Κωνσταντής said...

πάλι σε σκέψεις μας έβαλες!μπράβο πολύ καλή δουλειά ! μάλλον θα το επιχειρήσω και εγώ...

markos aliprantis said...

Σπύρο όποτε θέλεις πές μου να σου στείλω αναλυτικες φωτο.