Thursday, January 28, 2010

Λίγο νωρίς δεν είναι;



Κατά τις 11:30 σήμερα το πρωΐ και ενώ ψόνιζα με την κυρά στο σούπερ-μάρκετ κτυπάει το κινητό και ήταν ο Σάκκης.Ο Σάκκης είναι φρέσκος μελισσοκόμος μηχανικός και έχει συνεργείο επισκευής σκαφών .


Πού είσαι -μου λέει- και λέω τα σχετικά -έλα στο μαγαζί γιατί γίνεται χαμός από μέλισσες τί έπαθαν και βγήκαν έξω;Καλά όταν τελειώσω θα ΄ρθω από κεί.


Τελείωσα και πήγα οι χιλιάδες μέλισσες που μου έλεγε ήταν το πρώτο σμάρι της χρονιάς.Δυνατό γύρω στα 5-6 τελάρα.Η γνώμη μου είναι ότι κάπου σε κάποιο δέντρο κρεμόταν αυτό κοντά και με την σημερινή καλύτερη μέρα πήγε και "έπιασε"πάνω σε μιά ρόδα τρέϋλερ.Το λέω αυτό γιατί πάρα πολλές μέλισσες είχαν γύρες στα πόδια τους.

20 comments:

Anestis Ketsetzidis said...

Μήπως λαλήσανε?
Καλή αρχή Μάρκο.

Φώτης Λαουτάρης said...

Ολα τα τρελά θα τα δούμε μαζεμμένα φέτος.
Αυτό πάντως πάει άνετα για Gines !!

ΜΕΝΤΕΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ said...

Μάρκο μήπως την κοπάνησε από την πείνα και ψάχνει φαγάκι !!!!!
Ότι κι αν έχει συμβεί καλορίζικο του ανθρώπου .

IxNiLaTiS said...

Τέτοια εποχή με κρύο, λίγο νωρίς δεν είναι για αφεσμό 5 πλαισίων; ;;;

Μήπως αναγκάστηκαν για κάποιο λόγο να εγκαταλείψουν την κυψέλη τους;

π. Σπυρίδων Κωνσταντής said...

Μάρκο πρόκειται για φυγή μελισσιού , το πιο πιθανό να είχε χτίσει στο ύπαιθρο και με τις βροχές και το κρύο , την εγκατέλειψε...Σωστή η παρατήρηση σου για τις γύρες...Αν δεν έχει κηφήνες τότε σίγουρα αυτό συμβαίνει..
Ανάλογη περίπτωση είχα σήμερα στην Αττική...

Κώστας Ελευθεριου said...

Ωχ, Μάρκο ξεκινήσανε ? Ρε μπας κι ήθελε μεταφορά και πήγε στο τρέιλερ?
To πιό πιθανό πάντος είναι αυτό που λένε πιό πανω τα παιδιά.

İlhami Uyar said...
This comment has been removed by the author.
meliritos said...

Μαρκο γεία σου και εγω νομίζω πως είναι πολύ νωρίς για να είναι αφεσμός.

İlhami Uyar said...

Dear Markos very surprised this situation in my opinion.Best wishes

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Λοιπόν ακούστε τι έγινε.
Το μελίσσι καθόταν στη φωλίτσα του και έβλεπε τα γραφόμενα μας στα blogs και είδαν οι μελισσούλες και τα χιόνια στο Πήλιο. Αναστέναξε η μαμά τους και λέει, αχ να μπορούσαμε να χαρούμε και μείς λίγο το χιόνι να κάναμε και λίγο σκι. Τότε μια μέλισσα που μόλις είχε επιστρέψει απ την έξοδο της έριξε την ιδέα . Μελισσόπουλα έξω είναι ένα τρέιλερ που γράφει Γραμματίκας Βόλος [ το πέρασαν για λεωφορείο γραμής] δεν πάμε να φορτωθούμε να μας πάει Πήλιο να κάνουμε τις διακοπές μας και λίγο σκι και το καλοκαίρι κάτι θα βρεθεί να μας ξαναφέρει για τα μπάνια μας . Αυτό ήταν και νάτες όλες πάνω στο τρέιλερ.
Μάρκο μου φαίνεται πως τρελάθηκαν και οι μέλισσες.
Λες οι ζέστες που προηγήθηκαν να τις ξεγέλασαν τόσο πολύ και να κατέβασαν μαναστάσια και μετά τα κράτησαν???
Καλό βράδυ.

meli elikon said...

Γεια σας παιδιά!
Θα καταθέσω κι εγώ την ταπεινή μου γνώμη, με την ελάχιστη εμπειρία που έχω πιστεύω πως για να βγάλουμε ένα πιο ξεκάθαρο συμπέρασμα θα πρέπει να εξετάσουμε τους παράγοντες φυγής από την κυψέλη. Καταρχάς θα πρέπει να ξέρουμε τον αρχικό πληθυσμό του μελισσιού για να διαπιστώσουμε αν εγκατάλειψε ολόκληρο την κυψέλη ή ένα μέρος από αυτό. Μετά θα πρέπει να ελέγξουμε την κατάσταση της κυψέλης και των πλαισίων για επάρκεια τροφών και αν υπάρχει βασιλοκελί αντικατάστασης ή σμηνουργίας. Και τέλος να δούμε αν σε περίπτωση έχει φύγει μέρος του μελισσιού, τι έχει μείνει στην κυψέλη (πληθυσμός, βασίλισσα, γόνος, τροφές). Αν εξετάσουμε λοιπόν όλα αυτά τα στοιχεία πιστεύω πως θα είναι εύκολο να προσδιορίσουμε τι συνέβη. Μάρκο τι θερμοκρασία είχε στη περιοχή όταν την έκανε το μελίσσι;

ΠΑΤΣΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ said...

Κάτι άλλο συμβαίνει κοιταξέ το.

markos aliprantis said...

Όλα παίζονται.Σήμερα θα πάω στον ΄Σάκκη να δώ από κοντά τί έχει γίνει.Πάντως μελίσσι σε ακτίνα λιγότερη από 4χλμ δεν υπάρχει και δεν είναι σμάρι δικό του.Ρε μπάς και θέλανε βόλτα που λέει ο Θεοδόσης;

Π.Ε.Σ.Π.Λ.Α said...

Μαρκο απαντησε στα παραπανω ερωτηματα αν θελεις να βγαλουμε και εμεις ακρη.

zepos said...

Εδώ η αμπουρνελιά μου έδεσε καρπό και σε λίγες μέρες θα τρώω αμπουρνέλες...
Τα μελίσσια φέτος στις Κυκλάδες ΔΕΝ έκαναν μελισσόσφαιρα.. Είχαν γύρη σχεδόν όλο τον Δεκέμβρη και το μισό Γενάρη από τα ξυδάκια κλπ.. Όλη μέρα έξω ήταν εκτός από τις βροχές ..
Φόρτωσαν το σπιτικό τους με ... έπιπλα και αφού δεν είχαν που να κάτσουν... την έκαναν γι'αλλού!

markos aliprantis said...

Λοιπόν τελικά πρέπει να είναι σμάρι που είχε καθήσει κάπου εκεί κοντά γιατί έχει πολλούς κηφήνες.
meli-elikon δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τπ μελετήσω για να βγεί συμπέρασμα.Αυτά που γράφω είναι υποθέσεις και από αυτά που βλέπω.Έχω μάθει στην μελισσολογία να μην αποκλείω τίποτα.

markos aliprantis said...

Ζέπο μπάς και είναι ώρα για κλάδεμα;

Επόπτης said...

Πόσο καιρό ήταν σταματημένο το τρέιλερ ;

markos aliprantis said...

Φώτη εκείνη την ώρα ήρθε και έπιασε

meli elikon said...

Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτα βλέποντας ένα μεμονωμένο περιστατικό. Απλά για το κάθε τι που συμβαίνει, υπάρχει μια λογική εξήγηση, που για να την δώσει κανείς θα πρέπει να έχει κάποια στοιχεία. Βλέποντας απλός το περιστατικό μπορείς εμπειρικά να βγάλεις κάποιο συμπέρασμα το οποίο τελικά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πόσο λοιπόν εμείς οι υπόλοιποι που δεν το είδαμε καν και λέει ο καθένας την γνώμη του κρίνοντας από τα λεγόμενά σου.
Ευτυχώς που υπάρχει και η τεχνολογία και με αυτόν τον τρόπο μοιραζόμαστε απόψεις και γνώμες και μαθαίνουμε όλοι.
Το σίγουρο είναι πως θα φέρει τύχη στον φίλο σου τον Σάκη, καθώς λέει η παράδοση πως όπου πάει και κάθεται το μελίσσι που φεύγει από την κυψέλη φέρνει τύχη.
Τελικά υπάρχει κάποιο μελισσοκομείο κάπου εκεί κοντά;