Wednesday, February 10, 2010

Παλιοί και καινούργιοι





Πρίν 2-3 μέρες και λόγω κακού καιρού συμάζευα την αποθήκη-μαγαζί.Όταν συμαζεύεις μια αποθήκη ιδίως αν έχεις πολλά πράγματα μέσα όλο και κάτι θα βρείς που το έχεις εγκαταλήψει για χρόνια και το έχεις ξεχάσει.Έτσι και εγώ βρήκα τους παλιούς συνδετήρες τύπου Σωτηρόπουλου.Μου είχε δώσει καμιά εκατοστή φίλος που στο μαγαζί του είχε παλιά μελισσοκομικά και τα εγκατέληψε.Πολλές φορές αναρωτιώμουνα ρε πού τους έχω βάλει ρε πού τους έχω βάλει και τελικά είχα καταλήξει ότι από λάθος πετάχτηκαν.




Καμιά σχέση ποιοτικά και λειτουργικά με τους καινούργιους.Όσα χρόνια και να περάσουν στην βροχή και στον ήλιο μόλις πάς και σηκώσεις το κλείστρο άνοιξε.Τα καινούργια έχουν πιρτσίνια στη σύνδεση του κλείστρου και μόλις περάσει καιρός άντε να τα ανοίξεις ενώ τα παλιά έχουν τρύπες και περαστό το κλείστρο για να δουλεύει χωρίς κανένα πρόβλημμα.Άλλο πλεονέκτημα είναι οτι το "αυτί" είναι αλουμινένιο για να μήν γίνει ένα σώμα με το σπείρωμα σε περίπτωση που σκουριάσει .Το σπουδαιότερο όμως είναι η πάνω τρύπα που έχει για να βιδώνει πάνω στην κάσα.Είναι σε τέτοια θέση που και να μπλοκάρει το κλείστρο δεν κόβεται η άκρη της βάσεις όπως συμβαίνει με τους καινούργιους.Δέν ξέρω τί μεσολάβησε και δεν φτιάχνουν πιά τέτοιου τύπου συνδετήρες.




Σε μερικές παλαιές κυψέλες μου αντί για ξυλόβιδες είχα βάλει "περαστές"με παξιμάδι αυτή και αν είναι δουλιά καλή ούτε λασκάρουν και όση δύναμη θέλεις βάζεις μέχρι που ακούς να τρίζει το ξύλο του καπακιού και να σκίζει.Εννώ με τις ξυλόβιδες μπορεί να φύγει τελείως η φούχτα αν ζορίσεις λίγο παραπάνω τον συνδετήρα..Αλλά τώρα .....περασμένα μεγαλεία.

11 comments:

Exagono said...

Παλιες καλες κατασκευες,δυσκολα τις βρισκεις σημερα.

meliritos said...

Μαρκο εγω ακομα και τωρα βρισκω τετιους συνδετιρες.
Οσο για τις ξυλοβιδες δεν τις χρισημοπειο προτιμο τις περαστες βιδες

evangelos naxios said...

Καλημερα πατριδα μου!

Mesologgi bee said...

Μάρκο και ΄γώ τους βρίσκω στο Μεσολόγγι.
Το προβλημα με τους καινούργιους είναι πως αν τους σφίξεις πολύ ανοίγει στο επάνω μέρος (που βιδώνει) και έτσι πάντα κουβαλάω ανταλακτικά.

markos aliprantis said...

Πάντως παιδιά εδώ και στην Αθήνα δεν βρίσκεις πιά τέτοιους.Δεν ξέρω αν έχει στο Μεσσολόγγι ο Νιόνιος Κοτοφώλης

Κώστας Ελευθεριου said...

Περασμένα μεγαλεία Μάρκο , όπως το λές . Απο τύχη έχουν πέσει στα χέρια μου κάτι παλαιοί συνδετήρες τέτοιου τύπου και δουλεύουν μιά χαρά , ενώ πολλοί καινούριοι ανοίγουν (το μέρο με το ¨παξιμάδι¨)

meli elikon said...

Γεια σας παιδιά!!!!!
Εγώ σαν ο πιο νέος (απ’ ότι καταλαβαίνω) μελισσοκόμος στην παρέα δεν τους έχω χρησιμοποιήσει τους παλιούς καλούς. Έβαλα αυτούς του νέου τύπου και δεν έχω μέτρο σύγκρισης. Οι πρώτες κυψέλες κλείνουν τρία χρόνια, μέχρι τώρα δεν μου έχουν δημιουργήσει πρόβλημα, αργότερα δεν ξέρω.

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Μάρκο κυκλοφορούν και οι δύο τύποι και μάλιστα και τα δυο εργαστήρια δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία. Φυσικά το αλουμίνιο αντικαταστάθηκε από μέταλλο γιατί ήταν ντουραλομίνιο και έσπαζε.
Καλό βράδυ.

ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ said...

Μάρκο όλα έχουν πλεονεκτήματα καιμειονεκτήματα.Οι παλιοί είχαν το εύθραστο αλουμίνιο όπως είπε ο Θεοδόσης και οι νέου τύπου σκουριάζουν.Ε λοιπόν λίγο λάδι στις "βόλτες" και το πρόβλημα λύνεται.

glam said...

Κάτι και από μένα εδώ.

markos aliprantis said...

Πάντως παιδιά δεν μου έχει σπάσει κανένας μέχρι τώρα όσο και να τους σφίξω.