Wednesday, April 14, 2010

Tην κάτσαμε τη βάρκα

Ακούω σε όλη την Ελλάδα τα μελίσσια πηγαίνουν μιά χαρά και αυτό κάνει τους μελισσοκόμους να χαμογελούν γιατί από ότι φαίνεται θα είναι μια καλή μελισσοκομική χρονιά πάλι φέτος.Εμείς εδώ στις Κυκλάδες κλαίμε την μοίρα μας από τα χάλια που έχουν τα μελίσσια.Ενώ ξεκίνησαν καλά λόγω ανομβρίας έκατσαν με αποτέλεσμα όσο μελάκι είχαν μαζέψει από νωρίς το έφαγε ο γόνος και τώρα χρειάζεται προσοχή για να μην τα χάσουμε.
Τα κριθάρια για να σας δώσω να καταλάβετε κιτρίνησαν και τα περισσότερα δεν είναι πάνω από 20-25 πόντους.Οι γεωργοί βάζουν τις χορτοκοπτικές μηχανές και τα κάνουν μπάλες για τροφές των ζώων αφού το κεφάλι είναι τζούφιο από καρπό.
Έχει να βρέξει από τις 12 του Φλεβάρη εκτός από μια δεκάλεπτη μπόρα με δυνατή βροχή και χαλάζι που έκανε πριν απο μια βδομάδα.
Κάποιοι έλεγαν οτι εμείς στα κυκλαδωνήσια έχουμε πάρει ψηλά τον αμανέ και πουλάμε ακριβά το μέλι το θυμαρίσιο που είναι και η μοναδική ανθοφορία όλης της χρονιάς.Αλλά πόσο να πουλήσεις όταν στην καλύτερη των περιπτώσεων κατά μέσο όρο και με πολλούς κόπους και χρήμα το δυόροφο μελίσσι δεν δίνει πάνω από 10-12 κιλά;Όταν θέλω 70-80€ την βδομάδα για πετρέλαιο;Όταν σπάς στην κυριολεξία το αυτοκίνητο σε δρόμους (ο Θεός να τους κάνει δρόμους)που η μικρότερη πέτρα είναι 15 πόντους και η λακούβα 30;Κάποιοι πολλοί καλοί φίλοι μου μου λένε ανέβασε τα μελίσσια σου πάνω και θα στα προσέχουμε εμείς αλλά δεν ξέρουν οτι αυτό σημαίνει πήγαινε-έλα τουλάχιστον 5000€ που στοιχίζει το φορτηγό 4 φορές για να πάει και να έρθει στην Πάρο;
Δεν ξέρω για φέτος αλλά παλαιότερα όταν υπήρχε ανομβρία και τα μελίσσια κάθονταν έκοβαν την μάνα ,αν γίνει και αυτό την κάτσαμε την βάρκα για τα καλά.

31 comments:

Anestis Ketsetzidis said...

Μάρκο καλημέρα
γι'αλλη μια φορά θα πω πως είστε ήρωες που καταφέρνετε να έχετε μελίσσια στις Κυκλάδες.
Έιδα από κοντά τις δυσκολίες που έχεις στη Πάρο και αποφάσισα από τότε να μην παραπονιέμαι για αυτά που βλέπω στα μέρη μου.
Αυτοί που μιλάνε,απλά δεν έχουν ιδέα τι γίνεται.
Έυχομαι και πιστεύω να έρθουν καλύτερες μέρες.
Στο Γόνιμο πάντως έχω μέρος για να τα φέρεις.

melinioxori said...

Μάρκο και εδώ τα ίδια όχι μελι θα πάρουμε φέτος, να είμαστε ευχαριστημένοι να κρατήσουμε τα μελίσσια μας αν δεν βρέξει.

yannis said...

Μαρκο και στην Αθηνα τα μελισσια αρχισαν σαν χειμαροι, και τωρα εκατσαν. Λίγος γόνος, καθόλου μέλι, αποτυχια στις παραφυάδες. Είδομεν!

Spyros said...

Μάρκο, θα είχε ενδιαφέρον να μας έδινες στοιχεία, κατ'εκτίμηση, πόσο κοστίζει το κιλό, η παραγωγή μελιού στην Πάρο, με βάση τα δεδομένα που έχεις από περασμένες χρονιές.

Επόπτης said...

Μάρκο όπως λέει και ο Γιάννης και εμείς αντιμετωπίζουμε προβλήματα αλλά όμως όχι και της έκτασης των νησιών (επειδή ξέρω το κλίμα της Πάρου).
Το βράδυ έριξε λίγες σταγόνες αλλά σταγόνα στν ωκεανό
Εύχομαι να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν πιό ανώδινα το πρόβλημα

markos aliprantis said...

Σπύρο υπολογίζω χωρίς να προσθέσω εργατώρες οτι τα έξοδα στο μίνιμουμ είναι 4000-4500€ την χρονιά και αυτά αναλύωνται ως εξής:300€στην ΚΟΠΑΣ Κέας(εκτός τα κλειστά που είναι γύρω στα 1200€)
Πετρέλαιο 2000€.
Κεριά 300€
Αγορά πρόσθετης ζάχαρης 500.
Τελάρα αντικατάστασης 100€
Αγορά μελιού για ζαχαροζύμαρο 250€
100€ υγραέριο για απολύμανση υλικού με παραφίνη(εδώ έχει 22€ η φιάλη των 10 κιλών)
Ενοίκιο χωραφιών 600€ στα 3 μέρη
και 5 κιλά θυμαρίσιο στο τέταρτο (100€)
Αυτά είναι που θυμάμαι τώρα.Δεν έχω προσθέσει εργατώρες άγχος παραγωγής και διάθεσης μερικά καλοκαιρινά ξενύχτια μηχανολογικό εξοπλισμό και τέλος κεφάλαιο μελισσοσμηνών.
Την περασμένη χρονιά από 100 μελίσσια πήρα 220 κιλά μέλι(μιλάμε για θυμαρίσιο) γιατί το θυμάρι αρρώστησε ενώ ήταν μια χρονιά με όψιμες βροχές.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Ένα λέω και παρηγοριέμαι οτι ασχολούμαι από λόξα με την μέλισσα και για την πλάκα μου.Ξέρω τρόπους να αυξήσω κάθετα την παραγωγή μου αλλά δεν είναι του χαρακτήρα μου.

Exagono said...

Μαρκο χωριο με μπολικο χωρο εχω.
Παρε τα μελισσακια σου και ανηφορισε,εισαι καλοδεχουμενος.

Spyros said...

στα 100 μελίσσια που έχεις, λογικά, σε μία μέση χρονιά (βάλε στην άκρη αυτή με τα 220 κιλά), είναι λογικό νούμερο 1 τόνο (φυσικά, δεν μιλώ για παραπάνω, όπως λες και εσύ).
Άρα με 15 ευρώ το κιλό, δεν είναι και άσχημα. Το θέμα είναι αυτές οι άσχημες χρονιές, των 220 κιλών να μην είναι συνεχόμενες, γιατί έτσι όντως απογοητεύεσαι...
Επίσης, για να αποκτήσεις όλη αυτή την εμπειρία, τεχνογνωσία, υλικό, κτλ έχεις ήδη ξοδέψει πολλά χρήματα όλα αυτά τα χρόνια.

Νομίζω ότι το μέλι ακόμα κρατάει καλά σαν προϊόν, είτε σαν συμπληρωματικό είτε σαν βασικό εισόδημα.
Για τη λόξα που λές, είμαστε όλοι συμπάσχοντες!

Ίσως φέτος να έρθω στο νησί για διακοπές, οπότε να τα πούμε και από κοντά

Καλή εσοδεία σε όλους

İlhami Uyar said...

Dear my friend I hope this nice situation run during next season.We wait nice and prodactive news everytime.Best wishes.

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Φίλε ξέχασες πολλά. Να σου θυμίσω μερικά ? Λοιπόν γράφε
Βάζα ετικέτες ρεύμα καταψύκτη τέλη κυκλοφορίας KTEO ασφάλειες βλάβες ανταλλακτικά συνεργεία κλπ κλπ .Το μέλι είναι γλυκό αλλά για τον μελισσοκόμο είναι πολύ πικρό.

markos aliprantis said...

Σπύρο διάβασες αυτά που γράφει ο Θεοδόσης;Η τιμή που δίνω το μέλι μου είναι 20€ λιανική ίδια με την προηγούμενη χρονιά.Όποιος θέλει παίρνει αλλά το μέλι είναι όπως και τα αυτοκίνητα.Αυτοκίνητο είναι τών 9000€ αυτοκίνητο είναι και των 90000€.Άλλο πράγμα το ένα και άλλο το άλλο.Αυτό βέβαια φαίνεται και ΄σε πόσο χρόνο φεύγει το μέλι σου για εμάς εδω κάτω.Αν το μέλι σου είναι καλό και το γνωρίζει ο κόσμος σπάνε τα τηλ.για παραγγελίες κάποιος γνωστός προσπαθεί να πουλήσει μέλι ακόμα.Είναι και αυτό που λέμε μιά φορά θα τον γελάσεις δυό φορές θα τον γελάσεις τον πελάτη την τρίτη φορά θα σου πεί Άντε γειά.

Anestis Ketsetzidis said...

Συγνώμη που ξαναμπαίνω στη κουβέντα,αλλά τα 15 euro για το μέλι των Κυκλάδων και ειδικά της Πάρου είναι λίγα.
15 πουλάμε εμείς στούς κάμπους που έχουμε δεκάδες λουλούδια,για 10 μήνες το χρόνο,και ειδικά χωρίς πολλά απο τα έξοδα των νησιωτών.

zepos said...

Μάρκο καλημέρα
Και εδώ δράματα!
Ήδη "χάθηκαν" 4 μελισσάκια μου και όπως πάμε αν δεν αρχίσω τάϊσμα θα τα χάσω όλα!
Η γης κατάξερη..
Την περασμένη βδομάδα φυτεύοντας λίγα κλήματα έσκαβα 40 εκ με σκέτη ..σκόνη, υγρασία ούτε δείγμα.
Όσοι από μας εδώ και εγώ, το νερό το έχουμε μόνο από τα πηγάδια μας και οχι του Δήμου, θα δεινοπαθήσουμε..

Αννα Βενιερη said...

Μάρκο αυτά που λέγαμε στο τηλ πριν μια βδομάδα τώρα πολλαπλασίασε τα!!!
Μαύρα χάλια, κατάξερα τα πάντα αφού η τελευταία βροχή ήταν 4 Φλεβάρη.
Μ΄εχει πιάσει μια μαυρίλα που σκέφτομαι να τα παρατήσω και να κρατήσω λίγα μελισσάκια για τη πλάκα μου, είναι ψυχοφθόρο όλο αυτό.
Πάντως χαίρομαι που στη ηπειρωτική χώρα όλα δείχνουν καλή χρονιά απ΄ότι ακούω και διαβάζω.

lingistis said...

Φίλε μου ελπίζω να αλλάξει η κατάσταση και να μας γράψεις σύνταμα και τα ευχάριστα! Εδώ πάνω από τις συνεφιές και τις βροχές θα πάθουμε ζημιά!!!

kkokinos said...

Μαρκο καλημερα.Ευχομαινα πανε ολα καλα και στο τελος να ειναι μια καλη και αποδοτικη χρονια.Καλη δυναμη και αν θελεις κατι απο Αθηνα μη διστασεις να τηλ.

evangelos naxios said...

Καλημερα,αφου μου εκανες την καρδια ...κανω μερικες σκεψεις(εχοντας στο μυαλο μου τους Κυπριους)μηπως πρεπει να δωσεις βαση στις βασιλισσες και τον Β.Π. ??? τις ευχες μου! Μηπως το νησι μου ?

evangelos naxios said...

Επισης κατι που σκεφτηκα τωρα,γνωριζεις πολυ καλα παιδια που το μελι τους θα ειναι σαν τον χαρακτηρα τους,μηπως πρεπει να κανεις εμποριο....μια προταση

markos aliprantis said...

Παιδιά ευχαριστώ για τα παρήγορα λόγια καλά είναι και αυτά.
Βαγγέλη ΄προχτές με πήρε ένας φίλος από Νάξο και εκεί μιά απ΄τα ίδια.Τώρα για βασιλισσοτροφία που λές την κάνω αλλά υπάρχουν προβλήμματα.Όσο για το εμπόριο μελιού δεν το συζητάω γιατί πρώτον δεν είμαι έμπορος αλλά και δεύτερον εδώ το μέλι είναι διαφορετικό και δεν θα τραβήξει.

chaniabee said...

χρονια πολλα φιλαράκι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Grypas said...

Χρόνια πολλά φίλε Μάρκο!
Πάντα να έχεις υγεία κ φυσικά δυνατά μελίσσια!

kkokinos said...

Μαρκο χρονια πολλα ευχομαι,υγεια σε εσενα και στην οικογενεια σου και καλη δυναμη! Ολα θα πανε καλα!!!!!

μελιΣακης said...

χρονια πολλά Μάρκο,υγεία και ευτυχία.

π. Σπυρίδων Κωνσταντής said...

Mάρκο χρόνια πολλά να χαίρεσαι την ονομαστική σου εορτή! Πάντα με υγεία και καλά μελίσσια!

ΜΕΝΤΕΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ said...

Μάρκο χρόνια σου πολλά πολύχρονος

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Μάρκο Χρόνια Πολλά Πολύχρονος και με υγεία!

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Κύριε Μάρκο Χρόνια σας Πολλά Πολύχρονος!
Πολλούς χαιρετισμούς
Θωμάς

Anestis Ketsetzidis said...

Μάρκο
ολύψυχα σου εύχομαι
λίγη δουλειά,
πολλά λεφτά,
πολύ πολύ υγεία
και καθόλου άνχος.

Exagono said...

Μαρκο για την ονομαστικη σου εορτη χρονια πολλα.Υγεια,χαρα,ευτυχια σε σενα και στα αγαπημενα σου προσωπα.

GRAINBOW said...

Πολυχρονος με υγεια και πολλα μελια!

Unknown said...
This comment has been removed by a blog administrator.