Πρίν καμιά 10αριά μέρες έφτιξα τα ζαχαροζύμαρα των μελισσιών μου για να ξεχειμωνιάσουν.Την τελευταία μέρα όμως ο σπαστήρας της ζάχαρης μου άλλαξε τα φώτα.Δεν έκοβε με τίποτα την ζάχαρη γιατί ήταν μάλλον λίγο υγρή.Πάνω στα νεύρα μου προσπάθησα να τον πετάξω έξω από την αποθήκη αλλά μου έπεφτε λίγο βαρύς.Μετά από λίγο ένας φίλος που τον έκανα μελισσοκόμο από το Μεσσολόγγι με πήρα τλφ και μου είπε να έρθει να του φτιάξω το ζαχαροζύμαρό του στο ζυμωτήριο.Ήξερα οτι είχε αγοράσει και αυτός σπαστήρα και του είπα να πάω να σπάσουμε την ζάχαρι στον δικό του επειδή δεν είχε ξανασπάσει να του δείξω.Τίνα σας πώ τάκα-τάκα σε 18 λεπτά έσπασε 25 κιλά ζάχαρι.Χρόνος που ουτε να τον φανταστώ με το δικό μου μηχάνημα.Βέβαια ο σπαστήρας του είναι με κινητήρα 3 ίππων ενώ ο δικός μου με 2.Όπως μόνωνα την σίτα που έχει με ταινία πρόσεξα οτι αυτός είχε 5 σφυριά(λαμάκια)σε κάθε άξονα δλδ 5Χ3=15 σφυριά ενώ ο δικός μου είχε 9.Σε συζήτηση που είχα με τον Θεοδόση μου ΄ριξε την ιδέα να του προσθέσω και εγώ από δυό σφυριά σε κάθε άξονα.Πήγα στο Μηχανουργείο του αδελφού μου βρήκα λαμάκι το έκοψα το τρόχισα και έφτιαξα άλλα 6 σφυριά ίδια με αυτό που είχε.Έκοψα και στην μέση τα δακτυλίδια(αποστάτες)και τα πήρε άνετα.Χτές μέχρι να τα τελειώσω με πήρε αργά το βράδυ και δεν πρόλαβα να κάνω την δοκιμή.Σήμερα πρωΐ-πρωΐ έβαλα τον σπαστήρα για να σπάσω την ζάχαρι και να δώ τί παίζει άξιζε ο κόπος ή τζάμπα παιδευόμουνα.Τελικά αποδείχτηκε οτι αυτό έφταιγε.Τα λίγα σφυριά που είχε.Βέβαια έκανε 2-3 λεπτά παραπάνω αλλά μπρός στις 2 ώρες και τα νεύρα μου τσατάλια είναι χρόνος για μένα ρεκόρ.Το προτείνω όποιος έχει σπαστήρα με λίγα σφυριά να το κάνει. Aυτό που ξέχασα να γράψω και μου το θύμισε ο Θεοδόσης είναι οτι καλό είναι μετά το ρουλεμάν να προσθέσουμε μια αντίστοιχη τσιμούχα επειδή πάει η σκόνη και όπως είναι ζεστό το ρουλεμάν γίνεται καραμέλα με αποτέλεσμα την αχρήστευσή του.Τσιμούχες ξέρετε από που θά πάρετε έέέέέέέ;.
Wednesday, December 22, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
24 comments:
Μάρκο Καλά Χριστούγεννα.
Ευάγγελε ,μιά καί ο Πατεντιάρης σταμάτησε τις πατέντες πήρες εσύ την θέση επάξια !!!!
Χρόνια Πολλά ,Καλά Χριστούγεννα και πιό καλό Νέο Ετος σε σένα και όλη την οικογένειά σου.
Μπράβο 3 Μάρκο .
Το μπράβο πάει πρώτα στο ότι μοιράστηκες μαζί μας την πατέντα , μετά στο ότι κάθισες και το έφτιασες μόνος σου και μετά για να μην τον αδικήσουμε στον δάσκαλο Θεοδόση .
Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά να έχουμε όλοι μας .
Να είσαι καλά
Χρήστος Μαραγκός
Υ.Γ Προσοχή τα νεύρα όσο μεγαλώνουμε είναι καταστροφή !!!
Γεια σου μάστορα Μάρκο λεβέντη.
Η μαστοριά και η λεβεντιά δεν είναι μόνο να το φτιάξη κάποιος για τον εαυτό του και να το κρατήσει μυστικό αλλά να το διαδώσει για να βοηθηθούν και άλλοι.
Επειδή εγώ την έδωσα Μάρκο σε παρακαλώ γράψε και για την βελτίωση με την τσιμούχα που δεν αφήνει την άχνη να περνά και να ανάβει το ρουλεμάν.
Καλά Χριστούγεννα!!! με υγεία και χαρά να μας βρει το νέο έτος!!
Αυτα ειναι εφηρμοσμενα μαθηματικα!!!
Τις θερμοτερες ευχες μου!!!
Xρόνια πολλά και καλές εορτές Μάρκο!
Τα εργαλεία κάνουν το μάστορα αλλά και ο μάστορας κάνει τα εργαλεία.
Η τροποποιήσεις είναι πολύ καλές!
Μάρκο
Θεοδόση
Καλά τι φίλοι είστε εσείς??
Παιδιά φαντάρους έχουμε,εμείς τι θα κάνουμε αν
δεν ανάβουν τα ρουλμάν και οι τσιμούχες?
Τι θα πουλάμε?
Μάλλον με βλέπω να γίνομαι μελισσοκόμος...
Μάρκο
απο μένα και τη Δέσποινα τις καλύτερες ευχές για την Τζένη μας.
Πάνο ευχαριστώ για τις ευχές
Φώτη μάλλον μπέρδεψες το όνομα μου.Καλά Χριστούγεννα και σε σένα
Χρήστο έτσι είναι.
Θεοδόση τα έγραψα.Τίς ιδέες μου για τις πατέντες τις ξέρεις.Ίσως και να ήμουν πλούσιος αν δεν τις ακολουθούσα.Το 1973 είχα μια χράπα-χρούπα(την έχω ακόμα)που τα τσοκάρισμά της ήταν τόσο στενό που μου χαλούσε τα πουλιά.Έσπασα το κεφάλι μου πώς να διορθώσω το πρόβλημμα.Στην αρχή έπαιξα με ις γομώσεις τίποτα το ιδιαίτερο.Μετά σκεύτηκα και χώρισα τον χώρο των σκαγιών στα 4 βάζοντας εγκάρσια 2 τάπες χάρτινες που να σχηματίζουν σταυρό και λύθηκε το πρόβλημμα.Οι κολλητοί μου το ξέρουν γιατί μαζί γεμίζαμε τότε φυσίγγια και είναι:Βασίλης Θεοδωρίδης(ο πόντιος)Γιάννης Κυδωνάκης(ο κρητικός)Γιάννης Λιόντος(ο κολαράς)και Δημήτρης Σπανός(ο νονός)Μετά από κάμποσα χρόνια Ίσως καμιά δεκαριά έκαναν την εμφάνησή τους τα φυσίγγια διασποράς που έχουν σαν αρχή αυτό που είχα τότε πιτσιρικάς σκευτεί.
Παντελή καλά Χριστούγεννα και να χαίρεσε την οικογένειά σου.Με το καλό να μας μπεί πιό μαλακά Ο Νέος Χρόνος γιατί ο παλιός μας μπήκε μαζί με άμμο θαλάσσης χαχαχα
Πατριώτη βαγγέλη αντεύχομαι να είσαι πάντα καλά.
Κωσταντή ευχαριστώ πολύ και αντεύχομαι
Ανέστη δεν μπορείς να πείς έριξα την ιδέα από πού θα αγοράσουν στεγανά.
Ευχαριστώ για τις ευχές για την γιορτή της Τζένης θα τις μεταβιβάσω
Beautiful machine
Can you give some more details about the machine
Kenan Gisan. Apology for the delayed answer. What precisely you want to learn for the machine that makes the sugar faint
Sn. Markos
I want to make myself one machine with powdered sugar.
Drew my attention to the published photograph of the machine.
If you'd like to see some more photos from sugar milling machine.
Kenan Gisan.Send I will send to me in e-mail bighuntmar @Yahoo.gr yours and you enough photographs
Interest you would like to thank
kenangisan@hotmail.com
Μαρκο χρειάζομαι την βοήθεια σου σε αυτό. ..Έχω σπαστηρα με 9 σφυρια και το έκανα με 15.Το μοτέρ 3 ίππων. Σήτα 1mm.Δεν κόβει την ζάχαρη τόσο καλά.Τι πρέπει να προσέξω?
Μαρκο χρειάζομαι την βοήθεια σου σε αυτό. ..Έχω σπαστηρα με 9 σφυρια και το έκανα με 15.Το μοτέρ 3 ίππων. Σήτα 1mm.Δεν κόβει την ζάχαρη τόσο καλά.Τι πρέπει να προσέξω?
Μάρκο, πόσα χιλιοστά τρύπα έχει η σίτα σου;Μιχάλης
Post a Comment