Saturday, January 15, 2011

H ..τάβλα






Τώρα τελευταία ασχολούμαι με την κατασκευή μιας βανιλομηχανής στο μηχανουργείο του αδελφού μου που ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με ανοξείδωτες κατασκευές εξ ού και το παρατσούκλι του "Ανοξείδωτος".
Αυτός "έστησε"και ξεκίνησε το εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Νάουσα και πολλές μεγάλες και μικρές κατασκευές.Του "κόλλησα" να φτιάξουμε την βανιλιέρα και δεν αρνήθηκε μια και οι δουλιές σαν Χειμώνας αλλά και σαν κρίση έχουν λιγοστέψει.Ξεκίνησα με πολλές φωτό που μου έστειλαν ας είναι καλά πολλοί φίλοι(Θεοδόσης,Κώστας,Χρήστος).Σωλήνες για την κατασκευή υπήρχαν φλάτζες κόψαμε με το plasma και η κατασκευή προχωρά.Μέχρι τόρνο δούλεψα που είχα πάνω από 25 χρόνια να πιάσω αλλά τα βασικά τα ξαναθυμήθηκα (αφού χάλασα 2-3 εργαλεία).Χτές λοιπόν ήταν η ώρα να κολλήσω την μπούσα με την μπροστινή φλάτζα όταν μπήκε ο μαστρο-Κώστας ο Χασούρης στο μηχανουργείο φορτωμένος τσάντες και διάφορα φαγώσιμα.Γιά πότε στήθηκε η τάβλα (μεγάλο μακρόστενο τραπέζι)για πότε η στόφα με το χοντρό μαντέμι άναψε όλα σε χρόνο μηδέν.Έ όπως καταλαβαίνεται μόνο δουλιά δεν έκανα χτές .Λουκάνικα,μπριζόλες χοιρινές μπριζόλες μοσχαρίσιες Φρουτάλιες,(ομελέτες)με παστουρμά με άγρια χόρτα και προπαντός φανταστικό κρασί που έφερε ο Χασούρης.Αφού φάγαμε ήπιαμε τον άπακο άρχισαν και τα παλιά τραγούδια του Γούναρη και ούτε λίγο ούτε πολύ από τις 12 το μεσημέρι έφυγα στις 5 το απόγευμα και αυτοί συνέχειζαν.Το καταφχαριστήθηκα και ας έμεινε η δουλιά πίσω.

25 comments:

Anestis Ketsetzidis said...

Μάρκο αν το μηχανουργείο έχει μόνιμη τη τάβλα,τότε
και έγώ θέλω κάτι μερεμέτια μηχανουργικά.

explore.bees said...

Γιαυτο ακριβώς χαίρομαι που είμαι Έλληνας .

Αυτός ο αυθορμητισμός και η έξω καρδιά δεν υπάρχει πουθενά .

Να ήταν και ποιο κοντά ο Ανοξείδωτος θα περνούσα από εκεί και εγώ ,,,,,,,,όχι για να πάρω μεζέ , αλλά για εκείνο που δουλεύω από καιρό (καύσιμο από νερό) .

Να είσαι καλά

Χρήστος Μαραγκός

Exagono said...

Ρε την ταβλα δουλεια που εκανε.
Μαρκο νασαι γερος να ταβλιαζετε συνεχεια.

chaniabee said...

παντα τετοια ρε φιλαρακι!!!

chaniabee said...
This comment has been removed by the author.
Θεοδόσης Κατσαρός said...

Άκου λέει έμεινε η δουλειά πίσω. Γιατί? Κι αύριο μέρα είναι.
Τάβλα με καλή παρέα όμως δεν είναι κάθε μέρα.
Λοιπόν τώρα στα σοβαρά. Κράτα λογαριασμό βγάλε κοστολόγιο και η επόμενη παραγγελιά για μένα από τώρα.

toadstul said...

Μάρκο πάντα τέτοια γιατί αυτά είναι που θα μείνουνε!!
Πάντως αν κάποια στηγμη καταφέρετε να αφήσετε να σκονιστεί αυτή η τάβλα ;-) και συνεχίσεις την κατασκευή της βανιλιερας... θα με ενδιέφερε πολύ οι λεπτομέρειες της κατασκευής μιας και είμαι στο στάδιο συλλογής των επιμέρους κομματιών(μετά από αλλεπάλληλα mail που είχα με τον Κώστα Ελευθερίου τον οποίο ευχαριστω) ώστε να κατασκευάσω και εγώ μια βανιλομηχανη

markos aliprantis said...

Ανέστη μην στεναχωριέσαι η τάβλα μόλις τελειώσει ο μεζές σηκώνεται όρθια για να μην πιάνει σκόνη!!!!! και με μιά κίνηση ξαναστήνετε ευκολα και γρήγορα χώρια που δεν χρειάζετε να έχεις μερεμέτια χαχαχα.

markos aliprantis said...

Χρήστο για τον λόγο αυτό μας λένε οι.....Ευρωπαίοι σπάταλους επειδή είμαστε αυθόρμητοι και γλετζέδες και όχι κρυόκολοι σαν τους γερμανόφωνους.Αν θέλεις να ρωτήσω κάτι πές μου.

markos aliprantis said...

Φόρη ευχαριστώ.Στην Νάουσα που από μικρός ερχόμουν ήταν γλετζέδες άνθρωποι και μερικοί παλιοί παραμένουν αλλά έννεκα τουρισμού πήγαν περίπατο όλα.Στο καφενείο στο λιμανάκι(δεν υπήρχε και άλλο λιμάνι τότε)κάθε βράδυ τον Χειμώνα γινόταν χαμός,άλλος έφερνε μαρίδα λιόκαυτη άλλος γούνα άλλος χταπόδι και μέχρι τις 7:30-8 όλοι γινόταν μια παρέα και τα γέλια ακούγονταν μέχρι την Παναγία.Πάνε τώρα αυτά δυστυχώς.

markos aliprantis said...

Παντελή χάθηκες.Πήρα για Χρόνια Πολλά αλλά δεν..

markos aliprantis said...

Θεοδόση κρατάω κοστολόγιο και θα σου πώ πάντως ευχαριστώ.Τα υλικά που δουλεύω είναι αρίστης ποιότητας inox 316 σληρό μεν αλλά αθάνατο και δεν ψωριάζει.Θα δείξω φωτό οταν είναι έτοιμη.

markos aliprantis said...

Toadstul ότι θέλεις είμαι στη διάθεσή σου.

Κώστας Ελευθεριου said...

Αυτά βλέπουν οι Γερμανοί οι φίλοι μας και ..... Το ριμάδι το DNA δεν θα μας το αλλάξουν όμως , ούτος ή άλλως δουλεύουμε σαν τα σκυλιά, σε τακτά διαστήματα καλή είναι και λίγη παύση για ένα μεζέ με καλύ παρέα.

Κι εγώ θα ήθελα να είμαι κοντά , και για το μεζέ και για την παρέα αλλα και τις κατασκευές.

Mesologgi bee said...

Μαρκό κατ΄αρχήν ποτέ μην κάνεις κάτι σήμερα αφού μπορείς να το κάνεις αύριο. Δευτερόν θα ήταν μεγάλη προσβολή για τους αυθορμήτος προσερχόμενους η μη αποδοχή της πρόκλησης. Τρίτον και σπουδαιότερο δεν αλλάζει το DNA του Έλληνα με κανέναν "ζυγό". Πάντα τέτοια και όταν τελειώσει η κατασκευή θα σου ζητήσω τα σχέδια και ΄γω.

zepos said...

Ρε Μάρκο και μεις εδώ οι γείτονες οταν ψάχνουμε για καμιά ανοξείδωτη δουλειά τριγυρνάμε στις Αθήνες..
Ενα "σκαφάκι" ανοξείδωτο του μέτρου ρε συ πόσο θα πάει; Οχι φιλική τιμή, κανονική..

IxNiLaTiS said...

Αντε με το καλό να δούμε την βανιλιέρα από κοντά, αλλά και την ... τάβλα!

Συμφέρει να φτιάχνεις βανίλια μόνος σου; Πόσο περιμένεις οτι θα σου κοστίσει;

markos aliprantis said...

Κώστα σκέψου και να μην μας έπιανε η κρίση!!!!.Καλή δουλιά είναι να δημιουργείς με τα χέρια σου αλλά ρε παιδί μου πολύ μπατακτζήδες λόγω ανέχειας.

markos aliprantis said...

Σταύρο καλά τα λές.Θα δείς φωτό όταν τελειώσει.

markos aliprantis said...

Ρε σύ Ζέππο τί έγινε θα γίνεις πλοιοκτήτης τώρα και δεν τόξερα;;;;
Πλάκα κάνω στείλε μου μέηλ (ωραίο έ;;)με τί διαστάσεις το θές και θα σου πώ πώς και τί.

markos aliprantis said...

Πάνο σε δουλιά να βρισκόμαστε αυτό είναι.Τα λογαριάσαμε με τον Θεοδόση και βγήκε κοστολόγιο(με νέο ΦΠΑ)1,15€.Η τιμή είναι αγοράζοντας τις πρώτες ύλες χονδρική.Τώρα πώς καταφέρνουν και πουλάνε πιό φτηνά δεν ξέρω να σου πώ,ή μάλλον τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

zepos said...

Θα στείλω αφού ρωτήσω τον φίλο που τη θέλει. Είναι για την κοπανιστή και οι ξύλινες σκάφες που έχουμε έχουν πρόβλημα πολύ καλού καθαρισμού.
Πρόκειται για τις παλιές σκάφες που έπλεναν οι μάννες μας ρε, με κωνικές πλευρές

Επόπτης said...

Μάρκο η δουλειά δεν έμεινε πίσω
Γιατί λες ψέματα;
Και η τάβλα με όλα τα υπόλοιπα μέρος της δουλειάς είναι.
Εγώ τουλάχιστον έτσι ξέρω και όπως τούρτα χωρίς κερασάκι δεν είναι τούρτα έτσι και δουλειά ή συνάντηση χωρίς τάβλα δεν γίνεται
Να είσαι καλά

markos aliprantis said...

Φώτη μάλλον έχεις δίκιο.

beelovers said...

οτι μπορείς να το κανεις αυριο μήν το κανεις σήμερα!!!!!