Sunday, April 10, 2011

Άρχισαν τα "οργανα"



Άρχισαν τα "όργανα" λέω και εννοώ τις σμηνουργίες.Φέτος είναι η χρονιά της σμηνουργίας εδώ και απ΄ότι φαίνεται θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε.Σήμερα έπιασα 3 σμάρια και από αυτά ένα ήταν δυνατό.Τον Χειμώνα που είχα πάει στην Χαλκίδα εκεί στο σπίτι που μένει η κόρη μου κάποιος είχε κουβαλήσει ένα παλιό κουβέλι για να το σπάσει και να το κάνει "προσάναμα"για την ψησταριά.Μόλις το άκουσα τρελάθηκα και το κατάσχεσα αφού τους πήγα πρώτα ξύλα κατάληλα για αυτή την δουλιά.Το μύρισα πριν από καιρό δλδ από τις 25/3 και σήμερα μπήκε μέσα στο παλιό κουβέλι ενα σμάρι αρκετά καλό.Θέλει προσοχή γιατί υπάρχει άφθονο νέκταρ έξω και πολλές φορές και μάνες με μικρή τάση σμηνουργίας τελικά σμηνουργούν.Έχω 2-3 μάνες παλιές με την μικρότερη τάση για σμηνουργία από όλα μου τα μελίσσια και τελικά και αυτές και οι κόρες τους έκαναν Β.Κ φέτος.

Άντε και καλή συνέχεια.

9 comments:

Exagono said...

Καλη συνεχεια Μαρκο.
Ολα καλα να σε πανε.

Anestis Ketsetzidis said...

Μάρκο
τελικά οι προβλέψεις μου για το κουβέλι έπιασαν.

Γιώργος said...

Μάρκο, καλή συνέχεια και κάθε επιτυχία σ' ότι κι αν κάνεις.
Σήμερα κι εγώ έβαλα τρεις παγίδες-πεντοκυψελίδια περιμετρικά στο μικρό μου μελισσοκομείο, σε μια απόσταση 5 έως 20 μέτρα απ' τα μελισσάκια μου. Δεν ξέρω, όμως, αν αυτή η μικρή απόσταση θά' ναι αποτελεσματική, αλλά δεν "βόλευε" μακρύτερα.

kkokinos said...

Καλη συνεχεια και απο μενα Μαρκο!!!

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Καλορίζικαααα.

chaniabee said...

Φέτος τους έκανα τέτοιο τεμαχισμό που ούτε τους πέρασε από το μυαλό να την κοπανίσουν!! Αυτά έχουν τα 8 αρακια! Καλά το χειμώνα…… αλλά την άνοιξη??

IxNiLaTiS said...

Εμένα ένα σμηνούργησε και το έπιασα.

Θέλω να ρωτήσω όμως, αν εφαρμόζοντας την μέθοδο ντεμαρί, αφήσω πάνω από το βασιλικό διάφραγμα στο επάνω πάτωμα βασιλοκελιά, ή το αφήσω να δημιουργήσει βασιλοκελιά, και βάλω επιπλέον είσοδο στο πάνω πάτωμα, όταν εκκολαφθούν οι βασίλισσες, θα σμηνουργήσει ή θα κάνει νέα κυψέλη;

Δημήτρης said...

Μάρκο, καλό κυνήγι τότε!!!

Ιχνηλάτη, κανείς δεν ξέρει τι θα κάνουν. Εκτός και αν αφήσεις ένα β.κ. στον όροφο. Τότε μάλλον θα μείνει.

markos aliprantis said...

Μέχρι τώρα έχω πιάσει αρκετά σμάρια και συνεχίζει η σμηνουργία.Τα περισσότερα δεν είναι δικά μου δλδ εδώ που τα λέμε μόνο ένα.
Πάνο με το σύστημα Ντεμαρί αν αφήσεις πολλά βασιλοκέλια και το μελίσσι είναι δυνατό θα την "κάνει".Άσε μόνο δυό και υπό έλεγχο δλδ να έχουν ημερομηνιακά διαφορά μεταξύ τους 3-4 ημέρες ουτως ώστε μόλις βγεί η νέα μάνα και σου κάνει χαλάς το Β.Κ που έμεινε.Κανονικά στο κάτω μέρος εφ΄όσον υπάρχει και άλλη μάνα θέλει διπλό Β.διάφραγμα με κενό περίπου 1cm και εννοείτε ξεχωριστή είσοδο.