Saturday, September 24, 2011

Επιτέλους καταπολέμηση των σκούρκων

Επιτέλους ύστερα από τόσα χρόνια βρήκα τον τρόπο να καταπολεμήσω τους σκούρκους.Άς είναι καλά ο μπαρμπα-Μιχάλης ο Σίμος που μου είπε την συνταγή και ξεκούρασα τα μελισσάκια μου.Πρίν από δυό μέρες μου έφερε ζάχαρι να του φτιάξω βανίλια και μου είπε το κόλπο που του το είπε και αυτού ένας συνάδελφος από την Κώ που του το είπε και αυτού ......και πάει λέγοντας.Την επόμενη μέρα(χθές)λοιπόν πήγα και δόλωσα σε όλα τα μελισσοκομεία μου.Σήμερα πήγα κατά τις 10 η ώρα και τρελάθηκα από το πώς δούλευαν τα μελίσσια μου.Μέ παγίδες με κόλλες με ένα σωρό τεχνάσματα το αποτέλεσμα ήταν οταν είναι η χρονιά των σκούρκων τουλάχιστον 50-100- άσχετα με το πόσοι πιάνονταν στις διάφορες παγίδες-τριγυρνούσαν μπροστά από τις εισόδους και έπιαναν μέλισσες με αποτέλεσμα να αποδεκατίζεται ο πληθυσμός τους.Δέν υπήρχε ουτε ένας σκούρκος στις μέλισσες σήμερα.
Η συνταγή είναι απλή.
1/4 κιμά φρέσκο
1 κουτί μικρό σαρδέλες(κονσέρβα σε λάδι)
1/2 νερό
1 κουτάκι confidor
O κιμάς κατά προτίμηση να είναι φρέσκος.Παίρνουμε τον κιμά και τον ανακατέυουμε καλά με το σαρδελάκι αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει το λάδι που έχει η κονσέρβα.
Στο μπουκάλι με το νερό προσθέτουμε 2 γραμούλες της σύριγγας confidor αφού πρώτα ανακοινήσουμε καλά το φάρμακο.
Το μίγμα του φαρμάκου με νερό το ανακατεύουμε και ρίχνουμε όσο πάρει ουτως ώστε να στέκεται το μίγμα του κιμά.Δηλ.περίπου δυό μικρά ποτηράκια της σούμας και ξανά ανακατεύουμε το μίγμα κιμά-νερού-φαρμάκου πολύ καλά.Το δόλωμα για καλό και για κακό το τοποθετούμε σε μέρος ωστε να μην μπορούν να το πάρουν άλλα ζώα(γάτες,σκύλοι,πουλιά)αν και δεν τα πειράζει μια και η δόση του φαρμάκου είναι μικρή.
Δοκιμάστε το.!!!!!!!!!!
Καλό θα είναι

26 comments:

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ said...

η δραστική ουσία του confidor είναι το imidacloprid( GAUCHO) η γνωστή οικογένεια των νεονικοτεινοειδών, βλέπεις δεν κάνει ζημιά μόνο στην κοινή μέλισσα αλλά και στις σφήκες , ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΜΕ ΠΕΡΓΑΜΗΝΕΣ!!!
ωραία συνταγή, μπράβο στον εμπνευστή!!!μπας και βρεθεί το τελικό όπλο για ριζική καταπολέμηση αυτής της μάστιγας...

Beekeeper said...

Καλημέρα. Τι παίζει? το τσιμπά και το πάει πίσω στη φωλιά και ταίζει και τα άλλα?

http://www.bayercropscience.gr/index.asp?a_id=235&p_id=22

Υποθέτω είναι κατάλληλο για την εποχή που είναι σε έξαρση ε?

Beekeeper said...

Κύριε Μάρκο , διάβασα την ανάρτησή σας και την βρήκα ως σωτήρια λύση για την καταπολέμηση των σερσεγκιών , τα οποία έχουν φάει τα μελισσάκια μου και όπως λέτε και εσείς ότι και να δοκιμάσεις δεν καταπολεμούνται με τίποτα. Τα σερσέγκια έκοβαν βόλτες μπροστά από τις εισόδους των κυψελών και άρπαζαν από μια μέλισσα και έφευγαν , με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί αρκετά ο πληθυσμός τους.
Σήμερα έφτιαξα το μείγμα που λέτε με το confidor δεν ξέρω αν έβαλα τις σωστές αναλογίες. Αφού έπλασα τον κιμά με τις σαρδέλες (φορώντας γάντια) και τις έκανα ένα ομοιόμορφο μείγμα έβαλα με μια σύριγγα 3 ml confidor χωρίς να το αραιώσω με νερό . Ξανά έπλασα το μείγμα και έφυγα για τα μελίσσια .
Εκεί γινόταν ο γνωστός χαμός με τα σερσέγκια να κάνουν πάρτι. Αμέσως έβαλα μικρά κομμάτια σε διάφορα σημεία ανάμεσα στις κυψέλες και σε λίγα λεπτά σερσέγκια και σφήκες είχα αρχίσει να τρώνε από το μείγμα . Τα σερσεγκια έκοβαν ένα μεγάλο κομμάτι και έφευγαν φορτωμένα για την φωλιά τους. Ελπίζω να ψοφήσουν και αυτά αλλά και ότι υπάρχει στην φωλιά τους. Αύριο θα πάω να δω τα αποτελέσματα.
ΝΑ σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί πιστεύω ότι θα γλυτώσουν από εδώ και πέρα τα μελισσάκια μου.
Να σας πω επίσης ότι έχω δοκιμάσει το υπέροχο θυμαρίσιο μέλι σας, που αγόραζα όταν ήμουν στη Πάρο για 4 χρόνια λόγω δουλειάς. Έφυγα από εκεί αρχές του 2009 και τώρα βρίσκομαι στην Ναύπακτο. Να είστε πάντα καλά.
Χρήστος

markos aliprantis said...

Άνθιμε σήμερα ξαναπήγα στα μελισσοτόπια μου και δεν υπάρχει ούτε δείγμα σφήγγας ούτε κίτρινης ούτε σκούρκους.Πιστεύω οτι θα απαλαγώ από τους σκούρκους.

markos aliprantis said...

Κώστα έτσι δουλεύει.Ο σκούρκος δεν ψοφάει αμέσως πηγαίνει το φαΐ στην φωλιά το δίνει στις προνύμφες αυτές με την σειρά τους ξαναταΐζουν τα ενήλικα άτομα και ψοφάνε όλα.Θα ξαναβάλω πάλι λίγο σε καμιά δεκαριά μέρες μην τυχόν και αυτές που ήταν στο στάδιο της μετατροπής(κλειστά κελιά)βγούν και ξαναέχω το πρόβλημμα.

markos aliprantis said...

Χρήστο σε φοβερό μέρος πήγες.Είναι από τους αγαπημένους μου προορισμούς η Ναύπακτος.Έχω πάει πάνω από 15 φορές και όποτε μου δοθεί η ευκαιρία θα ξαναπάω.Το φάρμακο το διαλάμε για δυό βασικούς λόγους.Ο πρώτος είναι να διαλυθεί καλά μαζί με τον κιμά και ο δεύτερος είναι να μην μυρίζει έντονα.Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Θόδωρος - Ρόδος said...

Είσαι ο σωτήρας μου ! Δεν έμεινε ούτε φτερό !

Beekeeper said...

Σαν βιολογία αυτό που κάνει είναι ότι ανταλλάσσει τροφή με τις προνύμφες. Δηλαδή ότι πρωτεΐνη μαζέψει έξω, την πάει στη φωλιά και τη δίνει στις προνύμφες. Αυτές με τη σειρά τους παράγουν κάτι σαν βασιλικό πολτό και το ταΐζουν στα ενήλικα. (ανάποδα δηλαδή απο τις μέλισσες) Προφανώς αν φέρουν δηλητήριο στη φωλιά θα καταστραφεί σε ελάχιστο χρόνο.

markos aliprantis said...

Κώστα έτσι δουλεύει.Την περασμένη χρονιά είχα αναρτήσει μια φωτό με φωλιά σκούρκου.Αν άκουγες πως έτριζαν το στόμα τους οι προνύμφες θα πάθαινες πλάκα.Έχω να πάω στις μέλισσες 3-4 μέρες λόγω μέσης και δεν ξέρω τί παίζει αλλά την μια μέρα να τριγυρίζουν στο μελισσοκομείο καμιά 200αριά σκούρκοι και την άλλη μέρα αφού έβαλα το δόλωμα να μην κυκλοφορεί κανένας είναι μεγάλο επίτευγμα.

Ερευνώντας και μαθαίνω said...

Γεια σου Μάρκο
καταπληκτική η συνταγή όμως προσοχή
αν φάει το μείγμα σκύλος ή άλλο ζωντανό θα είναι ...τέζα σε 3-4 ώρες( η δόση για γεωργική χρήση είναι 1 ml (cc) ανά λίτρο νερού και σκοτώνει και άνθρωπο).
Να είστε καλά εκεί στην Όμορφη Πάρο.

Άγγελος said...

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το πολύ όμορφο Ιστολόγιο σας. Είμαι νέος μελισσοκόμος μάλλον δεν είμαι ακόμα αλλά φιλοδοξώ να γίνω. Διάβασα το πολύ ενδιαφέρον άρθρο σας για την καταπολέμηση των σκούρκων και έχω μία απορία. Το μείγμα αυτό δεν κάνει ζημιά στις μέλισσες ??? Αφού το ζυμώσουμε το κάνουμε μικρά μπαλάκια και το βάζουμε κάπου ανάμεσα στις κυψέλες ώστε αυτό να προσελκύει τους σκούρκους ??? Ποιο είναι το καλύτερο σημείο τοποθέτησης ???? Στο σημείο που λέτε για το νερό ότι θέλει 1/2 νερό εννοείται το μισό από ένα μικρό μπουκαλάκι του λίτρου αν και υποθέτω ότι στο ένα τέταρτο κιμά το νερό που πρέπει να μπει για να είναι και το μείγμα πηχτό πρέπει να είναι ελάχιστο. Ευχαριστώ.

Beekeeper said...

aggelis.. η μέλισσα δεν πάει στο κρέας.
Χρήστο, ζόρικη η επισήμανση σου και σοβαρή.
Μάρκο το δοκίμασα τελικά αλλα ήταν αργά...

Unknown said...

Καλησπέρα και απο εμένα. Διάβασα το άρθρο σας για την καταπολέμηση των σκούρκων με το cinfidor και θέλω να ρωτήσω αν μπορω να ψεκάσω απ ευθειας πάνω στους σκούρκους. Θα έχω το ιδιο αποτέλεσμα με τον κιμά? φοβάμαι για τα πουλιά. Ευχαριστώ.

markos aliprantis said...

experience villas δεν ξέρω αν κάνει δουλιά.Το πιό πιθανό είναι για να τους ψεκάσεις απ'ευθείας να χρειαστεί μεγαλύτερη δόση.

Unknown said...

Φίλε Μάρκο. Καλησπέρα από Κρήτη. Σήμερα έφτιαξα το μείγμα που λέτε με το confidor. Οι σκούρκοι έκοβαν βόλτες γύρω από τον κιμά, αλλά δεν τον έτρωγαν. Σε 2 ώρες έφαγαν 5 σκούρκοι από ένα κομματάκι. Οι σφήκες δε ούτε που το πλησίαζαν. Μήπως υπάρχει κανένα άλλο φαγητό που μπορώ να βάλω? (από ότι κατάλαβα προτιμούσαν το νερό που έχω δίπλα).

markos aliprantis said...

Θα πρέπει να ξέρεις οτι αυτούς που βλέπεις είναι μάνες και δεν πάνε σε κιμά ή οτιδήποτε άλλο εκτός από γλυκό.Πρόσεξε την δοσολογία 2 γραμμούλες από την σύριγγα.

Unknown said...

Μάρκο. Τι γλυκό θα μπορούσα να βάλω για να το παίρνουν μαζί τους? Το καρπούζι κάνει?
Όσο για τη δοσολογία έχω το confidor των 5ml. Στον κιμά έβαλα ¼ κιμά με 3ml confidor σε 1 ποτήρι νερό. Το icon κάνει δουλειά σαν το confidor? Ευχαριστώ.

Δείμος said...

-Όχι δύο ml, δύο γραμμές της σύριγγας δηλ. 0,2 ml σε μισό λίτρο νερό είναι αρκετά.
Το σκεπτικό είναι ότι με την κατάλληλη δόση δεν θα αντιληφθούν την παρουσία του φαρμάκου από την μυρωδιά αλλά και ότι αυτό θα δράσει αρκετά αργά ώστε να έχουν προλάβει να το μεταφέρουν στην φωλιά.
-Μη βάζετε στον κιμά άλλο υλικό που να περιέχει λάδι γιατί δεν απορροφά καλά το νερό με το confidor. Αλέστε ένα κομμάτι νωπό ψάρι ή τρίψτε κροκέτα γατοτροφής ή βάλτε κονσέρβα ψάρι συντηρημένο σε νερό.
-Τέσσερα δολώματα σε μέγεθος καρυδιού είναι ικανά.
-Τοποθετήστε το δόλωμα σε σίγουρο βαρύ αντικείμενο πλακάκι ή κεραμίδι. Καλή θέση είναι είκοσι εκατοστά πίσω από μια αδύνατη κυψέλη, οπωσδήποτε σε σκιά.
-Η καλύτερη θέση είναι δίπλα στα δοχεία του νερού και στο ίδιο ύψος με αυτά - πάνω σε ένα αναποδογυρισμένο δοχείο ή κάτι αντίστοιχο.
-Σε δύο με τρεις ώρες θα έχει ξεραθεί οπότε το αντικαθιστάτε.
-Πάντα με ΓΑΝΤΙΑ.
-Πάντα υπό ΕΠΙΒΛΕΨΗ.
-Πάντα ΘΑΒΟΥΜΕ στο τέλος το διάλυμα του φαρμάκου και τα υπολείμματα των δολωμάτων.

Είναι ειρωνεία το ότι από ένα φάρμακο που κυριολεκτικά θερίζει τις μέλισσες μπορεί τελικά να βγει και κάτι καλό γι’αυτές.
Τοποθέτησα τα δολώματα στη μία η ώρα το μεσημέρι με συνεχόμενη παρουσία δέκα σκούρκων στο νερό και τουλάχιστον είκοσι με τριάντα στις κυψέλες. Όταν η ώρα πήγε επτά το απόγευμα κυκλοφορούσαν μόνο τρεις.
Να είναι καλά ο εμπνευστής της συνταγής.

Δείμος said...
This comment has been removed by the author.
Δείμος said...
This comment has been removed by the author.
Evita said...

Καλημέρα.όλο το καλοκαίρι είχαμε πολλές σφήγκες μέσα στο σπιτι μας (καινούρια κατασκευή, αν έχει σημασία) Δεν καταφέραμε να βρούμε από που μπαίνουνε ή που έχουν την φωλιά τους. Το περίεργο είναι ότι τις βρίσκουμε σκοτωμένες στο πάτωμα. ΤΟ καλοκαίρι το σπίτι έμεινε κλειστό για 15 μέρες και βρήκαμε πάνω από 100 σκοτωμένες!! Βλέποντας αυτη την συνταγη που προτεινεις ήθελα να ρωτήσω, κατα ποια έννοια είναι επικίνδυνη? Σκέφτομαι να το φτιάξω και να το κρεμάσω κάπου ψηλά μέσα στο σπίτι. Στην αυλή έχουμε γάτες και σκύλο. Υπάρχει περίπτωση νομίζεις να το μεταφέρουν έξω και να φαγωθει από τα ζώα μας? ΑΝ επίσης έχεις κάποια άλλη συμβουλή θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα. Εχουμε τρελαθεί με τις σφήγκες!!!! Save us....

Unknown said...

Αν βάζετε κιμά και δεν πλησιάζουν δοκιμάστε το εξής:
Βάζουμε σε ένα μπόλ ένα κομμάτι (200 γρ περίπου) βανίλια(τροφή για μέλισσες), προσθέτουμε νερό μέχρι τη μέση (μισό λίτρο περίπου), λίγο ξύδι για να μην πλησιάζουν οι μέλισσες και 2-3 σταγόνες δηλητήριο.
Σίγουρη επιτυχία.

Unknown said...

παιδια το δουλευω πολυ δοκιμαστε αυτες της αναλογιες .. 300 γραμμαρια κιμα μοσχαρισιο περασμενο 2 φορες απτη μηχανη, ενα κουτι σαρδελλα (πληνετε καλα) σε 200 ml νερο βαλτε 0,3 με 0,4 ml confidor, ανακατεψτε καλα προσθετοντας σιγα σιγα το νερο-confidor, ο κιμας να μη βγει πολυ νερουλος (μερικες φορες εξαρτατε απτον κιμα μην βαζετε ολο το μειγμα), τοποθετουμε αμεσα τον κιμα στα μελισσια, σε πολλες μεριες ( τουλαχιστον 10 ) εκει που βλεπουμε οτι εχει πολυ σφικα και σκουρκο. Εαν δειτε οτι το κοβουνε και το παιρνουν μαζι τελειωσε. η επιδραση διαρκει απο 3 εως 7 μερες, να επαναλαβετε την διαδικασια αυστηρα μετα απο 6 μερες τουλαχιστον αλλιως δεν θα το τρωνε, στην διαρκεια των 6 ημερων που περιμενουμε βαζουμε απο την 2η μερα της παγιδες μας για σφηκες σκουρκους, μονο ετσι γινεται δουλεια, εχετε υποψη οτι οι σφικα παει τα μελισσια πολυ πισω αν την αφησουμε

PELION said...

Καταπληκτικό το άρθρο σας! Συγχαρητήρια! Μήπως ξέρετε πως μπορώ να εξολοθρεύσω τους βομβινους (μπαμπουρες)? Έχω 30 ντομάτες και δεν έχουν κάνει φωλιά ανάμεσα στις ντοματιές. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

PELION said...

Καταπληκτικό το άρθρο σας! Συγχαρητήρια! Μήπως ξέρετε πως μπορώ να εξολοθρεύσω τους βομβινους (μπαμπουρες)? Έχω 30 ντομάτες και δεν έχουν κάνει φωλιά ανάμεσα στις ντοματιές. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

May 19, 2020 at 2:30 PM

markos aliprantis said...

Καλησπέρα. Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς λέγοντας μπάμπουρες.Άλλοι είναι οι βομβίνοι που είναι άκακα επικονιαστικά έντομα σαν τις μέλισσες και αυτά πρέπει να τα προσέχουμε όπως και τις μέλισσές μας.Περιέγραψε μου πως είναι για να καταλάβω για πιό έντομο λές.Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια