Tuesday, May 7, 2013

Μιά απ' τα ίδια

Φαίνεται οτι η γκαντεμιά για εμας εδώ κάτω κυρίως στις Κυκλάδες  Νότια Εύβοια και την Δυτική Κρήτη από πληροφορίες που έχω από συναδέλφους συνεχίζεται.
Για δεύτερη χρονιά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την Πάρο είναι χάλια.Χτές πήγα μια βόλτα στο πρώιμο θυμάρι και μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κόμπο(μπουμπούκι) ακόμα άσε που το χρώμα του από την ανομβρία είναι ανοιχτό που σημαίναι ότι μπορεί να ξεραθεί πρίν προλάβει  να ανοίξει.
Ας ελπίσουμε οτι θα κάνει μέσα στον Μάη καμιά βροχή γιατί δεν αντέχει άλλο από έξοδα ο Παριανός μελισσοκόμος.
Επειδή ο Φλεβάρης και ο μισός Μάρτης πήγαν σχετικά καλά από βροχές τα μελίσσια έγιναν πολύ δυνατά και μάλιστα είχαν μαζέψει και αρκετό μέλι φασκομηλιάς.Μάλιστα ευελπιστούσα να κάνω και ένα μικρό τρύγο για να πάρω μέλι φασκομηλιάς που για μένα είναι από τα καλύτερα.
Λόγω ανωτέρας βίας άφησα τα μελίσσια για κάμποσο καιρό.
Μόλις γύρισα και πήγα στα μελισσοκομία τί να δώ πείνα και των γονέων που λένε.Ο τόπος ξεράθηκε τελείως και μόνο κάτι λίγες γύρες μαζεύανε.Τα περισσότερα σπαρτά τα θέρισαν για ζωοτροφή μια και τα σταροκρίθαρα δεν έδεσαν καρπό από την ανομβρία.Τα μελίσσια δυνατά αλλά χωρίς μέλια μέσα αφού το έφαγε όλο ο γόνος που και αυτός άρχισε να περιορίζεται.
Ο Θεός να βάλει το χέρι Του γιατί μιά το χάσιμο 120 μελισσιών από τα νεονικοτινοειδή και δεύτερη χρονιά χωρίς μέλια η καταστροφή είναι δεδομένη. Εμείς εδώ κάτω στις Κυκλάδες δεν έχουμε δυστυχώς άλλες επιλογές για μετακινήσεις σε κάποιες άλλες ανθοφορίες.

8 comments:

konstantin makronisos said...

Μάρκο χρόνια πολλά,σε καταλαβαίνω απόλυτα σε αυτό που μάς γράφεις μιάς και αντιμετωπίζω όπως εσύ το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.Η χρονιά αν δέν βρέξει πάει χαμένη όπως πέρσυ.Δυστυχώς ούτε το αλογοθύμαρο βοήθησε τήν κατάσταση.Εμείς εδώ έχουμε πολύ θρούμπι, αγριορίγανη προ του θυμαριού αλλά και αυτά θέλουν πότισμα για να δώσουν νέκταρ,μάς έφαγε 2 μήνες η ξηρασία.Προσωπικά πιστεύω ότι η χρονιά θα παιχτεί αυτό το διήμερο που διανύουμε.Εύχομαι καλές βροχές λοιπόν σε όλες τίς κυκλάδες απο τήν Μακρόνησο εώς τήν Δονούσα και από τήν Άνδρο μέχρι τήν Ανάφη.Ελπίζω να πάνε όλα καλά για να μήν πάνε και φέτος οι κόποι χαμένοι.Να σαι καλά φίλε Μάρκο

Θεοδόσης Κατσαρός said...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
Σας άκουσε ο Θεός???
Εδώ τώρα ρίχνει καρέκλες.

konstantin makronisos said...

Ούτε σταγόνα Θεοδόση,δυστυχώς

Όστρια said...

Μάρκο,Χριστός Ανέστη!!!Εύχομαι από καρδιάς όλα να πάνε καλά...

Όστρια said...

Μάρκο,Χριστός Ανέστη!!!Εύχομαι από καρδιάς όλα να πάνε καλά...

Όστρια said...

Μάρκο,Χριστός Ανέστη!!!Εύχομαι από καρδιάς όλα να πάνε καλά...

geobees said...

Μάρκο χρόνια πολλά και πάντα με υγεία.
Μιά από τα ίδια κι' εδώ....φαντάσου ότι στη Πρέβεζα είχαμε ένα μήνα χωρίς σταγόνα!
Δεν θυμάται κανένας εδώ Απρίλη χωρίς βροχές, παρακαλούσαμε πέρυσι να βγεί για λίγο ο ήλιος!!!
Τις δύο τελευταίες μέρες έριξε ένα ψιλόβροχο αλλά δεν κάνει τίποτα αυτό στο ξερό χώμα.
Οι προγνώσεις δείχνουν ότι θα βρέξει αρκετά πάντως......μακάρι, γιατί θα πέσει πολύ πείνα στα κορίτσια.
Χθές ανακάλυψα ότι τα μεγάλα έχουν ήδη αρχίσει να καταναλώνουν τα αποθέματα.
Έκλεισε και το παλιούρι πρόωρα.

Τις ευχές μου.

Dimitris Ninis said...

Γεια σου Μάρκο! Το ίδιο συμβαίνει και στην Σαλαμίνα , ήταν σχεδόν έτοιμο το θυμαρι ,απλά παρατηρώ πως γύρο γύρο σαν να ξερενεται .Ο θεός βοηθός για όλους .