Friday, May 18, 2018

20 ΜΑΪΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ


Περιγραφή: omse logo








20 Μαΐου-Παγκόσμια Ημέρα των Μελισσών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ


Η  20η Μαΐου 2018 είναι η πρώτη  Παγκόσμια Ημέρα των Μελισσών που θα γιορταστεί στον πλανήτη. Το αίτημα εκατοντάδων μελισσοκομικών οργανώσεων,  που ξεκίνησε το 2014 ως πρωτοβουλία της Ένωσης Μελισσοκόμων Σλοβενίας, ώστε να προβληθεί ο ρόλος των μελισσών στην επιβίωση και την ευημερία της ανθρωπότητας, έγινε δεκτό από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Δεκέμβρη. Πλέον κάθε 20η Μάη θα είναι μια ευκαιρία να τραβήξει η μέλισσα το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Γιατί όμως αξίζει η μέλισσα την προσοχή μας;

Στην αρχή ο άνθρωπος εκτιμούσε  τη μέλισσα για το  μέλι  που παράγει. Ήταν το μοναδικό γλυκό του  για πολλές  χιλιάδες  χρόνια κι έμαθε σύντομα πως ήταν και φάρμακο.

Μετά εκτίμησε το κερί που φώτιζε τις νύχτες του και μόνωνε τα παπούτσια και τα ρούχα του από το νερό.

Σχετικά πρόσφατα έμαθε ότι η γύρη είναι το πλουσιότερο διατροφικό συμπλήρωμα,

ότι η πρόπολη σκοτώνει όλα τα παθογόνα, βακτήρια, μύκητες και ιούς και  μας προστατεύει από την οξείδωση, δηλαδή από τον καρκίνο και τα γηρατειά,

ότι ο βασιλικός πολτός επιδρά στα σπουδαιότερα συστήματα του οργανισμού και τα ρυθμίζει να δουλεύουν σωστά,

ότι το δηλητήριο της μέλισσας στη σωστή δόση είναι σπουδαίο φάρμακο και σιδερώνει και τις ρυτίδες στο δέρμα.

Αλλά όλα αυτά μαζί, όλη αυτή η τεράστια συνεισφορά στην ανθρώπινη διατροφή και υγεία, είναι ένα μικρό κομμάτι της προσφοράς της μέλισσας.

Το μεγαλύτερο αγαθό που μας  προσφέρει είναι η επικονίαση, η γονιμοποίηση των φυτών.

Εν συντομία, μια στις τρεις μπουκιές μας τη χρωστάμε στη μέλισσα.

Όσα υπέροχα λουλούδια βλέπουμε γύρω μας, βότανα και οπωροφόρα δέντρα  και θάμνοι και δάση, στηρίζονται στη μέλισσα για να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Τόσα δις ευρώ η επικονίαση των καλλιεργειών μας λένε οι ειδικοί αλλά πόσα δις κοστίζει ο πλανήτης; Πόσο κοστίζει η επιβίωσή μας;

Οι μέλισσες -άγριες κι εκτρεφόμενες- απειλούνται. Πολλοί οι παράγοντες κι όλοι, στη ρίζα τους, έχουν τη δική μας απληστία.

Εντατική γεωργία με τόνους φυτοφάρμακα και μεταλλαγμένα φυτά. Μείωση των οικοτόπων των μελισσών, των περιοχών που μπορούν να ζήσουν και να τραφούν σωστά. Κλιματική αλλαγή.

Με τρεις λέξεις πείνα, δηλητήρια κι αρρώστιες. Αυτά είναι τα αίτια της εξαφάνισης των μελισσών, που θα είχαν ήδη εκλείψει σε πολλές περιοχές του πλανήτη αν δεν υπήρχαν οι μελισσοκόμοι.

Ευτυχώς και η ελληνική πολιτεία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αντιληφθεί το σημαντικό ρόλο των μελισσών στην διατροφική μας επάρκεια αλλά και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Πρόσφατα, η με αρ (2017/2115(INI)) έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τις προκλήσεις του μελισσοκομικού τομέα στην ΕΕ, αλλά και η ψήφιση στις 27 Απρίλη της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλήρη απαγόρευση της χρήσης των μελισσοτοξικών νεονικοτινοειδών στον αγρό,  δείχνουν ότι έχουν πάρει το μήνυμα που στέλνουν όλες οι μελισσοκομικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ευρώπης:

Αν θέλουμε να ζήσουμε και να ζήσουμε καλά πρέπει να προστατέψουμε όλες τις μέλισσες, άγριες κι εκτρεφόμενες.

Αν θέλουμε να προστατέψουμε τις εκτρεφόμενες μέλισσες πρέπει να προστατέψουμε τη μελισσοκομία.


Οι μέλισσες με την ίδια τους την ύπαρξη μας δείχνουν τον τρόπο: ο δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον είναι η συνύπαρξη κι όχι ο ανταγωνισμός.


No comments: