Sunday, February 25, 2007

Κυψέλη με πατούρα




Με αφορμή ένα φίλο που με πήρε τηλέφωνο να με ρωτήσει πώς φτιάχνω τις κυψέλες με πατούρα σκεύτηκα ότι ίσως ενδιαφέρει και άλους συναδέλφους που έχουν χρόνο και "πιάνουν" τα χέρια τους.Παραθέτω φωτο (δεν είναι ακόμη καλής ποιότητας) και τά μέτρα ακριβώς .Οι δικές μου είναι 8άρες αλλά εκτός από το πλάτος όλα τα άλλα είναι ίδια.Το πλάτος είναι41,5cm το ύψος 24cm και το μήκος είναι 50,5cm .Αυτές είναι οι εξωτερικές διαστάσεις μιάς 10άρας κυψέλης.Κόβουμε την πατούρα στα κομμάτια της πρόσθιας και οπόσθιας όψης με τον ακόλουθο τρόπο.Τό ύψος και από τις 2 πλευρές 2cm φάρδος και 1cm βάθος και την πατούρα που πατάνε οι κηρηθροφορείς 2,5m φάρδος και πάλι 1cm βάθος.Εννοείται ότι αυτό κάνουμε και στό πρόσθιο και στό οπίσθιο κομμάτι.Τα 2cm και στις 2 πλευρές είναι για να πατήσει το πλευρικό ξύλο το οποίο τώρα θα έχει μήκος 48,5cm(επειδή υπάρχει η πατούρα (αυτό που γράφω 1cm βάθος στό μπροστινό και στο πίσω κομμάτι).Κόλλα χρησιμοποιώ πολυουρεθάνης και 7 νοβοπανόβιδες σε κάθε πατούρα 5χ40.

10 comments:

zepos said...

Αυτές οι κυψέλες είναι για αποθήκευση των κυρήθρων ή κανονικές για έξω;
Σε τι χρησιμεύει η πατούρα;

BeeHappy said...

Σε περιμένω να διαλέξεις καινούρια ψηφιακή για την και αισθητική αναβάθμιση του Blog.
Σε καλή μεριά τα αναδρομικά.

Anonymous said...

Καλημέρα.Φίλε και κυκλαδίτη axtapos οι κυψέλες αυτές είνι κανονικότατες μέ την μόνη διαφορά ότι ειναι κατασκευασμένες αντί μόρσα(δόντια)στις γωνίες σύνδεσης είναι με πατούρα.Ο λόγος που κατασκεύασα έτσι τις κυψέλες μου (παλαιότερα τις έφτιαχνα με μόρσα) είναι η ευκολία κατασκευής τους για εμάς τους ερασιτέχνες μαραγκούς.Πάντως εδώ και 2 χρόνια που τις έχω φτιάξει δεν έχουν κανένα πρόβλημμα.

Anonymous said...

Σπύρο λέω να πάρω μιά cannon την 400D μου είπαν ότι είναι καλή(αφού πάρω στο χέρι το ρευστό)Ο Κώστας σαν πιό ειδικός τί λέει;

zepos said...

Δηλαδή για να γίνει σταθερό το τετράγωνο σχήμα της κυψέλης; Αυτό εννοείς;
Και κάτι άλλο, γιατί δεν χρησιμοποιείται κόντρα πλακέ 12 ή 15 χιλιοστών αντί για τάβλες; Για το βάρος;
Πιστεύω οτι με κ/πλακέ και βίδες θα είναι πολύ σταθερές και πιο γερές στον χρόνο..

Anonymous said...

Το κόντρα πλακέ (έχει 2 ειδών)είναι πιο ανθεκτικό αλλά αρκετά πιο βαρύ. Αν έχεις σταθερό μελισσοκομείο και γερή μέση δεν είναι άσχημη λύση, μιά και δεν σκεβρώνει τόσο εύκολα όσο το έλατο. Η λύση με την πατούρα είναι καλή και εύκολη. Αν βαφτεί και προσεκτικά...όλα καλά.
Καλόριζικο το blog, να ειμαστε καλά να "ανεβάζουμε"!

Anonymous said...

Κάποτε ρώτησα ένα μεγάλο κατασκευαστή για να μου στείλει γύρω στα 10 κομμάτια κυψέλες από κόντρα πλακέ και ενώ στο περιοδικό διαφήμιζε αυτές τις κυψέλες μου λέει δεν σου στέλνω γιατί δεν γίνονται τα μελίσσια.Το ίδιο μου απάντησαν και από το ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε.Αφ΄ενός λοιπόν το υψηλό κόστος (γύρω στα 70-80€)και αφ΄ετέρου αυτό που ανέφερα παραπάνω με έκαναν να τις κατασκευάζω από μαδέρι Τσεχίας ή Σουηδίας ανάλογα με το τί θα βρώ στην αγορά της Πάρου.Βουτώντας αυτές τις κυψέλες στην παραφίνη τις έχεις για πάνω από 20-25 χρόνια.

anadelfos said...

Ίσως αυτό να είναι η πραγματική αιτία και οχι η τιμή ή το βάρος. Τα κόντρα πλακέ έχουν κόλλες που εκπέμπουν φορμαλδεΰνες, ουσίες που μοιάζουν χημικά με ορμόνες-φερομόνες και είναι καρκινογόνες για τον άνθρωπο. Ίσως οι μέλισσες με το εξελιγμένο σύστημα οσμής που έχουν να μην μπορούν να αναπαραχθούν σωστά σε τέτοιο περιβάλλον..

Beekeeper said...

Μαρκο λεω οτι η 400 d ειναι πολυ πιθανη αγορα και για μενα...

Απλα εχε στο μυαλο σου οτι με 1000 δεν θα παρεις τιποτα ιδιεταιρο σε φακο. Εγω εκανα μια ψιλη ερευνα αυτες τις μερες γιατι θελω να παρω καινουρια και βλεπω οτι θελω αλλα 500 για να παρω εναν φακο που να κανει καλα κοντινα. Επισης τις δικες μου τις βγαζω σχεδον ολες με τη μασκα γιατι ειμαι κοντα στο μελισσι εκεινη την ωρα και δεν θελω να κολαω τη μουρη μου φυμνη πανω στο σμηνος και να κατσει καμια στραβη. Οποτε η αγορα μιας dslr οπως η canon που δεν κανει απεικονιση στη ραχη αλλα πρεπει να κοιτας μεσα απο το ματακι κανει τα πραγματα δυσκολα. Υπαρχει μια Οlympouς με αυτη τη δυνατοτητα αλλα δεν ξερω ποσο κανει και δεν την εχω δει ακομα

Anonymous said...

Κώστα ευχαριστώ για την συμβουλή και το έθεσες σωστά με τα κοντινά που θέλω να τραβάω.Δεν έκατσε να βρεθούμε στις 28/2 να τα λέγαμε από κοντά.Μόλις ηρεμίσω θα σε πάρω τηλέφωνο να τα πούμε