Tuesday, July 24, 2007

Και...όμως

Με την μεριμνα του Συλόγου Μελισσοκόμων Πάρου έγινε 3μερο σεμινάριομελισσοκομίας.Και όμως σύμφωνα με τα χθεσινά λεγόμενα του Αναπληρωτή Καθηγητή Μελισσοκομείας Κυρίου Πασχάλη Χαριζάνη,το δεύτερο κατα σειρά πρόβλημμα των μελισσοκόμων(πρώτο οι ασθένειες)που είναι ο κηρόσκωρος δεν λύθηκε με την περιοδική κατάψυξη.Όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημμα με την κηροσκωρίνη (που ήταν πάλι απόφαση των αρμοδίων για την χρήση της)οι αρμόδιοι φορείς μας είπαν "αγοράστε καταψύκτες που καταστρέφουν όλα τα στάδια του κηρόσκωρου".Αγοράσαμε και εμείς αν όχι όλοι, σχεδόν όλοι καταψύκτες και σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις των αρμοδίων αφήναμε μέσα στον καταψύκτη τις ώρες που έλεγαν (10-15)ώρες.Ηρθε λοιπόν ο κύριος Χαριζάνης χθές και ανέτρεψε τα δεδομένα.Μας είπε λοιπόν ότι σε πειράματα που έκανε το Πανεπιστήμιο Αθηνών πάνω στο θέμα προέκυψε ότι ένώ το σκουλίκι και η πεταλούδα με την κατάψυξη σκοτώνονται σε 2-4 ώρες το αυγό του κηρόσκωρου εκκολάπτεται ακόμη και άν έχουν περάσει 120 ώρες.Πού να το ήξερα ο έρ΄μος και έχασα τόσες χτισμένες κηρήθρες την Ανοιξη;Τελικά η συμβουλή του ήταν όσοι δεν μπορούν να πάρουν ψυκτικό θάλαμο μεγάλο που να μένουν μόνιμα οι κυψέλες γεμάτες με τα τελάρα μέσα να χρησιμοποιούν την παλιά μέθοδο με το κάψιμο του θειαφιού σε συνδιασμό με την κατάψυξη.

4 comments:

chaniabee said...

Κλείνε εσύ καλά την πόρτα της γκαρσονιέρας να μην μπούνε οι κυροσκοροι φίλε !!!!και σου φάνε τα κεριά !!! και άσε τους άλλους να έρχονται Ιούλιο μήνα να μας λένε άκυρο αυτό που σας λέγαμε δεν ισχύει !!! λες και δεν το ανακαλύψαμε εμείς πιο νωρίς !!!! αλλά τι να τους πει κανείς ???ότι μας γράφουνε κανονικά??? Γαμώ την ατυχία μας !!!

zepos said...

Ίσως τον κηρόσκωρο δεν τον πιάνουν οι καταψύκτες.. Αλλά είναι χρήσιμοι στους .. καύσωνες!
Κρύο το αστείο άρα καλό!

Anonymous said...

Αν πραγματικά η κατάψυξη δεν σκοτώνει τα αυγά του κηρόσκορου τότε το πρόβλημα δεν λύνεται ουτε με τον συνδιασμό κατάψυξη - καψιμο θειαφιού μια που οκαπνός απο την καύση θειαφιού σκοτωνει και αυτός μόνο σκουλικι - πεταλούδα και όχι αυγά. Εκτος και αν η επέμβαση με το θειάφι γίνει αφού περιμένουμε να γίνει εκόλαψη των αυγών πράγμα που οπως καταλαβαίνεις δυσκολεύει αρκετά τα πράγματα.

μελονικος said...

Ίσως θα έπρεπε να κοιτάξουμε σε αεροστεγείς συσκευασίες με κάποιον τρόπο να καταστρέφουμε το οξυγόνο. Το κάνανε με φοβερή επιτυχία οι αρχαίοι Αιγύπτιοι.
Θα είναι πολύ φθηνή και ασφαλής λύση.