Tuesday, October 2, 2007

Αρχισαν πάλι

Πήγα στο μελισσοκομείο χτές για να βγάλω λιοδρομίτικο μέλι για να ξεμπλοκάρω την μάννα και ο σκούρκος που υπήρχε στα μελίσσια δεν λέγεται.Σε κάθε μελίσσι από 1-2 ψόφιοι μπροστά.Οι μέλισσες αναστατωμένες και επιθετικές όσο ποτέ άλλοτε.Ζημιά μεγάλη δεν κάνουν αυτήν την εποχή γιατί ο χρόνος που τους μένει είναι λίγος αλλά πρέπει να ξεπαστρέψω όσο περισσότερους γίνεται γιατί του χρόνου θα γίνει χαμός.

8 comments:

Anonymous said...

Τι εννοείς όταν λές "σκούρκος"; (Προφανώς, στα μερη μας χρησιμοποιούμε άλλη ονομασία.)

Anonymous said...

Την μελάλη σφήγγα με χρώμα καφέ-κιτρινο

skyrianbee said...

Μάρκο η μόνη λύση τώρα ειναι η κόλα, πιστεύω να γνωρίζεις.

zepos said...

Μάρκο καλημέρα
Είμουν την Τετάρτη στην Τήνο και παρκάραμε στο τέρμα ενός χωματόδρομου μακριά από σπίτια. Κάποιος είχε εκεί δυο κυψέλες με μελίσσια και δυο άδειες (καινούργιες) με τα καπάκια ριγμένα δίπλα. Οι σφήκες ήταν εκεί και το πρωί και το απόγευμα που γυρίσαμε. Εκαναν επίθεση στην είσοδο, σκότωναν κανα δυο και έφευγαν για λίγο. Τα φουκαριάρικα τα μελισσάκια ερχότουσαν με χίλια να μπουν μέσα πριν τα πιάσουν..
Χτύπησα κανα δυο με μια πετσέτα έτσι από κακία ρε γμτ, αλλά ο φίλος που ήταν παρέα με τράβηξε γιατί τα φοβόταν...
Εδώ δεν έχω δεί τόσο μεγάλες σφήκες!!

μελονικος said...

Για να σκοτώνουν τα σερσένια θα πει πως έχεις δυνατά μελίσσια.
Βέβαια και η δική σας μέλισσα είναι πιο σκληρή και τα μάχεται καλύτερα.
Τόσα χρόνια είναι προσαρμοσμένη στο τόπο. Για αυτό δεν πρέπει να αλλάζεις φυλές παρά να χρησιμοποιείς την τόπια Πάντως έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσεις τη μάχη που κάνουν με τα σερσένια. Τα σκοτώνουν με κουβάριασμα. Και πιθανών να σκαν από τη ζέστη. Έτσι έχω ακούσει. Αν είχαμε ερευνητικό ινστιτούτο μελισσοκομίας θα μπορούσε να μας πει

zepos said...

Το κουβάριασμα που λες Νίκο ισχύει για την Ιαπωνική μέλισσα και βέβαια και ίσως και για την δικιά μας, πράγμα που δεν έχω δεί γιατί σπάνια ο αριθμός που επιτίθενται στο μελίσσι ταυτόχρονα είναι μικρός.
Η Ιαπωνική σφήκα είναι μεγαλύτερη από την δικιά μας και οι δικιές μας μέλισσες δεν θα είχαν καμία ελπίδα να επιβιώσουν. (Έχουν γίνει πειράματα)
Η διαφορά σε βαθμούς θερμοκρασίας που επιβιώνουν τα δύο είδη είναι μόνο 3-4 βαθμοί και αυτό εκμεταλεύονται οι μέλισσες.
Νομίζω 43-44 οι σφήκες και 45-47 οι μέλισσες. Έτσι μαζεύονται και κάνουν μια μπάλα γύρω από την σφήκα και με το σώμα τους ανεβάζουν την θερμοκρασία και την "καίνε"!

Anonymous said...

Πράγματι έτσι είναι.Δεν την κεντρίζουν αλλά την σκάνε από την ζέστη.Η σφήγγα έχει φυσική πανοπλία και δεν μπορούν να την καρφώσουν με το κεντί τους οι μέλισσες.Εχω δεί στο youtube ενα βιντεάκι που δείχνει τις θερμοκρασίες που ανεβάζουν οι μέλισσες για να σκάσουν την σφήγγα από την ζέστη

Anonymous said...

Αμοργος 4 ever!!!