Monday, October 29, 2007

σμαρακιού...συνεχεια





Τελικά όπως είχα γράψει και με λίγο άσχημη διάθεση λόγω ελαιοσυλογής πήγα πάλι Αντίπαρο για το γνωστό σμαράκι.Λόγω διαφοράς της ώρας είπαμε να φύγουμε με την παντόφλα των 15:30.Όλα καλά ανάβω το καπνιστήρι φοράω τον εξοπλισμό και πάω να ανοίξω το παράθυρο από μέσα για να μπορέσω μετά να ανοίξω το μπατζούρι.Ελα μου όμως που δεν άνοιγε λόγω πρόπολης και κυρηθρών;.Αναγκάστηκα να βάλω (ευτυχώς που βρήκα)ενα σκερπάνι κόντρα για να μπορέσω να το ανοίξω.Με τα πολλά ανοιξε και άρχισαν οι μέλισσες να ενοχλούνται από την παρέμβασή μου.Πώς να ανοίξω το μπατζούρι που ο μηχανισμός ήταν χτισμένος όλος κηρήθρες γεμάτες με μέλι;Παίρνω την χατζάρα (μαχαίρι του γύρου)και αρχίζω και κόβω σιγά-σιγά τα κεριά.Πρώτη πίτα,δευτερη πίτα,στην τρίτη ελευθερώθηκε ο λεβιές.Ανοίγω τον μηχανισμό και νάσου η πρώτη μέσα στη μάσκα.Πριν προλάβω να κάνω κίνηση μου την καθίζει στο σβέρκο.Καούρα να δείς.Ανοίγω επιτέλους το μπατσζούρι βάζοντας αρκετή δύναμη γιατί το είχανε στην κυριολεξία ράψει με πρόπολη.Για καλή μου τύχη το μπατζούρι που άνοιγε είχε και τις λιγότερες πίτες και έτσι δεν έγινε μεγάλη ζημιά.Αφού το άνοιξα έπιασα την χατζάρα και άρχισα να κόβω τις πίτες από το μπατζούρι.Θύμωσαν πάλι και νά αλλη μια στον αστράγαλο.Δεν καταλάβαινα όμως τίποτα μπροστά στο κέτρισμα του σβέρκου.Αφού έκοψα τις πίτες βάζοντας όλο το μαχαίρι αρχίζω να το ανοίγω και βλέπω μπροστά μου όλο το μεγαλείο της μέλισσας και σας το δείχνω με τις φωτό (δεν ειμαι εγω αλλά ο ιδιοκτήτηςτης οικοδομής που τον είχα βοηθό).Για να μήν σας κουράζω από τις 15:45 μέχρι τις 17:45 προσπαθούσα να το βάλω και τα κατάφερα τελικά μέσα στην κυψέλη.Συνολο καμιά 20αριά κιλά μέλι καμιά 10αριά κεντριά και 12-13 τελάρα κόσμο μαζί με 4-5 πίτες γόνο.Το καταφχαριστήθηκα απ΄την μιά που το έβαλα μέσα αλλά απ΄την άλλη στεναχωρήθηκα που χάλασα αυτό το έργο τέχνης.

17 comments:

glam said...

Μαγεία !!!
Ευχαριστούμε .
Υ.γ. δηλώνω υποψήφιος βοηθός στην επόμενη επιχείρηση

Beekeeper said...

Kαταπληκτικές! Ειναι η πιο ομορφη κυψέλη που έχω δει! Με γεια σου και χαλαλι μετα απο τοση δουλεια.

Anonymous said...

Κώστα δεν κατάλαβες εγώ δεν πήρα τίποτα τελικά γιατί το ήθελε το μελίσσι αυτός που με πήγε εκεί και μου το έδειξε.Αυτό που θα κάνω αν είμαι καλά την Ανοιξη θα πάρω και από αυτό γόνο να φτιάξω καμιά βασίλισσα.

zepos said...

ΤΙ ΜΑΓΕΙΑ ΧΤΙΣΙΜΟ!! η πρώτη φωτογραφία δείχνει όλη την απαράμιλλη αρχιτεκτονική τέχνη της μέλισσας..
Ευχαριστούμε ρε Μάρκο για τις φωτο!!!

Άραγε αυτό μελίσσι πως ζούσε και έγινε τόσο μεγάλο ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ!

Anonymous said...

Zέπο το μελίσσι ζούσε χωρίς φάρμακα για τον απλούστατο λόγο ότι η είσοδος ήταν ψηλά και οι πίτες όπως θα είδες στην φωτο δεν είναι μέχρι κάτω και έτσι τα βαρρόα όσα έπεφταν από τις μέλισσες δεν μπορούσαν να ανεβούν ξανά πάνω τους.Ο κυριότερος εχθρός όπως ξέρεις είναι το βαρρόα απ΄την στιγμή που κατάφερε μερικώς να απαλαγεί απ΄αυτό μεγαλωσε και έγινε αυτό το θηρίο που βλέπεις.

chaniabee said...

τελικα δεν δεχτηκε την ανταλαγη που σου ελεγα? να του εδινες ενα δικο σου και να επερνες αυτο !! παρε γονο και φτιαξε μου βασιλισσες τις πλερονω οσο οσο!!! ακους???? οσο οσο!!!

μελονικος said...

Μάρκο φίλε είσαι τυχερός, αυτό που λέγαν οι παλιοί "ευλογιμένος"

Anonymous said...

Παντελή του το πρότεινα αλλά δεν δέχτηκε δηλ. να του δώσω ένα δικό μου δυνατό μελίσσι και να κρατήσω αυτό.Μόλις ηρεμίσει το μελισσάκι και του το τακτοποιήσω θα προσπαθήσω να βρώ την μάνα έτσι για να την δώ και κατά το τέλος του φλεβάρη θα πάρω και απ' αυτή γόνο για βασιλισσοτροφία.
@νίκο νάσαι καλά αλλά η μοναδική για μένα ευλογία είναι η υγεία μας και τίποτε άλλο.

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Όμορφες photo. Ειδικά αυτή με το καινούργιο αφεντικό μπρός στο παραθύρι.
Χαμόγελο μέχρι τα αυτιά.!
Καλορίζικο και να τα χιλιάση….!

Mehmet Yüksel said...

sehr gute bilder danke (very good pictures thanks)I`me beekeeper from
Germany.

chaniabee said...

Μεμετι !! μας έστειλες ευχές και μας πείρες τις Φώτο !!έτσι το κάνετε στην Τουρκία??

zepos said...

Θα έπαθε ο φίλος Τούρκος με τις φωτογραφίες..
Το αγριομελίσσι ταξίδεψε στη Γερμανία και σίγουρα και στη Τουρκία σε χρόνο μηδέν!
Α ρε Μάρκο.. Έκανες τουριστική προβολή στην Αντίπαρο και χωρίς έξοδα!

Anonymous said...

Δεν εχω δει ποτε τετοιο θεαμα
καταπληκτικοοοοο

skyrianbee said...

Εντυπωσιακό! Πόσο καιρό λες να ήταν εκεί;

Anonymous said...

Από αυτά που είπε ο ιδιοκτήτης αλλά και από το χρώμα σε μερικές πίτες κατάλαβα οτι πρέπει να είναι από την Άνοιξη του 2006.

Beekeeper said...

Το πιο σημαντικο ειναι αυτο που λες.
Χωρις φαρμακα. Οπως εχω ξαναπει εγω δεν ειμαι επαγγελματιας και ειναι ευκολο να κανω τον εξυπνο γιατι δεν εχω και τιπτοα να χασω. Απο την αλλη ομως οταν βλεπεις τετοιο θηριο χωρις καμια φροντιδα... Τα μελισσια ζουν και χωρις φαρμακα. Ισως να ειναι πραγματικα σημαντικο να εχουν ανοιχτο χορο απο κατω.

Anonymous said...

Κώστα μου είπαν πάλι προχτές να πιάσω ένα σμάρι και ξέρεις που είναι;μέσα σε ενα ντεπόζητο πετρελαίου παλιό από καΐκι.Από ότι μου είπε είναι μέσα πάνω από 5-6 χρόνια.Ισως να έζησε τόσο γιατί απ΄την μιά δεν θα ακουμπά κάτω κι άπ΄την άλλη η μυρωδιά του πετρελαίου μπορεί να καταπολεμά το βαρρόα.Αυτό κιαν είναι δύσκολο να πιαστεί γιατί θέλει τροχό μια και το ντεπόζητο είναι σιδερένιο θα δούμε.