Thursday, January 17, 2008

Πώς το λένε;




Πρίν ξεκινήσω να σκάψω το αμπέλι έβγαλα μερικές φωτο σε ένα μελισσοκομικό φυτό που δεν ξέρω πώς το λένε.Εδώ όσους ρώτησα μου είπαν οτι το ξέρουν αλλά δεν ξέρουν πώς ονομάζετε.Είναι σπουδαίο για τις μέλισσες γιατί δίνει νέκταρ και γύρη αλλά αυτό που πρόσεξα για να το πιάσουν πρέπει να κάνει ζέστη σαν την ξυνήθρα.Εχει γεμίσει τον τόπο και δεν φαίνετε να το επηρεάζει τίποτα ουτε το κρύο,ουτε ο βορριάς.Πάντως τυχαίνει μέρες που δίνει λιγότερο (οπως τώρα) και μέρες που γίνετε χαμός τόσο που να περνάς και να ακούγετε το βουητό σαν να είσαι στο μελισσοκομείο.

14 comments:

μελονικος said...

Για σου Μάρκο μερακλή. Λέω τώρα μήπως το χορτάρι είναι η "καλέντουλα" αυτό που λέμε πετράδι και κάνουν καλλυντικά;;;

Anonymous said...

Στην Μεσσηνια το λεμε βοιδοχορτο.Μαζι με το ξυνουλι[ξυνηθρα]γεμιζουν τους ελεωνες.Γεναρης και τα μελισσια εχουν 3-4πλαισια γονο.

Anonymous said...

Δεν ξέρω αν είναι αυτό που λές νίκο,μάλλον πρέπει να απευθυνθώ σε γεωπόνο.Πάντως σε ένα φάκελο που έχω με 900 περίπου φυτά δεν το έχει αυτό μέσα.
@Θεοδόση όταν βγεί ήλιος και έχει πάνω από 15-17 βαθμούς γίνετε χαμός.Οσο για τον γόνο που λές τα δικά μου με προβληματίζουν γιατί έχουν περισσότερο(μέσος όρος 5-6).Χτές πήγα σε ένα μελισσοκομείο και τα περισσότερα είχαν 6 τελάρα γόνο.Με πρώτη ευκαιρία πρέπει να τους βάλω όροφο επειδή οι κυψέλες μου είναι 8άρες.Το σίγουρο είναι ότι εδώ κάτω θα έχουμε μεγάλη τάση για σμηνουργία ετσι όπως πάει ο καιρός και τα μελίσσια είναι από τόσο νωρίς δυνατά.

Anonymous said...

Νομίζω ότι είναι η άρνικα που ανήκει στην οικογένεια Asteraceae. Καλό βράδυ.

Anonymous said...

Το φυτο λεγεται μουναριδα και δινει γυρη και νεκταρ.Το αναφερει ο ΠΛΑΚΟΥΤΖΗΣ στο βιβλιο του ΜΕΛΣΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ στον πρωτο τομο.Λιγο μυστηριο το ονομα του φυτου.

μελονικος said...

Σίγουρα είναι καλέντουλα. Φαρμακευτικό φυτό.
Σε κάποια μέρη το λένε νεκρόχορτο.

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Γεια σου συνονόματε Θεοδόση! Χάρηκα που βρίσκω έναν ακόμα μ αυτό το όνομα γιατί νόμιζα πως ήμουν μόνο εγώ στο Βόλο και ένας ξάδερφος μου Αμερικανάκι στην Βιρτζίνια! Μας μπέρδεψες λίγο με το Μάρκο αλλά τελικά σε επικοινωνία που είχαμε μεταξύ μας το διευκρινίσαμε. Άλλωστε όπως λέει και ο Χρηστάκης στο άσμα του που να βρείς Θοδόση που να έχει δόση….
Τέλος πάντων, εμείς εδώ στη Θεσσαλία το λέμε αγέραστο στη (λαϊκή ονομασία) για τον λόγο ότι δεν χάνεται ποτέ όσο ξέρα και να κάνει. Επίσης λέγεται και νεκρόχορτο γιατί φυτεύεται στα μνήματα και αντέχει.
Καλό βράδυ! Αν θέλεις δώς μας στοιχεία να επικοινωνήσουμε!
Θεοδόσιος ο Μέγας 379-390 μ.Χ.
Εν Βόλω!

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Διόρθωση: 379-395μ.Χ.

chaniabee said...

εμείς το λέμε βουιδοχορτο γιατί το τρώγανε παλιά τα βούγια!!

Anonymous said...

Ευχαριστώ πολύ παιδιά όσοι γράψατε.Μάλλον θα πρέπει να προμηθευτώ κάποια στιγμή το βιβλίο του Πλακουτζή.Πάντως με έκανε και γέλασα με την ονομασία που δίνει στο φυτό ακου μουναρίδα!!!!!!

Anonymous said...

Η Καλέντουλα (Calendula arvensis) είναι ένα μικρό φυτό, που δεν ξεπερνάει τα 20 εκ., με φύλλα λογχοειδή και άνθη πορτοκαλόχρωμα. Η ανθοφορία της αρχίζει από τον Δεκέμβριο και συνεχίζεται μέχρι το καλοκαίρι. Το όνομά της προέρχεται ακριβώς από την μακρά περίοδο άνθησής της (Calendae=ημερολόγιο).

Anonymous said...

Χαιρομαι που σ εκανα να γελασεις.
Θα ερθω στο νησι το καλοκαιρι.

chaniabee said...

http://www.1732.syzefxis.gov.gr/pages.asp?pageID=425&langID=1
http://kynigos.net.gr/bees/fyta/mel_fyta.php
για δες αυτες τις σελιδες !!!!

Ειρήνη said...

Ναι, καλέντουλα η άγρια! Υπέροχο φυτό για πολλούς λόγους.