Tuesday, March 25, 2008

Bρέχει

Όλη την νύχτα σήμερα είχε έναν αέρα διαολεμένο.Σηκώθηκα κατά τις 5:30 έφτιαξα καφέ και βγήκα έξω κοιτάζοντας τον ουρανό και παρακαλούσα να βρέξει.Φαίνεται οτι είμαστε τυχεροί εδώ κατω γιατί πρίν λίγο ξεκίνησε μιά ωραία βροχή που ήταν απαραίτητη για τα σπαρτά για το θυμάρι και γενικά για όλα τα φυτά και τα δένδρα.Είχε να βρέξει από τότε που έπεσε εκείνο το χιονάκι και τα σημάδια της ανομβρίας ήταν έντονα.Από ότι είδα στα site που προβλέπουν τον καιρό Παρασκευή και Σαββάτο λένε οτι θα ρίξει καρεκλοπόδαρα στις Κυκλάδες άντε να δούμε.Πάντως το πρώϊμο θυμάρι για την εποχή είναι πολύ καλό.

17 comments:

Κώστας Ελευθεριου said...

Μαρκο και συ πρωινός ε? Μακάρι φίλε μου να βρέχει ποτιστικά και στρωτά λίγες ώρες κάθε δύο-τρεις μέρες αλλά που ? ¨Οτι ρίξει πάντος καλό θα είναι. Χρονια πολλά λένε σήμερα ε?

zepos said...

Καλημέρα στους πρωϊνούς!
Το ComboFix είναι καταπληκτικό εργαλείο για τους Trojan, αλλά φυσικά όπως είπε και ο τεχνικός σου, δεν μπορεί να είναι συνεχώς ενημερωμένο..

Το καφεδάκι και γω σήμερα αργία δίπλα στο παράθυρο.. Βαρειά συννεφιά με δυνατό νοτιά εδώ Νάρκο. Πέφτουν εδώ και λίγη ώρα κάτι χοντρές σταγόνες, αλλα δεν είναι αυτή βροχή.. Ελπίζω να ρίξει κάτι και από δω!
Είδα τις βροχές που λες για την Παρασκευή, αλλά μόνο πάνω στη ΠαροΝαξία! Εδώ λέει "ασθενής βροχή"!
Γ..το φελέκι του!
Η σημερινή μέρα "τραβάει" γιαλό και ούζα όμως!

İlhami Uyar said...

Dear Markos I read your write but some wörds as greece google translar cant succes so I dont understant your subject exacytly,I m confident very nice subject,Best rehards

halastanis said...

Καλημέρα Μάρκο και χρόνια πολλά.
Και εδώ στο Ξυλόκαστρο δεν έχει βρέξει από τότε με τα χιόνια.
Προχτές που έριξε λίγο νερό ήταν όλο λάσπη και μετά έβαλε έναν αέρα και τα στέγνωσε πάλι.
Άσε που κυκλοφορεί και η φήμη ότι λόγω των έργων του προαστιακού για Πάτρα, φτιάχνουν γέφυρες σε όλα τα ποτάμια και δεν βρέχει, κάτι που γίνεται και στους Ολυμπιακούς αγώνες !!!!!!!!

Corfu bee said...

Μαρκο καλημέρα και εδώ τα ίδια από χτες αέρας και βροχή και σήμερα ήλιος με δόντια.

chaniabee said...

Σήμερα παιδιά στα Χανιά φυσά περίπου 12 μποφόρ!!! Παίρνει και τις πέτρες!!! Και από νερό??? Μόνο που μας κατούρησε!!!

Anonymous said...

Μεγάλη λόξα το πρωϊνό ξύπνημα και ακούω και τα σχετικά απ΄την οικογένεια οτι τους ξυπνάω όλους.Δυστηχώς το νερό ήταν παιδιά για κάνα δυό ώρες.Καλό ήτανε και για το καινούργιο αμπέλι μου.Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο αέρας που μου έριξε πάλι μερικά μελίσσια κάτω και όπως γύριζα από τον παραλιακό ήρθε ένα κύμα και έλουσε η θάλασσα όλο το αμάξι που αναγκαστικά μετά το μπουγάδιασα.
@Χαλαστάνη λές να είναι αυτό;ρέ που καταντήσαμε

Anonymous said...

dear ilhami uyar you write who words you do not understand and I
will try him to describe differently.

Θεοδόσης Κατσαρός said...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Εδώ 5 σταγόνες λάσπη μόνο έριξε και μας τάραξε στον αέρα και όλη τη βδομάδα έτσι λέει θα πάει . Ευτυχώς έβαλα χθες μπικουτί γιατί αύριο βγαίνουν.

zepos said...

Κανα δυό ώρες νερό ρε Μάρκο και παραπονιέσαι;
Εδώ μόνο το πρωί δυό σταγόνες λάσπη, ίσα να μας λερώσει..
Πολύ δυνατός πουνέντες όμως και τα πλοία ούτε να δέσουν δεν μπορούσαν.. Εμειναν αρόδου ώρες!!
Αν τόξερα θα ράντιζα τ΄αμπέλι!!

skyrianbee said...

Εδώ μας πέθανε στο νοτιά χωρίς καθόλου βροχή. Άσε που έχω αγωνία και για τη φωτιά στη Σκόπελο ακόμα δεν έχω νέα καθόλου.

Anonymous said...

Αντεύχομαι σε όλους και να είμαστε καλά.Μεγάλη παράληψη να μήν πώ Χρόνια Πολλά.Θεοδόση δεν ξέρω αν πρόλαβαν να γονιμοποιηθούν οι δικές μου τις προηγούμενες μέρες.Σήμερα φαίνετε στρωτός ο καιρός και θα πάω να δώ.
@Ζέπο δν είναι πολύ νωρίς για ραντίσματα στο αμπέλι;

zepos said...

Καλημέρα Μάρκο..
Το πρώτο ράντιζμα με βορδιγάλειο πολτό πρέπει να γίνεται όταν τα νέα βλαστάρια φτάσουν τους 5 πόντους.. Ήδη είναι μεγαλύτερα στα περισσότερα (οχι σε όλα) μια και η άνοιξη ήλθε λίγο νωρίτερα και η θερμοκρασία τα ευνοεί.
Το ράντισμα πρέπει να είναι συχνό (κάθε 15), ελαφρύ μίγμα για να δράσει προλητικά Μάρκο και οχι θεραπευτικά, αν μιλάμε για ήπια σκευάσματα. Αν κολλήσουν μύκητες μετά θα χρειαστούν δυνατά χημικά και πάμε αλλού μετά..

Εγώ σκέφτηκα να τα ραντίσω και πριν μια βδομάδα.. κρίμα που δεν το έκανα.. τώρα λένε για βροχές το Σάββατο και πάλι έχουμε αναβολή..

İlhami Uyar said...

Dear my friend,thank you for advice,I wish succesufully season for bees and beekepers.I think this year very high prodactive to all of us.Best wishes.

Anonymous said...

Ζέπο εσύ είσαι πολύ διαβασμένος με την αμπελουργία εγώ είμαι πολύ πίσω.Τί είναι ο βορδιγάλιος πολτός μήπως είναι αυτό που λέμε χειμερινό πολτό;Γιά λέγε τί ράτσα να πάρω και εάν κάνει για το καινούργιο αμπέλι.

zepos said...

Θα πας στον αγροτικό συνεταιρισμό σας και θα ζητήσεις βορδιγάλειο πολτό.
Είναι χαλκούχο σκεύασμα ελαφρύ.
Γράφει τις αναλογίες πάνω στο κουτί που έχει χρώμα μπλε.. Μια που θα πας θα πάρεις και βρέξιμο θειάφι. Ραντίζετε εύκολα γιατί είναι πολύ λεπτόκκοκο και πάει παντού. Δεν καίει τα φυτά σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας.
Ο Βορδιγάλειος και το θειάφι είναι μυκητοκτόνα.
Βορδιγάλειος: BORDELESA 20 WP
Βρέξιμο θειάφι: SULFOLAC 80 w.p.

Εντομοκτόνο: DECIS 2,5 EC(bayer)
Μόνο το εντομοκτόνο είναι τοξικό για τις μέλισσες και πρέπει να ραντίζεται με την ελάχιστη ποσότητα. Είναι όμως δυστυχώς απαραίτητο για το γαμημένο το πεταλουδάκι που καταστρέφει τα τσαμπιά λίγι πριν τον τρύγο, την ευδεμίδα και δρά προληπτικά..

Σου βάζω παρακάτω ένα πρόχειρο πρόγραμμα ραντίσματος για ήπια χημική παρέμβαση:

Σε ποσότητα νερού 10 λίτρων

1.- Λίγο πριν αρχίσουν να φουσκώνουν τα μάτια (έως τέλος Φεβρουαρίου)
Με βρέξιμο θειάφι 100 γραμ. διαλυμένο στο νερό.

2.- Όταν οι βλαστοί έχουν μήκος 5 - 10 εκ.
Με βορδιγάλειο πολτό 0,5% (2 - 3 κουταλιές της σούπας) σε συνδιασμό με παραδοσιακό θειάφισμα.

3.- Λίγο πριν την άνθιση,
Με βορδιγάλειο πολτό 1% ( 3 - 4 κουταλιές της σούπας) και 1 - 2 κουταλιές της σούπας εντομοκτόνο.
Ακολουθεί θειάφισμα.

4.- Όταν η ρόγα έχει μέγεθος μπιζελιού,
Με βορδιγάλειο πολτό 1 - 2 % (3 - 4 κουταλιές της σούπας) και θειάφισμα.

5.- Όταν αρχίζει το γιάλισμα της ρόγας,
εντομοκτόνο 1 -2 κουταλιές της σούπας.

Μην ξεχνάς ποτέ την ολύ καλή προστασία σου όταν ραντίζεις και ποτέ με άνεμο. 'Οταν βρέξει σε διάστημα μικρότερο από 4 ημέρες μετά το ράντισμα, θα επαναλαμβάνεται..

Για τις ποικιλίες θα ξαναμιλήσουμε γιατί ήδη είναι αργά για νέα φυτά. Για μαύρο κρασί η "Κουντούρα" (μονεμβασιά) δίνει πολύ χρώμα. Το "παριανό", "ποταμίσι" κλπ για άσπρο. Τουχρόνου θα σου στείλω ρίζες απο τον όμιλό μας, μπολιασμένα.

Anonymous said...

Ζέπο νάσαι καλά ρε φίλε και σε ευχαριστώ.Οι ποικιλίες που έχω φυτέψει είναι:ροδίτης,ασπρο μοσχάτο,Μαυρο μοσχάτο,Αττική,σαβατιανό,μονοβασά,Αϊδάνι άσπρο και μαύρο,βάφτρα,μαντιλαριά,μαδούπα(άσπρο).Σύνολο παλιό και καινούργιο καμιά κατοστί ρίζες.