Tuesday, May 13, 2008

ξεφούντωμα



Πριν από 3-4 μέρες ο πρόεδρος και φίλος και συνάδελφος από την ωραία Σίφνο με τα τσιγκαλεριά της και τα γυλοτύρια της με πήρε τηλέφωνο να μου θυμίσει οτι είναι ώρα να του στείλω την γύλη απ΄το βαρέλι του κρασιού μου.Την έβγαλα λοιπόν και του την έστειλα και εκείνος με φίλεψε 3 κεφαλάκια μανούρα(φρέσκο τυρί)κατσικίσια σπέσιαλ.Πρέπει όμως αφού βγάλεις την γύλη απ΄το βαρέλι να το καθαρίσεις γιατί μιά χρονιά που το άφησα παραλίγο να μου χαλάσει (άρχισε και ξίνιζε) και παιδεύτικα να το γλυτώσω.

Ήρθε η ώρα να εφαρμώσω αυτά που μου είχε πεί ο παππούς μου ο σχωρεμένος .Ηταν μαραγκός στο επάγγελμα αλλά τότε έφτιαχνε και τα βαρέλια των πελατών του και οχι μόνο.Μια και δυό βάζω τα σημάδια το ξεφουντώνω(ανοίγω) και αρχίζει η δουλιά με το πλυστικό πρώτα.Αφού πλύθηκε ολο καλά και το καπάκι, στον ήλιο τον μεγάλο γιατρευτή για να το στεγνώσει και να το απολυμάνει.Μέχρι εδώ καλά αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα με το φλόγιστρο.Πρέπει να το κάψεις τόσο ωστε να μήν ξεραθεί το ξύλο (ντούγα)αλλά να το απολυμάνει και να σκοτώσει όσα δεν καθάρισε ο ήλιος.Μετά ξύσιμο καλό και φούντωμα πάλι.Μέχρι να τελειώσω με πήρε το βράδυ αλλά έμεινα ικανοπιημένος απ΄την δουλιά και ξένοιαστος οτι το φετινό κρασί μου (απ΄οτι φαίνεται με την βοήθεια του Ζέπου στους χειρισμούς του αμπελιού)θα είναι σπέσιαλ. Ολη την νύχτα όμως βόγγαγα από τους πόνους στο χέρι γιατί θέλει βαρύ σφυρί για να κατεβάσεις τα στεφάνια.

13 comments:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ said...

Αντε και καλά ...κρασιά!!!

chaniabee said...

Πρώτη φορά συντεκνακη βλέπω τέτοιο καθάρισμα!!! Καλά πώς έβγαλες το καπάκι ? το ξεστελιοσες τελείως? Και όταν το ξαναστελιοσεις δεν θα χάνει??? Αν το έπλυνες με λίγο σπίρτο δεν θα έκανε το ίδιο???? Πάντως δεν μου φενετε κακή δουλειά!!!

markos aliprantis said...

Γιάννη νωρίς είναι ακόμα για καλά κρασιά πάντως ευχαριστώ για την ευχή.
Ρε φίλε νομίζω οτι είναι το καλύτερο καθάρισμα.Δεν είναι δύσκολο να το κάνεις αρκεί να ακολουθήσεις κάποιους κανόνες.Τα δύσκολα είναι αν χρειάζεται το βαρέλι κάποια ντούγα και πρέπει να την φτιάξεις.

πατεντιάρης said...

Μάρκο χαρά στο κουράγιο σου! Βέβαια όταν υπάρχει τόσο μεράκι κι ευχαρίστιση γι΄ αυτό που κάνεις είναι δυνατόν να μην έχει τέλεια αποτελέσματα! Μάρκο καλά κουράγια!

Κώστας Ελευθεριου said...

Γέιά σου ρε Μαρκο μερακλή.Το ξυλοβάρελο θέλει φροντίδα και κάματο , αλλα άμα θέλει δινει ένα κρασάκι. . !!!

zepos said...

Μα καλά.. ξεμωράθηκες ρε Μάρκο;
Με τέτοια κατάσταση στο χέρι και πήγες και άνοιξες το βαρέλι;
Τι θα γινόταν δηλαδή αν το άνοιγες τον Ιούλη; Θα χειροτερέψει ρε συ!!

Το βαρέλι μετά από 5 χρόνια υπηρεσίας θέλει ΠΕΤΑΜΑ! Τα παλιά χρόνια έλεγαν οτι γίνεται καλό κρασί από του πάπου τα βαρέλια!! Μύθος!
Ετσι και αλοιώς πριν ξεντουγιάσεις ένα βαρέλι, αμέσως δηλαδή μετά το "στέγνωμά" του από το κρασί, πρέπει να το πλύνεις καλά πρώτα με άφθονα νερά (αν είναι εύκολο και στη θάλασσα) και μετά με ένα διάλυμα με μεταμπισουφλίτ 50γρ ανά 100κιλο βαρέλι.. Το ίδιο και λίγες μέρες πριν βάλεις μέσα μούστο ή έτοιμο κρασί όπως κάνω εγώ.. Η ζύμωση γίνεται σε πλαστικό ή ανοξείδωτο δοχείο και όταν είναι έτοιμο, σε 40 μέρες, το παίρνουμε από ψηλά χωρίς να μπεί καθόλου λάσπη στο βαρέλι..
Το ξεντούγιασμα και το κάψιμο γινόταν παλιά όταν υπήρχε υποψία οτι χάλασε το κρασί.. και οι μύκητες του ξυδιού πήγαν βαθειά στο ξύλο...
Τώρα εάν υπάρχει τέτοια υποψία.. απλώς το πετάς ή βάζεις κανα γιασεμί μέσα!

markos aliprantis said...

Kαλά λές ρε Ζέπο όλα τάχε η Μαριορή κι΄ο φερετζές της έλλειπε.Παλιά όταν έπιανα εδώ στην Πάρο ΣΚΑΪ κάθε Σαββάτο και Κυριακή μεσημέρι είχε έναν οινολόγο Χατζηνικολάου νομίζω τον έλεγαν και τον άκουγα.Έμαθα πολλά πράγματα για το κρασί την ποιότητά του κλπ.Σε αυτή την εκπομπή πρωτάκουσα να καταρρέει ο μύθος του ξύλινου βαρελιού.Αυτός είχε πεί όχι 5 χρόνια που λές αλλά 3 γιατί μέχρι τότε βγαίνουν τα αρώματα που έχει το ξύλο μετά γίνετε μια σκέτη δεξαμενή.Ελα όμως που μου έχει μείνει κουσούρι το ξύλινο!και άλλο να λές πάω να βγάλω κρασί απ΄το βαρέλι κι΄άλλο απ΄την δεξαμενή.

μελονικος said...

Μικρός τη δουλειά αυτή την έκανα με τον πατέρα μου.
Ήταν μαραγκός από αμπελουργική οικογένεια.
Αν είμαστε καλά του χρόνου ονειρεύομαι να κάνω βαρέλι. Ίσως. Θα δούμε.
Πάντως το αμπέλι που φύτεψα φέτος πάει καλά.. Του χρόνου θα βάλω και άλλο. Mε τα μελίσσια καθαρίζω αυτό το μήνα.

markos aliprantis said...

νίκο τα δίνεις όλα τα μελίσσια εε.Εμένα το καινούργιο αμπέλι δεν ξέρω αν πηγαίνει καλά ή όχι πάντως υπάρχει διαφορά βλάστησης.Εχω ρίζα που είναι 20 πόντους και άλλη που περνά το μισό μέτρο.Νά είμαστε καλά και καμιά κατοστί ρίζες που έχω παλιό-καινούργιο για το κρασί μου φτάνουν και περισεύουν.

μελονικος said...

Επειδή Πέρση έκανα κάτι εγχειρίσεις στα μάτια μου κόντεψαν να χαθούν.
Τώρα πουλάω 220 παραδοτέα στην καστανιά. Το φορτηγό του 98 .4 τον. ωφέλιμο 120 δυόροφα. Χάρισα 120 κυψελίδια πεντάρια-εξάρια.250 κυψέλες- τελάρα.
Πάω μερικές φορές να στεναχωριθώ. Ύστερα σκέπτομαι πως καλή η αλαγή. Και αφού να αλλάξω γυναίκα δε γίνεται μετά από 30 χρόνια γάμου (ξέρει τα χούγια μου και άντε να μαθαίνεις καινούρια) αλλάζω δουλειά. Δεν είναι δα και η πρώτη φορά.
Αμπελουργός δεν ξέρω παρά το ότι είμαι από αμπελουργική οικογένεια. (χάλασα παλιά κάβα 40 τόνων και έκανα τα έπιπλα στο σπίτι μου.) Πάντως έχω στο μυαλό μου να σε επισκεφθώ. Πρέπει να είσαι πολύ Μεγακλής. Έτσι έχω καταλάβει.

markos aliprantis said...

Καλώς να ωρίσεις.Όλοι οι καλοί καλοδεχούμενοι.Η μονοτονία είναι αυτή που με "σκοτώνει".Μ΄αρέσει να φτιάχνω πράγματα διάφορα και κυρίως ξυλοκατασκευές.Βέβαια τα ακούω απ΄την οικογένεια γιατί βγήκα στην σύνταξη και δουλεύω περισσότερο από πρώτα αλλά πώς να το κάνουμε κάνω αυτό που με ευχαριστεί.

Anonymous said...

πως μπορώ να βγάλω από την κεντρική μου πόρτα και από την εξωτερική της πλευρά ένα μικρό σμάρι μελλίσια αν και δεν τα ξεχωρίζω τι διαφορά έχουν που έχουν κάνει σαν μικρή φωλιά?
στέλιος

markos aliprantis said...

Στέλιο είσαι σίγουρος οτι είναι μέλισσες και όχι σφήγκες;.Αν είναι σφήγκες ρίξτους κάποιο εντομοκτόνο.Αν είναι μέλισσες φώναξε κάποον μελισσοκόμο απ΄την περιοχή σου να το πιάσει.