Αυτό που έλεγα και εφάρμοζα και φώναζα τα τελευταία 3-4 χρόνια δηλαδή ΟΧΙ φάρμακα στις μέλισσες Επιτέλους ύστερα από πολύ καιρό βρέθηκε κάποιος να γράψει στην Μελ.Επιθεώρηση.Ήμουν από τους πρώτους υποστηρικτές του πάτου με ολόκληρη σήτα για τον έλεγχο του βαρρόα παρά τα προβλήμματα κατασκευής και μεταφοράς που είχαν.Δεν ξέρω αν χρησιμοποιήσει κάποιος οξέα μάλλον θα την καψει γιατί είναι γαλβανιζέ αλλά και αυτό λύνετε αν κατά την επέμβαση αντικαταστήσουμε τον πάτο με άλλον ΧΩΡΙΣ σήτα για λίγο.
Το πρόβλημα της μεταφοράς όπως έχω ξαναγράψει στην νομαδική μελισσοκομεία λύνετε αν πάνω από κάθε στρώση μελισσιών παρεμβάλουμε ένα κόντρα πλακέ απλό 3χιλ ή σκέτες σανίδες αν υπάρχει ανομοιομορφία ως προς το ύψος και έτσι αποφεύγουμε τα "σκισίματα"στις σήτες.
Προχτές έκανα και την πρώτη μεταφορά σε πολύ δύσβατο δρόμο με την καινούργια βάση και όλα πήγαν μια χαρά.Το μόνο που θέλει βελτίωση είναι το πορτάκι-σανίδα πτήσης για να βγαίνει πιό εύκολα. Μιά λύση που μου έδωσε ο Θεοδόσης είναι να βάλω μικρά αλυσιδάκια δεξιά και αριστερά στο πορτάκι για να το τραβάς έξω.Θα το δοκιμάσω και θα δούμε.
Πάντοτε πρέπει να δίνουμε λύσεις χωρίς φάρμακα που επιβαρύνουν το μέλι που παράγουμε.
Είναι κόπος το ξέρω αλλά να ξέρετε οτι ανταμείβεται και με το παραπάνω.
Μόλις ολοκληρώσω και τις άλλες δύο μεταφορές που έχω ακόμη θα τους ρίξω πάλι λίγη άχνη ζάχαρι από πάνω αν έχουν λίγο βαρρόα να πέσει και αυτό.Το μόνο σίγουρο είναι οτι θα με φάνε γιατί αγριεύουν αλλά το κάνω για το δικό τους καλό αλλά και το δικό μου.
Αντε και καλά μέλια
Sunday, July 13, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
8 comments:
Μάρκο καλησπέρα. Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που γράφεις. Το ίδιο φωνάζω και εγώ. Μα μιά παροιμία λέει: Όσους κτύπους θέλεις βρόντα στου κουφού την πόρτα.
Όσο για την βαρρόα δοκίμασε αντί για άχνη ζάχαρη τάλκ για μωρά. Έχει καλλύτερα αποτελέσματα.
Δοκίμασε την άνοιξη το ξεγόνιασμα των μελισσιών φτιάχνοντας παραφυάδες. μειώνεις την βαρρόα κατά 40%. Kαι πολλά άλλα τέτοια.
Ίσως βρεθούμε και τα πούμε κάποια στιγμή από κοντά. Το λέω γιατί έρχομαι συχνα στις κυκλάδες.
Φιλικά..Γιάννης.
Να σου θυμήσω φίλε Μάρκο ότι αυτοί που ΤΩΡΑ γράφουν "Όχι Φάρμακα" είναι οι ίδιοι που συνταγογραφούσαν την κηρωσκορίνη και το Μαβρίκ.
Σπύρο συμφωνώ απόλυτα αλλά πιστεύω οτι ο χρόνος έδειξε οτι κάνει δουλιά η σήτα.Βεβαια μεσολαβούσαν και οι φαρμακοβιομηχανίες που τα κονομάγανε (κάτι αντίστοιχο και με τους γιατρούς ταξιδάκια,δωράκια όλα αυτά που ξέρουμε)
Μήπως θα πρέπει αντί για επιδοτήσεις φαρμάκων να επιδοτούνται πάτοι με σήτα;
Πολύ σωστά τα λέτε!μακάρι όλοι οι μελισσοκόμοι να ακολουθήσουν το καλό σας παράδειγμα!Έχω μόνο κάποιες επιφυλάξεις για το τάλκ για μωρά που προτίνει ο κ.Καζάνης.Αναρωτιέμαι εάν αφήνει υπολλείματα,στο κερί ή στο μέλι,εφόσον μάλλον περιέχει καποια χημικά συστατικά.Δεν ξέρω.Ακόμα να προσθέσω οτι στο πρόγραμμα αντικατάστασης κυψελών,επιδοτούντε και κυψέλες με κινητές βάσεις με σίτα.Να στε καλά και καλά μέλια!
Καλησπερα μαστρο-Μαρκο!
Θα ηθελα και εγω να το εφαρμοσω αυτο,αλλα φοβαμαι οτι οι αερηδες του χειμωνα μπορει να τα παγωσουν.
Εσυ δεν εχεις προβλημα με αυτο? Εκτος αν τα εχεις πολυ απαγκιασμενα.
Οπως το σκεφτομαι ομως για τα δικα μου,με τη φορα που θα εχει ο αερας σιγουρα θα μπαινει και μεσα.
A! Kαι κατι ασχετο!-Σε τι εξυπηρετει η λεκτικη επαληθευση στην αναρτηση σχολιων στο blog?
Μάρκο μόλις χειμωνιάσει θα σκεφτούμε και θα βρούμε και άλλες βελτιώσεις όπως με εσωτερικές γωνίες κλπ. Όντως αντί για επιδοτήσεις εκτρωμάτων (κυψελών) ας μας έφτιαχναν μερικές μελισσομάντρες (αντί να μας τις κλείνουν) και καμιά ποτίστρα θα ήταν πολύ καλύτερα…..
Καλό βράδυ!
grainbow τα μελίσσια δεν παθαίνουν τίποτα τον χειμώνα σε εμάς εδώ κάτω αρκεί να έχουν τροφές να είναι δυνατά και να μην έχουν υγρασία.Από κρύο δεν έχω χάσει κανένα μελίσσι όσα χρόνια έχω τις σήτες.
Η λεκτική επαλήθευση είναι για να μην μπαίνουν διάφοροι με ομαδικές αποστολές στα blog.
Θεοδόση καλημέρα.Για τις εσωτερικές γωνίες το σκεύτηκα αλλά δεν μπαίνουν γιατί το πλάτος είναι 30χιλ και βγαίνει μέσα στην κάσα περίπου 10χιλ. οπότε δεν θα ταιριάζουν.
Post a Comment