Saturday, November 15, 2008

Μιά ..ενδιαφέρουσα είσοδος




Παλαιότερα όταν τα μελίσσια παίρναν 3-4 ορόφους έπιασα και έκανα τρύπες με το φτερό(ξυλουργικό τρυπάνι) στους ορόφους για να μην παιδεύονται οι μέλισσες.Το πρόβλημα ήταν οτι γινόταν συνοστισμός και δεν μπορούσαν οι μέλισσες να μπούν μέσα εκτός του οτι δεν υπήρχε σανίδα πτήσης.Πρόσεξα το πρόβλημα και τον επόμενο χειμώνα έφτιαξα από κόντρα πλακέ θαλάσης 10 χιλ. την πρόσθετη είσοδο που ήταν ταυτόχρονα και σανίδα πτήσης και από τότε τα μελισσάκια μου δεν κουράζονται.Το προτείνω σε όποιον πιάνουν τα χέρια του ανεπιφύλαχτα.Στις φωτό βέβαια είναι σε άδειες κυψέλες(που να έχουμε πολυόροφα τέτοια εποχή) για την καλύτερη κατανόηση.Σχεδόν μηδενικό κόστος.

18 comments:

chaniabee said...

καθολου άσχημο φιλε!!!!
εισαι γατα!!!!

Κώστας Ελευθεριου said...

Παλαιότερα φίλε ,παλαιότερα, που είναι τώρα τα τετραόροφα μελίσσια. Παρ όλα αυτά πολύ καλή ιδέα.

Beekeeper said...

Υπάρχη η αποψη οτι αυτό πρεπει να το κανεις ακόμα και στα διόρφα και μάλιστα οτι ειναι καλύτερα να μην εχεις τη εισοδο απο την ίδια μερια που ειναι και η κανονικη.

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Που ήσουν τόσο καιρό ρε φίλε και δεν το λεγες και μας άφηνες και παιδευόμασταν και ξοδευόμασταν; Να φανταστείς ότι χαράμιζα ¼ του τετραγωνικού κόντρα πλακέ 4mm αφαιρόντας ένα κομμάτι από μέσα και καρφώνοντας 1 πηχάκι 1 cm γύρω γύρω για να το φτιάξω. Χρησιμοποιώ τέτοια όταν βάζω βασιλικά διαφράγματα. Θα σου βάλω μια φωτογραφία όταν πάω στην αποθήκη. Με 1τετραγωνικό έβγαζα μόνο 4 ενώ τώρα με 1 τετραγωνικό έτσι κομμένο λωριδούλες θα φτιάξω για όλα τα μελίσσια
Ευχαριστώ και καλό βράδυ!

πατεντιάρης said...

Φίλε Μάρκο , πολύ απλή , πολύ εύχρηστη και λογικά με πολύ καλα αποτελεσμετα η πατέντα σου !
Εύγε !!!

markos aliprantis said...

Κώστα πάντα μετά το Β.Δ πρέπει να μπαίνει ξεχωριστή είσοδο.Για να βάλεις την είσοδο από την αντίθετη μεριά πρέπει να έχεις σκοπό να χωρίσεις το μελίσσι για να μην μπερδεύονται οι μέλισσες ενώ αν δεν κάνεις αυτή την δουλιά δεν χρειάζεται.Όταν πηγαίνω τα μελίσσια στο θυμάρι που είναι πολυόροφα βάζω και 2 τέτοια αν χρειαστεί.Ένα μετά το Β.Δ και το άλλο μετά από 2 ορόφους.
Στην αρχή το έφτιαξα Π μετά είδα το πρόβλημα και μάκρυνα τα 2 μακρινά και έφτιαξα την σανίδα πτήσης.

BeeHappy said...

Κι αν φυσήξει αέρας?
Καλά στην Πάρο δε φυσάει, γι' αλλού λέμε, αν?

markos aliprantis said...

Σπύρο με 10 χιλ που είναι το πρόσθετο ύψος αν έχεις ρυθμίσει τους συνδετήρες σωστά(τύπου Σωτηρόπουλου)άνετα στηρίζεις τον όροφο.

BeeHappy said...

Πως θα κλειδώσει μπροστά αφού υπάρχει η σανίδα πτήσης?

markos aliprantis said...

Αν είναι απαραίτητο να βάλεις και στο μπροστινό με λίγο κόψιμο στην σανίδα πτήσης λύνεται το πρόβλημα.

Anestis Ketsetzidis said...

Για όλα υπάρχει λύση.
Εύγε Μάρκο.

lingistis said...

"Παλαιότερα όταν τα μελίσσια παίρναν 3-4 ορόφους έπιασα"

Καλά έκανες Μάρκο και το ξεκίνησες το κείμενο έτσι για να μας θυμίζεις ξεχασμένες καταστάσεις... οι νέοι θα ακούν παλιές ιστορίες και θα μας περνάν για παραμυθάδες!!!

ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ said...

Μπράβο Μάρκο καλή πατέντα,αν και εγώ έκανα ξεχωριστή είσοδο στα πατώματα η οποία ανοιγοκλείνη με μεντεσέδες.
@lingistis:όσο για τους νέους που ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουν τους είναι ενδιαφέροντα όλα τα νέα στοιχεία που βρίσκουν εδώ στο διαδίκτυο,εάν δε υπάρχουν νέοι που μας θεωρούν παραμυθάδεςαπλά λέω ότι δεν τους ενδιαφέρει η Μελισσοκομία.

lingistis said...

"εάν δε υπάρχουν νέοι που μας θεωρούν παραμυθάδες απλά λέω ότι δεν τους ενδιαφέρει η Μελισσοκομία"

Σωστός ο Τρικαλινός!!!

Arıcı 07 said...

KOLAY GELSİN.BÜTÜN MUMU SÜZÜYORMUSUNUZ.ARICI 07 ANTALYA

halastanis said...

Γεια σου Μάρκο.
Όπως ξέρεις φτιάχνω μελίσσια με 2 μάννες για τις βοσκές και χρησιμοποιώ οποσδήποτε β.διάφραγμα και ξύλινη θυρίδα. Βέβαια δεν έχει καμμία σχέση η θυρίδα που βάζω εγώ με τη δικιά σου ή με αυτή του Θεοδόση (στο δικό του blog). Πως μπορώ να βάλω καμμιά φωτογραφία να σας τη δείξω και να εξηγήσω κατά εμένα τα πλεονεκτήματα της ;
Όσον αφορά τον ΄΄ingistis΄΄ πρέπει να μάθει πρώτα (και εγώ το έχω μάθει από αλλού.....ΚΟΣΚΟΣ.....)ότι τα μεγάλα μελίσσια θα φέρουν το πολύ μέλι ή αν δώσει μέλι μιά περιοχή μόνο για 7-10 ημέρες αυτά θα γεμίσουν αμέσως μέλι δηλ. μπορείς και εσύ να ενώσεις 2 2όροφα μελίσσια ή ένα μονό με ένα 2όροφο και να κάνεις δουλειά (να έχεις μεριμνήσει βέβαια πρώτα και για παραφυάδες για τον αριθμό). Οι χρονιές έχουν αλλάξει προς το χειρότερο (καύσωνας - ανομβρία) και πρέπει να επέμβουμε τεχνικά για να πάρουμε μέλι.
Καλές γιορτές εύχομαι σε όλους, να έχουμε καλή χρονιά και πάνω από όλα ΥΓΕΙΑ !!!!!!!

markos aliprantis said...

Βρέ καλώς τον Γιώργο.Που ήσουνα και έχεις χαθεί;Ουτε τηλ πήρες ούτε έχεις γράψει και ανησύχησα.Τα μελίσσια μου τα κάνω όπως λές εδώ και 3-4 χρόνια και ίσως γι΄αυτό παίρνω θυμαρίσιο μέλι που για τα δεδομένα της Πάρου (πάντα σε σχέση με τον αριθμό μελισσιών) είναι αρκετό.
Εδώ κάτω Γιώργο δυστυχούν τα μελίσσια μου και έχω πάθει πλάκα.Δεν έχουν γόνους και να δώ πόσα θα την βγάλουν το χειμώνα.Μέλια έχουν πολλά αλλά γύρη τίποτα.Τους έβαλα γύρη αλλά δεν βαριέσαι άλλο πράμα να κουβαλάνε οι ίδιες άμα έχει η περιοχή.Σήμερα ή μάλλον τώρα που γράφω ρίχνει μιά ψιχάλα ύστερα από 2 μήνες.Έχει ξεραθεί η γή τελείως δε βαριέσαι καλά να είμαστε και όλα θα φτιαχτούν

markos aliprantis said...

Οσο για την φωτό της εισόδου στείλε μου την στο mail μου καιθα την προσθέσω.Κάποιος όμως σου έχει κλέψει το χαρακτηριστικό του mail σου και μου έχει στείλει αρκετά που τα περισσότερα έχουν περιεχόμενο διαφήμηση.Ο Γιώργος "lingistis" εννοεί οτι από μόνα τους τα μελίσσια να γίνουν 3-4 πατώματα.