Saturday, March 14, 2009

Για όσους ενδιαφέρονται




Από τον Χειμώνα (που δεν λέει να τελειώσει)έψαχνα να μάθω στο διαδίκτυο και αλλού πώς εμβολιάζετε το αμπέλι.Ρώταγα από δώ ρώταγα από κεί τίποτα.Τελικά τις προάλλες που ήμουνα στο γραφείο ρώτησα τον ιδιοκτήτη του διπλανού μαγαζιού που πουλά χρώματα και έμαθα.


Πανεύκολο φαίνεται και το ανεβάζω γιατί ίσως κάποιος από την παρέα θέλει να να μπολιάσει .Αυτός ο τρόπος είναι ο επιφανειακός που θα περιγράψω. Υπάρχει και ο εμβολιασμός ο υπόγειος (Το μπόλι μπαίνει μέσα στο χώμα).Αυτή η εποχή είναι η κατάλληλη για το μπόλιασμα.Για να δούμε άν το αμπέλι είναι έτοιμο να δεχθεί μπόλι με ένα κλαδευτήρι κόβουμε την άκρη της βέργας και αν σε σύντομο χρονικό διάστημα αρχίζει να τρέχει χυμός τότε είναι η κατάλληλη ώρα για μπόλιασμα.Αν δεν τρέχει τότε το αφήνουμε για αργότερα.Πρέπει να αναφέρω οτι από ρίζα σε ρίζα διαφέρει ο χρόνος μπολιάσματος.1)τρόπος:Αν δούμε οτι τρέχει χυμός επεμβαίνουμε άμεσα δλδ παίρνουμε από την ρίζα που θέλουμε ένα κομμάτι βέργα μικρό που να έχει μάτι φουσκωμένο και με προσοχή για να μην σβήσουμε το μάτι με ενακοφτερό μαχαίρι το κάνουμε μπροστά σαν σφήνα.Πάμε στο κλήμα που θα δεχθεί το μπόλι και κοντά στην μάνα που είναι η βέργα σχίζουμε κάθετα την βέργα στην μέση και τοποθετούμε το σφηνάκι με το μπόλι ανάμεσα στα δυό κομμάτια (στο σκίσιμο).Το δένουμε με χόρτο ή χαρτοταινία σφιχτά.Όσα μάτια είναι πρίν το μπόλι πάνω στην ίδια βέργα της μάνας τα σβήνουμε(τα χαλάμε)για να πηγαίνει ο χυμός στο νέο μάτι το μπολιασμένο


2)τρόπος:Εννοείται οτι τα προκαταρκτικά και οι προϋποθέσεις υπάρχουν.Βλέπουμε το κλήμα που θα μπολιάσουμε τί πάχος έχει η βέργα που θα δεχτεί το μάτι.Βρίσκουμε μια βέργα ίδιου πάχους (περίπου) και από το κλήμα που θα πάρουμε το μπόλι μαζί με το μάτι μόνο που θα είναι λίγο πιό μακρύ το κομμάτι αυτή την φορά.Πάμε στο κλήμα που θα μπολιάσουμε και στην βέργα την συγγεκριμένη τοποθετούμε παράλληλα τις δυό βέργες και τις κόβουμε σε γωνία 45 μοιρών περίπου γυρίζουμε γρήγορα το μπόλι ανάποδα και δένουμε σφιχτά με τον ίδιο τρόπο.


3)τρόπος:Υπάρχει στο εμπόριο ένα πολύ καλό μηχάνημα σαν πένσα που κάνει την δουλιά σχεδόν μόνο του δλδ κόβει την βέργα σαν Ω και από την άλλη ακριβώς το αντίθετο.Πάλι εδώ πρέπει οι βέργες να έχουν περίπου το ίδιο πάχος.Δένουμε σφιχτά και όπως σε όλες τις περιπτώσεις σβήνουμε τα μάτια που είναι πρίν το μπόλι.


Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό που έλεγαν οι παλιοί οτι δλδ το μπόλισμα πρέπει να γίνει με λύγωση του φεγγαριού.


Πιστεύω οτι βοηθάνε και οι φωτό με τους 3 τρόπους μπολιάσματος.

26 comments:

İlhami Uyar said...

Dear Markos Aliprantis,I know 2 method about inoculated,if you explain another one we will be learn,3th method,have a good and easily job,best wishes.

ΛΥΤΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ said...

Καλημέρα Μάρκο. Μόλις διάβασα το άρθρο σου κατάλαβα ότι έχεις μεράκι και στο αμπέλι. Το αμπέλι γενικά είναι εύκολο να δεχτεί τα εμβόλια όταν γίνεται την σωστή εποχή και με το σωστό τρόπο. Αν σε ενδιαφέρει (γιατί κατάλαβα ότι ασχολείσαι πολύ με το αμπέλι) υπάρχει ένα καλό βιβλίο που περιγράφει τα πάντα αναλυτικά και εύκολα. Είναι του Ν. Α. Νικολάου "Αμπελουργία", εκδόσεις Σύγχρονη Παιδεία. Τι ποικιλία έχεις; Φέτος και εγώ εμφιάλωσα για πρώτη φορά μπουκάλια κρασί για την κάβα μου (αν και φτιάχνουμε εδώ και 10 χρόνια). Μόλις κατέβω στο χωριό θα ανεβάσω φωτό για να μου πείς την γνώμη σου...

trikalinos-Trikala Greece said...

Μάρκο πολύ σωστά αυτά που περιγράφεις για τον εμβολιασμό,το εφάρμοσα πρίν 23 χρόνια με επιτυχία 98 % ,με την μόνη διαφορά ότι εμβολίασα άγρια κλήματα ένα στρέμμα αμπέλι και από πέρυσι ετοιμάζω άλλο ένα στρέμμα για να το εμβολιάσω του χρόνου.

Κώστας Ελευθεριου said...

Γειά σου μαστροΜάρκο Μερακλή.
Απορίες
-το σημείο εμβολιασμού το δένουμε μόνο με χόρτο?
-βάζουμε και λίγο λάσπη?
-βρεγμένο πανι ?

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Μάρκο γεια σου.
Θα σου πω πως μέχρι τώρα μόνο κολοκυθιές σε καρπουζιές έχω εμβολιάσει. ΕΠ ΠΠΠ γιατί γελάτε;;;; ναι καλά ακούσατε. Λοιπόν φυτεύουμε στα σακουλάκια ένα σπόρο καρπουζιού [Τρικαλινέ σπόρο από κείνες τις βαρέλες τις γκάλαξι όνειρο] και ένα σπόρο κολοκύθας. Όταν τα φυτά βγάλουν τα δύο πρώτα φύλα γδέρνουμε τους δύο κορμούς με ένα μαχαιράκι και όπως είναι κοντά κοντά τους ενώνουμε με ένα μανταλάκι . Μετά από λίγες μέρες κόβουμε την κορυφή της κολοκυθιάς και την ρίζα της καρπουζιάς .Η ρίζα της κολοκυθιάς ως πιο δυνατή δίνει πολλούς χυμούς και τρέφει την κορυφή της καρπουζιάς και τα καρπούζια πιο γρήγορα και ποιο δυνατά.
Πως είναι τα καρπούζια ;;;;; Κολοκύθια.!!!
Σας λέω πως είναι και πολύ ποιο πρώιμα και πολύ ωραία.
Ελιές πότε να εμβολιάσω;;

ΛΥΤΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ said...

Θεοδόση Καλησπέρα,

Απρίλιο με Μάιο είναι καλή εποχή για εμβολιασμό. Εγώ τότε περίπου κάνω με τη μέθοδο του Τ...

Beekeeper said...

Κυριε Μάρκο να είσαι καλά και με ενδιέφερε. Θέλω όμως να μάθω και άλλα πράγματα για τα αμπέλια αλλά στο ιντερνετ δεν βρήκα και πολλές πληροφορίες.

trikalinos-Trikala Greece said...

Θεοδόση την μέθοδο της κολοκυθιάς την γνωρίζω πολύ καλά,είναι καλή μόνο ως προς την ανθεκτικότητα του φυτού,όχι όμως και για την ποιότητα του καρπού,η γεύση του οποίου ομοιάζει με αυτή της κολοκύθας (το αντιλαμβάνεσαι ακόμα και όταν έχεις άγνοια για την διασταύρωση των φυτών).
Κώστα Ελευθερίου:όταν ο εμβολιασμός είναι υπέργειος χρειάζεται προσεκτική περιέλεξη του χόρτου γύρω από τις "πληγές" του εμβολίου,ώστε να μη υπάρχουν κενά,όσο για τον υπόγειο εμβολιασμό απλά σκέπασμα όλου του εμβολίου με αφράτο (φρεζαρισμένο)χώμα ή ψιλή άμμο από ποτάμι (λούνι=λάσπη).

markos aliprantis said...

Dear ilhami the third method is with the tool that appears in the photo.

markos aliprantis said...

Xρήστο έχω πολλές ποικιλίες όπως Σαββατιανό,μονεμβασιά,αϊδάνι,μαντηλαριά,βάφτρα που είναι το παλιό αμπέλι.Φύτεψα πέρσι ροδίτη,κορινθιακό μαύρο,μοσχάτο άσπρο και μαύρο και καμπερνέ.Από επιτραπέζια έχω σουλτανί,ροζακί,μαδούπα,κέρινο,καρτινάλ.Μεγάλη βοήθεια μου έδωσε ενας φίλος από τη Μύκονο(Ζέπος Ζeppos.blospot).Πρίν βάλω το αμπέλι και όταν ήμουν για δουλιά στην Σαντορίνη αγόρασα βισάντο(για μένα το καλύτερο Ελληνικό κρασί από όσα έχω δοκιμάσει)και εμφιάλωσα μερικά μπουκάλια (1996).Το σκεπτικό μου ήταν όταν παντρευτούν τα παιδιά μου να ανοίγω στον γάμο τους και από ένα μπουκάλι.Μετά από 3-4 χρόνια στο κάτω μέρος του μπουκαλιού μαζεύτικε ίζιμα.Ρωτησα το γιατί τον κ. Χ"νικολάου καλό οινολόγο και μου είπε, είναι γιατί δεν το πέρασα από ειδικά φίλτρα.Ξαναεμφιάλωσα πρίν 3 χρόνια αλλά ξοδεύτηκε όλο την ίδια χρονιά.

markos aliprantis said...

Γιώργο(τρικαλινέ) που να το ξέρω οτι έχεις κάνει εμβολιασμό και να μην ψαχνόμουνα;.Τί έγινε με τον μικρό δεν με πήρες τλφ;

markos aliprantis said...

Κώστα φέτος πρωτοεμβολίασα.Χτές έκανα και δοκιμή αντί για χόρτο έβαλα χαρτοταινία που νομίζω κάνει καλύτερη δουλιά.

markos aliprantis said...

Θεοδόση θέλω να μπολιάσω και εγώ 3-4 ελιές αλλά δεν ξέρω την εποχή αλλά από ότι λέει ο Χρήστος Απριλομάη.Όσο για τα κολοκυθοκάρπουζα είναι από γεύση χάλια ειδίως όταν το έχουν κόψει πρίν την ώρα του.

ΛΥΤΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ said...

Μάρκο το κτήμα σου είναι σωστός Θησαυρός... Τόσες ποικιλίες δεν έχω ακούσει ποτέ συγκεντρωμένες κάπου... Όσο για τα μπουκάλια με κρασί: Για να "καθαρίσει" (να κάτσει τι ίζημα δλδ) το κρασί και να αρχίσουμε να το πίνουμε πρέπει να κατεβούν αρκετά οι θερμοκρασίες. Όσο πιο χαμηλές τόσο πιο καθαρό κρασί. Εμείς αφήνουμε τα βαρέλια έξω στην αποθήκη και η θερμοκρασία φτάνει τους - 10 πχ το βράδυ. Σύμφωνα με την οινολόγο που ρώτησα λοιπόν μου είπε ότι δεν θα έχω πρόβλημα με ίζημα. Σίγουρος δεν είμαι αλλά μετά από λίγα χρόνια θα το μάθω. Μία απλή λύση που σκέφτηκα τώρα είναι λίγο καιρό πριν ανοίξεις το μπουκάλι να το αφήσεις όρθιο για να κάτσει τι ίζημα... Λογικά πρέπει να πιάσει... Για τις ελιές τώρα ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει όταν το δέντρο έχει χυμούς αρκετούς και δεν έχουμε κίνδυνο παγωνιάς ώστε να μας κάψει το μάτι ή το κεντράδι που βάλαμε... Στην Πάρο Μάρκο δεν νομίζω να έχεις τέτοιο πρόβλημα αλλά εγώ την έπαθα μια χρονιά που βιάστηκα να εμβολιάσω...

markos aliprantis said...

Χρήστο μην φανταστής οτι έχω το μεγάλο αμπέλι.Έχω μόνο όσο για το κρασί της χρονιάς και ίσως λίγο παραπάνω.Γιά το ίζημα τώρα από αυτά που κατάλαβα είναι οτι δεν φαίνεται με γυμνό οφθαλμό(θολούρα)και εγώ όταν το έβαλα σε μπουκάλια ήταν μπρίλα δλδ πεντακάθαρο.Πάντως και να έχει λίγο ίζημα κάτω-κάτω στο μπουκάλι μπορείς να το μεταγγίσεις σε άλλο και να το ξανασφραγίσεις πάλι αφήνοντας το ίζημα στο παλαιό και συμπληρώνεις λίγο για να γεμίσει το καινούργιο.Το μπόλιασμα της ελιάς με Τ δεν προϋποθέτει το κλαδί που θα δεχτεί το μπόλι να είναι μικρό σε διάμετρο;

ΛΥΤΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ said...

Το κλαδί Μάρκο πρέπει να είναι το πολύ 4 εκ. για να κάνεις με Τ. Αλλιώς σε συμφέρει περισσότερο να κάνεις εγκεντρισμό με 2 ή περισσότερα κεντράδια. Έχω κάποιες καλές φωτογραφίες με την μέθοδο αυτή. Μόλις βρω χρόνο θα ανεβάσω ένα σχετικό άρθρο που θα δείχνω όλα τα βήματα αναλυτικά γιατί ασχολούμαι και εγώ αρκετά με τους εμβολιασμούς. Όσο για το κρασί θα το κοιτάξω φέτος και αν δω ότι πιάνει ίζημα του χρόνου θα το ψάξω περισσότερο. Ελπίζω πάντως να μην έχει πιάσει αρκετό πάντως...

Arıcı 07 said...

Είμαστε, επίσης, αναμένεται

markos aliprantis said...

Χρήστο SW8KUP είδα οτι γράεις από Πάρο.στείλε μου το e-mail σου να τα πούμε

trikalinos-Trikala Greece said...

Κύριοι για το κρασί απαιτούνται πολλές γνώσεις ώστε να γίνει ευχάριστο!επειδή βλέπω αρκετό ενδιαφέρον θα σας πω μερικά από τα βασικά που χρειάζεται:
1)καθαρά σταφύλια χωρίς σάπεια ή μισοφαγωμένα και άγουρα σταφύλια σε ποσοστό 2% επί του συνόλου.Τα σάκχαρα των σταφυλιών πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 12-12,5 βαθμούς.Με λιγότερα ή και περισσότερα δεν γίνεται σωστή ζύμωση.
2)μετά το πατητήρι στο βαρέλι ή σε κάδη για την ζύμωση με σταθερή θερμοκρασία από 22ο έως 24o C από την αρχή ως το τέλος της!Διάρκεια της ζύμωσης 20 ημέρες περίπου,αλλά απαιτείται διαρκής έλεγχος με μουστόμετρο,ειδικά όσο πλησιάζει προς το τέλος.Ο χώρος ζύμωσης πρέπει να είναι απαλλαγμένος από ανεπιθύμητες μυρωδιές.Οταν το μουστόμετρο δείξει μηδέν τότε σφραγίζουμε το βαρέλι και αν είναι δυνατό το μεταφέρουμε σε υπόγειο και αν αυτό είναι αδύνατο τότε σε χώρο σκοτεινό και δροσερό.Μετά από ένα μήνα μεταγγίζουμε το κρασί,καθαρίζουμε καλά το βαρέλι,το σφραγίζουμε εκ νέου και λέμε καλόπιοτο.....
Οσο για την εμφιάλωση απαιτείται ειδικό φίλτρο (πανάκριβο) για να μην παρατηρείται το φαινόμενο του ιζήματος.

trikalinos-Trikala Greece said...

Υ.Γ.
Οταν λέω άγουρα εννοώ τα εντελώς πράσινα και αυτό γιατί η ζύμωση πρέπει να έχει και όξινα.

markos aliprantis said...

Τρικαλινέ συμφωνώ μόνο που εμείς εδώ κάτω την εποχή του τρύγου έχουμε υψηλές θερμοκρασίες(πάνω από αυτές που λές αλλά δεν γίνεται να κάνουμε κάτι με αυτό γιατί χρειάζονται ψυκτικά μηχ/τα.Ότι κάνει το υπόγειο.Βέβαια στον μούστο και την ώρα που μπαίνει στο βαρέλι βάζω 7 γρμ/100 κιλά Μεταμπισουλφίτ(μπολσεβίκο που λέμε εμείς εδώ κάτω)και μετά την ζύμωση και το καθάρισμα του βαρελιού άλλα3,5γρμ στα 100 κιλά.Προσοχή χρειάζεται ο μούστος να μην έρχεται σε επαφή με οτιδήποτε σιδερένιο ή τα σταφύλια να μην είναι από περιοχή που το χώμα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο γιατί τότε το κρασί μόλις βγεί από το βαρέλι αρχίζει και χαλά το χρώμα του από λευκό παίρνει το χρώμα του λαδιού.

Anestis Ketsetzidis said...

Ακούραστοι εργάτες και του κρασιού.
Εύγε για τις χρήσιμες πληροφορίες.

zepos said...

Μάρκο γεια
Πρέπει να αυξήσεις λίγο τα γραμμάρια του θείου.. Μετά το πάτημα βάζουμε 10 γρ. Στο πρώτο ξελάσπωμα άλλα 5-8γρ.
Και αν πάμε σε εμφιάλωση θα πρέπει να το στείλουμε πριν στο χημείο να μας πει αν τα θειώδη εξαντλήθηκαν. Εάν δεν το στείλουμε άλλα 5 γρ πριν την εμφιάλωση στην διαδικασία του φιλτραρίσματος.
Μάρκο πολύ σωστό αυτό με τα σιδερένια δοχεία και την ζημιά που κάνουν, αλλά με το σίδηρο στα χώματα δεν είναι εξακριβωμένο. Αλωστε τα χώματα με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυσικό σίδηρο είναι ελάχιστα. Μερικοί ανησυχούν για τις σιδερένιες υποστηλώσεις στη γραμμική καλιέργεια και αυτό ρωτήθηκε στο σεμινάριο. Η απάντηση ήταν οτι όχι, δεν επηρέάζει η σκουριά της υποστήλωσης το τελικό προιόν, το κρασί. Μόνο κατά τη ζύμωση ή ο μούστος που περιέχει ουσίες οξειδωτικές είναι ικανός να επιδράσει με σίδηρο.

Τρικαλινέ εδώ στις Κυκλάδες οι 12 βαθμοί μπομέ στον τρύγο είναι σπάνιο και συμβαίνει μόνο στις που υγρές χρονιές ή όταν μα πιάσει το ωίδιο και αναγκαστούμε να τα κόψουμε πρώϊμα. Βέβαια οι βαθμοί των σακχάρων αυξάνονται (μέτρηση) λίγο φυσιολογικά και με τις υψξλές θερμοκρασίες. Τέλος Αυγούστου ή αρχές Σεπτέμβρη εδώ πιάνουμε άνετα τους 30-35 βαθμούς. Αυτό που ψάχνουμε (ημέρα) είναι το βοριαδάκι να μας δροσίζει λίγο..

markos aliprantis said...

Ζέππο συμφωνώ για το θείο αλλά προσπαθώ το κρασί να το καταναλώσω γρήγορα και να μην μείνει.Εδώ σε ορισμένες περιοχές στηνΠάρο και Αντίπαρο το χώμα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο.Ιδικά στην περιοχή που βλέπει την Αντίπαρο (Παρασπόρος,Πούντα κλπ)είναι τόσο μεγάλη η περιεκτικότητα που το κρασί πρασινίζει αμέσως.Το ξέρω γιατί την έχω πατήσει.Η Αντίπαρος έχει παλιά μεταλεία άσε πυο τους ρημάζουν οι κεραυνοί.

trikalinos-Trikala Greece said...

Οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής σίγουρα πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπόψιν,αλλά οι βαθμοί του μούστου πρέπει να είναι αυτοί που προείπα και αν λόγω της ποικιλίας ή της ξηρασίας (συμβαίνει και στην περιοχή μου αυτό,δλδ ποικιλία και ξηρασία)είναι μεγαλύτεροι,ρυθμίζονται με την προσθήκη ύδατος.

markos aliprantis said...

Γιώργο εξαρτάται από την χρονιά.Ρυθμίζω τον μούστο προσθέτοντας (αν έχει χαμηλούς βαθμούς)μούστο βρασμένο ή ζάχαρι και αν είναι πολύ δυνατό νερό αφού το ρίξω πάνω στα στρόφυλλα και τα ξεπλύνω.Το αφήνω γύρω στους 13ο μπωμέ.