Tuesday, October 6, 2009

H....μπουμπουνιέρα

Δεν φτάνουν όλα τα κακά που μας βρήκαν φέτος άρχισε και το βαρρόα να κάνει την εμφάνισή του παρά τις 3 επεμβάσεις μου με άχνη ζάχαρι.Τα μελίσσια είναι δυνατά έχουν μέσο όρο 5 τελάρα γόνο και φυσικά ελάχιστα μέλια αφού δεν υπάρχει τίποτα έξω που να δίνει.
Έλεγα να τους κάνω Οξαλικό αλλά σκεφτόμουν τις σίτες και την ταλαιπωρία να αλλάζω πάτους για να μην τις κάψει το οξύ κατά πρώτο λόγο και δεύτερο με τόσο γόνο μέσα θα πάει άχρηστη η επέμβαση.
Αποφάσισα να τους βάλω ακονιζιά πάνω στους κηρηθροφορείς αλλά σκέφτηκα οτι θα προπολήσουν τα φύλλα και άντε να τα βγάλεις.
Σκέφτηκα λοιπόν να τα βάλω μέσα σε τούλι σαν μπουμπουνιέρα για να τα βγάλω και πιό εύκολα.
Πήγα μακρυά από το μελισσοκομείο μου και μάζεψα ένα κουβά σκέτα φύλλα.Για να βγάλουν περισσότερη θυμόλη και άλλο ένα αιθέριο έλαιο που δεν το θυμάμαι πώς το λένε τώρα(ηλικία βλέπετε) κοπάνισα τα φύλλα με ένα στρογγυλό ξύλο(στυλιάρι) και μετά μιά καλή φούχτα από φύλλα σε ένα κομμάτι τούλι δέσιμο και μέσα στην κυψέλη.
Έχω γράψει σε ποιές κυψέλες είδα βαρρόα οπότε φαντάζομαι σε 3-4 μέρες θα έχουν πέσει αν κάνει δουλιά η μπουμπουνιέρα οπότε και θα επανέλθω για τα αποτελέσματα.

20 comments:

galifabee said...

Αγαπητέ Μάρκο Ακονιζά βάζω συνεχώς αλλά δεν είδα κάποια διαφορά σε σχέση με την Βαρρόα την βάζω δροσερή ίσως ξερή η όπως το κάνεις εσύ να δουλεύει καλύτερα, υπάρχει ένας ερευνητής εδώ στο ΙΤΕ που έχει κάνει πειράματα με απόσταγμα ακονιζάς τον βρήκα μιλήσαμε μου είπε ότι έχει αποτέλεσμα αλλά από ότι κατάλαβα από μόνη της η ακονιζά δεν καλύπτει το πρόβλημα φέτος έβαλα θυμόλη δεν είδα θεαματικά αποτελέσματα δοκίμασα και γαλακτικό οξύ είδα ότι έχει αποτέλεσμα αρκετά θα έλεγα αλλά δεν ξέρω ακόμα αν μόνο με γαλακτικό οξύ μπορείς να λύσεις το πρόβλημα μακάρι γιατί είναι ότι πιο αθώο από τα υπόλοιπα το μειονέκτημα είναι ότι θέλει πολύ δουλεία αλλά αυτό δεν με απασχολεί και πολύ φτάνει να έχει αποτέλεσμα χωρίς να επιβαρύνονται με χημικές ουσίες οι μέλισσες πάντως αξίζει να πειραματιστούμε πάνω στην Βαρρόα γιατί για πολλά προβλήματα στις μέλισσες αποτελεί αφορμή.

Exagono said...

Καλη επιτυχια,περιμενουμε τις εξελιξεις.

Anestis Ketsetzidis said...

Μάρκο
περιμένουμε την έρευνα σου.
Τα λέμε αύριο τετάρτη μεσημέρι.
Καλό σου βράδυ.

Κώστας Ελευθεριου said...

Πολύ ενδιαφέρον Μάρκο, αναμένω κι εγώ τα αποτελέσματα.

Spyros said...

Μάρκο, έχω ακούσει μερικούς σε νησιά-Κρήτη που έβαζαν ακονιζιά στο καπνιστήρι, ίσως αξίζει να το δοκιμάσεις και με αυτό τον τρόπο...

PanKok said...

Πέρσι δοκίμαζα κι εγώ ακονιζιά μέσα στο καπνιστήρι αλλά μου έδωσε την εντύπωση ότι τις εκνευρίζει λίγο. Φέτος την αντικατέστησα με κέδρο και νομίζω ότι πρέπει να έχει καλύτερα αποτελέσματα (τουλάχιστον, σε σχέση με την ακονιζιά).

george said...

gia kalitera apotelesmata isos tha itan protimotero na kliseis ola ta anoigmata plin tis isodou, gia na min kanei reuma stin kipseli kai hanete i mirodia tis akonizias. ola ta farmaka, bio kai mi litourgoun kalitera se klistes kipseles. vamma mporei na einai apotelesmatikotero. dokimaseto na mas peis.

markos aliprantis said...

Αλέξανδρε ποτέ από ότι είδα και εγώ ενα είδος βιολογικής καταπολέμησης του βαρρόα δεν φτάνει.Τους έχω ρίξει και άχνη.Είναι ο τέταρτος ή πέμπτος χρόνος που δεν βάζω καθόλου φάρμακα στα μελίσσια μου.Μέ τις σίτες την ακονιζά την άχνη ήταν υπό έλεγχο.Φέτος όμως είδα περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά.
Θυμόλη εδώ είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα.Μπορεί να πάρει δρόμο το μελίσσι από την κυψέλη λόγω της έντονης μυρωδιάς.Συμφωνώ με το ότι το βαρρόα φέρνει και άλλα κακά στο μελίσσι.

markos aliprantis said...

Σπύρο αυτό κάνω από τότε που σταμάτησα τα φάρμακα αλλά φέτος υπάρχει για κάποιο λόγο έξαρση της ασθένειας.

markos aliprantis said...

Παναγιώτη θα δοκιμάσω και κέδρο αλλά πρώτα να δώ τα αποτελέσματα της μπουμπουνιέρας για να ξέρω αν δουλεύει ή όχι.

markos aliprantis said...

Γιώργο συμφωνώ με την ιδέα σου και μάλλον θα βάλω από πάνω τα κηρόπανα.

Επόπτης said...

Μάρκο σε χαιρετώ. Δεν καταφέραμε να ξαναειδοθούμε στην Πάρο γιατί ήταν λίγες οι μέρες που είχα ακόμη άδεια. Ελπίζω να συναντηθούμε στα καζάνια για το τσίπουρο αν έρθω. Την προ τελευταία μέρα της αναχώρισης καθαρίζοντας μια παλιά αποθήκη ανακάλυψα ένα πήλινο καπνιστήρι που είχε ο πατέρας της πεθεράς μου . Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η κατασκευή του . Θα το φωτογραφίσω σύντομα και θα το ανεβάσω στο διαδύκτιο.
Την ακονιζιά δεν την έχω δοκιμάσει, στο καπνιστήρι βάζω συνέχεια κέδρο ή λεμονοκυπάρισο , χωρίς μεγάλα αποτελέσματα. Ένας γνωστός μου έβαλε πούδρα φαρμακευτική ( χωρίς πρωτεϊνες κλπ ) και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Πάντως θα πρέπει να περιμένουμε το ξεγόνεμα για αποτελεσματική θεραπεία.
Έχω διαβάσει πολλές ιστοσελίδες συναδέλφων , τώρα αποφάσισα να μπώ και εγώ στην παρέα του διαδυκτίου πιστεύοντας ότι οι γνώσεις πρέπει να διαδίδονται.

markos aliprantis said...

Καλώς τον επόπτη τί έγινε και χάθηκες ξαφνικά;.Πρέπει η χρονιά να είναι καλή και για εσάς έέέ;.Η φαρμακευτική πουδρα κάνει ότι δουλιά κάνει και η ζάχαρη άχνη.Κέδρο θα δοκιμάσω μάλλον αύριο στα υπόλοιπα μελίσσια για να δώ την διαφορά σε σχέση με την ακονιζιά.Πήλινο παλιό καπνιστήρι Παριανό έχω αναρτήσει παλαιότερα αλλά ανάρτησε και το δικό σου να δούμε αν είναι ίδια.

markos aliprantis said...

Χτες έκανα επιθεώρηση για να δώ πώς πάει η μπουμπουνιέρα.Δεν μπορώ να πώ οτι είδα θεαματικά αποτελέσματα αλλά αν δεν βρέχει αύριο θα τους ξαναρίξω άχνη.

Anestis Ketsetzidis said...

Μάρκο
καλημέρα απο τη βροχερή Θεσσαλονίκη.

ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ said...

Μάρκο καλησπέρα.Γιατί δεν δοκιμάζεις θυμόλα-οινόπνευμα σε αναλογία 1:1 με vetex πάνω στους κηρηθροφορείς?
θα πάθεις την πλάκα σου από την αποτελεσματικότητα.Γιατί λές ότι φεύγουν οι μέλισσες?εγώ μέσα στο καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες που έκανα δεν παρατήρησα τέτοιο φαινόμενο,εκτός από την αναμενόμενη αναστάτωση,η οποία είναι παροδική.
Δοκίμασέ το και αν έχεις πολλά βαρρόα θα δείς τι θα πάθουν,μόνο βάλε κάτω από την σίτα της βάσης χαρτόνι ή κόντρα πλακέ και θα δείς τι θα πέσει!

markos aliprantis said...

Γιώργο χτές το πρωΐ πήγα και αγόρασα wetex σε ρολό από το σουπερ-μαρκετ για να κάνω αυτή την δουλιά.Εδώ οι μέλισσες δεν έχουν καμιά σχέση με τις δικές σας λόγω μεγάλης διαφοράς κλήματος και εχθρών.Για τον λόγο αυτόν η εγκατάληψη της κυψέλης είναι συχνό φαινόμενο αλλά τώρα θα το δοκιμάσω πρώτα σε καμιά 20αριά μελίσσια και βλέπουμε.Πρόπερσι τους έβαλα το χειμώνα στο ζαχαροζύμαρο θυμόλη και είχα πρόβλημμα νωρίς την Άνοιξη με τον Β.Π για τί μύριζε.Αν θυμάμαι καλά 2-3 δόσεις δεν τον έδωσα για τον λόγο αυτόν.Τί έγινε εσύ τον έδωσες όπως λέγαμε στο τηλφ;

ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ said...

Μάρκο έχω αρκετό ακόμη,θα δούμε και ο χειμώνας είναι μπροστά μας,κάτι θα γίνει.

Φίλος said...

που μπορω να βρω εκχυλισμα ή αιθεριο ελαιο ακονιζιας γνωριζει καποιος?

markos aliprantis said...

ϊσως έχει ο Ρουμπουλάκης ρώτησε Είναι Σωκράτους 30 στην Αθήνα.