Thursday, November 12, 2009

ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟ

Μετα από κάμποσα τηλεφωνήματα που δέχτηκα από φίλους και γνωστούς και λόγω εποχής σκέφτηκα να γράψω για το πώς φτιάχνουμε το δικό μας ζαχαροζύμαρο.
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, κυρίως στεριανής, υπάρχουν ανθοφορίες και συλλογή νέκταρος όπως και γύρης ακόμη.
Όσο προχωράμε όμως στο Φθινόπωρο αυτά θα αρχίσουν να τελειώνουν και όσοι δεν έχουν αφήσει πολλές τροφές στα μελίσσια τους, και όχι μόνο, καλό θα είναι να φτιάξουν δικό τους ζαχαροζύμαρο γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά.
Δεν υπάρχει πιό καλή τροφή από το δικό μας ζαχαροζύμαρο ειδικά αν το μέλι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι από τις δικές μας μέλισσες.
Οι συνταγές που ακολουθούν είναι από επιστήμονες του κλάδου και δουλεμένες από μένα κάμποσα χρόνια και είναι για αυτούς που έχουν ζυμωτήριο.
Για τους νέους μελισσοκόμους που κυρίως σε αυτούς απευθύνομαι και δεν έχουν ζημωτήριο θα βάλουν λιγότερο ζάχαρι άχνη περίπου 25-30% ή θα πάνε σε κάποιον γνωστό τους που έχει ζημωτήριο να το φτιάξουν.
Σε ένα τσουβάλι ζάχαρι άχνη 50kg θα χρειαστούμε 12 κιλά μέλι και 4 ποτήρια του νερού χυμό από ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ.
Ο τρόπος παρασκευής είναι ο εξής:
Βάζουμε την ζάχαρι άχνη στο ζημωτήριο κάνοντας ένα λάκκο στην μέση για να πέση το μέλι μέσα εκεί και να μην κολλήσει στα τοιχώματα του ζημωτηρίου και παιδευτούμε.
Ζεσταίνουμε το μέλι στους 70 βαθμούς κελσίου για 10 λεπτά και προσθέτουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στο ζημωτήριο.
Βάζουμε το ζυμωτήριο να δουλέψει και περίπου ανάλογα με τον τύπο του σε 20 λεπτά είναι έτοιμο.Πρέπει όταν το πιάσουμε να μην κολλά στα χέρια σχεδόν καθόλου.Αν δούμε οτι κολλάει προσθέτουμε ζάχαρι άχνη.Όσοι θέλουν μπορούν να προσθέσουν σκόρδο σκόνη ή χυμό σε αναλογια μισό κεφάλι σκόρδο σε κάθε τσουβάλι ζάχαρης άχνης.Αφού ζημωθεί το βάζουμε σε σακκουλάκια νάϋλον ανα κιλό ή ανά 2 κιλά και τα κλείνουμε.
Κάτι πολύ σημαντικό ΔΕΝ βάζουμε μέλια ξυνισμένα γιατί θα καταδικάσουμε τις μέλισσες μας σε θάνατο.Πολλά προβλήματα επίσης δημιουργούνται όταν βάλουμε μέλια πολύ ρευστά που δεν τα έχουν σφραγίσει οι μέλισσες(κουμαριά)γιατί δημιουργούνται ζημώσεις και αλοιώνεται το προϊόν.
Η άλλη συνταγή είναι η ίδια μόνο που όποιος θέλει μπορεί να βάλει μέσα διάλυμα κρυσταλικής θυμόλης με οινόπνευμα 1:1δλδ 1 γρ θυμόλη με 1 κ.εκ καθαρό οινόπνευμα και μετά για κάθε κιλό ζαχαροζύμαρου βάζουμε 1κ.εκ από αυτό το διάλυμα.
ΠΡΟΣΟΧΗ όταν προσθέσετε την θυμόλη φορέστε οπωσδήποτε γάντια γιατί κοκκινίζουν τα χέρια.
Κατά την γνώμη μου πρέπει να μπαίνει ζαχαροζύμαρο είτε έχουν μέλια μέσα είτε όχι για να μην στρεσάρετε η μάνα.Πολλά μελίσσια έχουν χαθεί με μέλια γιατί οι μέλισσες δεν πήγαιναν να τα πάρουν από τα διπλανά τελάρα,ενώ όταν το ζαχαροζύμαρο τοποθετηθεί ακριβώς πάνω στους κηρηθροφορείς πάνω από το κεφάλι τους (μελισσόσφαιρα)το παίρνουν και ας έχει χαμηλές θερμοκρασίες.

25 comments:

Anestis Ketsetzidis said...

Μάρκο
πέρσυ ενώ είχανε μέλια μέσα,έχασα μελίσσια.Τι καλά να είσουν εδώ κοντά να έκανες και για μένα ζαχαροζύμαρο!
Χαιρετισμούς σε όλους.

ΜΕΝΤΕΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ said...

Μπράβο Μαρκο και καλό ξεχειμώνιασμα να έχεις.

Ερευνώντας και μαθαίνω said...

Καλή ακούγεται η συνταγή σου Μάρκο,με το χέρι γίνεται εύκολα;
(προσοχή στην θυμόλη να παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα προστασίας:μάσκα-γάντια)

evangelos naxios said...

Συγχαρητηρια,ολα τα γραφομενα σου ειναι φοβερα,εσεις στο ομορφο νησι σου εχετε καλοκαιρι και τον χειμωνα,εμεις στην Μακεδονια εαν αμελισουμε,ας εχουν μελια,ενα μελισσι,των 5,6,7 πλαισιων μπορει να χαθει,οπως επιβεβαιωνει και ο Ανεστης.Καλημερα σε ολα τα παιδια,αρχες Δεκεμβριου οριστε ημερα και ωρα απο τωρα,πρωτα ο Θεος,να το καψουμε στον Πειραια,εκτιμω Σαββατο βραδυ για να μπορουν και οι Μακεδονες.....

chaniabee said...

Σωστός!!!! Έγραψες πάλι!!

Spyros said...

Mάρκο, αυτή είναι από τις πιο χρήσιμες αναρτήσεις σε όλα τα μελισσο-μπλογκ! Όλοι λένε-γράφουν για ζυμάρι, για μέλι+ζάχαρη αλλά κανείς για τις ακριβείς αναλογίες-τρόπος ανάμιξης!
Όλοι πλέον θα φτιάχνουν παριανό ζαχαροζύμαρο!!!

Ευχαριστούμε!

markos aliprantis said...

Ανέστη μακάρι να είμαστε πιό κοντά να σου έφτιαχνα ευχαρίστως.Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη θα τους βάλω τήν πρώτη δόση και μετά τον Γενάρη θα φάνε άλλες δυό φορές.Το πολύ κρύο εδώ το κάνει τότε Γενάρη-Φλεβάρη (εκτός αν γίνει κάτι άλλο φέτος)αλλά τότε από το πρώτο 20ήμερο και μετά που αρχίζει και μεγαλώνει η μέρα αρχίζουν τα μελίσσια και ανεβάζουν τον γόνο τους.

Θεοδόσης Κατσαρός said...

…..ενώ όταν το ζαχαροζύμαρο τοποθετηθεί ακριβώς πάνω στους κηρηθροφορείς πάνω από το κεφάλι τους (μελισσόσφαιρα)το παίρνουν και ας έχει χαμηλές θερμοκρασίες….
ΑΣ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ
εμείς οι βόρειοι αυτό που λέει ο Μάρκος ,γιατί όταν βάζουμε τα ζυμάρια τα βάζουμε με ζεστό καιρό και τα μελίσσια είναι απλωμένα αλλά μόλις τα κρύα σφίξουν τυχαίνει να κάνουν την σφαίρα μακριά από την ζύμη και εμείς κοιμόμαστε ήσυχοι ,γι αυτό μόλις τα κρύα σφίξουν ξανακάνουμε έναν έλεγχο γρήγορο να διαπιστώσουμε αν τα ζυμάρια είναι πάνω στη σφαίρα ,γιατί αλλιώς είναι άχρηστα.

Σταύρος Χαμπάκης said...

γεια σου ρε Μάρκο μάστορα και ανοιχτοχέρη, δεν κρατάς μυστικά.
Μακάρι να υπήρχαν και άλλοι σαν και εσένα σε άλλους τομείς!

Δεν συνήλθα ποτέ μετά την φωτιά, αλλά υπόσχομαι να ανακάμψω σύντομα και μετά το ξεχειμώνιασμα να είμαι καi πάλι παρόν στις ανθοφορίες και στο blog

galifabee said...

Μάρκο μερικοί βάζουν μαγιά μέσα στο ζυμάρι τι έχεις να πεις γι αυτό?

markos aliprantis said...

Άλέξανδρε δεν έχω βάλει ποτέ και δεν ξέρω να σου πώ.Πιθανόν το βάζου για να πάρουν πρωτεΐνη αλλά δεν συγκρίνεται με την φρέσκια γύρη.

markos aliprantis said...

Χρήστο εξαρτάται από το πόσο ζυμάρι θα φτιάξεις.Πολύ πιό εύκολο είναι να βάλεις τα υλικα σε μια μεγάλη λεκάνη να φορέσης καθαρές γαλότζες και θα το ζυμώσεις ευκολότερα και πιό ξεκούραστα.

markos aliprantis said...

Σπύρο δεν είναι Παριανή η συνταγή.Εδώ δουλεύουν άλλα κόλπα που θα στα πώ όταν βρεθούμε ή μιλήσουμε στο τηλ.

markos aliprantis said...

Θεοδόση νομίζω οτι το καλύτερο για την σωστή τοποθέτηση του ζαχαροζύμαρου αν έχει γόνους έστω και λίγο το μελίσσι το βάζουμε εκεί.Αν δεν έχει το βλέπουμε πάλι όπως λές μόλις σφήξει το κρύο.Συνήθως κάνει στο ίδιο μέρος την σφαίρα πάντα.

markos aliprantis said...

Σταύρε που είσαι ρέέέ.Φαντάζομαι να συναντηθούμε στην Αθήνα.

kkokinos said...

Mαρκο γεια!!
Μεσα και εγω για Σαββατο.
Και παλι ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου εστω και αν διαφωνεις μαζι μου! Ευχαριστω και νασαι καλα!

markos aliprantis said...

Κkokinos δεν έχω πρόβλημμα αλλά αν ξεκινήσεις πρώτη φορά με 20 μελίσσια σίγουρα το πρόβλημμα ΄θα είναι δικό σου.Απλά σου είπα την άποψη την δική μου(και του 95% των παλιών μελισσοκόμων)

ΛΥΤΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ said...

Σήμερα έφτιαξα δοκιμαστικά λίγο ζυμάρι... Ένα έχω να σου πω Μάρκο. Έγινε πάρα πολύ καλό αν και ήταν λίγο δύσκολο το ζύμωμα. Συμφωνώ ότι ήταν από τις καλύτερες αναρτήσεις... Α και να μην το ξεχάσω σήμερα έκλεισα εισιτήρια για 3 - 7 Δεκ. Ελπίζω να σε γνωρίσω από κοντά (όπως και όλους τους μπλοκάδες)γιατί καλό το ίντερνετ αλλά απρόσωπο...Έχετε κανονίσει σημείο συνάντησης?

markos aliprantis said...

Χρήστο αν δεν υπάρξει καμιά άλλαγή η συνάντηση θα είναι στο Καφέ από τις 6 μέχρι 8-9.Θα τα πούμε από κοντά.

Βλαβιανός Γιάννης said...

Καλησπέρα κ.Μάρκο.Είχα βάλει ζαχαροζύμαρο σε ένα μελισσάκι 4άρι πριν 17 ημέρες.Σήμερα λόγο καλού καιρού πήγα να δω πως πηγαίνει.Δούλευε κανονικά και έφερνε και γύρη.Όταν άνοιξα όμως το καπάκι είδα γύρω από το ζαχαροζύμαρο αρκετές πεθαμένες μέλισσες.Λέτε να πέθαναν φυσιολογικά,λόγο ηλικίας ή έγινε κάτι με το ζαχαροζύμαρο;Τίς προηγούμενες μέρες είχαμε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες και οι μέλισσες δεν μπορούσαν να βγουν έξω.

markos aliprantis said...

Γιάννη τί ζαχαροζύμαρο έβαλες δικό σου ή αγοραστό;.
Αν είναι δικό σου μήπως το μέλι σου δεν ήταν καλό;.
Αν το ζαχαροζύμαρο που έχουμε βάλει στα μελίσσια μας είναι καλό τότε τις ζεστές μέρες του Χειμώνα τα μελισσάκια μας είναι ζωηρά μαζεύουν γύρη και νέκταρ.
Αν όχι είναι νωχελικά και γενικά δεν δουλεύουν.

Unknown said...

Για σου Μάρκο και μπράβω για το blog σου. Κάπου έχω διαβασει ότι δεν χρησιμοποιείται ζάχαρη άχνη του εμπορίου, γιατί περιέχει υψηλό ποσοστό αμύλου, το οποίο είναι τοξικό για τις μέλισσες. Έχεις κάτι κατά νού.Εσή τι άχνη χρησιμοποιής?

markos aliprantis said...

Χρήστο έχω σπαστήρα ζάχαρης που την κάνει άχνη.

Unknown said...

Α μάλιστα για εμάς τους κοινούς θνυτούς καμιά ιδέα

markos aliprantis said...

Χρήστο μόνο αν έχεις γνωστό κάποιον μελισσοκόμο που έχει σπαστήρα ή ρώτα σε κανέναν ζαχαροπλάστη να σου σπάσει.