Wednesday, December 16, 2009

Tα εργαλεία της δουλιάς


Από πιτσιρικάς όταν ερχόμασταν για διακοπές στην Πάρο και καθόμασταν όλο το καλοκαίρι μέχρι του Αγίου Ευσταθίου(20 Σεπτεμβρίου) όποτε γέμιζε φυσίγγια ο θείος μου ο Στάθης πάντα καθόμουν και έβλεπα με δέος την λεπτομέρεια και την προσοχή που έδινε σε αυτό που έκανε.Και εγώ λοιπόν από τοτε που πρωτοέβγαλα άδεια κυνηγιού τα φυσίγγια που χρησιμοποιώ τα φτιάχνω μόνος μου.Στήν αρχή με μόνο την ζυγαριά τό χωνάκι και το χειροκίνητο στροφείο περνούσε ευχάριστα η ώρα (χωρίς υποχρεώσεις).Η τεχνολογία προόδευσε και σε αυτόν τον τομέα και μετά άρχισαν να πρωτοκυκλοφορούν τα ερασιτεχνικά ογκομετρικά και μηχανή αστεροειδούς κλεισίματος που αύξησαν την παραγωγή κατακόρυφα δλδ ενώ με τον παραδοσιακό τρόπο γέμιζα 50 φυσίγγια την ώρα ίσως και λιγότερα με τα ογκομετρικά γεμίζω σε γρήγορο ρυθμό και 200.Σήμερα κυκλοφορούν μηχανές ερασιτεχνικές που μπορούν να γεμίζουν και 500 φυσίγγια την ώρα.Το πρόβλημμα ήταν μετά το κλείσιμο με αστεροειδές χρειάζεται πάλι ρέλιασμα και εκεί μέχρι να καταλήξω στην "πατέντα" μου πήρε καιρό.Μιά έπρεπε να ρυθμίζω την βάση του δράπανου στην σωστή θέση και μετά αν χρειαζόμουν το δράπανο άντε να το ξαναρυθμίσεις,μιά οι λίγες στροφές, με οδήγησαν να βρώ την λύση και είναι αυτή που φαίνεται δεξιά στην φωτό.Ένα μοτέρ από παλιό πλυντήριο στις 900 στροφές και η βάση.Το τέλειο ρέλιασμα που ρυθμίζεις με sτοp το βάθος που θέλεις.

Με τίποτα δεν συγκρίνω τα φυσίγγια μου με τα κοινά έτοιμα της αγοράς (βλέπεις 36 χρόνια πείρας που λένε) .Το θέμα είναι θα τα βάλουμε όλα στην ντουλάπα φέτος;

14 comments:

Anestis Ketsetzidis said...

Μάρκο
είσαι και πολύ χρυσοχέρης.
Να σου πώ πώς φέτος έριξα μια τουφεκιά με δικιά σου σφαίρα και είχα και την πρώτη μπεκάτσα.
Μην στεναχωριέσαι
η Τίνα θα κάνει πίσω μπροστά στην γενική κατακραυγή.
Καλό βράδυ στην Πάρο.

İlhami Uyar said...

Dear Markos Aliprantis,havent you automatic rifle,Do you again filled old cartidges?Have a good change,best wishes.

trikalinos-Trikala Greece said...

Μπράβο Μάρκο,πατεντιάρης ο θείος σου ,πατεντιάρης και συ.

Επόπτης said...

Α ρε Μάρκο . Έχω και εγώ τα παλιά εργαλεία αλλά χρόνια από τότε πού βγήκαν ευρέως οι πλαστικοί κάλυκες σταμάτησα να φτιάχνω και παίρνω έτοιμους. Εσύ βλέπω προχώρησες και στην "τεχνολογία".
Σε ζηλεύω. Νασε πάντα καλά

zepos said...

Βάλε μπρος Μάρκο τα "εργαλεία"..
Την υπέγραψε την ρημάδα τη νέα ρυθμιστική...

"Θα είμαστε στο βουνό Σάββατο ξημέρωμα, στο σπίτι μας, με τα σκυλιά μας, την καλή μας παρέα, και τις πλάκες μας. Την παγωνιά θα την σπάζει η καλή μας διάθεση. Και όταν κουραστούν τα σκυλιά μας, όταν βαρύνουν και τα δικά μας πόδια, θα ανάψουμε και πάλι τη θράκα για συντροφιά και θα γευτούμε τα φρέσκα βραστά αυγά, το χωριάτικο ψωμί, το κρεμμύδι και την ντομάτα, και μετά, θα συνεχίσουμε"

http://artozinos.blogspot.com/2009/12/blog-post_17.html

Beebbc and sv2bbc said...

Μάρκο χαρά στο κουράγιο σου να γεμίζεις φυσιγγια.Τι θηραματα υπαρχουν εκεί???

markos aliprantis said...

Ανέστη τελικά έγινε η αλλαγή στην ρυθμιστική και λέω να πάω σε λίγο καμιά βόλτα αν και με τόσο Σορρόκο δεν νομίζω να έχει τίποτα θα δούμε.

markos aliprantis said...

Dear Ilhami before 10 years i filled old cartides but now i filled only a new.I use powder A1 from France up 20 years a go.

markos aliprantis said...

Τρικαλινέ πού να έβλεπες την ιεροτελεστία όταν έχυνε σκάγια για το εμπροσθογεμές.Πού να είχαμε τότε φωτ. μηχανές να έβλεπε ο κόσμος τα θηράματα που έφερνε.

markos aliprantis said...

Φώτη είναι η λόξα και η ωραία απασχόληση να βρείς και να φτιάξεις ένα καλό φυσίγγι.Άν τα βάλεις κάτω δεν έχεις σχεδόν καμιά οικονομική διαφορά από τα έτοιμα.

markos aliprantis said...

Τάσο ξεκινώ χρονικά έχει Αγριοκούνελα,τρυγόνια,ορτύκια,λαγούς,Τσιχλοκότσυφα,μπεκάτσες(όχι πολλά πράγματα).

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Γεια σου Μάρκο.
Αν έγραφες μόνο για κυνήγι δεν θα γνωριζόμασταν ποτέ. Αυτά που γράφεις μου φαίνονται Κινέζικα ρέλιασμα και λοιπά αφού με το άθλημα δεν έχω καμιά σχέση.
ΖΕΠΟ να ρωτήσω κάτι. Αυτά που κτυπάτε τι τα κάνετε ? Όταν ανάβεται φωτιά δεν τα……γλεντάτε? Γιατί τότε τρώτε αυγά? Σας εύχομαι καλό βόλι.

zepos said...

Θοδώση τα θηράματα τα μαγειρεύουμε..Είναι μια σχεδόν "ιερή" μέρα με κρασοκατάνυξη και φυσικά ιστορίες περί των... τρομερών κατορθωμάτων μας..
Στο βουνό εμείς εδώ οι νησιώτες κουβαλάμε συχνά λουκάνικα χειροποίητα, που τα ψήνομε σε αναμένο φρύανο, τυρί, ψωμιά και κρασί ή τσίπουρο όταν κρυώσει ο καιρός..
Μάρκο σήμερα σήκωσα δυό μακρομύτες και πήρα τη μια...

Anestis Ketsetzidis said...

Μάρκο
προτείνω να κάνουμε ένα τραπέζι στο Θεοδόση με θηράματα και κόκκινο κρασί.
Πιστεύω πως θα κερδίσουμε την συμπάθεια του....χαχαχα.
Ζέπο στείλε και σε μας καμιά βελουδομάτα.