Friday, June 4, 2010

To μεγάλο θανατικό


Εδώ και χρόνια όταν αρχίζει και δίνει ή μάλλον λίγο πρίν αρχίσει να δίνει το θυμάρι ενώνω τα αδύνατα μελίσσια που υπάρχουν στο μελισσοκομείο.Πάντα βάζω ένα δυνατό με ένα λιγότερο δυνατό αφού του έχω πάρει πρώτα την μάνα(του αδύνατου).Επειδή εφέτος η Άνοιξη όπως έχω ξαναπεί ήταν από πλευράς μελισσοκομικής χάλια και επειδή δεν τάϊσα σιρόπια για να πάρω καθαρό μέλι τα μελίσσια μου γενικά είναι πεσμένα σε πληθυσμούς.Η διαφορά πληθυσμού μεταξύ τέλος Απριλίου με τώρα αγγίζει σχεδόν το 50%.Στο θυμάρι τα μελίσσια πρέπει να είναι πολύ δυνατά για να έχεις κάποιες ελπίδες οτι θα πάρεις μέλι αφού βέβαια περιορίσεις την μάνα να μην γεννάει παντού λόγω της νεκταροσυλλογής .Έχω ενώσει σχεδόν τα μισά μελίσσια μου (εννοείτε με εφημερίδα)όμως σε 3 από αυτά έπαθα κατάθληψη την άλλη μέρα που πήγα και τα είδα.Ψόφιες μέλισσες παντού σε ακτίνα 1,5 μέτρου.Ακόμη δεν κατάλαβα τί μπορεί να έχει συμβεί.Οι προϋποθέσεις ήταν σχεδόν οι ίδιες σε όλα.Μεγάλη ζημιά και τρόμος μήν τυχόν και ξανασυμβεί γιατί έχω και άλλα για συνένωση.Έχω ενώσει πολλές φορές μελίσσια με μέτριο πληθυσμό 5-6 τελάρα χωρίς καν εφημερίδα γιατί δεν είχα μαζί μου χωρίς να σκοτωθεί καμιά σχεδόν μέλισσα.Αυτό που μου συνέβη τώρα είναι για μένα πρωτόγνωρο.

30 comments:

Anestis Ketsetzidis said...

Μάρκο
η πείνα,και η έλειψη νεκταροέκρισσης μήπως τις κάνει φονικές?
Ας ελπίσουμε να πάει καλά το θυμάρι.
Την καλημέρα μου...

zepos said...

Καλημέρα Μάκο
Όπως σου είπα φετος και οι δικές μου είναι "περίεργα" επιθετικές. Είναι αυτό που λέει ο Ανέστης, πείνα!
Εγώ δεν τολμάω να πάω πλέον κοντά χωρίς την στολή του... αστροναύτη!
Μου την σπάει πολύ.
Ετσι και αλοιώς είναι λίγα τα ψωμιά τους..

chaniabee said...

Μήπως αυτή την λέξη << καθαρά μέλια>> πρέπει να την ξαναμεταφράσετε?????
Μήπως ο τρόπος που σκέφτεστε εσείς δεν συμπίπτει με την επιβίωση της μέλισσας????? Για βάλτε λίγο νερό στο κρασί σας και σταματήστε να είστε τόσο ρομαντικοί πια!!!!!!!! Αυτός που βάζει στην τράπεζα λεφτά είναι αυτός που του περισσεύουν και όχι αυτός που έχει λυσσάξει της πείνας!
Αυτό που έκαναν οι μόνιμες μέλισσες της κυψέλης στις νέες που πρόσθεσες, θα κάνει και ο ελληνικός λαός στους αλλοδαπούς λόγο έλλειψης εργασίας και ελλείψεως χρημάτων!
Αίσθημα της επιβίωσης

ΝΙΚΟΣ ΠΑΓΩΝΗΣ said...

Παντελή ανοίγεις άλλο κεφάλαιο τώρα που μόνο με ένα τρόπο μπορεί να τιτλοφορηθεί...
Απατεωνιές για να σώσουμε τον κώλο μας.
Θέλει κάποιος να ταΐσει???
Ας ταΐσει για να μην ψοφήσουν.
Μετά όμως αν τρυγήσει μην έχει την απαίτηση να λέγεται έντιμος μελισσοκόμος (μην σου πω ούτε καν μελισσοκόμος).
Τα ίδια χάλια μ' αυτούς που φέρνουν κινέζικα μέλια και ΒΠ θα είναι.
Και τα παραμύθια με ρομαντικούς και τέτοια ας τα αφήσουμε για κανέναν άλλο.
Το σωστό είναι σωστό και το καθαρό καθαρό.
Η είσαι απατεώνας προς τους πελάτες σου ή δεν είσαι.
Βυτιόμελα και σιροπόμελα και λοιπά μακριά από 'μας.

Ερευνώντας και μαθαίνω said...

Κρίμα Μάρκο
φταίει η έλλειψη τροφών αλλά και ίσως ο κακός χειρισμός.
Νομίζω ότι αν έριχνες 5-6 σταγόνες αιθέριο έλαιο στην κυψέλη -αποδέκτη δεν θα είχες πρόβλημα (εγώ ακολουθώ αυτήν την μέθοδο χωρίς εφημερίδα).
Όσο για το τάισμα αφείστε φίλοι μου τις υπερβολές,δεν είναι σωστό σε καμία περίπτωση να τρυγίζει σιρόπια ένας μελισσοκόμος αλλά ούτε είναι σωστό να αφήνει τα μελίσσια του χωρίς υποστήριξη σε δύσκολες ώρες ( τότε δίνουμε 1 πίττα 1 κιλού που θα τα κρατήσει 15 μέρες- τόσες μέρες περίπου θα κάνει να την πάρει, χωρίς να υπάρχει περίπτωση να αποταμιευτεί).
Εγώ το κάνω με μέτρο όταν χρειάζεται(Φεβρουάριος,Ιούλιος συνήθως δηλαδή σε εποχές που δεν υπάρχει νέκταρ αλλά και όταν χάνω μελίσσια από πείνα ).
Μια χρονιά τάισα 20 Μαϊου αφού δεν είχε μείνει ούτε σταγόνα μέλι στις κυψέλες και 1 διώροφομελίσσι χάθηκε κατά 80% από πείνα !
Αν δεν τάιζα θα τα έχανα όλα σε 1-2 μέρες.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΓΩΝΗΣ said...

Χρήστο μου δεν είπα να μην ταϊσεις αλλά επειδή έχει ξαναγίνει αυτή η συζήτηση...αντέδρασα έτσι.
Ο Μάρκος είπε δεν τάισα για να τρυγήσω καθαρά μέλια.
Ε το καθαρό μέλι είναι καθαρό μέλι, πάει και τελείωσε.
Δεν είναι ρομαντισμός να μην δίνεις στον κόσμο ό,τιναναι.

chaniabee said...

Φίλε Νίκο …. Στην αλφάβητο υπάρχει το Α το Ω αλλά και μερικά ακόμα γράμματα….....αν θέλετε να είστε των άκρων δικαίωμα σας. Αλλά δεν μπορείτε να προτιμάτε την δολοφονία από ασιτία παρά να ταΐσετε έστω με βανίλια ή ζαχαροζιμαρο. Το αν βάλετε σιρόπι 1 προς 1, ανά τρεις μέρες ένα λίτρο θα το αποθηκεύσει η μέλισσα μήνα Μάιο?
<< απατεωνιές για να σώσουμε τον κολο μας, κτλ. κτλ.>> όμορφες εκφράσεις!!

markos aliprantis said...

Ανέστη το θυμάρι μέχρι στιγμής πάει καλά αν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημμα αργότερα.

markos aliprantis said...

Γιώργο σίγουρα και η πείνα συμβάλει στην επιθετικότητα αλλά άντε να ήταν 200 μέλισσες που θα έδιναν μάχη.Εδώ μιλάμε από τη 15 τελάρα που είχαν και οι δυό κυψέλες έμειναν τα 3-4 και χωρίς μάνα.

markos aliprantis said...

Παντελή ξέρεις την κουζουλάδα μου με το θέμα αυτό.Πολλοί γνωστοί μου το λένε αλλά εγώ δεν.Πές μου σε παρακαλώ έχεις έρθει στην Πάρο αν με έβλεπε ένας να ταΐζω τις μέλισσες 10 μέρες πρίν την ανθοφορία του θυμαριού σε μιά βδομάδα δεν θα είχα που να σταθώ και εκτός αυτού δεν θα αγόραζε μέλι από μένα κανένας ντόπιος.Μπορούσα να τους βάλω ζαχαροζύμαρο αλλά ήδη έχω δώσει πολλά ευρουλάκια για να τις συντηρήσω τον Χειμώνα που μας πέρασε επειδή και η περασμένη χρονιά ήταν άσχημη.Δεν γίνεται (δεν με παίρνει)να ξοδεύω τα 3πλάσια από αυτά που βγάζω.΄Να φανταστείς οτι από τις αρχές του Γενάρη θέλω πάνω κάτω 80€ πετρέλαιο την βδομάδα + φθορές αυτοκινήτου+λάδια ξύδια κλπ + αγορά μελιού για τάΙσμα + 300 € και παραπάνω ζάχαρη.Να μου φιλίσεις τα κορίτσια.

markos aliprantis said...

Νίκο κάπως έτσι σκέπτομαι και εγώ.Όμως δεν ξέρω προβλημματίζομαι με το θέμα γιατί ναι μεν αγνό,ακριβό(20€) χωρίς φάρμακα χωρίς ταΐσματα όταν δεν πρέπει αλλά λίγη παραγωγή.Ενώ κάποιοι μαθητές μου που-λέει ο λόγος- με το 1/4 των μελισσιών που έχω εγώ και στην ίδια περιοχή έβγαλαν 4πλάσιο μέλι αλλά το πουλάνε 16€.
Πάντως ένα είναι γεγονός οτι κοιμάμαι ήσυχος χωρίς τύψεις οτι κάποιον κορόϊδεψα.

markos aliprantis said...

Χρήστο δεν είναι θέμα χειρισμών.Έχω κάνει αρκετές εκατοντάδες ενώσεις στα μελίσσια μου από τότε που ασχολούμαι.Πράγματα που κάνω τακτικά και ξέρω αλλά αυτό ήταν το κάτι άλλο.Στα άλλα που συνένωσα δεν υπήρξε κανένα πρόβλημμα.

GRAINBOW said...

Mαστρο-Μαρκο την καλησπερα μου.Εγω περυσι μετα τον τρυγο(08/08/2009),εκανα αρκετα ταισματα με σιροπι,το πρωτο στις 25/08/2009 και τελευταιο ηταν την 31/1/2010.Τ προτελευταιο ταισμα εγινε με ζυμαρι παρασκευασμενο απο φιλο μελισσοκομο στη Συρο απο ρεικομελο Ανδριωτικο(1/1/2010)Σε μια προχειρη επιθεωρηση στις 20 Φεβρουαριου 2010 διαπιστωσα οτι ελαχιστες εως καθολου τροφες ειχαν απομεινει στις κυψελες,αλλα δεν ταισα και προτιμησα να το ρισκαρω,μιας και η νεκταροεκκριση ειχε ηδη αρχισει(ξινακια,μηδικες,καλεντουλα κλπ).
Μετα θα ερχοταν και ο φασκος(μιας και το χειμωνα εβρεξε πολυ καλα-680 χιλιοστα περιπου).Ναι μεν ταισα αρκετα το χειμωνα,αλλα μεχρι 31/1/2010.Οι περισσοτεροι που γνωριζω ταιζουν ακομα και μετα την 25η Μαρτιου και λενε οτι δεν νοθευουν !
Λαβε υποψη πως ο τρυγος στην (οψιμη) Απανω Μερια γινεται το πρωτο 15ημερο του Αυγουστου-αν πας νωριτερα δεν θα εχει σφραγιστει το θυμαρισιο.
Αυτη τη στιγμη λεω πως ολα πανε καλα,εχουν μπολικα μελια,και το θυμαρι ανοιγει ικανοποιητικα(μας ετοιμαζει και βροχη το Σ/Κ).
Αυτο που κανω ειναι οτι κραταω δυνατα τα μελισσια το χειμωνα(15 εως 20 πλαισια),δεν κανω χωρισματα,τα σμαρια δεν τα τρυγω ποτε,γενικα δεν κανω πολλες επεμβασεις στα μελισσια,και βεβαια ειμαι καθαρα ερασιτεχνης και δεν πουλαω,οτι βγαινει ειναι μονο για οικογενεια και φιλους και για καμμια υποχρεωση.
Σημειωση-το βασικο μου μελισσοκομειο ειναι καλα απαγιασμενο απο ανεμους-στο αλλο που ειναι πιο εκτεθειμενο η παραγωγη και αναπτυξη ειναι σαφως κατωτερη.Τα βασικα πιστευω ειναι¨
1)καλη ηλιοφανεια ΚΑΙ το χειμωνα
2)απανεμια οπως ειπαμε
3)οσο χαμηλοτερο υψομετρο να τοποθετηθουν(η μελισσα να ανεβαινει ξεφορτωτη και να κατεβαινει φορτωμενη-το αντιθετο προκαλει απωλειες απο σφηκες,κουραση κλπ)
4)Οχι κοντα σε δρομο με κινηση(χιλιαδες μελισσες χανει καθε μελισσι απο συγκρουσεις με αυτοκινητα)
5)μακρια απο κεραιες,ακτινοβολιες(στο βασικο μου μελισσοκομειο το κινητο δεν πιανει καν σημα)
6)και τελευταιο,φυσικα να υπαρχουν τα καταλληλα φυτα(στα ξερονησια μας) που θα δωσουν νεκταρ και μελι αργοτερα-στην περιοχη μου ειναι μηδικες,σκιστοι(λαδανιες),φασκομηλο,και καποια δεντρολιβανα που εχω φυτεψει και με κοπο συντηρησα.Οι μηδικες φυτευονται ευκολα και ειναι μεγαλης αντοχης και νεκταροεκκρισης,ασε που φυτρωνουν και μονες τους.
Εχω σκεφτει οτι αν τα χωριζα πριν την ανοιξη,δεν υπηρχε περιπτωση να τρυγησω σχεδον ποτε....
Αν βγαλουν σμαρια τα πιανω αλλα ποτε επανενωση.Ουτε κοβω τα βασιλοκελια(το ειχα κανει παλια).
Αυτα,και ελπιζω να μην σας κουρασα...
Και εννοειται οποτε ερθεις προς τα μερη μας θα χαρω να σε ξεναγησω στα μελισσια και να πιουμε και κανενα τσιπουρακι!

GRAINBOW said...

Ξεχασα να πω επισης οτι εχει και πολλες σμυρνιες(αλογοθυμαρα)και καμποσα ρεικια στις κορυφες των βουνων.
Απαγιαζει=απαγκιαζει(γραψε λαθος)..

halastanis said...

Καλημέρα Μάρκο.
Καταρχήν συγγνώμη που δεν έχω επικοινωνήσει μαζί σου αλλά όπως καταλαβαίνεις τρέχω σε 2 δουλειές - παιδιά κ.λ.π.
Λοιπόν 100 % υπήρχε και άλλη μάννα μέσα στο μελίσσι και γι΄αυτό και κόπηκαν τα μελίσσια.
Όταν ενώνεις μελίσσια για να μην χάνεις χρόνο και για να είσαι σίγουρος θα βάζεις και διάφραγμα ανάμεσα τους. Μετά από 2 ημέρες θα το τραβάς και τελειώνει η υπόθεση. Αυτό βέβαια γίνεται όταν δεν σε νοιάζει τι θα απογίνει η μία από τις δύο μάνες (επιζεί η πιό νέα και δυνατή).
Μιά φορά που έκανα βασιλοτροφία, είχαν σφραγισθεί τα κελιά και την επόμενη ημέρα αντίκρυσα ότι ήταν όλα κομμένα. Βρίσκω το δασκαλό μου ΚΟΣΚΟ Αργύριο και του είπα τι έπαθα. Αυτός μου είπε πάμε να δούμε μαζί το κεντρωμένο μελίσσι. Στο δρόμο μου εξήγησε ότι μέσα στο μελίσσι υπήρχε και άλλη μάνα εκτός από αυτή που είχα πάρει για να μείνει ορφανό. Πράγματι μετά από λίγη ώρα βρήκαμε και μία δεύτερη μάνα μέσα στο μελίσσι με φαγωμένα φτερά και μαυρισμένη.
Σου εύχομαι να πάνε όλα καλά στο ΘΥΜΑΡΙ.

markos aliprantis said...

grainbow υπάρχει μια σημαντική διαφορά άλλο έχω 5-10 μελίσσια και κάνω την πλάκα μου και άλλο έχω 100 και το κάνω επαγγελματικά.Όπως ξανάγραψα δεν είναι η πρώτη φορά που ενώνω μελίσσια.Τα υπόλοιπα που γράφεις μου είναι γνωστά αλλά εδώ δεν έχεις πολλά περιθώρια για να βάλεις τα μελίσσια μιας και το 99% των βουνών είναι ιδιωτικά πρώτον και δεύτερον παντού φυτρώνουν σπίτια σαν μανιτάρια.Πάντα κάθε χρόνο και να το έχεις υπ'όψιν σου πρίν ανοίξει το θυμάρι καλό είναι να βγάζεις όλα τα ανθόμελα για να σου δώσουν τα μελίσσια καθαρό θυμαρίσιο.Πάντα θα μας εκπλήσουν οι μέλισσες με την συμπεριφορά τους και μην κοιτάς που δεν τα γράφουν όλοι για να μην θιχτεί το μελισσοκομικό τους κύρος.

markos aliprantis said...

Καλώς τον Γιώργο.Σίγουρα δεν υπήρχε μάνα μέσα στο μελίσσι γιατί την πήρα μαζί με το τελάρο της και το ξαναέλεγξα.Εξάλου αν ήταν και οι δυό μέσα θα ζούσε η μία εδώ μιλάμε οτι έμεινε ορφανό μόνο το ένα από τα τρία μελίσσια που είχε και τις μεγαλύτερες απώλειες σε πληθυσμό.Πολλές φορές έχει συμβεί και αυτό με την μάνα μέσα όταν κάνω παραγωγή Β.Π βγαίνει μάνα από κανένα κρυφό Β.Κ και σου χαλάει τα μπολιασμένα Β.Κ.Φέτος ανατράπηκαν πολλά που τα θεωρούσα δεδομένα π.χ το θυμάρι.Μέχρι τώρα από παρατηρήσεις που έκανα αλλά και από λεγόμενα άλλων μελισσοόμων το θυμάρι δίνει με σχετικά υψηλή θερμοκρασία.Και όμως αυτό που είδα φέτος δεν το έχω ξαναδεί να δίνει το θυμάρι σε χαμηλές θερμοκρασίες και μάλιστα όχι απλώς να δίνει αλλά να είναι γεμάτα μέλισσες και να παραδίνει νέκταρ.

Κώστας Ελευθεριου said...

Φίλε Μάρκο λυπάμαι πολύ !

Θα συμφωνίσω με τον Ανέστη και τον Ζέπο , ως προς την αιτία και δεν θα πάρω μέρος στα υπόλοιπα αν και έχω άποψη. Εσύ Μάρκο θα βρεις την πραγματική αιτία και θα μας πεις κι εμάς αργότερα.

Μιά ακόμα εμπειρία λοιπόν.

markos aliprantis said...

Κώστα δεν την έχω βρεί ακόμα την αιτία που έγινε αυτό.Προσπαθώ να δώσω εξηγήσεις αλλά δεν βρίσκω.Αυτό που έγραψαν ο Ζέπος και ο Ανέστης εκεί πήγε από την αρχή η σκέψη μου αλλά και τα υπόλοιπα που ένωσα ήταν στο ίδιο στύλ.

Επόπτης said...

Μάρκο μάλλον τα αποθέματά τους δεν ήταν αρκετά και έξω δεν είχε τις κατάλληλες ποσότητες.
σε τι ποσοστό από τις ενώσεις σου έγινε αυτό
Σού εύχομαι καλά να πας στα θυμάρια

lingistis said...

Μάρκο διάβασα 2 φορές όλη την ανάρτηση σου καθώς και τις απαντήσεις.

Από ότι κατάλαβα το περιστατικό έγινε και στα 3 μελίσσια την ίδια ημέρα και μήπως πρωί? Είναι κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο… και αινιγματικό. Η δύναμη των μελισσιών που ένωσες σε σχέση με τα υπόλοιπα μελίσσια πως ήταν? Η θέση τους μέσα στο μελισσοκομείο? Από γόνο… είχε αρκετό γόνο το μελίσσι από την μάνα που άφησες ζωντανή? Είχαν γερά μελίσσια και ίσως μην συνενωμένα δίπλα τους? Οι πόρτες τους ήταν πέρα για πέρα ανοιχτές? Σε ρωτάω αυτά γιατί εάν έβλεπα ένα τέτοιο μελίσσι στα δικά μου θα έλεγα ότι ήταν κλασική περίπτωση «πολέμου»… ή αλλιώς μορφή λεηλασίας. Με την ένωση των μελισσιών δημιουργήθηκε αναταραχή, το τμήμα του μελισσιού που ορφάνεψες και ένωσες δεν είχε προλάβει να νιώσει την ορφάνια του και υπήρχαν ακόμα φερομόνες από την μάνα του… από την άλλη οι φερομόνες της οικοδέσποινας βασίλισσας δεν ήταν αρκετές να επισκιάσουν το προστιθέμενο πληθυσμό και προφανώς δεν είχαν στρωμένο γόνο όσο θα έπρεπε. Η ανθοφορία μετά από πείνα, η γενική αναστάτωση στο μελισσοκομείο με τις ενώσεις και λοιπούς χειρισμούς των μελισσιών, η πληθώρα των συλλεκτριών που θα ήταν ακόμα έξω στην βοσκή και αρκετοί ακόμα παράγοντες ήταν για μένα οι αιτία να σου λεηλατήσουν τα μελίσσια, να στα πλακώσουν τα υπόλοιπα γιατί για να το πω απλά αυτά ήταν οι αδύναμοι κρίκοι.

Συμβουλή μου είναι να αφήνεις ορφανά για τουλάχιστον μία μέρα όσα μελίσσια θα ενώσεις, να περιορίζεις τις πόρτες και εάν νομίζεις ότι έχω δίκαιο… την επόμενη της ένωσης μελισσιών για την τεχνική που ακολουθείς στο θυμάρι να πηγαίνεις χαράματα στα μελίσσια για να προλάβεις ένα τέτοιο φαινόμενο.

IxNiLaTiS said...

Είχες αφήσει ξεχωριστή είσοδο στο επάνω μελίσσι;

markos aliprantis said...

Γιάννη σαν κανόνα έχω τις ενώσεις να τις κάνω σούρουπο ωστε οι περισσότερες μέλισσες να είναι μέσα.Τώρα για το θέμα της μάνας αφήνω πάντα την πιό καλή από θέμα νεκταροσυλογής που έχω σύμφωνα με τις σημειώσεις μου.Δεν ήταν θέμα λεηλασίας αλλά μάχης μεταξύ των μελισσιών που ένωσα και γιαυτό ειδικά το ένα μελίσσι αποδεκατίστηκε.Λέω οτι δεν ήταν λεηλασία με σιγουριά γιατί όταν το άνοιξα έπαθα σοκ από τις ψόφιες μέλισσες που ήταν ακόμα πάνω στην εφημερίδα και στον πάτο του κάτω μελισσιού ενώ σε περιπτώσεις λεηλασίας από τρίτα μελίσσια τα συμπτώματα είναι διαφορετικά.Ενώνω αυτήν την εποχή δυόροφα μελίσσια χωρίς κανένα πρόβλημμα πρώτη φορά συνέβη αυτό.Γόνο είχαν και τα δυό.Το μόνο που περνάει απ΄το μυαλό μου είναι μήπως έτυχε και η εφημερίδα είχε κάποια μυρωδιά που τις ενόχλησε και τις αγρίεψε.

markos aliprantis said...

Φώτη και εμένα η σκέψη μου πήγε εκεί από την αρχή μαζί με την εφημερίδα που ίσως έβγαζε κάποια μυρωδιά και τις έκανε επιθετικές .Το ποσοστό είναι πολύ μικρό αλλά αυτό το μικρό ποσοστό με ταρακούνησε για τα καλά και με έκανε να μην κοιμηθώ το βράδυ απ'την στεναχώρια μου.

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Τουλάχιστον τώρα μετά την καλή βροχή να τα αφήσει να δουλέψουν να ικανοποιηθούν κάπως οι κόποι. Ας κατανοήσουμε όλοι πόσο πικρό είναι το μέλι για τον μελισσοκόμο στα νησιά μας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ said...

Μάρκο επειδή πάντα στις μελιτοφορίες δουλεύω με συννενόσεις και επειδή στις αρχές το γεγονός αυτό ήταν λίγο πολύ συνηθησμένο και για μένα , ειδικά όταν έκανα συννενόσεις μέρες που δεν δούλευαν τα μελίσσια , τώρα πια κάνω το εξής: Εξ αρχής έχω κοντά τα δυο μελίσσια που πρόκειται να ενώσω και εξ αρχής το ένα έχει είσοδο εμπρός κανονικά και το άλλο πίσω επάνω στις θυρίδες εξαερισμού. πάντα θα βάλω τρία φύλα εφημερίδας. Ετσι μετά την συνένοση οι μέλισσες συνεχίζουν να εισέρχονται στο δικό τους"χώρο" ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.Εξ υπακούεται ότι επάνω θα μπει το μελίσσι με την είσοδο επάνω στις θυρίδες.Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν και να εργάζονται από διαφορετικές εισόδους ώστε να μην υπάρχει συνοστιμός , αλλά και μεγάλη διαδρομή από την είσοδό ως το τρίτο ή τέταρτο πάτωμα. Από την στιγμή που το εφάρμοσα η επιτυχία είναι 100% εξασφαλισμένη.

markos aliprantis said...

Θεοδόση είναι η λόξα που έχουμε με την μέλισσα ειδ'αλλιώς αν περιμέναμε να τα οικονομίσουμε πάει θα μέναμε νυστικοί.

markos aliprantis said...

Γιάννη ποτέ δεν είχα πρόβλημμα με ενώσεις στα μελίσσια μου.Το ίδιο κάνω και εγώ με αυτά που θέλω να ενώσω το ένα δίπλα στο άλλο.Θα δοκιμάσω και τον τρόπο που λές να δώ γιατί μου ακούγεται σωστός.Όσο για τις ξεχωριστές εισόδους τους δίνω ανά δυό ορόφους όπως έχω γράψει και σε παλαιότερη ανάρτηση.Πώς πήγε ο έλατος;

İlhami Uyar said...

Dear my friend I m very sad,for this circiumstance,get well soon,best wishes.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ said...

O έλατος καλά πάει για την ώρα και μετά τις τελευταίες βροχές δείχνει να ξαναρχίζει. Επίσης καλά πάει και το θυμάρι που το είχαμε ξεγράψει στην αρχή , αλλά μετά τις βροχές πήρε τα πάνω του.