Sunday, October 17, 2010

Φλασκόροδα


Δεν ξέρω η ποικιλία αυτή πώς βρέθηκε στην Πάρο αλλά από τα λεγόμενα του παππού μου μάλλον από Μ.Ασία κρατάει.Είναι ροδιές που ζούν σε ξερά μέρη δεν χρειάζονται πότισμα σκληρό δέντρο από την φύση του.Η διαφορά της φλασκοροδιάς με την απλή ροδιά(όχι την διακοσμητική)είναι οτι η μιά κάνει ρόδια στο μέγεθος περίπου του πορτοκαλιού και η άλλη.... 4 ρόδια 3,5 κιλά.Το ρόδι της φωτό είναι μικρό σε σχέση με ένα άλλο που έκοψα και το φάγαμε πρώϊμα γιατί είχε σκάσει.Έχω ζηγίσει ρόδι 1300 γραμμ.Άλλο ένα πλεονέκτημα που έχουν αυτά τα ρόδια είναι οτι τα σπόρια μέσα είναι πολύ μεγάλα και με μικρό κουκούτσι.Το μειονέκτημά τους είναι οτι σκάνε μερικές χρονιές περισσότερο από άλλες αλλά πάντως σκάνε.Φέτος είναι η χρονιά που σκάνε.Συνήθως κρατάω πολλά μέχρι σχεδόν τελος του Γενάρη στο ψυγείο αλλά φέτος ενώ είχαν αρκετά άνοιξαν και τα έριξα στα πουλερικά.Δεν έχει τύχει να δώ ποτέ μέλισσα στα άνθη τους.

9 comments:

Anestis Ketsetzidis said...

Μάρκο
καλοφάγωτα!
Την άλλη εβδομάδα θα ζυγίσω και ένα ρόδι Γονίμου.

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Ήταν φτώχεια και μια μάνα λέει στο γιό της. Θα πάμε στο Μάρκο επίσκεψη και εκεί θα Βάλης τα κλάματα και θα ζητάς επίμονα ρόιδο. Ε θα αγανακτήσει με την κλάψα σου και θα μας δώσει. Πήγαν λοιπόν και ο μικρός άρχισε την κλάψα θέλω μ μ μ θέλω μμμ αλλά ξέχασε τι του χε πει να λέει η μάνα του. Τότε η μάνα του του λέει σταμάτα να κλαις γιατί θα σου δώσω μία και θα πάει το κεφάλι σου σα ρόιδο. Και ο μικρός--- θέλω ρόιδο θέλω ρόιδο.
Καλοφάγωτα.

SFAKA BEE said...

με ρακι τεριαζει απολυτα .

IxNiLaTiS said...

Μάρκο σε σχέση με τα άλλο ρόδι, τι γεύση έχει;

gepas said...

Είναι πολύ νόστιμα.
Φέρνουν στο Γαλάτσι πολλά από τη Νάξο

markos aliprantis said...

Η γεύση του είναι ίδια με τα άλλα.Είναι από αυτά που ακούω πολύ ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

zepos said...

Όταν γεράσει ο .. κυνηγός, κουβαλάει και τα γιαλιά του στο βουνό...

zepos said...

Τελικά την έφαγες την μακρομύτα!

Mesologgi bee said...

Μάρκο καλοφάγωτα και του χρόνου περισσότερα. Αν σου σκάσουν και του χρόνου, θα σου δώσω συνταγή για να τα κάνεις ποτό. Κρίμα να τα φάνε οι κοτούλες.