Friday, November 5, 2010

Mας βγηκε το λάδι




Επιτέλους τελείωσε και αυτή η δουλιά.Μπορεί να μας βγήκε το λάδι αλλά βγάλαμε το λαδάκι της χρονιάς μας.Υπάρχουν στην Πάρο τρία λιοτρίβια για να εξυπηρετήσουν τους παραγωγούς ελαιόλαδου.Της Ένωσης αγροτικών συναταιρισμών Πάρου στην Παροικιά του Ματθαίου Δαβερώνα στην Νάουσα και του Ραγκούση στο Καμάρι. Εγώ πηγαίνω και βγάζω το λάδι μου στον Μαθαίο στη Νάουσα.Δεν έχω πολλά δέντρα αλλά ούτε και θέλω να βάλω γιατί δεν αξίζει τον κόπο.Τεράστια τα έξοδα και μηδαμινά τα έσοδα.Κάποτε το λάδι είχε αξία αλλά τώρα σε όλη την Έλλάδα η τιμή του είναι χαμηλή έως εξευτελιστική.Άλλο ένα κακό που κάνουν εδώ όλοι και κάθε φορά που πάω να βγάλω το λάδι μου τσακώνομαι είναι οτι χρησιμοποιούν το ίδιο νερό και ξεπλαίνουν τις ελιές για ένα 24ωρο και μετά το αλλάζουν.Τί χρωστάω εγώ ρε φίλε που προτιμάω να έχουν λίγο δάκο οι ελιές μου και μου τις πλαίνεις μετά από τον άλλο που έχει ραντίσει μέχρι πρόσφατα για τον δάκο;Το κακό είναι οτι δεν υπάρχουν πολλά νερά στο νησί και με αφορμή αυτό μειώνουν το κόστος έκθλιψης.Άσε που τα ξάγια (δικαίωμα)δεν τα παίρνουν σε λάδι αλλά σε χρήμα και χρεώνουν 5€ το κιλό όλα τα λιοτρίβια,αλλά είπαμε στην Ελλάδα ζούμε.Απολογισμός την πρώτη φορά που πήγα τις ελιές από το κτήμα στον Αμπελά ήρθε 8:1 τόσο μεγάλο ποσοστό ελιάς-λάδι δεν μου έχει ξαντύχει ποτέ 270 κιλά ελιές 34 κιλά λάδι ενώ από το κτήμα στον Έλητα 530 κιλά ελιές 107 κιλά λάδι δλδ περίπου 5:1.Πολλή δουλιά η καλλιέγεια της ελιάς ειδικά στο μάζεμα άν δεν έχεις χέρια σε πιάνει απελπισία.Ευτυχώς φέτος βοήθησε όλη η οικογένεια και δεν ταλαιπωρήθηκα πολύ.

21 comments:

İlhami Uyar said...

Dear my friend Markos,have a good job.Hard and costly job but enjoyable.Olive oil necessary to healty,increasing costs overtime.I wish easıly,best wishes,greetings from Turkey.Have a nice weekend.

zepos said...

"Σας βγήκε το λάδι";;
Ναι ρε Μάρκο, δόστε πετσέτες να σκουπίσουν τον ιδρώτα τους στα παληκάρια που "βολοδέρνουν" ... αραχτοί στο μηχάνημα!
Και του χρόνου!

Στην Ανδρο το λιοτρίβι βορνά παίρνει 4,5 ε το κιλό το λάδι..

μελιΣακης said...

Μάρκο δεν είσαι και κοντά να βάλουμε χεράκι βοηθείας! Όμως ότι βγάζουμε με τον ιδρώτα μας έχει ανεκτίμητη αξία.Καλοφάγωτο και του χρόνου πολύ περισσότερα!

Anestis Ketsetzidis said...

Μάρκο
ξεκινάμε και μεις την Κυριακή το μάζεμα.
Καλοφάγωτο το λάδι σας και του χρόνου καλύτερα.
ΥΣ
Προς κύριο Μιχαηλίδη
αφου έχεις όρεξη για μάζεμα,έλα τη Κυριακή στο Γόνιμο/Πετρίτσι.

Επόπτης said...

Μάρκο καλοφάγωτο, εμείς μάλλον την παραπάνω εβδομάδα θα κατεβάσουμε. Την Κυριακή που θα πάω για ψήφο θα δω τι γίνεται στα δένδρα και θα αποφασίσουμε πότε

markos aliprantis said...

Dear my friend Ilhami.Thank's for your wishes.It is truth the production of olive oil is difficult work but is rewarded with that you eat pure virgin olive oil.I dont forget the promise that i gave you for the figtree that makew the figs and of May.I have cuts many pieses and him have put in flowerpots in order to they remove roots and when they are ready him i sent to you.

markos aliprantis said...

Zepo όλοι αυτοί που βλέπεις περιμένουν να έρθει η σειρά τους για να βγάλουν το λάδι τους.Οι περισσότεροι είναι πιό έξω από την εικόνα.Όλο το εργοστάσιο το χειρίζεται ΈΝΑ άτομο ενώ στο λιοτρίβι της ένωσης 4 άτομα.Ευχαριστώ για τις ευχές όσο για τις μπεκάτσες τελευταίες εξόδους μόνο λάτρες και λευκές φέρμες γιατί τα πουλιά είναι φαντάσματα.

markos aliprantis said...

Σάκη ευχαριστώ για τις ευχές.Πρόβλημμα μεγάλο να μένεις σε νησί είσαι αποκομένος από φίλους που θέλεις να δείς.

markos aliprantis said...

Ανέστη βρήκες ευκαιρία με τον καλό καιρό έέέέ;Άντε καλομάζευτες καλή λαδιά και καλό κουράγιο

markos aliprantis said...

Φώτη οι καζανάδες παραπονιούνται γιατί δεν κατέβηκες κάτω,αλλά μάλλον θα την βρείς την σούμα έτοιμη έέέ;

Τάκης Κοντούλης said...

Μάρκο, καλοφάγωτο και του χρόνου να είσαστε καλά να ξαναμαζέψετε !!!!

Κώστας Ελευθεριου said...

Μάρκο καλοφάγωτο κι απο μένα φίλε, κάποτε μαζεύαμε κι εμείς ελιές αλλά η φώτιά πέρσι μας τις έκαψε και μέχρι να γίνουν οι καινούριες....φέεετα .

evangelos naxios said...

και του χρονου με υγεια ευχομαι το διπλασιο!!!

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Εύχομαι καλοφάγοτο με υγεία και του χρόνου. Μπορεί να βγήκε το λάδι αλλά ξέρετε όμως πως τρώτε λάδι αγνό.
Ποτέ δεν είδα την διαδικασία επεξεργασίας της ελιάς και ούτε λιοτρίβι. Στις φωτογραφίες σου βλέπω κάποια μηχανήματα αλλά τι ακριβός κάνουν προσπαθώ να φανταστώ μετά από αυτά που είπαμε.
Η δεύτερη φωτογραφία ωραία . Μαλωμένοι είναι ?

markos aliprantis said...

Τάκη σε ευχαριστώ εσείς εκεί έχετε ξεκινήσει;

markos aliprantis said...

Κώστα φύτεψες καινουργιες;Κουράγιο φίλε

markos aliprantis said...
This comment has been removed by the author.
Beekeeper said...

Να σαι πάντα κάλα Μαρκο να κουράζεσαι και όπως λέει κι ο Θεοδόσης να τρως τα δικά σου αγνα προιόντα

Exagono said...

Μαρκο καλοφαγωτο.
Ωραιο,αγνο.δικο σου.
Νασαι γερος και του χρονου καλυτερα.

giannis kazanis said...

Γειά σου Μάρκο.
Καλοφάγωτο το λαδάκι Μάρκο, εμείς δεν αρχίσαμε ακόμα.
5 ευρώ το κιλό για δικαίωματα!!!!!!!!!!!!!
Τι λένε αυτοί ρε σας κατακλέβουν.
Εδώ δεν έχει τέτοια πράματα. Τα δικαιώματα (κάρτα όπως την λέμε εμείς)την λαμβάνουν σε λάδι. 10% επι του παραγώμενου λαδιού, στην οποία περιλαμβάνεται και η δακοκτονία.

giannis kazanis said...

Μάρκο εν όψι του λιομαζώματος όπως γινόταν παλιά, με πρωτόγονα μέσα αναπτύσωνταν και οι αγνοί έρωτες αναμεσα στις κοπελιές και στους νέους.
Το τργούδι του Κώστα Μουντάκη είναι επίκαιρο και εξηστορεί τον τρόπο που γινόταν.
Άλλες εποχές εκείνες.

Απόλαυσε το.
http://www.youtube.com/watch?v=xrsuEdOof_g