Monday, February 29, 2016


Γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες σε 8 σημεία της Πάρου!

Γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες σε 8 σημεία της Πάρου!
Με πρόσφατη υπουργική απόφαση εγκρίθηκε ένα τεράστιο βιομηχανικό έργο του ομίλου Κοπελούζου: 95 ανεμογεννήτριες στα νησιά Πάρο Νάξο Άνδρο Τήνο, με ανεξάρτητη διασύνδεση στο Σύστημα της Ηπειρωτικής χώρας, από τις οποίες οι 36 σε 8 σημεία της Πάρου.
Οι νέες ανεμογεννήτριες θα είναι γιγαντιαίες, ισχύος 2 MW έκαστη ύψους 100μ και με διάμετρο ρότορα 71 μέτρα, δηλαδή τριπλάσιες από τις υπάρχουσες στην Πάρο που είναι μόνο 0,7 ΜW έκαστη! Οι ακριβείς θέσεις τους φαίνονται στο http://www.rae.gr/geo/.
Από την εφαρμογή των συντεταγμένων στους χάρτες του Γ.Π.Σ. προέκυψε ότι οι περισσότερες βρίσκονται σε περιοχές ειδικής προστασίας (ΠΕΠ). Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει και ήδη αναθέσει προσφυγή στο ΣτΕ. Όλοι όσοι συμφωνούν ότι η κλίμακα και η χωροθέτηση του έργου θα καταστρέψουν τον αιγαιοπελαγίτικο χαρακτήρα των νησιών και θα βλάψουν την ανάπτυξη της Πάρου μπορούν να υπογράψουν σχετική διαμαρτυρία μπαίνοντας στο:                                                                  Τά παρακάτω τα είχα γράψει τον Οκτώβρη του'14
Αυτή η ανάρτηση έπρεπε να είχε γίνει πρίν από καιρό αλλά λόγω υποχρεώσεων, αλλά και του Διεθνούς συμποσίου που έγινε στην Σύρο καθυστέρησα.
Πρόκειται για ένα έγκλημα που σχεδιάζουν να κάνουν στην Πάρο οι "ΕΠΙΤΉΔΕΙΟΙ" και εξηγώ.
Πριν από αρκετά χρόνια είχα δει σε διάφορα σημεία του νησιού όταν ήμουν για κυνήγι κάτι σημάδια.Ρώτησα τί είναι αυτά και μου είπαν τότε οτι πρόκειται για σημεία που θα μπουν όργανα για την τοποθέτηση οργάνων μέτρησης για να τοποθετηθούν αργότερα Ανεμογρννήτριες.Αλλά τότε δεν φανταζόμουν οτι θα έφτανε  ο κόμπος στο χτένι που λέμε και το π'έρασα στο ντούκου Δυστυχώς.
Η πρώτη αντίδραση και προς τιμή του ο ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΥ που έχει ψάξει το θέμα επισταμένα.
Τέλος του Σεπτέμβρη έγινε η πρώτη ειδοποίηση από τον σύλλογο "Αρχίλοχο" οτι θα γίνει μια πρώτη ενημέρωση για τις ανεμογεννήτριες.
Πήγα μαζί  με τον γραμματέα του Μελισσοκομικού συλλόγου αφού είχα ειδοποιήσει και τον πρόεδρο του Κυν.Συλ.Πάρου για την ενημέρωση που κάκιστα και ίσως σκόπιμα δεν ειχε ειδοποιηθεί μια και με τον 'Αρχίλοχο" έχουμε κόντρες που δεν είναι της παρούσης και με άλλους φορείς.
Το αποτέλεσμα σε συντομία είναι οτι αποφασίστηκαν και υπογράφηκαν από το κράτος συμβάσεις για την τοποθέτηση 50-70 ανεμογεννητριών σε πρώτη φάση.Δηλαδή θα γίνουν 3 αιολικά πάρκα μέχρι στιγμής με περαιτέρω επέκτασή τους.
Θα κάνουν την Πάρο μας σαν ιστό αράχνης από τα τόσα δίκτυα που θα στήσουν και θα πρέπει να φοράμε ωτοασπίδες μιας και δεν είναι στο μέγεθος της Κρήτης ή της Πελοποννήσου.
Τί να πώ για την ζημιά που θα κάνουν στον τουρισμό τί ζημιά θα κάνουν στα μελισσοκομεία που υπάρχουν στην περιοχή λόγω της υψηλής τάσεις και τον μαγνητισμό που έχουν οι γραμμές μεταφοράς.Ποιός θα έρθει στην Πάρο να αγόράσει το ξακουστό θυμαρίσιο μέλι Πάρου!!
Ο Δήμος Πάρου ρωτήθηκε και ομόφωνα έδωσε αρνητική απάντηση αλλά από ότι φαίνεται ποιός τον λογαριάζει μπροστά στα τεράστια συμφέροντα που έχουν η αγορά και τοποθέτηση των ανεμογεννητριών. Πάντως πιστεύω σε τόσο σοβαρά θέματα η πρωτοβουλία θα πρέπει να είναι του Δήμου και όχι πολιτιστικών φορέων.
Πίσω από αυτές εννοείται οτι ακούγονται  3 ονόματα γνωστών επιχειρηματιών που ασχολούνται με τις ανεμογεννήτριες.

3 comments:

Βαγγέλης Ζλατίντσης said...

Εε τώρα είσαι υπερβολικός συνάδελφε. Τα 2ΜW δεν είναι τίποτα τεράστιο που θα τρελάνουν τις μέλισσες. Το κινητό που έχεις στην τσέπη και δίπλα στα μελίσσια, περισσότερη ακτινοβολία έχει.
Αλλά βλέπεις όλοι τα θέλουμε όλα, άλλα μακρυά από μας. Τα ΧΥΤΑ δεν τα θέλουμε δίπλα μας αλλά παράγουμε σκουπίδια φουλ, κεραίες κινητής δεν θέλουμε αλλά έχουμε και από 2 κινητά ο καθένας. Ανεμογενήτριες .. ούτε λόγος... ενοχλούν.
Αλήθεια συνάδελφε... έχεις πάει καθόλου στην Πτολεμαϊδα; Έχεις περάσει έστω και από την Εγνατία από τα εργοστάσια λιγνήτη της ΔΕΗ; Το ξέρεις ότι σχεδιάζει η ΔΕΗ να φτιάξει και τρίτο (η τέταρτο έχω χάσει τον αριθμο) εργοστάσιο;
Εσύ όμως στο νησί και ρέυμα θα έχεις και φορτίζεις κινητό και θα παίζεις στο ΠιΣι και όλα. Εεεε πως θα γίνει τώρα; Μην να θέλετε όλα δικά σας...
Οι αιολική ενέργεια είναι καθαρή ενέργεια και ενοχλεί λίγο. Πολύ πολύ λιγότερο από κάθε άλλον τρόπο παραγωγής. Ρίξτε και εσείς λίγο νερό στο κρασί σας και όλοι θα είμαστε ευχαριστημένοι.
Καλημέρα.

markos aliprantis said...

Υπερβολικός Βαγγέλη θα ήμουν αν έλεγα ΟΧΙ σε όλα τα ΑΠΕ και παντού.Αλλά δεν ξέρω από πού γράφεις και αν έχεις έρθει στην Πάρο αλλά το νησί σχεδόν ζεί από τον τουρισμό.Τί ωραίο θέαμα θα είναι να βλέπει από οποιοδήποτε μέρος και να βρίσκεται τις ανεμογενήτριες ο τουρίστας!!!.Μέχρι τώρα μια και ίσως δεν το ξέρεις έχουν καταστραφεί γύρω στα 750 ίσως και παραπάνω θυμαρότοποι πού πηγαίναμε τα μελίσσια μας για να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά.Αν σου αρέσει το θέαμα εσένα ή αν έχεις κάποιο συμφέρον πάω πάσο

Βαγγέλης Ζλατίντσης said...

Τί συμφέρον μπορεί να έχω εγώ; Μελισσοκόμος είμαι. Κατά των ορυχείων είμαι. Ξύλο έφαγα σε διαδηλώσεις για δικαιώματα κλπ.
Να σου πω όμως τί πιστεύω... τον τουρίστα δεν τον νοιάζει καθόλου αν θα μπαίνει στο οπτικό του πεδίο και καμιά ανεμογενήτρια. Και με ακούς τόσο βέβαιο διότι έζησα πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Έπειτα η ανεμογενήτρια ούτε χώρο πολύ πιάνει ούτε καταστρέφει ντε και καλά τους θυμαρότοπους.
Τα φωτοβολταικά όμως που αναφέρεις είναι άλλη περίπτωση και έχεις δίκαιο. Εκεί θα έπρεπε να εστιάσεται.
Γνώμη μου πάντα... και με μελισσοκομικούς, συναδελφικούς χαιρετισμούς...
β.