Wednesday, June 1, 2016

Ρε μπάς και φταίει;

Ανέκαθεν την Ανοιξη με τις Σοροκάδες (ανεμοι ΝΑ) έκανε την εμφάνησή της η Αφρικανική σκόνη.Τα τελευταία όμως 4-5 χρόνια είναι εντονότερη η εμφάνησή της.Καταγράφοντας κάθε χρόνο την δυναμικότητα και γενικά ότι έχει σχέση με τα μελίσσια μου πρόσεξα ότι από την εμφάνησή της και μετά και αν δεν βρέξει πολύ τα μελίσσια μου παίρνουν την κατιούσα σε ότι έχει σχέσει με τα μέλια.Έρχομαι να σκευτώ οτι μάλλον φταίει η Αφρικανική σκόνη και ότι άλλο φέρνει αυτή μαζί της.Δεν ξέρω αν κάποιος αρμόδιος φορέας έχει εξετάσει αυτή την σκόνη και τον επηρεασμό της στη μέλισσα και τα μελισσοκομικά φυτά.Ξέρω οτι έχουν κάνει αναλύσεις κυρίως Ιατροί για την επίπτωση που έχει στον άνθρωπο.Μήπως θα πρέπει να ασχοληθούν και κάποιοι με την ανάλυσή της σε ότι έχει σχέσει με την μέλισσα και τα μελισσοκομικά φυτά;(λέω τώρα)Τις προάλες πρόσεξα μια μέλισσα που προσπαθούσε να κάτσει σε μιά ρίγανη.τελικά πέταγε από πάνω της και δεν πάτησε την ρίγανη που τελικά φέτος δενΑποτέλεσμα εικόνας για σκονη αφρικης την έπιασαν καθόλου.Αυτό το καταγράφω σαν γεγονός που πρέπει να μας προβληματίζει όλους όσους ασχολούμαστε με την μέλισσα και τα μέλια.

2 comments:

PanKok said...

Μάρκο, δεν ξέρω αν έχουν γίνει έρευνες και να υπάρχουν αποδείξεις, αλλά πολλοί το θεωρούν βέβαιο ότι δημιουργεί πρόβλημα. Πριν λίγες μέρες μου έλεγαν πως ελιές που είχαν απίστευτη ποσότητα ανθού, τελικά "έδεσαν" ελάχιστο καρπό και το αποδίδουν εκεί (είχαν καταγράψει αντίστοιχο προηγούμενο).

Koutsoukos Kostas said...

Η αλήθεια είναι ότι κοίταζα μια λεμονιά το πρωί και τα φύλλα είναι "πενταβρώμικα" γεμάτα χώμα. Όπως η σκόνη κάθετε στα φύλλα λογικά κάθεται και στα λουλούδια. Το κατα πόσο τα επηρρέαζει είναι όντως ενδιαφέρον. Στον αντίποδα άκουγα ότι η σκόνη και ειδικά η λάσποβροχή ειναι μακροπρόθεσμα θετικά για τη γη γιατί την εμπλουτίζουν με υλικά που δεν είναι απο εδώ (εγώ βέβαια θεωρούσα ότι ειναι άμμος)
Ποιος ξέρει...