Wednesday, August 10, 2016

Aναμενόμενο

Τελικά πήραμε αυτό που περιμέναμε οι μελισσοκόμοι της Πάρου.Δεν ξέρω αν πήραν μερικοί περισσότερο μέλι ανά μελίσσι αλλά με τους περισσότερους που μίλησα μου είπαν τα ίδια και χειρότερα.Παντού βέβαια υπάρχουν και καλύτεροι μάστορες από όλους που όταν τους ρωτάς πώς πήγες;σου απαντάνε έέέ κάτι έγινε και εκεί σε πιάνει η τρέλα.
Φέτος στο θυμάρι συμβαίνει ακριβώς σαν την γελοιογραφία που λέει:Τί είματε;Μελισσοκόμοι και τί κάνουμε;Βρίσκουμε άλλη δουλιά για να βρούμε λεφτά να ταΐσουμε τα μελίσσια μας!!!!!
Τουλάχιστον να έχουμε την υγεία μας και βλέπουμε.Αλλά να ξοδεύεις ένα σκασμό λεφτά και να μην παίρνεις ούτε το 20% από αυτά που ξόδεψες είναι κρίμα και άδικο.
Καλό κουράγιο στους παθόντες.

5 comments:

ΚΩΣΤΑΣ said...

Καλημέρα.....να έχουμε την υγεία μας και πάμε για την επόμενη χρονιά.
Ο Μέντορας μου ο οποίος είναι 82 χρόνων σήμερα όταν με δίδαξε και με μύησε, σε αυτόν τον θαυμαστό κόσμο, μου είπε από την αρχή "τα μελίσσια είναι άχαρα πράγματα" εν μέρη έχει δίκιο...εγω έχω να πώ ότι όσο "μάστορας" και να είναι κανείς εφόσον εξαρτώμαστε από την φύση και από άλλους παράγοντες τίποτε δεν είναι σίγουρο και δυστυχως ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια οι απογοητεύσεις είναι αρκετές.Ασχολούμαι με την μελισσοκομία από το 1995 η φετινή χρονιά είναι η δεύτερη χειρότερη όλων αυτών των χρόνων και σίγουρα αποτρεπτική για πολλούς νέους που ξεκίνησην με όνειρα και ελπίδες.
Μάρκο εμείς να είμαστε καλά....το ταξίδι συνεχίζεται.
Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού από την Σύρα.

schaniotis2 said...

Να είμαστε καλά να αγωνιζόμαστε και να έχουμε καλές βροχές φέτος. Οι παλιοί να δίνουν κουράγιο στους νέους! 😊

markos aliprantis said...

Κώστα σε ευχαριστώ για τις ευχές αλλά αν δεν πάρεις και κάτι σου χαλάει η διάθεση και δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου.Τα έξοδα είναι πάρα πολλά.
Κουράγιο στους νέους που είδαν το πρόσωπο φέτος της μελισσοκομικής δυστυχίας.

GRAINBOW said...

Μαστρο-Μαρκο οπως λεει και ο Κωστας παραπανω η χρονια ηταν πολυ κακη.Στο 1/3 των κυψελων δεν καταφερα να παρω ουτε 1 πλαισιο στον τρυγο.Ο μεσος ορος ηταν 6 κιλα/ανα κυψελη.Τα πολυ δυνατα μελισσια ηταν αυτα που μαζεψαν κατι.Η ανομβρια του Απριλη ηταν το μεγαλο κακο.Kαι παλι καλα να λεμε...
Τα τελευταια χρονια απ'οσα θυμαμαι οι κακες χρονιες εκαναν κυκλο περιπου 4 (τεσσαρων) ετων.
Πιο συγκεκριμενα και αναλυτικα απ'οσα κραταει η μνημη μου
1996 πολυ καλη
1997 μετρια προς καλη
1998 μετρια
1999 καλη
2000 μετρια προς κακη-ανομβρια
2001 πολυ καλη
2002 καλη
2003 πολυ καλη-οι βροχες ειχαν ξεπερασει το 1 μετρο υψος για πρωτη φορα στα χρονικα
2004 καλη
2005 Δεν πηγαμε καν για τρυγο !!!
2006 πολυ καλη
2007 τελευταια στιγμη 2 βροχες το Μαη μετα απο ανομβρια 5 μηνων !!! πηγε καλα
2008 χαλια σαν εφετος
2009 καλη
2010 πολυ καλη-10 εκατοστα βροχη στις αρχες Ιουνιου
2011 καλη
2012 μετρια προς κακη
2013 καλη.βροχες στις καθυστερησεις που λεμε (!) 1 το Μαιο και 2 τον Ιουνιο.
2014 καλη
2015 πολυ καλη-ολων τα μελισσια γεματα μελι.πανω απο 90 εκατοστα βροχης συνολικα.
2016 χαλια μαυρα.
Παρατηρησα επισης οτι απο το 1990 μεχρι το 2000 οι βροχες ειχαν μεσο ορο υψος 300-320 χιλιοστα.Απο το 2001 και μετα ο μεσος ορος ανεβηκε δραματικα με μινιμουμ τα 420 χιλιοστα.
Εννοειται οτι ολα αυτα αφορουν την Απανω Μερια της Συρου.

markos aliprantis said...

Καλημέρα Γιώργο.Από νησί σε νησί οι βροχές και τα ύψη διαφέρουν.Επειδή οι καταγραφές μου έχουν
αρχή από το 2007(λόγω ιού σβήστηκαν από τον τότε Η/Υ)Το 2008 που λές κακή χρονιά για εμας ήταν πολύ καλή αλλά και για την περσυνή πήραν όλοι μέλι εκτός από εμένα που έπαθα ζημιά.Έτσι είναι η μελισσοκομία αν σε πάει καλώς.Εδώ φέτος και τα μελίσσια είναι χάλια αλλά και τα φυτά.Εγώ φέτος δεν έκαναενώματα και για αυτόν τον λόγο δεν πήρα πολλά μέλια,αλλά και αυτοί που ένωσαν μην νομίζεις οτι πήγαν πολύ καλύτερα.Υπάρχει τεράστια διαφορά στην παραγωγή αν κάνεις Βιολογική μελισσοκομία από ότι στην συμβατική.Ένα είναι γεγονός πάντως ότι με πάει τρέχοντας από το '12 που έπαθα ζημιά από τους φοίνικες.Από τότε δεν μπορώ να ορθοποδίσω που λέμε.Ας ελπίσουμε να πάει καλύτερα του χρόνου και προπαντός να είμαστε καλά.Ευχαριστώ